PDA

Zobacz pełną wersję : Skuteczność serwisu w sprawie AF w D7000

przemysllaw
26-05-2016, 17:45
Przepraszam za odgrzewanie drażliwego tematu, ale mam ten sam problem z D7000 i AF. Ewidentnie jest jakaś różnica między AF wyświetlanym w wizjerze a ostatecznie wybieranym polem ostrości. Mam masowe nietrafienia postaci, nawet jeśli kwadrat był w środku postaci (powiedzmy kwadrat jest wtedy wielkości brzucha), na granicy jasnych spodni i ciemnej bluzy. Tak czy siak ostrość za postacią.
Testy BF i FF na tablicy moim zdaniem nic nie wykazały - kwadrat trafiony w linię ostrzył tę linię z prawie idealną dokładnością. Problem objawia się dopiero w terenie.

A moje pytanie kieruję bardziej do tych, którzy z wszelkich serwisowych kalibracji korzystali.
1. Jakie przyniosło efekty?
2. Czy w grę wchodzi tylko serwis Nikon?

notdot
26-05-2016, 18:01
Jeśli faktycznie masz BF/FF (czy to body czy szkła) to serwis powinien pomóc, ale najpierw upewnij się, że to nie jest twój błąd podczas robienia foty, bo robienie testów na tablicach, bateryjkach i innych wynalazkach nie zawsze daje odpowiedź na 100% co jest nie tak.
Poza tym nie zawsze wyświetlany kwadrat poprawnie wskazuje miejsce gdzie AF ostatecznie trafił.

przemysllaw
26-05-2016, 23:51
Jeśli faktycznie masz BF/FF (czy to body czy szkła) to serwis powinien pomóc, ale najpierw upewnij się, że to nie jest twój błąd podczas robienia foty, bo robienie testów na tablicach, bateryjkach i innych wynalazkach nie zawsze daje odpowiedź na 100% co jest nie tak.
Poza tym nie zawsze wyświetlany kwadrat poprawnie wskazuje miejsce gdzie AF ostatecznie trafił.

Ja bym to wręcz nazwał sidefocus albo upfocus - czyli ostrzenie obok kwadratu lub nad.