Zobacz pełną wersję : Jaki aparat lepszy? * D 610 , D 750 , D 7200 *
Witam
Mam dylemat który aparat mam wybrać albo który polecacie.
Ponieważ miałem D 5200 lecz chcę zacząć fotografię ludzi (chrzciny,śluby,rocznice itp. itd) , nie wiem który z tych modeli najlepiej by się do tego nadawał.
Posiadam również obiektyw Sigma 17-50 mm f/2.8 , Sigma 10-20 f/3.5(używany do fotografowania krajobrazów) . I bym chciał aby te obiektywy najlepiej współgrały z danym modelem. Ponieważ kupiłem go ze względu na ten rodzaj zarobku.
Bardzo będę wdzięczny za jaką kolwiek radę i pomoc.
Pozdrawiam
Maciej
Najlepszy byłby D750 ale musiałbyś wymienić 17-50 na wersje do pełnej klatki.
Ale 17-50 jest pełno klatkowy to nie będzie działał pod D 750 .?
Ale 17-50 jest pełno klatkowy to nie będzie działał pod D 750 .?
Obydwa Twoje obiektywy są pod APS-C
Ale 17-50 jest pełno klatkowy to nie będzie działał pod D 750 .?17-50 NIE jest pełnoklatkowy. Będzie działał na D750, ale ... w trybie DX, czyli nie wykorzystując zalet D750.
Tematyka jaką chcesz się zająć wymaga dobrych wysokich czułości, a to wskazuje na pełnoklatkowca. Czyli D750 (ma lepszy AF) lub D610.
Niestety w praktyce masz też przed sobą zakup nowej optyki. Nietaniej.
17-50 NIE jest pełnoklatkowy. Będzie działał na D750, ale ... w trybie DX, czyli nie wykorzystując zalet D750.
Tematyka jaką chcesz się zająć wymaga dobrych wysokich czułości, a to wskazuje na pełnoklatkowca. Czyli D750 (ma lepszy AF) lub D610.
Niestety w praktyce masz też przed sobą zakup nowej optyki. Nietaniej.
Czyli musiałbym kupić D7200 aby uniknąć kolejnych kosztów .? Czy to model który nie nadaje się do tego typu fotografii .?
Nadaje, ale pełna klatka da wyraźnie lepszą jakość zdjęć na wyższych ISO.
Dodatkowo pełna klatka nie jest tak wymagająca od optyki jak mniejsze matryce, więc zazwyczaj ma się ostrzejsze zdjęcia.
Jezu, i on chce zarabiać jako fotograf... Nawet podstaw nie ma. Pewnie kolejny "fotograf" z D750 i zdjęciami jak z kompakta za 200 zł.
Jezu, i on chce zarabiać jako fotograf... Nawet podstaw nie ma. Pewnie kolejny "fotograf" z D750 i zdjęciami jak z kompakta za 200 zł.
Od tego jest forum aby się czegoś dowiedzieć od osób które już mają jakie kolwiek pojęcie. A jeżeli nie chce się Tobie odpisac na temat to wogóle nie komentuj... Bo to nie o to tu nie pytałem. A jeżeli masz takie zaje....e doświadczenie jako fotograf to zaproponuj coś anie nie za pośrednictwem forum próbujesz cwaniakować ...
megasnajper
26-05-2016, 21:37
Ale dlaczego chcesz zmienić? czego brakuje?
Wysokie iso zauważalnie lepsze będzie dopiero z FX czyli min d610. Wypadałoby mieć jakieś doświadczenie by się czymś zająć za pieniądze, np spróbować pójść jako drugi fotograf z kimś i zobaczyć jak to wygląda w rzeczywistości.
Między D610 a D7200 wielkiego przeskoku nie uświadczysz, sam stałem przed wyborem D7200 a D610 i po przesiadce z D5200 właśnie jestem mega zadowolony :) Największa różnica między tymi dwoma korpusami to cena - jak dobrze poszukasz to dodatkowo na 85mm starczy - przy wyborze D7200 ;) W przypadku iso różnica jest owszem ale nie na tyle duża żeby tyle $ dopłacać. Jak już ma być skok konkretny to D800/D810 i sam w przyszłości w któryś z tych korpusów nabędę (lub nowszy model) ale do tego jeszcze długa droga.
D7200 a za zaoszczędzone pieniądze porządna stalka do portretu plus lampa.
Wysokie iso zauważalnie lepsze będzie dopiero z FX czyli min d610. Wypadałoby mieć jakieś doświadczenie by się czymś zająć za pieniądze, np spróbować pójść jako drugi fotograf z kimś i zobaczyć jak to wygląda w rzeczywistości.
Właśnie nabywam doświadczenie robiąc fotografie krajobrazom, a je zeli chodzi o znajomych to wiekszosci maja Canona lub niższe modele Nikon więc tu jest jedyne miejsce aby się czego kolwiek dowiedzieć :)
Nie puszka świadczy o umiejętnościach i wiedzy fotografa. Ja mam d7000 a porządnego kadru zrobic nie potrafię:)
madebyzosiek
27-05-2016, 07:33
Właśnie nabywam doświadczenie robiąc fotografie krajobrazom, a je zeli chodzi o znajomych to wiekszosci maja Canona lub niższe modele Nikon więc tu jest jedyne miejsce aby się czego kolwiek dowiedzieć :)
Nie chcesz chyba powiedzieć, że nabywasz doświadczenia w fotografii okolicznościowej robiąc krajobrazy? ;)
Zostaw sobie D5200 i szkła, które masz. Dokup sobie lampę porządną, jeżeli nie masz i 85 1.8G. Poszukaj kogoś kto Cię zabierze na wesele jako drugiego, nawet jeżeli ma Canona. Zresztą Canona też warto spróbować moim zdaniem. Do tego, czym Ty chciałbyś się zająć najlepszy będzie D750 z N24-70 lub S24-35 Art plus S50 Art plus N85 1.8 plus lampa. A D5200 z S17-50 będzie bardzo dobrym zapasem. Pozdrawiam serdecznie.
Andrzej1974
27-05-2016, 08:00
Mam dylemat który aparat mam wybrać albo który polecacie.
Ponieważ miałem D 5200 lecz chcę zacząć fotografię ludzi (chrzciny,śluby,rocznice itp. itd) , nie wiem który z tych modeli najlepiej by się do tego nadawał (...)
Nie masz już D5200? Skoro tak to znaczy, że coś chcesz kupić. I ma to być coś nowego? Z tej trójki aparatów, które wymieniłeś w temacie, do fotografowania ludzi ja bym wybrał FXa (najlepiej D750 - jeżeli jest kasa lub D610 - gdy kasy jest mniej) a nie półsrodki. Jeżeli chcesz myśleć o tym poważniej. Zanim jednak coś kupisz to mam nadzieję, że wiesz w co się pakujesz i jakie są koszty z tym związane? Jeśli nie to poczytaj jedne z ostatnich postów niejakiego kurczeblade, który o tym pisał.
(...) Posiadam również obiektyw Sigma 17-50 mm f/2.8 , Sigma 10-20 f/3.5(używany do fotografowania krajobrazów) . I bym chciał aby te obiektywy najlepiej współgrały z danym modelem. Ponieważ kupiłem go ze względu na ten rodzaj zarobku (...)
Pomimo sentymentów ja bym się ich pozbył.
madebyzosiek
27-05-2016, 08:16
A ja pozwolę sobie nie zgodzić się z przedmówcą. Jeżeli nie wiesz jeszcze do końca co będziesz robić, a faktycznie sprzedałeś D5200, to kup D7200. Dlaczego? Jeżeli pójdziesz w FX, to nie kupisz szkieł pokroju S17-50, ani S10-20 w normalnych pieniądzach. Trzeba by wyciągnąć znacznie więcej ze skarbonki niż 1500 zł. D7200 nie jest żadnym półśrodkiem, to bardzo dobry aparat, który w połączeniu z przyzwoitym szkłem, jakim jest S17-50 i umiejętną obróbką daje pełna możliwość zrobienia dobrego repo ślubnego. Ale i tak najpierw popracuj jako drugi za friko, musisz zrozumieć co to jest i z czym to się je ;)
Nikon D7200 to wydatek ok. 4000zł.
Nikon D750 + obiektywy to koszty ok. 10000zł albo więcej.
c4c3k, jak się odniesiesz do powyższego?
Przy okazji od razu dowiedziałby się, co mu będzie potrzebne. Ludzie są przedziwni. Zlecenie na uszycie butów pewnie też by wziął, choć igły w ręku w życiu nie trzymał.
nikoniarz
27-05-2016, 09:07
Między D610 a D7200 wielkiego przeskoku nie uświadczysz, W przypadku iso różnica jest owszem ale nie na tyle duża żeby tyle $ dopłacać.
Bardzo subiektywna opinia... 1EV różnicy w jakości ISO (szum) to, przynajmniej dla mnie spora różnica...
Odnośnie samego przejścia na FX- jeśli jest kasa na korpus i szkła to pewnie, bo czemu nie... Ale jeśli budżet bardzo napięty, to pozostać przy DX, szczególnie że masz już coś szerokiego i standardowego...
Bardzo subiektywna opinia... 1EV różnicy w jakości ISO (szum) to, przynajmniej dla mnie spora różnica...
Odnośnie samego przejścia na FX- jeśli jest kasa na korpus i szkła to pewnie, bo czemu nie... Ale jeśli budżet bardzo napięty, to pozostać przy DX, szczególnie że masz już coś szerokiego i standardowego...
Serio, aż tak zauważalna jest ta różnica?
Z ciekawości przejrzałem sobie przykładowe pliki z obu aparatów i dużej różnicy w szumach nie widać. MZ nawet na niskich czułościach d7200 wypadał momentami lepiej.
A wracając do głównego wątku. Sam stoję przed podobnym wyborem. Dlatego kilka rad ode mnie:
1. pójdź do sklepu i zmacaj aparaty. Każdy ma inaczej ukształtowany grip. Niektóre po prostu będą siedziały w ręce, inne nie.
2. jeśli chcesz zarabiać na fotach - śluby itp. - to brałbym pełną klatkę. Nie przejmowałbym się posiadaniem szkieł tylko pod DX. One równie dobrze będą działać na FX. A z czasem kupisz sobie coś lepszego. Tak naprawdę dobre szkło pod FX to są ze 3-4 śluby.
3. Jeśli potrzebujesz body głównie do zabawy - licząc, że czasem wpadnie jakieś zlecenie - brałbym d7200
4. Każdym z tych aparatów zrobisz super/duper/zajefajne zdjęcia. Nie ważne czy to DX czy FX. Każdy się sprawdzi. Musisz ocenić po prostu do czego Ci sprzęt najbardziej potrzebny i jaki masz budżet.
.. dużej różnicy w szumach nie widać. MZ nawet na niskich czułościach d7200 wypadał momentami lepiej.???
Ale chodzi o wysokie ISO. Niskie ISO to nawet staruszek D200 ma dobre.
???
Ale chodzi o wysokie ISO. Niskie ISO to nawet staruszek D200 ma dobre.
Wiem, że chodzi o wysokie ISO. I serio, jakiejś wielkiej różnicy nie widzę między tymi dwoma aparatami w kwestii szumów.
Wiem, że chodzi o wysokie ISO. I serio, jakiejś wielkiej różnicy nie widzę między tymi dwoma aparatami w kwestii szumów.
To źle patrzysz. Już od ISO 1600 jest wyraźna różnica, a 6400 i więcej nie ma co porównywać.
W wątku o D7200 jest kilka sampli "weselnych" bez obróbki i odszumiania, iso 4000 i 5000: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=259045&page=85&p=3688157&highlight=#post3688157
O ile ktoś wesela przy świecach focić nie będzie to D7200 da fajny obrazek który dzięki podłubaniu w PS-ie będzie tylko lepszy ;)
Przy pozbyciu się obecnych szkieł fajny zestaw by wyszedł, D7200, sigma 18-35 1.8g i 85mm 1.8 + lampa, zostało by coś jeszcze na dobre karty i przy dobrych lotach grip+dodatkowe aku
W wątku o D7200 jest kilka sampli "weselnych" bez obróbki i odszumiania, iso 4000 i 5000: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=259045&page=85&p=3688157&highlight=#post3688157
W większości wypadków są to już bardzo subtelne różnice moim zdaniem. Spokojnie z obu aparatów można zrobić zdjęcia na iso 4000. wydrukować je w formacie 30x40. I tych szumów nie będzie prawie widać.
Nie zrozumcie mnie źle. Dostrzegam przewagę FX nad DX. Natomiast w wypadku szumów są to naprawdę subtelne różnice.
Andrzej1974
27-05-2016, 11:26
Nie samym ISO czy szumami człek żyje... BTW Jeżeli szkoda kasy na FXa to kupuj DXa np wspomniane tu D7200.
. Dostrzegam przewagę FX nad DX. Natomiast w wypadku szumów są to naprawdę subtelne różnice.Na starcie jest to ponad 1 EV róznicy (różnice w powierzchni matrycy). Dla jednych to przepaść, dla drugich mało. Swoboda działania na ISO 3200 i 6400 jest fajna. Na DX tej swobody nie masz. Jesteś na limicie. Zależy na jaki kosciół trafisz, zależy jak naświetlisz itd.
Róznica się robi przepotężna jak na DX ma się szkła 2.8, a na FX 1.4 - 1.8. Różnica w cenie sprzetu też jest duża. Ale jak ktoś będzie robił sluby zawodowo i na okrągło to prędzej czy później wyda te kasę na lepszy sprzet.
O ile ktoś wesela przy świecach focić nie będzie to D7200 da fajny obrazek który dzięki podłubaniu w PS-ie będzie tylko lepszy ;)
Przy pozbyciu się obecnych szkieł fajny zestaw by wyszedł, D7200, sigma 18-35 1.8g i 85mm 1.8 + lampa, zostało by coś jeszcze na dobre karty i przy dobrych lotach grip+dodatkowe aku
Mam obecnie d7100 i S 18-35 . Na razie trwa poznawanie szkiełka ale po tych kilkudziesięciu zdjęciach jest imo bdb.
Polecam zestaw jak kolega wyżej.
D7200 do ISO 3200 jest bardzo dobrze.
Jak dla mnie 3200 to max akceptowalna granica. Porównywałem obrazek d610 i d7200 do iso3200 różnic praktycznie brak. Nawet mam wrażenie ze d7200 generuje bardziej szczegółowy obrazek.
Jest trochę porównań w internecie.
Do 3200. Tylko, że bardzo się chce czasami pracować na 3200 i 6400.
nikoniarz
27-05-2016, 11:37
Do 3200. Tylko, że bardzo się chce czasami pracować na 3200 i 6400.
Dokładnie... Wysokiego używalnego ISO nigdy zbyt wiele. Nie zawsze można dopalić lampą, nie zawsze się chce... <klik> (http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison?attr18=daylight&attr13_0=nikon_d610&attr13_1=nikon_d7200&attr13_2=pentax_645z&attr13_3=phaseone_iq180&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=12800&attr16_1=3200&attr16_2=12800&attr16_3=35&normalization=full&widget=1&x=-0.00431960480211385&y=0)
Dzięki bardzo za radę lecz już nie mam D5200 :). A nie nabywam doświadczenia okollicznościowego robiąc krajobrazy :). Ale twoja rada bardzo mi się przyda .!! :)
Moim zdaniem nie ma sie co zastanawiac jezeli planujesz zarabiac na fotografi kup FX napewno da ci wiecej mozliwosci na przyszlosc na start moim zdaniem nawet D610 bylby dobrym wyborem tylko przy zakupie pelnej klatki trzeba sie liczyc z duzym wydatkiem na szklarnie
Sent from my LG-H815 using Tapatalk