PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 85mm 1.8G, tryb manualny i zmniejszona ekspozycja. Drodzy przyjaciele, ratunku!

Człowiek Refleksji
27-05-2016, 21:55
Drodzy przyjaciele!

Posiadam korpus, który jest dla mnie źródłem tak radości jak utrapień.
Radości, ponieważ napstrykałem cały ocean zdjęć, które nie tylko mojej skromnej osobie, ale także innym przypadły do gustu.
To źródło owych utrapień, jako że nie potrafię zliczyć momentów frustracji, gdy aparat nie ostrzył tam, gdzie powinien.

Ktoś napisze, iż mój problem umieszczam w nieodpowiednim dziale. Pozornie będzie miał racje. Otóż mój D7000 dalej ma swoją przypadłość.
Wielu mówi, iż przesadzam. Że wyolbrzymiam problem. Że inne aparaty także nie zawsze precyzyjnie ustawiają ostrość. To wszystko zgoda.
Pogodziłem się już z faktem, że mój aparat nie posiada takiej niezawodności ostrzenia, jak np. D4s czy 1DX.
Zatem nie będę was zanudzał moimi opowieściami, jak to mój aparat zawiódł mnie w chwili jakże istotnej. Iż obszar, który powinien być ostry, okazał się całkowicie rozmyty.
Co po niektórzy znają moje zaangażowane opowieści, oddające traumę, jaka na mnie spada w takich momentach. Zaoszczędzę wam tych słów, choć i tak większość by je zignorowała.

Zatem skoro to dział o obiektywach, dlaczego podnoszę kwestię aparatu? Chciałem jedynie przypomnieć, iż nie dość, że aparat jest źródłem jakże wielu zmartwień, to także obiektyw nie jest dla mnie łaskawy. Oto właśnie dzisiaj, nie dalej jak godzinę temu, okazało się, że obiektyw, wymieniony w tytule, wpływa na zmniejszenie ekspozycji (o jedną działkę) w wyniku przełączenia w tryb ręcznego ostrzenia. Tak jeżeli chodzi o przełącznik na obiektywie, jak i korpusie. Wiem, że to wina obiektywu, dlatego że owa zmiana ekspozycji nie pojawia się po zamianie na inny obiektyw.

Mam pytanie, które nie dotyczy bezpośrednio mojego problemu, ale pozwoli - być może - uzyskać istotne informacje, ułatwiające zmianę trybu ostrzenia.
Otóż: czy jeżeli chcę zmienić tryb ostrzenia, muszę ustawić odpowiedni przełącznik tak na korpusie i obiektywie, czy wystarczy jedynie na tym ostatnim?
Do tej pory ustawiałem oba. Może jednak wystarczy pozostawić na korpusie ustawienie M/A, a następnie - zależnie od pożądanego trybu - przełączać ustawienia na obiektywie?

To jakby pytanie poboczne. Istotne, ale nie jak problem zmniejszonej ekspozycji w trybie manualnego ostrzenia.

Mam nadzieję, że znajdziecie czas i pochylicie się nad mym nowym problemem.

Stanisław wraz z rodziną.

ksh
27-05-2016, 22:45
Łatwiej by było wkleić linka do raw-a z problemem i opisać jakie używasz ustawienia w aparacie.

hostman22
27-05-2016, 23:46
zwiększa o jedną działkę czyli zamiast 1/150 masz 1/250? Dwojga złego lepiej w tę stronę niż w drugą.. ;)

pawl_s
28-05-2016, 08:20
Ja zmieniam na korpusie. W starym aparacie wyjeżdzał z korpusu śrubokręt i sie bałem, ze go urwę. I tak mi zostało mimo AF-S czy jak mu tam.

A co do zmiany naświetlenia w zależności od ostrzenia, ciekawe.

Człowiek Refleksji
05-06-2016, 20:43
Czy jest szansa, że jeszcze inni zabiorą głos w podniesionych przeze mnie kwestiach? Ponownie: możliwa awaria obiektywu oraz sprawa przełączników na korpusie i obiektywie.

madebyzosiek
05-06-2016, 21:01
Co do przełączników, to raczej sobie coś ubzdurałeś... Przełączniki oba mają być na AF, jak chcesz mieć autofocus w szkle, ale nie mają nic ze sobą wspólnego. Ten na korpusie jest istotny jak podłączasz szkła na śrubokręt, bo wtedy służy do przełączenia między AF a MF, a w przypadku wersji G, to AFem steruje się na obiektywie. Mam 85 1.8G i właściwie żadnej z Twoich przypadłości nie uraczyłem, więc nie mogę nic o tym powiedzieć. Co do tej ekspozycji, to chyba nie rozumiem o co Ci chodzi, może zdjęcia wstaw...? Powie więcej niż ten opis... Pozdrawiam :)

sMonika
22-07-2016, 12:06
Co do przełączników, to raczej sobie coś ubzdurałeś... Przełączniki oba mają być na AF, jak chcesz mieć autofocus w szkle, ale nie mają nic ze sobą wspólnego. Ten na korpusie jest istotny jak podłączasz szkła na śrubokręt, bo wtedy służy do przełączenia między AF a MF, a w przypadku wersji G, to AFem steruje się na obiektywie. Mam 85 1.8G i właściwie żadnej z Twoich przypadłości nie uraczyłem, więc nie mogę nic o tym powiedzieć. Co do tej ekspozycji, to chyba nie rozumiem o co Ci chodzi, może zdjęcia wstaw...? Powie więcej niż ten opis... Pozdrawiam :)

W przypadku tego akurat obiektywu masz rację, ale gdyby to był inny obiektyw, to z manuala (alurat mojego D750):
Do not use AF lenses with the lens focus mode switch set to M and the camera focus-mode selector set to AF.
Failure to observe this precaution could damage the camera or lens.
This does not apply to AF-S lenses, which can be used in M mode without setting the camera focus-mode selector to M.

:)

- - - - kolejny post - - - - - -

Stanisław pozwolisz, że podepnę się pod ten wątek? :)

Wczoraj dotarł do mnie 85mm 1.8G. Na razie po kilku zdjęciach po pracy muszę powiedzieć, że jest ok, szybki i trafia gdzie chcę, ale mam problem z ostrością zdjęć, który wynika, tak mi się wydaje, z wagi sprzętu :D. Poprzednio robiłam zdjęcia staruszkiem D50 i praktycznie nie ściągałam 50mm z niego. Wagowo całość była dla mnie OK, mimo moich małych gabarytów ;).
Ale na D750 z tym obiektywem tzn. 85mm ciężar sprzętu mnie pokonuje. Rano zrobiłam na szybko kilka zdjęć córce. Myślałam, że jak zwiększe iso to na krótszym czasie będzie lepiej. Faktycznie poprawa była, ale to nie są te "żyletki", których się spodziewałam :).
Jest to możliwe, że nawet przy takich małych czasach zdjęcia nie wychodzą ostre z powodu drgania ręki?

W wekeend potestuję go na statywie pod kątem ew. FF/BF, chociaż wydaje się być ok.

Bardzo chciałabym ładne portrety z ręki :).

Jacek_Z
22-07-2016, 19:27
sMonika - jakie czasy przy 85 mm to są krótkie czasy?
Jak dla mnie to graniczne czasy są w okolicach 1/100 s, lepiej jeszcze krótsze. W D800 nie stosuje dłuższych niz 1/160.

pawulon
22-07-2016, 21:42
Przeczytałem połowę, zanudziłeś mnie...