Zobacz pełną wersję : Tele do sportu
Amatorsko fotografuję sporty motorowodne (wyścigi łódek / skuterów wodnych).
Do tej pory korzystałem z D5100 + stokowy obiektyw 18-105, a teraz zamarzyła mi się większa ogniskowa. Warunki w jakich fotografuję to przeważnie pełne słońce, a obiekty w dość szybkim (aczkolwiek przewidywalnym) ruchu, w odległościach do 150 metrów. Oczywiście w większych odległościach też są, ale nie przewiduję kupowania teleskopu :-D Budget jaki ewentualnie mogę na tę fanaberię przeznaczyć to wartość Tamrona 150-600 lub Sigmy "C". Ponieważ moje doświadczenie w tym temacie jest zerowe, to mam dylemat czy taka długa lufa to w moim przypadku nie jest przerostem formy nad treścią i czy nie ograniczyć się do jakiegoś 70-300 (systemowego lub nie) lub coś w tych granicach.
Chętnie przyjmę rady od bardziej doświadczonych użytkowników
Archibald6803
29-05-2016, 22:22
Jeżeli planujesz robić wąskie kadry to bezwzględnie wybierz szkło z długim końcem 600mm; proponuję Sigmę C ( koniecznie na gwarancji) ze względu na możliwość bezpłatnej precyzyjnej serwisowej kalibracji pod puchę użytkownika; d5100 nie ma w sobie mikrokorekty;
300mm jest mocno za krótko do takiej fotografii - starcza pod puchą DX conajwyżej do focenia na dystansie do 50m; na zakładanym dystansie focenia 150m uzyskasz tylko szerokie plany
Jeżeli planujesz robić wąskie kadry to bezwzględnie wybierz szkło z długim końcem 600mm; proponuję Sigmę C ( koniecznie na gwarancji) ze względu na możliwość bezpłatnej precyzyjnej serwisowej kalibracji pod puchę użytkownika; d5100 nie ma w sobie mikrokorekty;
300mm jest mocno za krótko do takiej fotografii - starcza pod puchą DX conajwyżej do focenia na dystansie do 50m; na zakładanym dystansie focenia 150m uzyskasz tylko szerokie plany
Proponuje się zastanowić na sensem zakupu długiego i drogiego zooma do taniej puszki. Odwiedź ze swoją puszką kilka komisów foto, załóż do niego Tamrona i Sigmę, zrób kilka fotek, przeanalizuj zdjęcia w domu. Możesz trafić na ostrego Tamrona i mydlastą Sigmę lub mydlastego Tamrona i ostrą Sigmę.
Proponuje się zastanowić na sensem zakupu długiego i drogiego zooma do taniej puszki. Odwiedź ze swoją puszką kilka komisów foto, załóż do niego Tamrona i Sigmę, zrób kilka fotek, przeanalizuj zdjęcia w domu. Możesz trafić na ostrego Tamrona i mydlastą Sigmę lub mydlastego Tamrona i ostrą Sigmę.
Właśnie dlatego zadaję te pytanie.
Jak większość męskiej populacji jestem gadźeciarzem i chętnie wszedłbym w posiadanie S lub T 150-600, ale przed podjęciem ostatecznej decyzji powstrzymuje mnie ostatni bastion, jakim jest resztka zdrowego rozsądku [emoji17]
Zanim zdecydowalem sie napisać spędzilem trochę czasu przeglądając to forum i zauwaźyłem, źe niektórzy z uźytkowników do focenia przyrody i/lub fotografii lotniczej uźywają właśnie mocno buďżetowego tele jakim jest size 70-300. Poniewaź (wg, mojego wyobrażenia) fotografowanie samolotów jest co do warunków bardzo podobne do mojego hobby stąd prośba o "głosy rozsądku" - może jest to wystarczające.
Jeżeli jednak opinie będą wskazywać, że tylko ogniskowa do 600, to co zrobić - taka karma [emoji41]
Co do puszki, to faktycznie szału nie ma, ale jet plan żeby przy okazji najbliższego cashbacku wymienić na D7200. Jednak uczciwie muszę przyznać, że realiźacja tego planu nie będzie miała najwyższego priorytetu w okresie przedświątecznym..
Wysłane z mojego GT-P5200 przy użyciu Tapatalka
Co jest nie tak z d5xxx?
Patrząc przez pryzmat specyfiki sportu który fotografuję przede wszystkim uwiera mnie dość szybko zapychający się bufor przy zdjęciach seryjnych (i to mimo że ilość zdjęć na sekundę jest oszałamiająca - 4kl/sek). Z trybem śledzenia czy tez zupełnego nie trafiania z ostrością też czasami miewam kłopoty - ale to może być pochodną dość krótkiego obiektywu jak na warunki fotografowania. Zobaczę czy ulegnie to zmianie jak zakupię coś dłuższego.
Natomiast bardzo sobie chwalę uchylny i obrotowy ekran pozwalający na na prawdę ciekawe komponowanie ujęć, bez potrzeby wystawiania się na pośmiewisko :mrgreen:
Ogólnie gdybym miał ograniczać się do fotografowania rodzinno wycieczkowego, to przy moim "zaawansowaniu" w technice robienia zdjęć nie widziałbym żadnego powodu, aby wymieniać body.
Olaf, moje pytanie było do coyote, który pisał o "drogim obiektywie do taniej puszki", przepraszam za brak jasności.
Co do trafiania z ostrością, to powody widze na razie dwa:
- czy robisz zdjęcia przez "ekran" czy przez wizjer?
- jakie dokładnie masz ustawienia do tego śledzenia obiektu?
Zdjęcia robię w zasadzie w większości przez wizjer. Jedyne odstępstwo gdy do kadrowania używam ekranu, to gdy aparat umieszczony jest np na poziomie gruntu / wody czy tez mocno nad głową.
Fotografując zawody autofokus mam ustawiony na tryb AF-C, natomiast tryb wybierania pola to w większości automatyczny, ale próbuję też ze śledzeniem 3d gdy samemu należy wskazać "wyjściowe" pole AF. Próbowałem też zabawy z AF pojedynczym (np ustawiałem na boi zwrotnej i czekałem aż obiekt pojawi się na tej samej płaszczyźnie. Próbowałem też z ręcznym ostrzeniem, ale tu to już jakaś zupełna porażka - odległość od obiektu i słaba ogniskowa... . Generalnie starając się uczyć kombinuję jak koń pod górę :-)
A co do stwierdzenie o "pasowaniu drogiego obiektywu do taniej puszki" to coś w tym jest. Przymierzyłem dziś Sigmę 150-600 do swojego D5100 i tak na moje takie połączenie wyglądało trochę nienaturalnie - aparat wyglądał jakoś bardzo mizernie przy przecież nie jakimś gigantycznym teleobiektywie. Chociaż być może tylko mi się wydaje bo przyzwyczaiłem się do połączania z N18-105
nikoniarz
31-05-2016, 08:37
Patrząc przez pryzmat specyfiki sportu który fotografuję przede wszystkim uwiera mnie dość szybko zapychający się bufor przy zdjęciach seryjnych (i to mimo że ilość zdjęć na sekundę jest oszałamiająca - 4kl/sek).
Zmień kartę naszybszą- problem minie. Przy tak wolnym trybie seryjnej i odpowiednio szybkiej karcie bufor będzie opróżniany na bieżąco.
Archibald6803
31-05-2016, 09:30
..........A co do stwierdzenie o "pasowaniu drogiego obiektywu do taniej puszki" to coś w tym jest. Przymierzyłem dziś Sigmę 150-600 do swojego D5100 i tak na moje takie połączenie wyglądało trochę nienaturalnie - aparat wyglądał jakoś bardzo mizernie przy przecież nie jakimś gigantycznym teleobiektywie. Chociaż być może tylko mi się wydaje bo przyzwyczaiłem się do połączania z N18-105
obowiązkowo musisz zaopatrzyć się w monopod i do niego mocować szkło, a puszkę tylko do szkła podwieszać; mocowanie bagnetu w korpusie d5100 ( i większości budżetowych puszek ) jest średnio przystosowane do zapinania długich i ciężkich szkieł; d5100 to nie d300 czy d700 gdzie możesz sobie taki zestaw bezproblemowo nosić skierowany do dołu, trzymając jedynie za grip w puszce .....tu musisz cały zestaw nosić trzymając za szkło; byłem ostatnio świadkiem jak facetowi odpadł Nikkor 200-500 od d5300 wraz z bagnetem tegoż bo był przenoszony na pasku przewieszonym przez ramię......
Olaf, spróbuj zmienić sposób pracy z AF. 3D działa bardzo niepolegalnie, przynajmniej dla mnie (testowałem np przy zdjęciach z wyścigów rowerowych). Spróbuj AF-C z jednopolowym AF albo którymś z dynamicznych pól (5/d9/d21/d51). Najlepiej z centralnym polem AF. I możesz spróbować zmniejszyć opóźnienie w ustawianiu ostrości (menu a3)
Zmień kartę naszybszą- problem minie. Przy tak wolnym trybie seryjnej i odpowiednio szybkiej karcie bufor będzie opróżniany na bieżąco.
Jest to jakaś myśl, na pewno spróbuję.
obowiązkowo musisz zaopatrzyć się w monopod i do niego mocować szkło, a puszkę tylko do szkła podwieszać; mocowanie bagnetu w korpusie d5100 ( i większości budżetowych puszek ) jest średnio przystosowane do zapinania długich i ciężkich szkieł; d5100 to nie d300 czy d700 gdzie możesz sobie taki zestaw bezproblemowo nosić skierowany do dołu, trzymając jedynie za grip w puszce .....tu musisz cały zestaw nosić trzymając za szkło; byłem ostatnio świadkiem jak facetowi odpadł Nikkor 200-500 od d5300 wraz z bagnetem tegoż bo był przenoszony na pasku przewieszonym przez ramię......
Ponieważ nie jest to dla mnie wydatek obok którego mogę przejść obojętnie, to jak zdecyduję się na Sigmę bądź Tamrona to z automatu dokupię filtr UV oraz monopod. Safety first ! A na miejscu tego faceta to chyba bym się zapłakał :roll:
Olaf, spróbuj zmienić sposób pracy z AF. 3D działa bardzo niepolegalnie, przynajmniej dla mnie (testowałem np przy zdjęciach z wyścigów rowerowych). Spróbuj AF-C z jednopolowym AF albo którymś z dynamicznych pól (5/d9/d21/d51). Najlepiej z centralnym polem AF. I możesz spróbować zmniejszyć opóźnienie w ustawianiu ostrości (menu a3)
Dziękuję za podpowiedzi - na pewno spróbuję skorzystać z tych rad już w najbliższy weekend i jestem bardzo ciekawy efektów. Kurcze nawet nie miałem świadomości, że można regulować szybkość reakcji AF...
I możesz spróbować zmniejszyć opóźnienie w ustawianiu ostrości (menu a3)
Hmm sprawdziłem Menu --> a3 u mnie to jest Dalmierz On / Off. Możliwość regulacji opóźnienia ustawienia ostrości w menu mojego D5100 nie występuje.
A to przepraszam. Nie wiem dlaczego myślałem, że masz d7100.
No to nie wiem czy w d5100 jest coś podobnego. Ale pozostałe porady pozostają w mocy.