Zobacz pełną wersję : 5l wywoływacza - w czym ?
amator_r
26-05-2016, 17:51
Cześć
zabrałem się do analogowego wywołania filmu (później też do wywołania odbitki) i natrafiłem na mały problem - zakupiłem Ilforda ID-11 do wywołania, w wersji na 5L. I teraz mam kłopot (pomijając to, że teraz kupiłbym na 1L) - w czym to rozrobić ? Są jakieś spejclane 'butelki' foto 5 litrowe ? Czy rozrobić to w czymś większym a później przelać przez lejek do 5 butelek 1 litrowych ? Jak to się robi standardowo ? :)
dzięki i pozdrawiam!
Zmartwie cie, ale rozrobiony wywoływacz ma mniejszą trwałość niż proszek.
5 L jest na prawie 50 filmów. Musisz mieć niezły przerób. Ale raczej zmarnujesz sporo płynu.
RobertMiernik
26-05-2016, 20:39
Ojtam, ojtam ;)
Rozlewam do buteleczek 0,3L po wodzie mineralnej, wołam w stocku, więc mam buteleczkę 'na raz'.
Zdarzało mi się, wołać w rocznym roztworze - bez żadnych zauważalnych gołym okiem i obiektywem powiększalnika różnic (choć może densometr by coś złapał).
Filmu dla kogoś bym tak nie ryzykował ale na swoich gniotach eksperymenty przeprowadzałem z pozytywnymi wynikami.
Rozrób, rozlej do jak najmniejszych butelek, przed zakręceniem wyciśnij ze środka całe powietrze, tak żeby było 'pod korek' - to najważniejszy krok! a później przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu (piwnica optymalnie).
Ojtam, ojtam ;)
Rozlewam do buteleczek 0,3L po wodzie mineralnej, wołam w stocku, więc mam buteleczkę 'na raz'. Marnotrawstwo. :) Na litrze wywołujesz 3 filmy. Można 10. Tylko wywoływacz w którym już wywoływano ma jeszcze mniejsza trwałość niż "czysty" rozrobiony. No i trzeba przedłużać czas wołania.
Należy pamiętac o tym, by wywoływacz zrobić (rozpuścic proszek) dzień wcześniej (albo choć pare godzin wcześniej).
RobertMiernik
26-05-2016, 21:53
Nie jest tak źle, wywołuję parami, więc na litrze wywołuję 6 a nie 10. Przy cenie 5l ID-11 to jest całkowicie akceptowalna rozrzutność ;)
Co do trwałości - właśnie dlatego używam tylko stocka, ceny musiałyby podskoczyć o 500% żeby było warto aż tak oszczędzać...
amator_r
27-05-2016, 18:29
wielkie dzięki! rozlałem te 5 litrów do buteleczek i będę marnotrawił, bo 50 filmów raczej w tym roku nie przerobię :D
a powiedzcie mi jeszcze jedno - przerywacz, utrwalacz - mimo, że mam np. 1 litr koncentratu, to mogę już w tym przypadku odmierzyć mniej i np. zrobić sobie litr gotowego roztworu, zgadza się ?
dzięki!
RobertMiernik
27-05-2016, 19:02
Koncentrat, to koncentrat, rozrabiasz ile potrzebujesz.
Pamiętaj tylko, żeby zagazować.