Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dunnottar Castle
Dzisiaj zapraszam do...
Szkocji, w której miałem przyjemność przebywać przez kilka dni :).
Poniżej ruiny zamku Dunnottar, położonego w północno-wschodniej Szkocji, nad Morzem Północnym w pobliżu Stonehaven.
Panorama z 12-stu kadrów poziomych (6 góra + 6 dół).
Niestety nie udało się ogarnąć takiej przestrzeni w kilku,
a o jednym kadrze nie wspominając :D!
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/52875289/Hosting/nikoniarze/Pan_6B-2_1000.jpg)
ZAPRASZAM NA WIĘKSZY ROZMIAR ;) (https://dl.dropboxusercontent.com/u/52875289/Hosting/nikoniarze/Pan_6B-2_1400.jpg)
Dziękuję i pozdrawiam :).
Kolorystyka nieba powala! Skadrowane zgrabnie, ale kompozycyjnie wygląda dość śmiesznie. Przypuszczam, potężne zamczysko zagłębione w takiej krajobrazowej czeluści...
Niebo faktycznie robi wrażenie.
Jak dla mnie za szeroko, bo i tak skupiam się na zamku - ale szkoda byłoby nieba.
Pozdrawiam Mirek
Cóż tu pisać Hubercie... :) Niebo dopełniło i tak już pięknie ujęty zamek.
A jak powiem tak, zdjecie mis ie bardzo podoba, wygiecia to kwestia gustu, mnie nie przeszkadza bo lubie panoramy, rozumiem, ze szerokosc zeby pokazac niebo, ale jak dla mnie z kolorem tego nieba lekko przesadziles IMO.
Zdjecie ogolem swietne.
Bartekkw
26-05-2016, 23:37
A masz pojedynczy pionowy kadr z droga, wzgórzem i zamkiem ?
Przyznam ze ta panorama dosc fikuśna i srednio do mnie gada :)
Piekne zdjecie. Technicznie piekne. Gratuluje dobrego smaku i umiejetnosci.
PiciuD300
27-05-2016, 13:11
Wygląda jak nasze wybrzeże.......... za 500+ lat.
Piękny widok i tytułowy zamek, ładnie obramowany niesamowitym nieboskłonem, a także prowadzonymi do niego schodami.
Sebastianito
28-05-2016, 14:16
Ale mi sie dostanie...
Drogi Hubercie... jak Cię cenie tak to zdjęcie "wogle" mi nie przypada do gustu. Kolory przekręcone, kontrast przeinaczony, panorama wygięta... Pomimo zachwwytów musi być zgrzyt. Ja rozumiem, że jest kilkanaście ludków którzy lubią twoją pracę... doceniam to. (fajnie mieć ludzi którzy Cię wspierają) niemniej jednak poszedłeś w kierunku PABLOOK-a który ma swój styl... a ty go kopiujesz poprostu. Pamiętam twoje zdjęcia 2-3 lata temu... wtedy byłeś zachłyśnięty Klarensem i Greg77... No przepraszam Cie bardzo...nie wychodzi Ci.
P.S.: Będę przeklętym na tym forum. Rzadko się wypowiadam do zdjęć innych, ale to akurat mnie ruszyło.
dla mnie troszke ten kolor zamku troszkę za mocny, jak mówi poprzednik :) reszta jest jak najbardziej super :)
Wygląda jak nasze wybrzeże.......... za 500+ lat.
Rozumiem, że lepsze będzie 23%
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/34db55fb6622c1c505fbaec042ab20ee-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160528/34db55fb6622c1c505fbaec042ab20ee.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/3c36d6347b732d665eb6018a3bb67c2a-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160528/3c36d6347b732d665eb6018a3bb67c2a.jpg)
Jak podatek na artykuły dziecięce? ;)
Całość bardzo mi się podoba. Daje ogląd na całą sytuację. Choć z fotograficznego punktu widzenia, chyba łatwiej byłoby oglądać / analizować podzielone na mniejsze kadry.
Przepraszam, że tak bez zgody wykadrowałem. W tej panoramie można naprawdę wiele ciekawych kadrów wybrać. Jeśli pogniewasz się na mnie autorze - poproszę o moderację i usunięcie.
(...)
... ale szkoda byłoby nieba.
(...)
Bardzo dobrze powiedziane ;). Dzięki Mirku!
(...) wygiecia to kwestia gustu(...), ale jak dla mnie z kolorem tego nieba lekko przesadziles IMO.
(...)
Wygięcia na pp mi osobiście nie przeszkadzają, starałem się, aby budowla, oraz same słupki były proste ;).
Co do koloru nieba, to... jak zwykle: kwestia gustu.
Dzięki za dobre słowo :).
A masz pojedynczy pionowy kadr z droga, wzgórzem i zamkiem ?
(...)
Niestety, takiego nie posiadam, niemniej pixeli jest dość, żeby "wykroić" takowy kadr :).
Ale mi sie dostanie...
Drogi Hubercie... jak Cię cenie tak to zdjęcie "wogle" mi nie przypada do gustu. Kolory przekręcone, kontrast przeinaczony, panorama wygięta... Pomimo zachwwytów musi być zgrzyt. Ja rozumiem, że jest kilkanaście ludków którzy lubią twoją pracę... doceniam to. (fajnie mieć ludzi którzy Cię wspierają) niemniej jednak poszedłeś w kierunku PABLOOK-a który ma swój styl... a ty go kopiujesz poprostu. Pamiętam twoje zdjęcia 2-3 lata temu... wtedy byłeś zachłyśnięty Klarensem i Greg77... No przepraszam Cie bardzo...nie wychodzi Ci.
P.S.: Będę przeklętym na tym forum. Rzadko się wypowiadam do zdjęć innych, ale to akurat mnie ruszyło.
Drogi Sebastianie :)!
Po pierwsze, za nic Ci się nie zbierze, a już na pewno nie będziesz przeklęty ;)!
Jestem wdzięczny za szczerość, bo powiedziałeś coś, o czym co niektórzy tutaj mogą od dawna mówić, ale nie mają wystarczająco odwagi, aby to publicznie napisać :). Tak więc dobrze, że Ciebie ruszyło!
Jeśli mowa o technicznej stronie, to wypada mi tylko uszanować Twoje zdanie, bo przecie na siłę przekonywać do jego zmiany nie będę :). Jest jak jest, a że do Ciebie nie trafiła... Trudno.
Wspomniałeś osobę PABLOOKa. I słusznie, bo byliśmy razem na tamtym plenerze, więc i zdjęcia są do siebie "zbliżone/podobne", choć nie do końca. Czy go kopiuję? Być może tak to wygląda, niemniej lubię taki styl i o ile jego zdjęcia są rozpoznawalne, to klimatu, jaki serwuje w swoich pracach, można doszukać się także u innych fotografów krajobrazu, niekoniecznie naszych rodaków :). Technicznie pewnie jeszcze mi dość sporo brakuje, ale nie zamierzam uskuteczniać w tej kwestii "wyścigu szczurów", aby dorównywać tym najlepszym :). Można by w tym momencie równie dobrze, pokusić się o zapytanie samego PABLOOKa, czy "czuje się kopiowany", ale odpowiedź tutaj mogłaby okazać się oczywistą, bo wiadomo, że się "kumplujemy". Dlatego resztę każdy może dopowiedzieć sobie sam :).
Fotografie Klarensa i Grega77 nadal oglądam z wielką przyjemnością, ale obaj Koledzy, podobnie jak ja sam, przez kilka ostatnich lat, zmienili się. I mam tu na myśli swoje prace i ich obróbkę. Szukają nowych rozwiązań, ciekawszych, może czasami prostszych, dających wg nich, ciekawe rezultaty. I zapewne liczą się z tym, że nie każdemu może to pasować/podobać się :). Niemniej robią dalej swoje, bo sprawia im to przyjemność i frajdę! No to mi przynajmniej wygląda ;).
Gdybyś napisał mi to ładnych kilka lat temu, to zapewne wziąłbym to dość mocno do siebie, bo w Twoich ustach, brzmi to na prawdę poważnie. Dzisiaj wiem, że do tego typu zarzutów muszę podejść z rozwagą i szacunkiem (które to wartości okazały się drogocenne przez te kilka lat fotografowania i upubliczniania swoich prac), ale jednocześnie nie chcę, aby spowodowały one drastyczne zmiany (a przy zdrowym rozsądku pewnie takich można by oczekiwać ;)) w tym, co robię.
Każdy z nas ma i będzie miał zwolenników oraz przeciwników. Jest to fakt, z którym musimy się oswoić, ale dalej iść do przodu i czerpać radość z fotografii :).
Kończąc ten długi wywód, za który przepraszam... Skoro mówimy sobie szczerze... :).
Wiedz, że nie mam Ci za złe to, co napisałeś. Możesz spać spokojnie, bo na pewno pozostanę Twoim fanem i będę Ci kibicował w dalszych, fotograficznych poczynaniach :).
Być może Cię to zasmuci, a może nie, ale... idę dalej i będę się bawił fotografią, jak dotychczas. Rezultaty pewnie będą różne, ale... mam cichą nadzieję, że kiedyś z przyjemnością spojrzysz na mą pracę ;).
Pozdrowionka!
(...)
Przepraszam, że tak bez zgody wykadrowałem. W tej panoramie można naprawdę wiele ciekawych kadrów wybrać. Jeśli pogniewasz się na mnie autorze - poproszę o moderację i usunięcie.
Nie ma za co przepraszać ;). Nie mam nic przeciwko, aby Twoje propozycje były widoczne dla innych :).
Oczywiście zgadzam się z nimi, bo są to inne, równie ciekawe kadry, ale widzisz... jak tam byłem, w mej głowie zagościł właśnie tak długi i szeroki kadr, przy którym jednak pozostanę ;).
Dzięki za dobre słowa!
Wszystkim, bez wyjątków ;), dziękuję za odwiedziny i pozostawiony ślad :).
Tym samym kolejnych zapraszam do komentowania :D!
Całość bardzo mi się podoba. Daje ogląd na całą sytuację. Choć z fotograficznego punktu widzenia, chyba łatwiej byłoby oglądać / analizować podzielone na mniejsze kadry.
Oczywiście zgadzam się z nimi, bo są to inne, równie ciekawe kadry, ale widzisz... jak tam byłem, w mej głowie zagościł właśnie tak długi i szeroki kadr, przy którym jednak pozostanę ;).
Świetnie, że tak ogromny kadr pokazałeś z tego miejsca. Tylko on jest w stanie pokazać jego piękno, oraz daje ogląd na sytuację. Powycinać z tego fragmenty "może każdy głupi", bo jest z czego i nie jest to specjalnie trudne.
Gratuluję. Zazdroszczę oglądanego miejsca i zdjęcia.
Sebastianito
29-05-2016, 11:15
Hubercie, dobrze napisane. Ja Cię nadal będę dopingował w tym co robisz. Poprostu ta praca mi nie podeszła tak jak napisałem. Cieszę się, że również masz odwagę napisać to co myślisz a nie jak niektórzy nie piiszą wcale bo "nie wypada". Czasem dobrze jest napisać to co się myśli. Pozdrawiam i światła rzyczę!
Przepiękny miejscówka. Choć myślę, że można ją pokazać w nieco innym kadrze. Mieszkam 20 mil od tego zamku, bywam tam dość często i widziałem to miejsce już podczas każdej możliwej aury. I pomału dojrzewam, by je sfotografować.
Ja również niestety nie zostanę fanem tego zdjęcia, niebo jest piękne, ale nie pasuje mi to co się dzieje na dole. O ile doceniam techniczne umiejętności zmontowania takiego monstrum, to nie podoba mi się że ten dół jest tak ściśnięty, a jednocześnie jest zbyt przytłaczający w stosunku do zamku w tle. Dodatkowo kolorystyka "podłogi" jest jakaś taka brudna, albo nie było światła albo je zbyt mocno przytłumiłeś obróbką :(