Zobacz pełną wersję : Szybkie pytanie o softbox
Witam,
Chcę kupić octę 120cm. Na oku mam: http://fripers.pl/p/softbox-osmiokat-120-cm-moc-bowens-szybki-montaz-freepower-a/
Czy ktoś ma doświadczenie z softboxami tej firmy?
I jeszcze jedno pytanie, czy lampa Jinbei DM2 300 da radę przy takim softboxie? (f8 to u mnie max).
Nie doszukiwałbym się jakości w tych tanich produktach, to zwykła chińszczyzna z napisem, mam dwa ich softboxy zakupione dość dawno i jakość dużo lepsza niż to co teraz oferują, a napis ten sam :)
...czy lampa Jinbei DM2 300 da radę przy takim softboxie? (f8 to u mnie max).Da radę. O ile nie odstawisz lampy na kilka metrów.
Nie doszukiwałbym się jakości w tych tanich produktach, to zwykła chińszczyzna z napisem, mam dwa ich softboxy zakupione dość dawno i jakość dużo lepsza niż to co teraz oferują, a napis ten sam :)
Dzięki, a co byś polecał? Jestem w stanie wyłożyć więcej na ten softbox, w zamyśle ma jeździć również ze mną, więc zależy mi na trwałości, ale również na tym, żeby światło było równomierne.
Da radę. O ile nie odstawisz lampy na kilka metrów.
Kilka metrów tzn. ile, bo to dla mnie istotne? :D
To może zacznę inaczej :) Kompletuję studio - fotografia dziecięca (głównie noworodkowa), ciążowa, rodzinna plus prywatnie jakieś portrety dla znajomych. Moje pomieszczenie ma 20m2, ale będę dojeżdżał też do klienta, budżet +/- 3000zł. Potrzebuję dwie lampy, duży softbox (min 120x120 lub octa, z opcją szybkiego rozkładania), drugi więszy softbox, gridy, 3 statywy oświetleniowe (bo mam jeszcze do zabawy lampkę Yongnuo, małą blendę i disha) oraz wyzwalacz. Planowałem zakupić:
Jinbei DM2 300 - ze względu na regulację 1/64, noworodki fotografuję na f2.0-2.8
Jinbei DPIII 300
Octa FreePower 120 cm
Softbox 70x100 (też FreePower)
Statywy Jinbei Air 280cm x3
Jinbei TR-A8
Im więcej czytam, tym mi gorzej :D Może polecacie coś innego w tym budżecie?
Witam,
Chcę kupić octę 120cm. Na oku mam: http://fripers.pl/p/softbox-osmiokat-120-cm-moc-bowens-szybki-montaz-freepower-a/
Czy ktoś ma doświadczenie z softboxami tej firmy?
Jak na tą cenę to jakość bdb+ :) Mam używam i jak na razie chwalę.
Jak na tą cenę to jakość bdb+ :) Mam używam i jak na razie chwalę.
Parę miesięcy temu kupiłem oktę 150 cm ze względu na poręczność i z myślą o wyjazdach. Produkt bardzo mi się spodobał. Zakładanie i rozkładanie bez najmniejszych problemów i ryzyka uszkodzenia palnika. Sztywny i lekki, wygodny po złożeniu i "jednoosobowy"
Poleciłłbym właśnie ten większy softbox, zawsze bliżej optymalnej wielkości do sylwetki. Jeśli założysz sam wewnętrzny rozpraszacz to masz pewnie te 120 cm plus trochę rantu dzięki czemu nie sieje tak po bokach. Różnica w cenie to chyba tylko ca 50 zł.
Na razie jak poprzednik mogę polecić. Mam też ich stripa (coś chyba 40x120cm) i też ok.
Pozdro
Wiesiek
Jinbei DM2 jak najbardziej polecam regulacja 1/64 jest bardzo ważna, nie wiem tylko czy nie lepiej brać 400Ws, ograniczyć ogólną moc można zawsze nawet jakimś kawałkiem materiału.
nietakiswiety
13-06-2016, 14:37
Czy ktoś może korzystał z tego: http://eltec.pl/WYPOSAZENIE-STUDIA/Softboxy/Softbox-osmiokatny-OCTA-140cm-szybki-montaz-mocowanie-Bowens.html ? Kupiłbym 150 cm od Fripersa, ale w Warszawie nie jest dostępny, z tego, co widzę, a przydałby mi się na jutro.