Zobacz pełną wersję : Wybór pierwszej lampy błyskowej
Scoobany
28-05-2016, 21:55
Cześć. Szukam lampy błyskowej do mojego Nikona D7100 w cenie do 400 złotych. Nigdy nie miałem lampy błyskowej i chcę zacząć praktycznie naukę, a nie tylko czytać artykuły w internecie.
W tym filmiku (https://youtu.be/Sczm1aLoWoE?t=1m6s) facet używa lampy Canon 580ex i spustu (wyzwalacza?) ST-E2. W trakcie filmu mówi, że nikon ma swój własny system CLS.
Jakiej mapy potrzebuję, żeby zrobić dokładnie to samo, co na w/w filmie? W jaki sposób lampa zostanie wyzwolona?
Będę wdzięczny za trochę konkretów i jakieś konkretne modele.
Za tą cenę to tylko w Erze...
Chociaż jeśli wybierzesz lampę w pełni manualną, przy której samodzielnie będziesz ustalał moc błysku (metodą prób i błędów dla każdej klatki), da się: YN560IV + YN RF-603N II
Z drugiej strony możesz skorzystać z tego, że masz Nikona a nie Canona, Twój aparat ma wbudowany sterownik odpowiadający funkcjonalnie temu z filmiku (więcej w instrukcji obsługi aparatu). Jeśli będziesz robił tylko w pomieszczeniach (niedużych, z jasnymi ścianami), i błyski sterujące z wbudowanej lampy błyskowej będą mogły dotrzeć do lampy zdalnej, wystarczy Ci używana lampa sb600, Metz 48af-1, 50af-1, 58af-1 lub jakiś nowy "chińczyk" obsługujący zdalne sterowanie w CLS.
Do 400zł nie dostaniesz nic sensownego z nowych lamp i obsługą CLS/AWL.
Najtańsza jest Nissin Di600 (ok 450zł), ale do takich zastosowań ma dość dużo braków (m.in. brak manualnego ustawiania zooma).
W taki budżecie dostaniesz jedynie Triopo czy Shanny, ale żadna z tych firm nie ma oficjalnej dystrybucji w Polsce, więc i brak serwisu, a tanie chińskie lampy należą do dość awaryjnych.
Do listy podanej przez r_m można dołożyć jeszcze Nissin'a Di866 mk II, âYN-500EX, YN-565EX, YN-568EX.
Witam,
z góry przepraszam, nie mogę odnaleźć odpowiedniego wątku.
Proszę o podpowiedź. Kilka dni temu zakupiłam lampę Nissin Di 700A. Kupiłam ją jak narazie ze względu na to, że siostra chciała, żebym robiła jej zdjęcia na ślubie i weselu, ale potem mam nadzieję, też ją wykorzystam (planuję kurs, bo jestem laikiem w tym temacie - bardziej hobbystycznie).
Przerobiłam już teorię on-line, co prawda nie wszystko załapałam. Stwierdziłam, że najlepiej jak poćwiczę trochę i rozjaśni mi to sytuację. W dzień na szybko zrobiłam byle jakie zdjęcie bez większego przygotowania. Wyszło coś takiego (ogniskowa 28, 1/60s, f/4.5, ISO 200, w pomieszczeniu i świetle dziennym z lampą skierowaną do sufitu):
https://zapodaj.net/7b12365b5b928.jpg.html
Następnie odłączyłam lampę, wyszło to (wiadomo z cieniem) (ogniskowa 28, 1/50s, f/4.5, ISO 800-tu wiem, że iso za wysokie :P ):
https://zapodaj.net/92669cbeb4f63.jpg.html
Ale czy pierwsze zdjęcie jest wystarczająco naświetlone? Czy prawidłowo dobrałam parametry? Zdjęcie przed jakąkolwiek obróbką.
No i pytanie, dlaczego robiąc zdjęcie z większej odległości (nie wstawię bo wstyd :P ) jest mocno niewyraźne po przybliżeniu (tutaj, pierwsze zdjęcie jak przybliżę jest mocno wyraźne jak dla mnie)? Ustawienia aparatu to tryb P, ISO 800, ogniskowa 30, f/7.1, czas 1/60 s, lampa skierowana na sufit, prawdopodobnie TTL +1,0 ale nie mam pewności. Czy to kwestia za wysokiej przysłony? Bo np zdjęcie o tych samych parametrach tylko lekko zmienionych ustawieniach lampy (bodajrze na tryb manualny 1/8) już jest ostrzejszy, jednak i tak nie wystarczająco. A może w ogóle coś robię nie tak.... A i dodam, że robione w półmroku, z lekkim sztucznym światłem z boku i światłem z tv za aparatem. Zależy mi żeby nie zwalić zbytnio zdjęć u siostry na weselu więc wolę zapytać co robię nie tak...
A i ostatnie pytanie, jak ustawić lampę (czy w ogóle z niej korzystać) na zewnątrz, ewentualnie jak ją używać w półmroku? Najbardziej podobają mi się zdjęcia z lampą w górę ale wiadomo w niebo jej nie puszczę... ;)
Drugie - kto powiedział, że ISO za wysokie?
Znasz http://foto.jasiu.pl ? Może wcześniej szerokikadr.pl (chodzi o podstawy).
Jak nie wstawisz, to nie wiadomo co to znaczy "mocno niewyraźne", czy poruszone, czy nietrafiona ostrość, czy coś innego.
"Masz lustrzankę, to nam zrobisz, przecież to nic nie kosztuje" - na razie kosztowało Cię 600-700zł, na razie tylko trochę nerwów czy się uda, dojdzie jeszcze więcej nerwów podczas robienia ;) A jak "czarny pan" będzie w złym humorze, to poprosi Cię o zaświadczenie z kursu dla fotografów i operatorów, uprawniającego do fotografowania podczas uroczystości kościelnych (tak, jest coś takiego, niektórzy księża tego nie wymagają, a inni zabraniają robienia zdjęć przez osoby bez kursu, lepiej sprawdź jak jest w tym kościele gdzie będzie ślub, żebyś się nie zdziwiła, gdy ksiądz przez głośniki poprosi panią z aparatem o nie przeszkadzanie w mszy albo wyjście z kościoła).
PS: Miałem napisać "nawet nie dasz spokojnie zjeść ciastka", ale prawdopodobnie to była przynęta, abyś miała na kim testować sprzęt ;)
To, że lampa ma TTL, nie znaczy, że wystarczy ją zapiąć na aparat i wszystko będzie działać idealnie.
Każdej lampy trzeba się nauczyć używać i odpowiednio ustawiać tryby w aparacie i ewentualnie lampie.
Lampa ma 2 tryby pracy - TTL i TTL-BL - przy Nissinie chyba nie ma między nimi wyboru w lampie.
Są też 3 tryby pomiaru światła i każdy z lampą będzie zachowywał się inaczej. Przy czym przy pomiarze matrycowym i centralnym masz lampę w TTL-BL, a przy pomiarze punktowym lampa działa w TTL.
Oprócz tego lampę można ustawić w różnych pozycjach.
I teraz to jak będą naświetlone i jak będą wyglądały zależy od kombinacji ustawień.
Co do TTL - szczerze, najmniej mi pasuje ta opcja i jakby najtrudniej jest mi ją ustawić. Bardziej wolę manualny tryb ;)
A niewyraźne w przybliżeniu jest np. to zdjęcie (tzn. syn na zdjęciu):
https://zapodaj.net/e47c55d4b2e6a.jpg.html
1/60s
ogniskowa 28
f/4.5
ISO 100
Punkt ostrości skierowany na buźkę, ciemny pokój, lampa skierowana do sufitu, tryb Manualny
Dodam, ze syn był w lekkim ruchu ;) Jak ustawiam tryb podręcznikowy w body i wybieram opcję zamrożenie ruchu to wszystkie zdjęcia po przybliżeniu są podobnie niewyraźne...
Mnie tam tu wygląda na zwykle nietrafienie AF. Ostrość jest z tyłu.
No właśnie trafiłam tym punktem na syna. Gdyby było inaczej to bym się nie zastanawiała nad tym. O to chodzi, że syn był w ruchu... Innym razem w jasnym pomieszczeniu wszystko było ok. Czyli coś z ustawieniami może...
Tutaj https://zapodaj.net/feb65502f15ae.jpg.html celowane na buźkę, ale jednak nie ostre.... (bez lampy). Co zrobiłam nie tak?
f/5.0
1/60s
ISO 200
ogniskowa 35
ustawiłam kompensację ekspozycji na -0,7
nikoner89
29-06-2016, 22:17
Ech... jaki aparat?
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Przede wszystkim inne pytanie - czy AF ustawiony do zdjęć w ruchu, czy nie ??
rabbitzzz
30-06-2016, 08:52
Czasy na ruchliwe dziecko stanowczo za długie. A jeśli chodzi o ISO to 1600 można spokojnie wykorzystać. Sprawdź jak masz af ustawiony. Spróbuj mocniej błysnąć i skrócić czas.
Ps. Jaki masz obiektyw? Może wymaga kalibracji?
Może w body masz wyostrzanie na minimum ustawione?
Spróbuj zrobić zdjęcia czegoś co się nie rusza i czasem 1/200 lub krótszym, przysłona powiedzmy max 4.5, ogniskowa ok 30mm (podobnie jak na twoich zdjeciach), iso jak najniższe.
Jak zdjęcie będzie ostre to albo za długo naświetlasz albo, af masz stały
Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka
Przy 1/60 mozna zrobic ostre zdjecie, warunek to powiedzmy 90% swiatla z lampy.
Ech... jaki aparat?
Jak w podpisie, D3200 +AF-S Nikkor 18-55mm 1:3,5-5,6G
nikoner89
30-06-2016, 11:36
W d3200 jest słaby af... w półmroku ma około 30-40% trafień, wiem z własnego doświadczenia. Którego pola używałaś? Środkowego, czy jedynego z bocznych? W ogóle jakie ustawienia af?
hostman22
30-06-2016, 13:10
ogólnie zadam pytanie jaki to ma wpływ na zakup pierwszej lampy błyskowej? :wink:
W d3200 jest słaby af... w półmroku ma około 30-40% trafień, wiem z własnego doświadczenia. Którego pola używałaś? Środkowego, czy jedynego z bocznych? W ogóle jakie ustawienia af?
af-c, punkt środkowy, pomiar matrycowy.
rabbitzzz - https://zapodaj.net/85624bbc0f0b3.jpg.html
przy:
ISO 640 (dziwne, bo ustawiłam 100) ?????
f/4.8 - najniższa możliwa
1/200s
ogniskowa 32
no niby wyraźne...
nikoner89
30-06-2016, 14:46
Hm, możliwe, że autofokus po prostu nie trafił przez złe oświetlenie (chociaż lampa powinna była pomóc ustawić ostrość), druga możliwości jest taka, iż zrobiłaś zdjęcie zanim af skończył swoją pracę.
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Lampy nie użyłam wtedy...
Metodą prób i błędów wnioskuję, że przy kiepskim oświetleniu nie zdobię dobrego zdjęcia bez użycia lampy (zewnętrznej) - hostman22 głównie na początku chodziło mi o to, czy dobrą lampę kupiłam ;)
- - - - kolejny post - - - - - -
https://zapodaj.net/ab49d370c6726.jpg.html
zdjęcie powyżej podoba mi się jeśli chodzi o ostrość :) celowałam punktem środkowym na buźkę, ale użyłam zewnętrznej lampy z dyfuzorem, puszczonej w sufit.
Parametry:
1/60s
f/5.0
ISO: 100
ogniskowa 38
Oświetlenie takie samo jak przy poprzednim zdjęciu.
Zgłupiałam...
Dlaczego zdjęcie o parametrach 1/4000s, f/4.8, ISO 200 jest czarne? Całe czarne! I dlaczego przestawia mi się ISO na 2000 i w górę w momencie kiedy ja ustawiam 100-400?
I dlaczego to zdjęcie wyszło takie ciemne?
https://zapodaj.net/ba010e466d00d.jpg.html
1/125s
f/5.6
ISO 200
ogniskowa 55
A może ktoś mi podpowie jeszcze co mam zrobić żeby móc wszystko ustawić ręcznie? No i w jakim wypadku robić zdjęcia z lampą zewn. skierowaną na osobę fotografowaną?
A masz autoiso? W jakich warunkach wyszło czarne zdjęcie, 1/4000s to mało, jesteś pewna, że lampa może sie synchronizować z tym czasem?
Zdjęcie - a lampa błysnęła?
Zgłupiałam...
Dlaczego zdjęcie o parametrach 1/4000s, f/4.8, ISO 200 jest czarne? Całe czarne!
Zdjęcie z lampą na stopce? Powód został opisany przez producenta aparatu, w instrukcji obsługi, rozdział o robieniu zdjęć z lampą błyskową. Naprawdę w instrukcji można znaleźć odpowiedzi na bardzo wiele pytań.
I dlaczego to zdjęcie wyszło takie ciemne?Bo tak wymyślił sobie Japończyk, tworzący oprogramowanie aparatu i lampy. Dlaczego uważasz, że zdjęcie jest "takie ciemne", przecież nie jest całkiem czarne ;)
Jeśli nie jest takie, jakie (według Ciebie) ma być, musisz "powiedzieć" o tym aparatowi i lampie, wprowadzając odpowiednią korektę ekspozycji. Jak - napisali w instrukcji.
w przypadku czarnego zdjęcia nie użyłam lampy... jest autoiso ale ustawia się ono tylko przy wyborze konkretnych opcji na pokrętle. A zdjęcie robione w warunkach takich samych jak poprzednie i następne zdjęcie pokazane przeze mnie tutaj. Wszystko praktycznie w jednym czasie na bieżąco.
A jeśli chodzi o tą ekspozycję... Jak wybieram jaśniejszą to i jest zdjęcie niewyraźne. Szumy/ziarna...
No nic. Podsumowując, za pomocą mojej podstawowej lustrzanki i moich kiepskich umiejętności, zdjęcia w półmroku, przy sztucznym jak i naturalnym słabym świetle wyjdą ostre tylko przy użyciu lampy błyskowej? I jeśli tak to czy używać lampy skierowanej na osobę fotografowaną podczas fotografowania ślubu/wesela siostry?
Wiecie... im więcej o tym czytam tym mniej rozumiem.... :P
Czarne zdjęcie: w pomieszczeniu, bez lampy, bez autoiso, f4.8 i ISO 200, raczej na pewno wyjdzie ciemne, a nawet czarne.
Jesli autoiso jest nieaktywne, to nie wiem dlaczego sie zmieniło. Jeszcze sie z czymś takim nie spotkałem.
https://zapodaj.net/292aedbd5c0cb.jpg.html (ISO 200, f/4.5, 1/125s, ogniskowa 30)
https://zapodaj.net/2c99c904004d5.jpg.html (ISO 1600, f/5.6, 1/200s, ogniskowa 50)
Czy ja dobrze rozumiem, że szumy spowodowało wysokie ISO? W obu przypadkach użyłam lampy w sufit w trybie auto. zdjęcia wykonane w podobnych warunkach.
Jesli autoiso jest nieaktywne, to nie wiem dlaczego sie zmieniło. Jeszcze sie z czymś takim nie spotkałem.
Chyba muszę jeszcze raz sięgnąć do lektury zwanej instrukcją obsługi........ Czegoś tu nie rozumiem... Najlepsze jest to, że ISO pokazuje mi np 200 i po zrobieniu zdjęć jest nadal 200 a jak ściągam zdjęcie na laptopa to pokazuje mi parametr ISO właśnie 1600.......
Szumy są powodowane przez wysokie ISO, owszem. Ustaw sobie tryb manualny, ISO 200, czas 1/200s, przeslona najwieksza dziura i sprawdź jak wyjdzie. Lampa tez w manualu na maks.
Jak za jasno, skróć czas, zmniejsz dziurę lub zmniejsz moc lampy. Jak za ciemno, zwiększ czAs, iso.
No nic. Podsumowując, za pomocą mojej podstawowej lustrzanki i moich kiepskich umiejętności, zdjęcia w półmroku, przy sztucznym jak i naturalnym słabym świetle wyjdą ostre tylko przy użyciu lampy błyskowej? I jeśli tak to czy używać lampy skierowanej na osobę fotografowaną podczas fotografowania ślubu/wesela siostry?
Podsumowując - lepiej weź telefon. Lustrzanka ewidentnie Ciebie przerasta i na ślubie raczej będzie przeszkadzała.
Weź ściągnij ze strony Nikona pełną instrukcję (mowa o niej na 2. stronie instrukcji dołączonej do aparatu, zwana jest też "dokumentacją").
Zacznij czytać od początku, wraz ze wszystkimi uwagami i przypisami i najważniejsze - sprawdzaj jak dokładnie aparat się zachowuje gdy będziesz robić tak jak podają w instrukcji.
Lepszych porad nie dostaniesz, bo masz spore braki wiedzy z obsługi aparatu i podstaw fotografii.
sokół wędrowny
30-06-2016, 22:31
Podsumowując - lepiej weź telefon. Lustrzanka ewidentnie Ciebie przerasta i na ślubie raczej będzie przeszkadzała.
A to nie było zbyt miłe ... nie każdy jest wyjadaczem a i forum musi do czegoś służyć. Autorka jest kulturalna i pyta z poziomu laika i ma do tego pełne prawo. Bardziej mnie mierzi jak jakoś pseudo zawodowiec się pyta czy warto wydać przysłowiową złotówkę na sprzęt, który ma służyć do komercji za spore pieniądze a zupełnie nie ma o tym pojęcia i bazuje na niewiedzy potencjalnych klientów.
Do autorki wątku sprawdź na manualu co i jak. AF na pojedyncze zdjęcie a nie ciągły i praktyka czyni mistrza. Zrób kilka różnych ekspozycji i porównaj. Ostrość ustaw na oczy / nos / coś o mocnym kontraście / wyraźnych konturach i sprawdź dwa razy :-)
GonzoG - masz rację :-)
Ale co ja poradzę, że przy dwójce małych dzieciaków ciężko mi się wziąć za to poważnie? Na tyle ile mogę, czytam, próbuję, ćwiczę bo mnie to poprostu fascynuje i nie porzucę mojego hobby tylko dlatego, że źle mi to wychodzi. Gdybym miała więcej czasu na pewno poszłabym na jakiś kurs czy cóś... ale niestety czasu brak. A tym bardziej, że jestem potrzebna siostrze na weselu. A w zasadzie nie ja tylko mój aparat, bo wszyscy mają starocia w rodzinie :twisted:
Codziennie siedzę i czytam, oglądam poradniki na yt.... A tutaj chciałam się dowiedzieć czegoś więcej, bo może ktoś jest w stanie mi podpowiedzieć co jest nie tak.
Nadal nie wiem dlaczego to cholerne ISO mi się zmienia. Teraz robiłam zdjęcia przy lekki świetle 3 słabym ledów mojego męża i wybierałam pokolei ISO 400, 600, 1400, czas 1/15s, lampa skierowana na męża w trybie TTL -0,5 i -1,0 . Dobra jakość wyszła przy tych wyższych, ale jak ściągam zdjęcia to nagle pojawia się tam ISO 2400 !!!???
Odwieczny problem to postacie w ruchu. Wybieram tryb zamrażania ruchu i odpowiednie wartości... kombinuję... z lampą bo w półmroku. Nie wychodzi...
PS. nienawidzę małpek, bo za lekkie ani zdjęć z telefonów. I tylko przez wizjer. Nie odpuszczę :wink:
sokół wędrowny - dzięki za obronę :-D
Właśnie to sprawdzam, wieczorami kiedy to używa się sztucznego światła. Bo w dzień radzę sobie całkiem nieźle. Wymieniłabym obiektyw i to by całkiem zmieniło jakość zdjęć ale narazie takiego wydatku nie przewiduję... ;)
A i dodam, że robiąc zdjęcia portretowe z bliska lepsze wyszły mi z lampą w trybie M 1/4 niż A. A tryb w body lepiej S jak A. Uczę się dalej :)
DaYen musisz mieć ustawione AutoIso. Nie da sie inaczej. Poszukaj w menu aparatu.
A to nie było zbyt miłe ... nie każdy jest wyjadaczem a i forum musi do czegoś służyć. Autorka jest kulturalna i pyta z poziomu laika i ma do tego pełne prawo. Bardziej mnie mierzi jak jakoś pseudo zawodowiec się pyta czy warto wydać przysłowiową złotówkę na sprzęt, który ma służyć do komercji za spore pieniądze a zupełnie nie ma o tym pojęcia i bazuje na niewiedzy potencjalnych klientów.
Do autorki wątku sprawdź na manualu co i jak. AF na pojedyncze zdjęcie a nie ciągły i praktyka czyni mistrza. Zrób kilka różnych ekspozycji i porównaj. Ostrość ustaw na oczy / nos / coś o mocnym kontraście / wyraźnych konturach i sprawdź dwa razy :-)
W przeciwieństwie to części z was nie należę do osób mydlących oczy i wychwalających lustrzanki.
Autorka wyraźnie napisała, że leci po wszystkich trybach na kółku bez większego zastanowienia, używa trybu manualnego, a na dodatek nie wie czemu przy 1/4000s ma ciemne zdjęcia... Jeśli to wg. Ciebie nie jest brak wiedzy - to jest mi przykro...
A nie miłym, a wręcz idiotycznym pomysłem jest wysyłanie osoby, która ma problemy z podstawową obsługą aparatu, na wesele do robienia zdjęć.
@DaYen: Jak nie masz czasu na naukę obsługi aparatu, to ustaw go na auto. Będzie to pewniejsze niż błądzenie po omacku po różnych trybach, bo na razie tylko tyle robisz.
Nie znasz zależności parametrów ekspozycji, nie wiesz co to czas migawki, nie wiesz w ogóle jak przekładają się parametry ekspozycji na ilość światła w otoczeniu...
To nie wróży dobrze, a wręcz bym powiedział wróży bardzo źle, jeśli weźmiesz się za ustawianie czegokolwiek w czasie robienia zdjęć na ślubie - tam nie ma czasu na grzebanie po ustawieniach i próbowanie czy jest dobrze czy źle.
Tam trzeba wiedzieć co i jak ustawić, aby w danej chwili uzyskać odpowiedni efekt. Jak nie wiesz, to nie ustawiasz nic.
A czemu zdjęcie przy 1/4000s było ciemne - proste. Jeśli przy 1/100 jest dobrze, to przy 40x krótszym czasie jakie będzie ??
Jak nie wiesz, to wyobraź sobie że pokój oświetlasz żarówką 100W i 2.5W - jest różnica.
A ISO przestawia się, bo tak jest ustawiony aparat. To jak i przy jakich trybach można to zmienić masz w instrukcji aparatu.
A mrożenie ruch z lampą jest proste - światło z lampy musi być dużo mocniejsze niż zastane, czyli ekspozycja tak, aby ludzie byli dość ciemni na zdjęciach, a lampą doświetlasz. Zazwyczaj robi się to tak, że ustawia się odpowiednie parametry w manualu, lampę w TTL odpowiednio koryguje i gotowe. Nie da się podać dokładnych ustawień, bo wszystko jest zależne od warunków w jakich się takie zdjęcie robi.
Jak nie zrozumie zależności między czasem, przysłoną i iso to trzeba by tu cytować instrukcje aparatu, a to chyba nie ma sensu.
sokół wędrowny
01-07-2016, 00:10
PS. nienawidzę małpek, bo za lekkie ani zdjęć z telefonów. I tylko przez wizjer. Nie odpuszczę :wink:
Nie daj się zbić z tropu :-)
W przeciwieństwie to części z was nie należę do osób mydlących oczy i wychwalających lustrzanki.
Koledzy absolutnie nie należę do tych, którzy w ciemno preferują cokolwiek. Chodzi mi o to, że koleżanka pisze co jej przeszkadza i czego oczekuje a to już jest coś :-) Dlatego piszę o manualu, że to początek zrozumienia o co chodzi z czasem i światłem. Sugestia typu daj spokój z lustrzanką i wyjmij telefon z kieszeni jest nie na miejscu a tym bardziej , jak ktoś chce wejść szczebelek wyżej. Szanuję tych, którzy oczekują więcej i bez znaczenia czy wiedzą o co chodzi. Jeżeli ktoś widzi różnicę i szuka odpowiedzi to ok a forum to absolutnie odpowiednie miejsce i proszę mnie nie generalizować :-)
Jak nie zrozumie zależności między czasem, przysłoną i iso to trzeba by tu cytować instrukcje aparatu, a to chyba nie ma sensu.
Jeżeli nie rozumie a ma instrukcję i nic z tego nie wynika to jak ktoś ma czas i ochotę to może potłumaczyć :-) W czym problem ?
W czym problem ?
Może w braku czasu podczas ślubu, na którym mają być robione zdjęcia?
Wątek ma kilka stron, było kilka odpowiedzi na pytania i wątpliwości, więc trudno zarzucać brak chęci pomocy, jednak aby pomóc, trzeba mieć jakiś wspólny język, a takim wspólnym językiem są podstawy, doskonale opisane na wielu stronach (choćby szerokikadr.pl).
Ja naprawdę rozumiem i doceniam starania, linkowane zdjęcia, dość dokładnie opisane problemy, ale w momencie, gdy już myślałem, że zaczynają się postępy pojawia się "czarne zdjęcie" w pomieszczeniu przy 1/2000 i bez lampy, w wątku dotyczącym lamp, a wkrótce potem pojawia się informacja, że dobrze wychodzi na "trybie mrożenie ruchu" albo na "S". Myślę, że nie tylko ja w tym momencie poczułem się trochę zbity z tropu :/
Czy możesz zaproponować jakiś sposób szybkiego szkolenia, który udowodni, że dobre zdjęcia na ślubie może zrobić każdy, wystarczy, że ma lustrzankę (i ostatecznie dokupi sobie lampę)? Z mojej strony byłoby to chyba coś takiego: ISO800, tryb aparatu M, pełna jasność obiektywu, czas - jak jasno, to 1/60, jak ciemno 1/30, i dać na mszę ;)
sokół wędrowny
01-07-2016, 00:57
Może w braku czasu podczas ślubu, na którym mają być robione zdjęcia?
Dlatego na plus jest drążenie tematu przed czasem a w kwestii porad sugerowałem im mniej automatyki tym lepiej, przynajmniej w kwestii zrozumienia tematu. Z tymi trybami masz absolutną rację ...
@DaYen.
Spróbuj pobawić się na tej stronie. Może bardziej zrozumiesz zależność między czasem, przysłoną a ISO.
http://www.kurs-fotografii.com.pl/symulator-aparatu/
Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka
Wow wow! Dzieje się :lol:
Dzięki za rady. Faktycznie nie do końca rozumiem tych zależności i mimo przestudiowania wielu poradników, myśląc, że już łapię, podczas oglądania tych poradników klikam zdjęcia, jest ok. Wychodzi! Sukces! Ale nagle coś się zaczyna dziać z ustawieniami aparatu i to mnie gubi. Bo dlaczego ustawiając odpowiednie parametry, one nagle giną? Przestawiają się? Więc w tym celu sięgnę dziś do instrukcji obsługi i dowiem się co jest nie tak. Naprawię błąd.
I rozumiem, że niektórzy z Was (a może wszyscy) jesteście po kursach, znacie się na rzeczy, zrobicie każde albo prawie każde zdjęcie z zamkniętymi oczami, ale nie powinno się komuś przez niepotrzebne komentarze zamykać drogi rozwoju osobistych pasji tylko dlatego, że nie łapie o co chodzi. Wydaje mi się, że należy w tym przypadku pomagać, jak wiele z Was tu zrobiło, i dzięki :-)
Wracając do czarnego zdjęcia - wydawało mi się, że ISO zwiększamy m.in. przy kiepskim świetle dlatego się zdziwiłam, ale już wiem w czym rzecz. Mój błąd, sorry. Po prostu w pewnym momencie miałam zaćmienie umysłu i chcąc szybko przyswoić tajniki fotografii rzuciłam się na tą wiedzę jak szalona. Za szybko. Wszystko na raz. Ale mam czas do 9 lipca na ogarnięcie tematu i mam nadzieję, że mi w tym pomożecie, przynajmniej Ci, co chcą pomóc :wink: oczywiście nie nadwyrężając już zbytnio tego wątku, bo temat jest trochę innym (a nie chciałam zakładać nowego, bo myślałam, że na dwóch postach się skończy :wink: )
Nawet nie wiecie ile jak notatek nabazgroliłam w tym czasie... :P
hiuman - ciekawy symulator - myślę, że mi sporo ułatwi :) Jestem wzrokowcem i to co czytam nie zawsze jest dla mnie tak zrozumiałe a jak widzę to wtedy wszystko zmienia. Dzięki!
Chodzi mi o to, że koleżanka pisze co jej przeszkadza i czego oczekuje a to już jest coś :-). Dlatego piszę o manualu, że to początek zrozumienia o co chodzi z czasem i światłem. Sugestia typu daj spokój z lustrzanką i wyjmij telefon z kieszeni jest nie na miejscu a tym bardziej , jak ktoś chce wejść szczebelek wyżej. Szanuję tych, którzy oczekują więcej i bez znaczenia czy wiedzą o co chodzi. Jeżeli ktoś widzi różnicę i szuka odpowiedzi to ok a forum to absolutnie odpowiednie miejsce i proszę mnie nie generalizować :-) Chodzi o to, żebyś jeszcze rozumiał co inny przykład piszą - i to możesz potraktować jako niemiłe.
Do wesela koleżanka musiałaby nauczyć się sprawnego posługiwania się aparatem i lampa.... jeśli do teraz nie miała specjalnie czasu, to do wesela nie zdarzy. Szczególnie w twoimi genialnymi radami używania trybu manualnego...
Jeżeli nie rozumie a ma instrukcję i nic z tego nie wynika to jak ktoś ma czas i ochotę to może potłumaczyć :-) W czym problem ?
Przecież już kilka razy napisała, że w czasie...
@DaYen: Zapomnij o istnieniu trybu manualnego. Jeszcze nie pora na niego.
Masz 2 tryby do wybory: Auto i A (preselekcja przesłony).
Przy A włącz automatyczne ISO.
Różnica między nimi będzie taka, że przy A możesz kontrolować lampę (jak wyłączona zewnętrzną to wbudowaną nie błyskiem póki jej nie otowrzysz), tryb pracy AF i pomiaru światła.
I teraz tak - jak jasno:
A, pomiar światła matrycowy lub centralnie ważony, punktowego raczej nie używaj bo przy weselu trzeba z nim bardzo uważać. Za dużo bieli i czerni. Ja osobiście preferuję centralnie ważony.
Przesłona maksymalnie otwarta, chyba że robisz zdjęcia grupowe - to przymknąć ją odpowiednio - czyli do f/5.8 na krótkich ogniskowych i f/8 na długich.
ISO 100 i włączone automatyczne - tak oba ustawienia mają znaczenie.
AF ustawiony na AF-S do scen bez ruchy lub z powolnym ruchem i AF-C przy większym ruchu.
Jak ciemno:
Gdy sufit w miarę nisko - lampa do góry z wysuniętym odbłyśnikiem (Biała kartka w lampie) i dyfuzorem (ten półprzezroczysty plastik w lampie)
Gdy sufit wysoko - lampa 45-60st w górę z wysuniętym odbłyśnikiem i dyfuzorem.
Reszta ustawień tak samo.
Tylko pamiętaj, że jak masz np. 2 osoby do zdjęcia i są w różnych odległościach, to też trzeba przymknąć przesłonę, aby obie były ostre.
Jest szansa że coś na tym weselu zrobisz.
A po weselu będzie czas na konkretną nauke.
Zacznij od instrukcji aparatu, najlepiej tej pełnej w pdf.
Z innych książek polecam "Ekspozycja bez tajemnic" Bryan Peterson.
A do lampy błyskowej - "Z pamiętnika lampy błyskowej: Wielka siła małych fleszy" Joe McNally. Co prawda już dość zaawansowana, ale mozna się z niej tez uczyć.
I stronę foto.jasiu.pl dla podstaw.
GonzoG - dzięki. W końcu mówisz ludzkim głosem :wink: Tzn. nie negujesz tylko pomagasz. Dzięki za rady i przykłady ustawień. Za 2 h znajdę czas to "się pobawię". :D
PS. tak na szybko, w trybie A wybierając ustawienia jak zaleciłeś, ustawia mi się dość krótki czas np. 1/2s, 1/4s. Czy to wina światła? (potem się zajmę instrukcją i pewnie rozjaśni mi to sprawę, ale jak już piszę tu to może podpowiesz... :-)
Dobra już wiem ;) Nie było pytania :mrgreen:
DaroD300S
01-07-2016, 11:03
Zgłupiałam...
Dlaczego zdjęcie o parametrach 1/4000s, f/4.8, ISO 200 jest czarne? Całe czarne! I dlaczego przestawia mi się ISO na 2000 i w górę w momencie kiedy ja ustawiam 100-400?
I dlaczego to zdjęcie wyszło takie ciemne?
https://zapodaj.net/ba010e466d00d.jpg.html
1/125s
f/5.6
ISO 200
ogniskowa 55
A może ktoś mi podpowie jeszcze co mam zrobić żeby móc wszystko ustawić ręcznie? No i w jakim wypadku robić zdjęcia z lampą zewn. skierowaną na osobę fotografowaną?
Mam pewien pomysł. Jak już wszystkie metody zawiodą to zajrzyj do instrukcji aparatu i lampy. I do paru książek o podstawach fotografii. I tak za rok, dwa zaproponuj zrobienie zdjęć na ślubie.
Powodzenia
Ja nic nie negowałem. Chciałem ci tylko uzmysłowić, że przy twoim aktualnym poziomie pokrywanie sie na ślub z lustrzanką, to jest samobójstwo.
Fotografia na ślubach czy tego typu reporterka wymaga od osoby fotografującej szybkości w reakcji i świetnej znajomości sprzętu. Nie ma czasu na powtórki i trzeba wiedzieć jak ustawić aparat zanim się coś wydarzy.
DaroD300S - nie będę się raczej bawiła w fotografię ślubną w przyszłości... ani hobbystycznie ani zarobkowo. Nie zależy mi na tym. Chcę jedynie sprawnie fotografować codzienność. Moją codzienność. I moją rodzinę, dzieci szczególnie. Na dzieciach zależy mi najbardziej. I chciałabym móc takie kilka ich zdjęć wydrukować w większym formacie i móc powiedzieć - to moje dzieło!
Nic więcej.
A ten ślub za tydzień to tylko na życzenie siostry, bo jak robię zdjęcia (na zewnątrz głównie) to jej się podobają. Pomieszczenia zamknięte i zmiennie, kolorowo oświetlane mnie przerażają. A jeszcze do tego ludzie w ruchu... U mojej mamy na imprezie urodzinowej jak robiłam zdjęcia to wszystko wydawało się takie proste... Ale jak przeszłam do obróbki zdjęć to większość nie ostra albo przepalona.... Z 300 nadawało się może 50. I ok. Bo wiem, że tak może być. Ale lampa psuła czasem takie ładne zdjęcia... Więc teraz przy fotografowaniu ślubu i wesela nie chcę zawieźć i chociaż doszkolić się w tym temacie w wersji podstawowej. Dlatego też kupiłam lampę. Żeby siostra po prostu miała ładne pamiątki. Tyle.
Powtarzam, to nie mój zawód, tylko hobby. Lubię to i tyle, choć nie mam za dużo czasu, zęby temu poświęcić.
GonzoG - to nie mają być zdjęcia jak z salonu. Tu nikt ich nie będzie ocieniał. To ma być pamiątka dla siostry. Tak jak pisałam wcześniej, ona mnie wybrała bo mam najlepszy sprzęt w rodzinie (ubogiej rodzinie). Więc chciałabym się z nim zapoznać jak najlepiej żeby chociaż najważniejsze momenty uchwycić prawidłowo.
DaroD300S
01-07-2016, 12:12
DaroD300S - nie będę się raczej bawiła w fotografię ślubną w przyszłości... ani hobbystycznie ani zarobkowo. Nie zależy mi na tym. Chcę jedynie sprawnie fotografować codzienność. Moją codzienność. I moją rodzinę, dzieci szczególnie. Na dzieciach zależy mi najbardziej. I chciałabym móc takie kilka ich zdjęć wydrukować w większym formacie i móc powiedzieć - to moje dzieło!
Nic więcej.
A ten ślub za tydzień to tylko na życzenie siostry, bo jak robię zdjęcia (na zewnątrz głównie) to jej się podobają. Pomieszczenia zamknięte i zmiennie, kolorowo oświetlane mnie przerażają. A jeszcze do tego ludzie w ruchu... U mojej mamy na imprezie urodzinowej jak robiłam zdjęcia to wszystko wydawało się takie proste... Ale jak przeszłam do obróbki zdjęć to większość nie ostra albo przepalona.... Z 300 nadawało się może 50. I ok. Bo wiem, że tak może być. Ale lampa psuła czasem takie ładne zdjęcia... Więc teraz przy fotografowaniu ślubu i wesela nie chcę zawieźć i chociaż doszkolić się w tym temacie w wersji podstawowej. Dlatego też kupiłam lampę. Żeby siostra po prostu miała ładne pamiątki. Tyle.
Powtarzam, to nie mój zawód, tylko hobby. Lubię to i tyle, choć nie mam za dużo czasu, zęby temu poświęcić.
GonzoG - to nie mają być zdjęcia jak z salonu. Tu nikt ich nie będzie ocieniał. To ma być pamiątka dla siostry. Tak jak pisałam wcześniej, ona mnie wybrała bo mam najlepszy sprzęt w rodzinie (ubogiej rodzinie). Więc chciałabym się z nim zapoznać jak najlepiej żeby chociaż najważniejsze momenty uchwycić prawidłowo.
Rozumiem Twoje emocje. Ale spróbuj siostrze wytłumaczyć, że ślub to nie "urodziny u mamy" i jak się nie uda to za rok będą następne. Zakładam, że na ślubie siostry ktoś jeszcze będzie fotografował.
Piszesz o tym, że nawet na imprezie rodzinnej miałaś spore problemy techniczne, a chcesz uchwycić "chociaż najważniejsze momenty".
Poza tym nie licz na to, że "zdjęcia nie będą oceniane" bo BĘDĄ !!
Zakładam, że na ślubie siostry ktoś jeszcze będzie fotografował.
Tak... pewnie telefonem... A jak już małpkami to jak zwykle z obciętymi nogami.... Świetnie...
Mam chwilę i siedzę w instrukcji, nigdy jej nie czytałam. I dowiedziałam się jednej rzeczy co odmieniło całkiem moją wiedzę. Chodzi o czas i przysłonę. To już rozumiem. Więc proszę nie zniechęcać mnie do robienia zdjęć na ślubie. Zrobię wszystko co w mojej mocy, żeby zdjęcia wyszły ŁADNE. Siostra więcej ode mnie nie oczekuje. (zaraz pewnie dostanę komentarz że ładne zdjęcie zrobię telefonem, małpką czy poprostu w trybie auto, ale mi zależy na stopniu wyżej w jakości i na nie prześwietleniu zdjęć jak ostatnio - tylko tyle) :mrgreen:
Piszesz o tym, że nawet na imprezie rodzinnej miałaś spore problemy techniczne, a chcesz uchwycić "chociaż najważniejsze momenty".
to było ponad rok temu. Wtedy się nad tym nie zastanawiałam i nie miałam czasu z 9 m-cznym dzieckiem przy cycku. Sorry....
DaroD300S
01-07-2016, 12:22
Obawiam się, że MOCĄ nie zastąpisz gruntownej wiedzy i doświadczenia.
Jeśli piszesz, ze dopiero zaczęłaś czytać instrukcję to ja się poddaję.....
Czyli ten rok przespałaś fotograficznie :(
Daro - bazowałam na innych źródłach i uwierz... ta wiedza mi w zupełności wystarczała. Do niedawna...
Lustrzankę kupiłam 4 lata temu a do sklepu poszłam wtedy z zamiarem kupna cyfrówki. Sprzedawca mnie przekonał przez co wydałam 1500 zł. więcej niż planowałam. To była chwila. Zdjęcia robiłam ok. Mi się podobały. Ale głównie na zewnątrz w dzień. Nie zastanawiałam się nad techniczną stroną bo mnie to nie interesowało. Zdjęcia to zdjęcia. Większość w trybie Auto albo podręcznikowym. Ale teraz chcę czegoś więcej. Mam prawo, nie?:wink:
DaroD300S
01-07-2016, 12:54
Odpowiem złośliwie. Nawet się trochę cieszę ,że są takie siostry, wujkowie i znajomi z lustrzankami. W ubiegłym roku miałem parę zleceń właśnie dlatego, że na ślubie ich znajomych 'ktoś tam zrobił parę zdjęć " oczywiście takich, które NIGDY NIE BĘDĄ przez nikogo oceniane.
Nie odebrałam tego jako złośliwość :wink:
Ale już wiem z jakiej pozycji rozmawiamy i skąd te złośliwości. To tak, jakby takie osoby jak ja zabierały pracę takim, jak Ty :mrgreen: Więc po co im zdradzać tajniki fotografii? Po co pomagać? Nie?
Ale ona i tak nie wzięła by fotografa nawet jakbym ja jej zdjęć nie cykała. Ją poprostu nie stać.
DaroD300S
01-07-2016, 13:28
Nie odebrałam tego jako złośliwość :wink:
Ale już wiem z jakiej pozycji rozmawiamy i skąd te złośliwości. To tak, jakby takie osoby jak ja zabierały pracę takim, jak Ty :mrgreen: Więc po co im zdradzać tajniki fotografii? Po co pomagać? Nie?
Ale ona i tak nie wzięła by fotografa nawet jakbym ja jej zdjęć nie cykała. Ją poprostu nie stać.
Chyba źle mnie zrozumiałaś. Jest wręcz przeciwnie. Są oczywiście "wielcy, sławni i drodzy" tak zwani zawodowcy, ale są też pasjonaci fotografii, którzy pracują gdzieś na etacie, a fotografią dorabiają sobie na "kieliszek" chleba. W większości nie ustępują tym Wielkim.
Stać czy nie to pojecie względne. Na jednym się zaoszczędzi to zostanie na limuzynę z szoferem i dla księdza.
Pewnie i masz rację :wink: Ale to już jej problem czy zaoszczędzi czy nie. Ja postaram się jej pomóc. A tak poza tematem, poprosiła mnie żebym zrobiła jej też makijaż. Jak odmówię to pójdzie nieumalowana :lol:
Rozumiem, że Ty jesteś tym pasjonatem... :mrgreen:
DaroD300S
01-07-2016, 13:37
Właśnie tak. Nasza wiedza to dziesiątki nieprzespanych nocy na weselach, tyleż samo spędzonych przy edycji lub dawniej w ciemni. Nie da się tego opowiedzieć w kilku postach na forum.
W sumie zazdroszczę :-D Póki co lecę pogłębiać moją wiedzę dalej bo zaraz córka będzie w domu i nic nie zrobię:twisted:
sokół wędrowny
20-08-2016, 02:42
Nie ma czego zazdrościć ... grunt, że masz dobre chęci :-)
wieslaw1914
22-08-2016, 14:55
Czy ta lampa Yongnuo Speedlite YN-568EX dobrze współpracuje z Nikon D5200 ???
Tak. Nie ma żadnych problemów, ale jak myślisz o nowej, to kup YN-685EX - ta sama cena, a lepsza.