PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D800 - kadry inne niż w wizjerze

michasacuer
24-05-2016, 23:53
Witam! Mam pytanie. Zauważyłem ostatnio, że mój Nikon D800 źle kadruje, tzn tylko zdjęcia pionowe wychodzą inne niż takie które widzę w wizjerze, tzn sa lekko przesunięte w lewą stronę. Po prostu w wizjerze widzę inny kadr niż po zrobieniu na ekranie LCD. Poziome fotki są ok.

Co może być przyczyną? Czy czas na jakiś serwis? Co zaraz może paść? Jakie by były ewentualne koszta naprawy? Dodam że przebieg to ok. 230.000.

Pozdrawiam :D

GonzoG
25-05-2016, 08:38
A w aparacie coś lata luzem jak nim obracasz lub lekko potrzęsiesz ??

TOP67
25-05-2016, 09:07
Mało prawdopodobne. Tylko słaba sprężyna lustra mogłaby spowodować coś takiego. Poziomo opadałoby pod własnym ciężarem, a w pionie lekko się podnosiło. Ale wtedy AF przestanie trafiać. A w pozycji do góry nogami, kadr powinien się przesunąć jeszcze bardziej.

cezary-k
25-05-2016, 11:18
A tak masz od początku, czy się zrobiło po jakimś czasie? Bo jak od początku, może to kwestia techniki przykładania oka do wizjera przy pionowym uchwycie?

michasacuer
25-05-2016, 23:54
Zauważyłem to na zdjęciach z ostatnich plenerów. Fotki na pewno nie były tak kadrowane. Jutro się przysiądę i sprawdzę jak to wygląda w rzeczywistości. Inna osoba przy pracy moim sprzętem tez zauważyła, że przy pionowym chwycie zdjęcia wyglądają inaczej. AF jest celny. Ogólnie jestem zadowolony ze swojego wgzemplarza

Ps. Nic nie lata luzem :D