PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki filtr do fotografii krajobrazowej w bardzo słoneczne dni???

AstroFoto Piotr
29-05-2016, 11:52
Dzień dobry

Na początku pragnę się przywitać bo jest nowy na tym forum. Witam wszystkich Nikoniarzy i nie tylko.

Mam mały problem w wyborze filtra, który zmniejszy ilość światła wpadającego do obiektywu. Im więcej czytam na necie tym większy mętlik w głowie.
Który kupić wiem, że szary ale który z przedziału ND 0.1 - ND 6.0 do fotografii w bardzo słoneczne dni?

Body
Nikkon D3100
Szkło
Nikon Nikkor 18-200 mm f/3.5-5.6G AF-S DX VRII ED
Nikon Nikkor 35 mm f/1.8G AF-S DX
Szkiełka
Hoya Filtr polaryzacyjny kołowy 52 mm PRO 1 Digital
Hoya Fusion Antistatic CIR-PL 72 mm

Pozdrawiam
Piotr

ksh
29-05-2016, 12:27
Możliwe że tani jakiś fotga/andoer regulowany ND 2-400x może być w sam raz, masz regulacje, zafarbu przy takich zdjęciach nie dostrzegłem, a cena niska.

GonzoG
29-05-2016, 17:03
Który kupić wiem, że szary ale który z przedziału ND 0.1 - ND 6.0 do fotografii w bardzo słoneczne dni?

Równie dobrze mogłeś spytać o to jakiej przesłony ustawić, aby nie prześwietlić zdjęcia ?? - odpowiedź dokładnie taka sama - odpowiedniej.
0.1 = 1/3EV, 0.3 = 1EV. Wybierz taką gęstość, która Ci pasuje.

AstroFoto Piotr
30-05-2016, 20:26
Dziękuje za wyczerpującą i "odpowiednią" pomoc.
Bardziej chodziło mi o pomoc od osoby, która miała przyjemność robić zdjęcia z filtrem NDx2 i NDx4 i NDx8.
Który z w/w filtrów bardziej by polecał.
Ale dziękuję.

Pozdrawiam

GonzoG
30-05-2016, 20:51
Dostałeś odpowiedź wprost na zadane pytanie.

Każdy, kto ma choć odrobinę wiedzy na temat fotografii, potrafi sobie wyliczyć o ile musi wydłużyć czas.

A określenie "w bardzo słoneczne dni" możesz równie dobrze zastąpić "w dzień"... różnica w ilości światła w słoneczny dzień to nawet kilkanaście EV

lortek
31-05-2016, 00:27
Dziękuje za wyczerpującą i "odpowiednią" pomoc.
Bardziej chodziło mi o pomoc od osoby, która miała przyjemność robić zdjęcia z filtrem NDx2 i NDx4 i NDx8.
Który z w/w filtrów bardziej by polecał.
Ale dziękuję.

Pozdrawiam

a jaki bys chcial efekt osiagnac? ja mam nd 3.0 (10 przyslon) i wydaje mi sie ze jak juz wydluzac czas to gdzies tak w okolicach nd 3.0 robi sie zabawa.... z 1/8 sekundy robisz 2 minuty :) albo z 1/30 sekundy robisz 30 sekund.... tylko czy o takie cos Ci chodzi?