Zobacz pełną wersję : Nikon d7000 - koszt naprawy AF
thepunisher
29-05-2016, 15:37
Witam serdecznie
Od kilku miesięcy rozglądam się za aparatem który w pełni mnie zadowoli i zawsze kończę ostatecznie na d7000, ale obawiam się strasznie problemów z AF o których chyba każdy tutaj wie, mam więc pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi ponieważ wątki z tym aparatem i af są strasznie obszerne i ciężko tam cokolwiek wyszukać. Pierwsze pytanie to ile kosztowałaby naprawa a raczej regulacja AF jeśli kupiłbym używaną sztukę właśnie z takim problemem i czy naprawa ta da stały efekt poprawnej pracy af czy z czasem się to ponowi? Dodam żep isałem uż w sprawie ewentualnych kosztów naprawy do serwisu nikona ale odpowiedzi nie otrzymałem już od ponad miesiąca więc raczej nie otrzymam. A drugie pytanie to odnośnie mikroregulacji FineTune, jeśli uznam że nie chce oddawać do serwisu, bo naprawa będzie za droga to czy ta regulacja pomoże na stałe czy również po jakimś czasie się to pogorszy i już nawet mikroregulacja nic nie da ? Dziękują z góry za pomoc i pozdrawiam.
A, jeszcze jedno, z którym serwisem się kontaktować ? jaki jest oficjalny ?
artur0372
29-05-2016, 16:00
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=120181&page=69&p=3542690&viewfull=1#post3542690
Warto wysłać.
thepunisher
29-05-2016, 16:12
Ooo, jednak jest bezpośredni temat, fajnie, do tego widzę że nie są to takie pieniądze o jakich myślałem i widzę że robią to dosyć szybko. Jak jest po tej regulacji ? nic się nie pierniczy znowu ? Pytam bo strasznie mi się podoba ta pucha no ale jeśli mam mieć problemy non stop z AF to podziękuję i poszukam czegoś innego :/ Czytałem też o że dosyć często psuje się mechanizm podnoszenia lustra, to prawda czy po prostu trafiłem na takie tematy ? Z tego co widzę to na temat każdej puchy czy to nikona czy canona można znaleźć wszelakie problemy, to chyba kwestia posiadanej sztuki. No i jak jest z pluciem olejem na matryce ? Jest to bardzo wpływające na jakość zdjęć ? Wiem że chyba zauważalne jest to dopiero od wyższych wartości przysłony a nawet jeśli są to można to po prostu wyretuszować bez problemu jeśli nie są to duże wady.
Poprzez te problemy z AF widzę że d7000 chodzi z nieduże kwoty, można w świetnym stanie i z przebiegiem do 20k dostać nawet za 1300-1500 zł za korpus co jest świetną ofertą dlatego ciągle wracam do niego mimo rozpatrywania wszelakich modeli nawet bezlusterkowców.
artur0372
29-05-2016, 16:26
Kupiłem używany na alle.... Poprzedni właściciel miał do niego ponoć tylko n18-105 i u stawioną mikroregulację chyba na -11. Jemu to nie przeszkadzało - mi tak. Zapytałem serwis o koszt i pomyślałem, że warto wysłać. Nigdy nie miałem problemów opisywanych w necie takich jak olej na matrycy czy szalejący AF. Dla mnie to są bajki głównie chyba posiadaczy C. Poczytaj tu na forum, zdecydowanie więcej opinii jest pozytywnych. Miałem go (sprzedany) z sigmą 17-50 2.8 - kapitalna jakość fotek.
thepunisher
29-05-2016, 16:36
Obawiałem się tego AF ale patrząc na koszt regulacji i to że jest to naprawa na stałe to chyba mnie przekonałeś ;) Myślałem, że to kwoty rzędy 300-500 zł, ale w takim wypadku to drobna sprawa. Dzięki za pomoc. W razie dalszych pytań będę pisał w tym wątku :P
artur0372
29-05-2016, 16:46
Szukaj tak żeby kupić od osoby prywatnej nie do handlarza. Wypytaj dokładnie o AF i matrycę - najlepiej przez telefon (jak jest możliwość) bo można wyczuć jak będzie coś "kręcił". Powodzenia.
Nikon D7000 w praktyce (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163729&page=478)
thepunisher
29-05-2016, 17:27
Tak, nie kupuje od handlarzy, żadnych komisów ze sprzętem itp, tylko od prywaciarzy do tego szukam w takich okolicach żebym mógł pojechać i sprawdzić ale znalazłem już 2 fajne oferty. W kwestii AF to jesli ktoś jest amatorem nie mającym większego pojęcia o fotografii to nawet pewnie nie orientuje się że ma BF, a jeśli to osoba która kupiła d7000, bo ją stać i słyszała że ładne zdjęcia robi to nawet nie będzie wiedzieć co to AF :D Dzięki za pomoc.
Witam. Przepraszam że podepnę się do tego tematu z moim pytaniem odnośnie wyświetlania (podglądu) zdjęć w D7000.
Do tej pory miałem D90 i D5100, teraz zamieniłem D90 na D7000 i tu mam pytanie. W D90 i D5100 mogę przeglądając zdjęcia w każdej chwili przejść na podgląd w postaci miniatur, coraz to mniejszych aż do kalendarza. W D7000 jest to niemożliwe w przypadku kiedy mam na podglądzie zdjęcie i włączone "przepalenie" czyli pulsujące czarne plamy w miejscach przepaleń. Dopiero po ustawieniu kursorem np. danych zdjęcia, mogę włączyć tryb miniatur. Czy to jest OK czy ten mój D7000 ma coś nie tak. Kupiłem go niemal nowego 9-cio mies. z przebiegiem ok. 1400 zdj. teraz ma ok. 4000 zdj. Zrobiłem reset (zielone kropki) wyciągnąłem baterię na kilka dni, nic się nie zmieniło.
To normalne w tym body. Przy podglądzie przepaleń i przy histogramie rozbitym na kolory nie można przejść do miniatur.
Pugilares
31-05-2016, 12:42
Obawiałem się tego AF ale patrząc na koszt regulacji i to że jest to naprawa na stałe to chyba mnie przekonałeś ;) Myślałem, że to kwoty rzędy 300-500 zł, ale w takim wypadku to drobna sprawa. Dzięki za pomoc. W razie dalszych pytań będę pisał w tym wątku :P
Nie miałem nigdy D7000, ale mam D5500, który ma ten sam moduł AF, co D7000, czyli MultiCAM-4800DX. Aparat jest na gwarancji, więc regulacje AF są bezpłatne. To nie jest naprawa - AF jest "sprawny" - tylko regulacja. Dwa razy oddawałem aparat do serwisu na Łopuszańską. W obu przypadkach był do odbioru po tygodniu i efekty regulacji były widoczne, co nie znaczy, że było dobrze. Teraz aparat jest w serwisie po raz trzeci. Tym razem został przyjęty na zasadzie gwarancji serwisowej, a nie "normalnej" i ma przejść przez ręce/biurko kierownika serwisu oraz ma zostać wykonane dokładne sprawdzenie. Tak napisano na zleceniu. Na razie czekam trzy tygodnie i cały czas "Sprzęt oczekuje na naprawę". Jestem ciekaw jak czas oczekiwania na naprawdę liczy się do dwuletniej gwarancji Nikon Polska.
A czy z chlapaniem na matrycę w d7000 da się coś zrobić??
Jeśli chalapie, to tylko nowa sztuka, a takiej raczej nie masz.
Prędzej masz standardowy syf na matrycy - gruszka, a jak nie działa, to trzeba czyścić na mokro.
Jeśli chalapie, to tylko nowa sztuka, a takiej raczej nie masz.
Prędzej masz standardowy syf na matrycy - gruszka, a jak nie działa, to trzeba czyścić na mokro.
W sumie to logiczne co napisałeś i mam nadzieję, że tak jest. Tylko teraz pytanie czy d7000 z przebiegiem trochę ponad 10 tyś. zdjęć można uznać jeszcze za nowy czy już nie??? Posiadam ten aparat od 2 miesięcy i już raz czyściłem matrycę w serwisie. Teraz znowu pojawiły się plamy. Co prawda robiłem zdjęcia na dużym mrozie i mam taką teorię, że być może to plamy po skroplonej parze. Na ten moment zamówiłem porządną gruszkę i zestaw do czyszczenia. Zobaczymy co będzie dalej.