PDA

Zobacz pełną wersję : zestaw amatora fotografii do 5000 zł

DamianKakietek
24-05-2016, 21:20
Dzień dobry,

Stoję właśnie przed wyborem pierwszego, porządnego, aparatu wraz z zestawem obiektywów. Nie mam za dużego doświadczenia z fotografią i za dużego budżetu by sprostać wszystkim wymaganiom, dlatego prosiłbym Was o pomoc w doborze ciekawego zestawu.
Wcześniej używałem tylko kompaktu, a potem juz tylko aparat w telefonie, co prawda jeden z lepszych dostępnych w tym segmencie, ale to było tylko robię dla robienia zdjęć, a chciałbym się zainteresować tym na poważnie, nie tylko jak robić zdjęcia w automacie, ale nauczyć się tego jak działa aparat, jak powstają zdjęcia, nauczyć się kompozycji i techniki i wielu więcej rzeczy.

Dlatego na chwile obecna chciałbym przeznaczyć na ten cel około 4500-5000zł + 200 zł na dodatki typu karta, filtry, torba itp., chciałbym za tę kwotę kupić body i jeden albo dwa obiektywy. Kolejne poważniejsze wydatki, czy to na nowe szkło czy lampę mógłbym poczynić dopiero w przyszłym roku, a więc ta kwota jest ostateczną kwotą na ten rok :)

Co do samych wymagań odnośnie sprzętu to nie są one zbyt wygórowane: fajnie jakby miał Wi-fi, ale też nie jest wymagane, GPS jest mi niepotrzebny tak jak dotykowy ekran, zdjeć seryjnych nie wykonuję, więc duży bufor tez nie jest niezbędny. Za to co dla mnie ma duże znaczenie to wygoda korzystania, a mianowicie mam duże dłonie, więc sporo miejsca na palce i dobrze wyprofilowany grip by się przydał.

Co do zastosowania w jakim chciałbym używać aparatu to: typowe spacery i zwiedzanie oraz wakacje, co do bardziej ambitnych to zdjęcia budowli i krajobrazów oraz portrety. Bardzo interesuje mnie fotografia uliczna i z chęcią chciałbym spróbować tego typu zdjeć, to co spotka mnie na ulicach. Raczej duże zoomy mnie nie interesują i byłby to pomysł na obiektywy w przyszłym roku, a może jeszcze pózniej o ile będą fundusz i potrzeba.

Sprawdzałem kilka aparatów pod względem jakości obrazka oraz ergonomii i najbardziej pasuje mi nikon d5500 lub nikon d7100. Nikon d7100 jest większy i lepiej leży w dłoni. Jednak z obecną promocją cashback nikon d5500 kosztuje 2440 zł, a d7100 3150 zł, więc cena przemawia za d5500, ale ergonomia, wykonanie i ogólny odbiór za d7100.

Co do obiektywów to pierwszy mój wybór padł na nikkora 50 mm f/1.8 G, zwróciłem na niego uwagę ze względu na to jakie zdjęcia robi, na ten efekt rozmycia tła jaki można za jego pomocą otrzymać, a drugi na sigmę 17-50 mm F/2.8, nie wiem tylko czy byłby sens dublowania ogniskowej ?

Ten zestaw jest możliwy z d5500 bo całość wyniesie 4700-4800 zł, a dodatkowo zakupiłbym grip na baterię by było więcej miejsca na palce i lepiej leżał w dłoni. Natomiast z d7100 to tylko sigmę, ale za to miałbym o wiele lepsze body.
Jeżeli zakupiłbym d5500 to celowałbym w przyszłości za 2-3 lata przejście na serię d7xxx, a po zakupie d7100 to juz na kilka lat spokój z wymianą body.

Podsumowując potrzebuje porady odnośnie pierwszego aparatu i zestawu szkieł do 4500-5000 zł. Wykorzystywać go będę do krajobrazów i architektury, portretów, fotografii ulicznej oraz na standardowych spacerach.

Dziękuję za każda pomoc i podpowiedź jaki zestaw wybrać.

Pzdr

aldam
24-05-2016, 21:32
Szkła ostatnio przerabiałem wiec doradze co mnie polecono
Sigma 17-50 plus Nikon 85 1.8g
Do tego puszka wg budzetu

rabbitzzz
24-05-2016, 21:58
Interesuje Cię sprzęt nowy czy używki też wchodzą w grę?

Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka

Umbra
24-05-2016, 22:10
a6000, sel50, kit 16-50 lub jakaś szersza stałka (np. Samyang 12mm F/2.0). Inna opcja to Fuji X-T10 z kitem 16-50 albo 18-55. Do tego jakiś manualny obiektyw typu 58/1.4, a później można wymienić na 56/1.2.

wiatrak1
24-05-2016, 22:58
Poczytaj trochę o problemach d7x00 z chlapaniem na matrycę, nie wiem czy amator chciałby się z tym zmagać, jeśli trafi na taki egzemplarz...

poste
24-05-2016, 23:42
@wiatrak1
Posiadasz coś z tej serii, mógłbyś jakoś rozwinąć swoją wypowiedź?

To, że matryca się brudzi, to fakt, bardziej, czy mniej niż w innych modelach, nie wiem. Nikt natomiast nie udowodnił, przynajmniej mnie nic o tym nie wiadomo, że te modele chlapią olejem. No, ale "internetowa prawda" powielona setki razy zaczyna mieć własne życie.

Ja też poleciłbym serię d7x00 z S17-50. Ogniskowej, jak zauważyłeś, nie ma sensu dublować, więc jako drugi (portretowy) obiektyw coś dłuższego jest warte rozważenia. Seria ta daje większe możliwości nauki/rozwoju, jak sam zauważyłeś.
Możesz też np. podpinać starsze Nikkory z ery analoga, tanie, niezłe optycznie (mam wrażenie, że tych parę lat temu N wyraźnie górował nad większością konkurencji), a działa wszystko, AF, LV, itd.

DamianKakietek
24-05-2016, 23:51
Szkła ostatnio przerabiałem wiec doradze co mnie polecono
Sigma 17-50 plus Nikon 85 1.8g
Do tego puszka wg budzetu

Problem z tym, że na żadna puszkę mnie nie będzie stać z tymi szkłami

Interesuje Cię sprzęt nowy czy używki też wchodzą w grę?

Tylko i wyłącznie sprzęt nowy

a6000, sel50, kit 16-50 lub jakaś szersza stałka (np. Samyang 12mm F/2.0). Inna opcja to Fuji X-T10 z kitem 16-50 albo 18-55. Do tego jakiś manualny obiektyw typu 58/1.4, a później można wymienić na 56/1.2.

Bardzo fajne zestawy, a najlepszy ten z Sony a6000, ale wolałbym coś z lustrzanek, chociaż przy najbliższej okazji przyjrzę się temu aparatowi i zobaczę jak leży w dłoni. Dziękuję za pomoc.

Poczytaj trochę o problemach d7x00 z chlapaniem na matrycę, nie wiem czy amator chciałby się z tym zmagać, jeśli trafi na taki egzemplarz...

Oczywiście, że nie chciałbym się z tym zmagać, a o tym problemie juz czytałem i nie zawsze jest to prawdą, a poza tym w każdym modelu może być coś nie tak, dlatego chciałbym aby sprzęt był nowy i na gwarancji.

Umbra
25-05-2016, 00:05
Bezlustro daje praktycznie tę samą jakość co lustrzanka, ale ma sporo zalet względem tej drugiej. Brak lustra = prostszy mechanizm, mniejsza szansa, że coś się zepsuje. Elektroniczny wizjer - jasny, widzisz zdjęcie zanim je wykonasz, focus peaking i powiększanie fragmentu obrazu przy manualnym ostrzeniu. Szybsza seria (11,5 fps). Jest mniejszy i lżejszy. Ze względu na mały rozmiar i niewielką odległość obiektywu od matrycy, można podłączyć praktycznie każde szkło przez odpowiedni adapter, który odsuwa szkło na odległość analogiczną co w lustrzance. Można wyhaczyć stare obiektywy o fajnych parametrach za niewielkie pieniądze (ja np. zrobiłem sporo fajnych zdjęć Rokkorem 58/1.4.).
Myślę, że do twoich zastosowań bezlustro będzie lepsze - lekkie, nie rzuca się tak w oczy, więc na streeta też spoko. Do portretu i krajobrazu jest bardzo dobre (raczej Fuji z 56/1.2) lub dobre a6000 z SEL 50 lub pleśniakiem typu Rokkor 58/1.2, Canon 50/1.4 etc.

a6000 + 50 będzie pewnie kosztowało podobnie jak D5500 z 50/1.8G. Miałem też Nikona z 50/1.8G i moim zdaniem szkło od Sony jest lepsze.

Większość zdjęć z mojego podpisu jest zrobiona a6000.

poste
25-05-2016, 00:13
Na początek, w budżecie zmieści się d7100 lub nawet d7200 (blisko, cashback) z N18-105, do tego N35/1.8 DX... też ciekawy zestaw na początek, moim zdaniem.

Zoom jako podstawowe szkło do pierwszego aparatu jest według mnie zdecydowanie lepszym pomysłem niż bazowanie na stałkach.

aldam
25-05-2016, 07:37
Na styk wychodzi d7200 z cashback plus sigma 17-50

sl011
25-05-2016, 08:38
Na styk wychodzi d7200 z cashback plus sigma 17-50
Chyba jednak odrobię przekroczy budżet. Ale ten zestaw wydaje się najbardziej uniwersalny (chociaż relatywnie duży i ciężki przy codziennym używaniu). I najbardziej przyszłościowy, przy założeniu, że Cię to wciągnie. Jest szansa, że przez najbliższe miesiące nie poczujesz potrzeby zakupu kolejnego obiektywu. Jedyne, czego może tu ewentualnie brakować, to większego zoomu.

I przygotuj sobie większą rezerwę na akcesoria. Filtr polaryzacyjny 200-300, statyw od 300, a pewnie zalecane wielokrotnie więcej. Potem pewnie też dojdzie lampa - minimum 600-1000. Karty i torba to pryszcz. :)

GonzoG
25-05-2016, 08:51
Bezlustro daje praktycznie tę samą jakość co lustrzanka, ale ma sporo zalet względem tej drugiej.
Jak i sporo wad. Elektroniczny wizjer - mocne przekłamania obrazu, bardzo niska dynamika obrazu, mocno ograniczony w bardzo ciemnych miejscach. Bardzo łatwo wypalić matrycę kierując przypadkowo aparat na słońce.
Bateria nie pozwala na zbyt dużo zdjęć - średnio aparaty wytrzymują do 4-5h pracy, więc trzeba pamiętać o wyłączaniu.
Włączenie aparatu trwa znacznie dłużej niż (nawet 2-3s), tak samo ja ustawisz automatyczne oszczędzanie energii i aparat się uśpi - też trzeba czekać, a kadry uciekają.
Bardzo mały wybór obiektywów, szczególnie jasnych zoomów.
Sony bardzo szybko się przegrzewają, ale to ma znaczenie tylko przy filmach (nie wiem Fuji czy Olympus).

cz4rnuch
25-05-2016, 09:12
...Jest mniejszy i lżejszy... Dość dyskusyjna zaleta zważywszy na fakt, że koledze zależy na...

...Za to co dla mnie ma duże znaczenie to wygoda korzystania, a mianowicie mam duże dłonie, więc sporo miejsca na palce i dobrze wyprofilowany grip by się przydał...
Mimo, że jeszcze nie mam to jestem fanem bezluster, ale nie są one dla każdego. Niedawno jeden z kolegów tu na forum napisał, że choćby nie wiem jakie były wymagania co do sprzętu to i tak ktoś zaproponuje bezlustro. Okazuje się, że jest w tym odrobina prawdy.

DrAszyr
25-05-2016, 09:57
Body serii D7xxx zdecydowanie przyjaźniejsze w użytkowaniu niż D5xxx, zwłaszcza dla kogoś o dużych dłoniach. Jeśli Autor wątku zamierza korzystać z trybów innych niż AUTO, to zdecydowanie D7100. Tylko pytanie czy Sigma 17-50 jest dobrym wyborem do tego body?...

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=232057

megasnajper
25-05-2016, 10:03
No wlasnie, jak wyżej, widzę ze bezlusterkowce bedą polecane wszędzie nawet gdy ich zalety w danym przypadku bedą raczej wadami (np. Male body).
Jeżeli wcześniej nie używałeś lustrzanki czy innego aparatu ze zmiennymi obiektywami weź zestaw z kitem, np 18-105. Na początek jakość zdjeć będzie zadowalająca a zobaczysz z jakich ogniskowych korzystasz i wtedy zdecydujesz co dokupisz. Z całkiem fajnych stałej nikona na początek jest 35 F1.8 albo 50 F1.8, chociaż jeżeli chodzi o krajobrazy może sie okazać, że będzie brakować szerokiego kąta, wtedy np sigma 10-20 jako rozbudowanie systemu by sie przydała.
Seria D7x00 ma śrubokręt dzięki czemu będziesz mógł użyć obiektywów bez wbudowanego silnika, czyli szerszy wachlarz możliwości dostaniesz.
Ja bym chyba wziął w tym momencie D7100 z 18-105 i potem cos dobrał wedle potrzeb, stalke, szeroki kąt bądź tele i ewentualnie wymienił kit na zoom f2.8

PiKa
25-05-2016, 10:05
Co to dynamika obrazu i czemu jest bardzo niska ?

DrAszyr
25-05-2016, 10:08
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lustrzanka-nikon-d7200-i-ob-18-105-vr.html

Brałbym... :mrgreen:

cz4rnuch
25-05-2016, 10:14
Pewnie chodzi o różnicę w zakresie dynamicznym między tym co się wyświetla w wizjerze a tym co rejestruje oko ludzkie. Na mózg bez problemu zarejestruje zarówno to co jest w cieniu jak i w jasnych partiach a LCDek będzie miał ogromne problemy z wyświetleniem tego w ten sam sposób. Dla jednych to wada, dla innych wada do przełknięcia a dla jeszcze innych może to być zaleta.

...zdecydowanie D7100. Tylko pytanie czy Sigma 17-50 jest dobrym wyborem do tego body?... Zależy jak na to spojrzeć. Jak ktoś nie ma za dużo kasy to moim zdaniem jednym z lepszych.

DrAszyr
25-05-2016, 10:29
Zależy jak na to spojrzeć. Jak ktoś nie ma za dużo kasy to moim zdaniem jednym z lepszych.

Jakościowo - pełna zgoda. Mnie chodziło o ewentualne problemy ze współpracą z body - jak w wątku, który przytoczyłem.

cz4rnuch
25-05-2016, 10:32
Mam ten zestaw od kilku lat i mimo wad nadal uważam, że warto (a o to chyba pytałeś). Wady zmusiły mnie do kupienia zapasowego aku oraz do przypisania 100% podglądu pod przycisk OK i to by było na tyle. Ważne, że mi to nie przeszkadza w robieniu zdjęć.

DrAszyr
25-05-2016, 10:38
No to git... Ja jestem zdania, żeby nie kupować sprzętu, który będę chciał wymieniać za rok, bo będę widział, że nie jest optymalny. A zoom zaczynający się od 17 czy 18mm na DX to dla większości użytkowników będzie podstawowe szkło - warto mieć dobre i jasne.
---
Niemniej, patrząc na zestaw, który podlinkowałem wyżej, część osób mogłaby mieć trudny wybór.

poste
25-05-2016, 10:41
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lustrz...18-105-vr.html

Brałbym...

Fotojoker stówkę taniej, tyle, że brak w magazynie.

Z drugiej strony, w budżecie, trudny wybór
http://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki-cyfrowe/Nikon-D7100-Sigma-17-50mm-f-2-8-EX-DC-OS-HSM

Z trzeciej strony, wygląda jakby d7200 ostatnio ze 2 stówki podrożał, poniżej 4300 (-400CB) trudno znaleźć (dystrybucja PL).

Pytanie, co na początek przygody z lustrzanką da większe zadowolenie, dłuższy firmowy zoom z trochę nowszym body, czy bezsprzecznie lepsza optycznie, ostrzejsza ale krótsza Sigma z d7100... chyba, że budżet okaże się troszkę "gumowy".

DrAszyr
25-05-2016, 10:48
@ poste: No właśnie edytowałem mój ostatni post "w tym samym kierunku", kiedy pojawił się Twój. Jeśli faktycznie (jak pisze Cz4rnuch) Sigma nie sprawia problemów, to jest zdecydowanie lepszą optycznie opcją. Mnie w Sigmach 18-125 OS i 18-200 OS padała niestety stabilizacja - zniechęciło mnie to do nich :( Z kolei ostatnie 4 zakupy ze stajni N mnie bardzo zadowalają, ale żaden z nich nie jest "spacerzoomem"...

madebyzosiek
25-05-2016, 10:49
Bezlustro daje praktycznie tę samą jakość co lustrzanka, ale ma sporo zalet względem tej drugiej.
Racja, a ma też sporo ograniczeń, o czym warto wspomnieć...

Brak lustra = prostszy mechanizm, mniejsza szansa, że coś się zepsuje.
Może poza zajechaną matrycą, która nie ma kiedy odpocząć, no i baterią, która jest eksploatowana na maksa cały czas...

Elektroniczny wizjer - jasny, widzisz zdjęcie zanim je wykonasz
Chociaż będzie Cię denerwować w nocy, bo będzie przekłamywał to co będzie na zdjęciu, no i w mroźny dzień opóźnienie obrazu może być irytujące... O tym też warto wspomnieć...

focus peaking
To ma chyba D5500 w trybie LV, chociaż dla mnie LV jest bezużyteczne w lustrzankach.

powiększanie fragmentu obrazu przy manualnym ostrzeniu
To też jest w trybie LV w lustrzance, więc...

Szybsza seria (11,5 fps).
I procesor wyrabia z zapisem zdjęć na karcie, szczególnie w formacie raw, z taką prędkością? Sprawdzę kiedyś, bo brzmi jak bajka...

Jest mniejszy i lżejszy.
Z pewnością z dużym i ciężkim szkłem nie będzie to zaletą...

Ze względu na mały rozmiar i niewielką odległość obiektywu od matrycy, można podłączyć praktycznie każde szkło przez odpowiedni adapter, który odsuwa szkło na odległość analogiczną co w lustrzance. Można wyhaczyć stare obiektywy o fajnych parametrach za niewielkie pieniądze (ja np. zrobiłem sporo fajnych zdjęć Rokkorem 58/1.4.).
To akurat prawda ;)

a6000 + 50 będzie pewnie kosztowało podobnie jak D5500 z 50/1.8G. Miałem też Nikona z 50/1.8G i moim zdaniem szkło od Sony jest lepsze.
Bazujesz na swoich przykrych doświadczeniach z Nikonem D5000, a problemy opisywane przez Ciebie w innym wątku raczej wskazują na pewną winę sprzętu w tym rozczarowaniu... Akurat D5000 z N 50 1.8G było w moim użytku przez czas jakiś i przy umiejętnej obróbce na 100% nie wskażesz które zdjęcie jest z N 50, a które z S 50 ;)

Większość zdjęć z mojego podpisu jest zrobiona a6000.
Z tym również nie zamierzam dyskutować, bardzo dobre zdjęcia.

Podsumowując - nie jestem przeciwnikiem bezluster, przeciwnie nawet chcę kupić do pleśniaków głównie, ale nie zgadzam się z argumentami, że one są w czymś lepsze, a w czymś gorsze. To są aparaty przeznaczone do czegoś innego niż lustrzanki, tak jak Transit jest przeznaczony do czegoś innego niż Focus. Nie ma sensu stawianie ich na jednej skali porównawczej.
Nawiązując do tematu, w takim budżecie, jeżeli chcesz lustrzankę, to D7100 i S 17-50 2.8. Nie czytaj legend internetowych o nieużywalności tego zestawu. Są one pisane najczęściej przez osoby, które nigdy tego nie miały w ręku. Są pewne utrudnienia, pisane na tym forum było to już miliony razy, ale one są utrudnieniami. Szkło pracuje na D7100 bardzo dobrze i jak pisał kolega wyżej, jest to najlepsza opcja w zakresie cena i jakość. O chlapaniu olejem też krążą legendy, więc warto nadmienić, że może chlapać i to nawet co kilka 1000 zdjęć. Nie jest to problem dla kogoś, kto odważy się przejść na ciemną stronę mocy i wyczyści matrycę na mokro. 3 minuty zabawy, śladów brak. Nie skreśliłbym żadnego aparatu tylko dlatego, że może chlapać olejem...
Jeżeli nie jesteś pewny czego chcesz, to zestaw kolegi @Umbra też jest bardzo dobry :)
Pozdrawiam serdecznie!

DrAszyr
25-05-2016, 10:57
Nie czytaj legend internetowych o nieużywalności tego zestawu.

Nikt nie pisze o nieużywalności zestawu. I nie neguje jakości optycznej tej Sigmy. Po prostu MZ warto wiedzieć jak najwięcej i wtedy świadomie wydawać (niemałe w końcu) pieniądze.

cz4rnuch
25-05-2016, 11:17
Chociaż będzie Cię denerwować w nocy, bo będzie przekłamywał to co będzie na zdjęciu... W wizjerze lustrzanki w nocy generalnie niewiele widać więc nie wiem co lepsze ;)

To ma chyba D5500 w trybie LV, chociaż dla mnie LV jest bezużyteczne w lustrzankach...Peakingu w D5500 ni ma :( Za to chyba jest zebra. I nie generalizowałbym. Nowsze Canony i SLRy od Sony mają całkiem niezłe LV.

...To też jest w trybie LV w lustrzance, więc... To bardziej kwestia softwerowa i nie ma to nic wspólnego z tym czy jest lustro czy nie, ale powiekszenie w lustrzankach Nikona nie ma funkcjonalności wielu bezlusterkowców. Tam można na przykład powiększyć fragment a przy okazji kontrolować kadr (picture in picture).

...I procesor wyrabia z zapisem zdjęć na karcie, szczególnie w formacie raw, z taką prędkością? Sprawdzę kiedyś, bo brzmi jak bajka... W D7100 też nie wyrabia :) W a6000 nie jest tak źle (do momentu zapełnienia bo potem jest tragedia) a tej 11fps robi wrażenie i może być przydatne, choć ze względu na właśnie wizjer też ma swoje ograniczenia.

https://www.youtube.com/watch?v=1XsT84qnX70

DrAszyr
25-05-2016, 11:20
Zapchał się po 26 klatkach, czyli dużo później, niż spasowałby D7100... :-)

poste
25-05-2016, 11:27
Wedle moich obserwacji współpraca S17-50 Z D7200 to drobne niedogodności, pracująca przez minutę stabilizacja mimo wyłączenia, włączony podgląd. Chyba podobnie jak z d7100. Wobec parametrów szkła, i tego, że porównywalny Nikkor (ale bez VR) kosztuje nie 1,5k ale ponad 5k, można przeboleć zakup zapasowej baterii na wszelki wypadek.

"Chlapanie olejem"... jak widać przyjęło się ;) A była może jakaś akcja serwisowa (nie w PL, ale np. na innych rynkach), jeśli to faktyczny problem w d7100 czy d7200? To w końcu ta sama półka co d600, w tym modelu poczuli się do jakiegoś zaradzenia problemowi.
Też się o tym naczytałem, byłem nawet w serwisie N, okazało się, że zwykłe zabrudzenia. Też bym chciał matrycy jak łza, ale cóż, mój aparat pracuje w różnych warunkach, nie noszę tylko w torbie, zmieniam obiektywy, chyba bardziej dramatycznie niż w d80 nie jest z tym brudzeniem póki co. Jak się o tym nie naczytasz i nie sprawdzasz fotografując niebo czy kartkę na f22, to przy większości zdjęć nawet problemu nie zauważysz.

Ps. Bezlustro... a nie mówiłem ;)

cz4rnuch
25-05-2016, 11:28
@DrAszyr Dokładnie, ale zauważ że seria jest krótka a potem aparat zwalnia do 1fpsu co jest wynikiem bardzo słabym. Przy odpowiednio szybkich kartach i ustawieniach RAWa D7100 po zapchaniu bufora (co trwa sekundę :)) zwolni ale do ok 3-4 fpsów co można uznać za używalne a w x1,3 jest jeszcze odrobinę lepiej.

Andrzej1974
25-05-2016, 11:37
>> Z trzeciej strony, wygląda jakby d7200 ostatnio ze 2 stówki podrożał, poniżej 4300 (-400CB) trudno znaleźć (dystrybucja PL).

To akurat "normalne" zachowanie sprzedawców przed CB. Zresztą było już o tym na forum.

poste
25-05-2016, 11:43
Porównuję z sytuacją z marca-kwietnia, czyli już z CB. Wakacje? "Mocny" złoty?

Andrzej1974
25-05-2016, 11:50
Porównuję z sytuacją z marca-kwietnia, czyli już z CB. Wakacje? "Mocny" złoty?

Nic z tych rzeczy... Raczej jest to zasługa "dobrej zmiany". ;-) A poważniej... mają możliwość doić klientów to to robią...

madebyzosiek
25-05-2016, 11:52
Zapchał się po 26 klatkach, czyli dużo później, niż spasowałby D7100... :-)

Pytanie jeszcze jest takie, ile później trwa zapis tych 26 klatek, czyli po jakim czasie aparat jest używalny ponownie... ? ;)

aldam
25-05-2016, 12:34
Podobnie poszły w gore ceny d610
Jeszcze 2 tyg temu były dostępne po 5500 w MM
Teraz 5900. Dziekuje za takie działania . Ja zakup odpuściłem .

cz4rnuch
25-05-2016, 12:34
@madebyzosiek Zrzucenie pełnego bufora na kartę zajmuje aparatowi ok 15 sekund, ale w tym czasie można robić nim zdjęcia tyle, że seria jest bardzo wolna (około 1fps) i chyba blokuje się menu. Jeśli komuś to nie pasuje to zawsze może zejść do 6fpsów i cieszyć się dłuższą serią. Ważne, że jest wybór w przeciwieństwie do D7100 gdzie 11fpsów niestety nie ma i jeszcze długo nie będzie, nawet u następców.

Umbra
25-05-2016, 12:37
Poza tym kto chce naprawdę strzelać 11 fps przez 30 sekund bez przerwy? ;)

W mroźne dni nie ma żadnych opóźnień. Opóźnienia są w ciemnościach. Z drugiej strony coś widać w ciemnościach, a na lustrze może być tak, że nic nie będzie widać.

Andrzej1974
25-05-2016, 14:04
Podobnie poszły w gore ceny d610
Jeszcze 2 tyg temu były dostępne po 5500 w MM
Teraz 5900. Dziekuje za takie działania . Ja zakup odpuściłem .

Sprzęt objęty CB poszedł do góry. Sam śledziłem ceny po poprzednim CB i były niższe od obecnych, przez co też sobie odpuściłem zakup.

ksh
25-05-2016, 16:27
Poszedł i to sporo, nie ma tu wpływu kurs walut bo średnio nie zmieniło się nic, nie ma też wpływu problemy po trzęsieniu zimi w fabryce matryc bo nie dotyczy to wielu aparatów, które podrożały, przykładem niech będzie D750 + 24-120 kosztujące przed CB 9500-10000zł, a teraz cena 10500-11500zł, minus CB wchodzi teoretycznie na to samo ale pytanie po co to jest robione, nie mogą się jakoś inaczej ze sklepami dogadywać tylko robić takie zamieszania z klientem, chyba że polegają na tym że jakiś procent klientów nie odbierze CB, a reszta otrzyma wyraźne info od nikona że mają kupować tu i tu, czyli niszczenie konkurencji bez napisu "oficjalny".

DrAszyr
25-05-2016, 17:54
Racja, po tych 26klatkach zwalnia bardzo. Co do cashbackowych okazji, to kupiłem niedawno 70-200/4 za 4799pln, patrzę 2 dni później na stronę sklepu żeby napisać opinię, a tam cena 5299!!! Takie rzeczy tylko w Polsce...

poste
25-05-2016, 18:41
CB jest od 1.04, a ceny poszły do góry gdzieś tak w połowie maja. N nie rozpieszcza nabywców ;)

madebyzosiek
25-05-2016, 18:43
Ja chyba kupowałem D7100 w normalnych czasach w pierwszym CB. Obserwowałem długo jego cenę i jak wszedł CB, to aparat nie podrożał w większości sklepów ani o złotówkę.

Andrzej1974
25-05-2016, 18:57
Ja chyba kupowałem D7100 w normalnych czasach w pierwszym CB. Obserwowałem długo jego cenę i jak wszedł CB, to aparat nie podrożał w większości sklepów ani o złotówkę.

I tak powinno być. Choć sprzedawcy widać wyczuli dodatkową i łatwą kasę do łyknięcia przy kolejnych CB.

DamianKakietek
27-05-2016, 22:17
Dziękuje wszystkim za pomoc, za tą w temacie i poza nim :)

Wracając do wyboru zestawu to póki co podaliście

D7100 + sigma 17-50
D7200 + kit 18-105

Bezlusterkowca odrzucam, właśnie ze względu na wielkość. Oglądałem w sklepie, ale nie przypadł mi do gustu, chociaż zestaw był bardzo fajny.

Zastanawia mnie jeszcze zestaw D5500 + sigma 17-50 + kit 18-105
Co prawda jest mniejszy i mniej wygodny, ale z zestawem dwóch szkieł z których mógłbym do dowiedzieć co mi będzie w przyszłości potrzebne. Ponieważ zakup D7200 z kitowym obiektywem, którego wymienię dopiero za rok, według mnie mija się z celem.

Może możecie polecić jeszcze inne szkło do moich wymagań ?

Nad puszką zastanawiam się między d5500 a d7100. Większość z Was jest jednak za d7100.

megasnajper
27-05-2016, 22:35
branie dwóch zoomów o standardowym zakresie raczej mija się z celem, jeżeli nie chcesz brać kita 18-105, to chyba najlepszą opcją będzie D7100 z sigmą.
Jeżeli wolisz D5500, to nie ma sensu brać go z sigmą i nikkorem, weź sigmę i potem dokup kolejny obiektyw do tego w zależności od potrzeb

ksh
27-05-2016, 22:42
Sam musisz zdecydować bo potem będzie że źle doradzili na forum, dlaczego akurat D5500, a nie np D5300 ?
Różnie między D5xxx i D7xxx to nie tylko kwestia macanka.

Zakup 17-50 i 18-105 ma według ciebie sens ?

Kup ta sigme i jak ci zacznie brakować długich ogniskowych do... pewnie nie wiesz do czego to sobie kupisz wtedy coś 70-200 lub 70-300.

Rafix84
28-05-2016, 01:41
Do sigmy aż się prosi n55-300.

madebyzosiek
28-05-2016, 09:41
Do sigmy aż się prosi n55-300.
Ja tam wolałbym chociażby Tamrona 70-300 VC USD, zdecydowanie mniej odstaje jakościowo od Sigmy ;)

DrAszyr
28-05-2016, 10:42
I do tego (w razie czego) jest FX-owy...

DamianKakietek
29-05-2016, 13:45
Sam musisz zdecydować bo potem będzie że źle doradzili na forum, dlaczego akurat D5500, a nie np D5300 ?
Różnie między D5xxx i D7xxx to nie tylko kwestia macanka.

Zakup 17-50 i 18-105 ma według ciebie sens ?

Kup ta sigme i jak ci zacznie brakować długich ogniskowych do... pewnie nie wiesz do czego to sobie kupisz wtedy coś 70-200 lub 70-300.

Wiadomo, że sam podejmę decyzje co kupię i tylko do siebie mogę mieć potem pretensje. Jednak chciałbym dokonać świadomego wyboru, dlatego chciałem się Was poradzić jaki zestaw będzie optymalny, co warto, a czego nie warto kupować.

Najbardziej polecacie zestaw

D7100+ sigma 17-50
Lub
D7200 + kitowy obiektyw

A odradzacie zakup d5500 przy takim budżecie, bo oferuje mniej a jest trochę tańszy od d7100.

Ja skłaniałbym się ku zakupowi d7100 + sigma 17-50 a w przyszlosci jeżeli będzie potrzeba zoomu to Tamron 70-300 VC USD.
Chciałem się jeszcze zapytać Was czy jest sens kupowania dobrej puszki np d7200 z kitowym obiektywem, jeżeli zakup lepszego obiektywu będzie możliwy dopiero w przyszłym roku ?

Pierwszy poważniejszy wyjazd z aparatem będzie wyjazd w góry, a nie mając pojęcia co się tam może przydać, zapytam się Was jakie ogniskowe przydają się w górach i jakie akcesoria są użyteczne, czy ta sigma będzie tez dobrym wyborem ?

Dziekuję za wszystkie odpowiedzi.

ksh
29-05-2016, 14:40
Bierz D7100, zawsze będzie więcej kasy na obiektywy, a jak przyciśniesz budżet na D7200 to potem różnie bywa, różnica miedzy tymi aparatami jest ale nie na tyle istotna dla ciebie żeby tyle dopłacać, D5500 też dobra opcja ale musisz pogodzić się z pewnymi ograniczeniami serii D5xxx, plusy tego aparatu to tylko detale jak wifi, ekran dotyk/gibanie, ma CLS jak wyższe serie, no może matryca porównywalna z D7200, D7xxx to lepsza ergonomia, drugi ekran, 1/8000s, AutoFP/HSS, zazwyczaj lepiej trzymająca bateria, lepsze materiały, no i pewnie coś tam się znajdzie.
Wybór trudny bo jakby nie patrzeć D7100 to starsza konstrukcja, D7200 nowsza, D5500 mimo że niższa seria to najnowsza konstrukcja i ma parę rzeczy fajnych jak na 20016 rok.

Jak widzisz wybór jest nadal, a w głowie szum :)

DamianKakietek
30-05-2016, 00:07
No właśnie w tym problem, że za dużo do wyboru :)

D7100 + sigma 17-50 wydaje mi się optymalnym zestawem, właśnie ze względu na ergonomię, większy wizjer, wiecej przycisków, lepsze body i drugi wyświetlacz.

D7200 + kit 18-140 lub 18-105, raczej polecacie 18-105, więc w tym zestawie zdecydowałbym się na niego. A kolejny zakup obiektywu dopiero w przyszły roku.

No i d5500, pasuje mi właśnie ze względu na to że jest najnowsza konstrukcją, ma dotykowy wyświetlacz i Wi-fi, obowiązuje teraz na niego cashback, co prawda, że i tak mało daje ten zwrot, ale temat juz poruszany wcześniej :) jego mniejsze body, jest mniej użyteczne i gorzej leży w dłonie, ale wydaje mi się że mógłby to poprawić dodatkowy grip, co prawda nie oryginalny, ale powinien poprawić ergonomię. Jednak to tej puszki nie mama specjalnie dobranego zestawu obiektywów, na początku myślałem o zestawie sigma 17-50mm i stalka 50 mm, jednak mówiliście, że bez sensu dublować ogniskowych, więc zastanawiam się czy do zestawu z d5500 dobrać jakiś jeszcze obiektyw czy odłożyć te pieniądze na akcesoria lub na zoom( d5500 i sigma to wydatek jakiś 3900, zostaje coś około 1000 zł) ?

Trzy zestawy i ciężki wybór, ale najlepszy byłby d7200 i sigma 17-50 :))

dzasek
30-05-2016, 09:01
Moim zdaniem zestaw D7100 + 18-105 + porządny statyw. Nikkor bardzo ostry (jak na cenę ) przy 18 mm f 5,6 - f 11 do krajobrazu idealny, na początek nie ma lepszej opcji, poza tym ma dłuższy zakres ogniskowych niż sigma. Po roku już będziesz wiedział jakie szkła kupić. Co do body D7100 niewiele różni się od D7200 więc nie ma sensu przepłacać. Natomiast kupując D5500 możesz w końcu dostrzec jego ograniczenia i różnice w ergonomii i braku niektórych funkcji w odniesieniu do D7x00, co koniec w końcu spowoduje że za roku nie kupisz nowych obiektywów tylko nowe body.

ksh
30-05-2016, 09:26
Tylko że zawsze pozostaje fakt że zestaw z kitem 18-105 kosztuje ~500zł mniej niż osobno body i sigma, a 18-105 dodatkowo za jakiś czas jako używany będzie kosztował ~500zł i już ma różnice 1000zł, to tak odnośnie czystej opłacalności.

madebyzosiek
30-05-2016, 11:02
Trzy zestawy i ciężki wybór, ale najlepszy byłby d7200 i sigma 17-50 :))

To byłoby najlepszym rozwiązaniem :) A jak taka spina niemożliwa, to D7100 z Sigmą 17-50 lub ostatecznie D5300 z Sigmą 17-50. Nikkora 18-105 i 18-140 sobie odpuść, jeżeli w założeniu oczekujesz od fotografi tego czegoś ;) To są dobre szkła, jak człowiek nie ma świadomości że istnieją dużo lepsze. Pozdrawiam!

DamianKakietek
30-05-2016, 19:08
To byłoby najlepszym rozwiązaniem :) A jak taka spina niemożliwa, to D7100 z Sigmą 17-50 lub ostatecznie D5300 z Sigmą 17-50. Nikkora 18-105 i 18-140 sobie odpuść, jeżeli w założeniu oczekujesz od fotografi tego czegoś ;) To są dobre szkła, jak człowiek nie ma świadomości że istnieją dużo lepsze. Pozdrawiam!

No właśnie, ta spina nie możliwa narazie. Jeżeli jednak poczekałbym do października/listopada to byc może by się udało zakupić d7200 i sigmę bez problemu, ale nigdy nie wiadomo, a pozatym nie wiem czy warto poczekać te 5-6 miesięcy i kupić najnowsze body, ale stracić okazje na robienie zdjeć i naukę juz teraz.
Ale z drugiej strony trochę poczekać i może kupić lepsze body...
Kolejny pomysł do przemyślenia :)

ksh
30-05-2016, 19:12
Pomyśl że wielu uczyło się na najnowszym sprzęcie jaki był np D80 czy D90, jedni się nauczyli inni nie, czekanie nie ma sensu, każdy aparat robi zdjęcia, a osiągnięcie granic możliwości np jakiegoś D5200 będzie oznaczał że wiele się nauczyłeś :)

DamianKakietek
30-05-2016, 20:05
Pomyśl że wielu uczyło się na najnowszym sprzęcie jaki był np D80 czy D90, jedni się nauczyli inni nie, czekanie nie ma sensu, każdy aparat robi zdjęcia, a osiągnięcie granic możliwości np jakiegoś D5200 będzie oznaczał że wiele się nauczyłeś :)

Właśnie tak mi do wydaje, ze czekać można w nieskończoność, a może za kilka miesięcy nie będzie więcej pieniędzy i tak kupię d7100, więc decyduje się na d7100 :)

Teraz pytanie co jeszcze należałoby zakupić na dobry początek zabawy z fotografią, patrząc na to ze szykuje się długi wyjazd w góry ?

ksh
30-05-2016, 20:20
Może polar do obiektywu i dobre buty :)

aldam
30-05-2016, 22:09
To jeszcze namieszam
D5500 plus sigma 18-35
Obiektyw mega.

Andrzej1974
30-05-2016, 23:21
To jeszcze namieszam
D5500 plus sigma 18-35
Obiektyw mega.

Fakt, przy tej puszeczce ts Sigma jest mega... duża/długa i ciężka... ;-)

aldam
30-05-2016, 23:45
Bez śmieszkow
Pod bezlusterkowce podpinając armaty to i pod 5500 mozna

Andrzej1974
31-05-2016, 10:17
Nie śmieję się bo sam rozważam tę Sigmę do D5100. Mam tylko nadzieję, że po kalibracji wypadnie mi proteza, jak wielu zapewnia... ;-)

madebyzosiek
31-05-2016, 10:32
Nie śmieję się bo sam rozważam tę Sigmę do D5100. Mam tylko nadzieję, że po kalibracji wypadnie mi proteza, jak wielu zapewnia... ;-)

Ja ją miałem przyczepioną do D5000, nie jest tak strasznie, ale bagnetem szarpie ;) Mam wrażenie, że N 17-55 2.8 jest bardziej monstrualny ;)
Co do kalibracji - kup docka i zrób to sam :)

ksh
31-05-2016, 10:42
Oj tam.. można się przyzwyczaić do zakładania aparatu na obiektyw ;)

Andrzej1974
31-05-2016, 11:07
(...) Co do kalibracji - kup docka i zrób to sam :)

Dock wydaje się dobrym rozwiązaniem (chyba?) dla tych, co mają w planach iść w Sigmy. Dla jednego szkiełka chyba nie warto wydawać ponad 200 zł. Tak mi się wydaje.

- - - - kolejny post - - - - - -

Oj tam.. można się przyzwyczaić do zakładania aparatu na obiektyw ;)

Też racja. Zawsze aparat może być jak dekielek obiektywu. ;-)

madebyzosiek
31-05-2016, 11:11
Dock wydaje się dobrym rozwiązaniem (chyba?) dla tych, co mają w planach iść w Sigmy. Dla jednego szkiełka chyba nie warto wydawać ponad 200 zł. Tak mi się wydaje.

To zależy czy planujesz zmieniać w przyszłości aparat, czy nie. Jeżeli tak, to może się jednak opłaca wyłożyć te 200 zł i robić nie tylko kalibrację, ale i aktualizację softu w domu? Poza tym na Arty można zachorować... ;)

ratg
12-06-2016, 13:02
Podłączę się do wątku.
Aktualnie posiadam D90 + S 17-50 f/2.8 oraz S 70-200 f/2.8 . Chciałbym zamienić na D7100 czy to dobry wybór do tych szkieł, a może inne body do 3 tyś. Ewentualnie zastanawiam się nad zakupem stałki - tylko nie wiem jakiej. Dodam, iż fotografuję uroczystości kościelne, pikniki i wydarzenia do stron internetowych.

Archibald6803
12-06-2016, 14:03
rozważyłbym dołożenie "paru złotych" do d7200;

poste
12-06-2016, 17:56
Racja, uwzględniając cashback na d7200, oraz jego brak na d7100, to pomiędzy body (z oficjalnej dystrybucji z gwarancją Nikon Polska) różnica będzie ok.500 zł. Dużo, mało, rzecz względna, ale wcześniej było to ok.900 PLN.

cz4rnuch
12-06-2016, 18:19
Jeżeli różnica po uwzględnieniu cashback wynosi ok 500 PLN to znaczy, że warto się zainteresować nowszym body. Nad przesiadką z D7100 się nie zastanawiam, ale jeśli ktoś chce zrobić upgrade ze starszych modeli to różnica w cenie jest zjadliwa, jeszcze niedawno było to sporo ponad 1kPLN.

Andrzej1974
12-06-2016, 18:50
Racja, uwzględniając cashback na d7200, oraz jego brak na d7100, to pomiędzy body (z oficjalnej dystrybucji z gwarancją Nikon Polska) różnica będzie ok.500 zł. Dużo, mało, rzecz względna, ale wcześniej było to ok.900 PLN.

Nawet przy CB różnica pomiędzy D7100 a D7200 jest większa niż 500 zł.

poste
12-06-2016, 21:15
Nie śledzę cen co tydzień, a ostatnio d7200 w zasadzie ciągle drożeje, d7100 jakby mniej, tym niemniej różnica jest trochę mniejsza niż była do tej pory, kiedy wynosiła ok.1k.
Podsumowując, różnice między tymi modelami mz nie są na tyle duże, żeby zmieniać d7100 na d7200, ale wybierając nowy aparat warto dopłacić te parę stów do nowszego modelu. Moim zdaniem oczywiście.

Ps. Wygląda już trochę tak, jakby d7100 zaczęli wyprzedawać.

DrAszyr
13-06-2016, 08:45
D7200 drożeje, podobnie jak inne sprzęty objęte promocją - sprzedawcy chyba chcą, żebyśmy podzielili się z nimi pieniędzmi z cashbacku...

aldam
13-06-2016, 09:25
Dlatego odpuściłem zakupy w obecnym CB.
Takie promocje to niech sobie...

ksh
13-06-2016, 09:41
Tylko że tradycyjnie po zakończeniu cashback ceny nie spadną, a ewentualne promocje wyjdą tak samo jak po odjęciu, więc wyjdzie na to samo, tak to jest kalkulowane niestety.

aldam
13-06-2016, 10:27
Czy spadną czy nie to zobaczymy.

cz4rnuch
13-06-2016, 10:54
Z CB i tak wychodzi jednak trochę taniej a sezon ogórkowy to nie jest czas w którym zazwyczaj ceny spadają. To okres żniw dla sklepikarzy.

Andrzej1974
13-06-2016, 11:10
Dlatego odpuściłem zakupy w obecnym CB.
Takie promocje to niech sobie...

I to jest mądre podejście do tematu. Sam też postąpiłem identycznie. CB praktycznie połykają sprzedawcy w epoce "dobrej zmiany", a raczej dojnej zmiany.

Z CB i tak wychodzi jednak trochę taniej a sezon ogórkowy to nie jest czas w którym zazwyczaj ceny spadają. To okres żniw dla sklepikarzy.

W takim razie trzeba poczekać jak np D7200 spadnie do obecnej ceny D7100.

cz4rnuch
13-06-2016, 11:13
Trochę jeszcze poczekasz. Pewnie do premiery D7300, która spowoduje że D7200 wyda się taki trochę za mało fajny :)

poste
13-06-2016, 11:21
Następca d7200 chyba wypadłby gdzieś tak wiosną 2017, ale z uwagi na znane poślizgi z wprowadzeniem d500, opóźnienia także innych modeli, to kto wie? Zobaczymy, co tam wymyślą marketingowcy.

Andrzej1974
13-06-2016, 11:25
Trochę jeszcze poczekasz. Pewnie do premiery D7300, która spowoduje że D7200 wyda się taki trochę za mało fajny :)

D7100 na początku też chodził po 4,5k a dziś? Teraz w tej cenie chodzi D7200 a wielu poleca czy wręcz woli nadal D7100 (choć obecnie CB nie służy D7100). To samo spotka D7200 za niedługi czas (rok? 2 lata?). Takie życie.

aldam
13-06-2016, 11:30
Liczę, że 7300 będzie czerpał z d500.
Moża ta sama matryca i procesor E5?

cz4rnuch
13-06-2016, 11:31
@Andrzej1974 Pisałeś o obecnej cenie D7100. Oczywiście cena początkowa zawsze jest z kosmosu i szybko spada, ale potem wyhamowuje, także do spadku ceny D7200 do 3200PLNów przyjdzie Ci jeszcze sporo poczekać, szczególnie zważywszy na to, że ceny Nikonów i Nikkorów ostatnio idą w górę. Do tego czasu na bank wyskoczą z D7300. A co do tych co wolą D7100 od D7200 to dam sobie rękę uciąć, że chodzi głównie o różnicę w cenie i nic innego.

Moża ta sama matryca i procesor E5? Procek na bank będzie ten sam, a co do matrycy to nie wiem ale osobiście wolę więcej MPxów tym bardziej, że jakoś nie widzę w matrycy D500 niczego czego nie może dać sensor z D7200. Jestem ciekaw co oprócz snapbridge dodadzą do D7300, bo raczej nie ten zajefajny AF.

poste
13-06-2016, 11:54
Moża ta sama matryca i procesor E5?

Lepiej nie ;)
Bo co wtedy uzasadni ponad 2-krotnie wyższą cenę d500? Zwłaszcza jak będą jeszcze bardziej zbliżone?
Chociaż... jeśli d500 stanieje 1-2k, następca d7200 będzie droższy ponad 1k... bo teraz sporo osób zastanawia się nad przewagami d500 nad d7200 w kontekście obecnej ceny.

cz4rnuch
13-06-2016, 12:46
Lepiej nie ;)
Bo co wtedy uzasadni ponad 2-krotnie wyższą cenę d500? Zwłaszcza jak będą jeszcze bardziej zbliżone?... Cena D500 jak zauważyłeś z czasem spadnie a i tak myślę, że seria D7xxx nieprędko odziedziczy nowy AF i szybkostrzelność. Marzy mi się ruchomy i dotykowy ekranik w D7300, ale jego pewnie także nie dostaniemy. Na otarcie łez pewnie wrzucą 4K (oby bez cropa w cropie), 0,5 fpsa, podkręconą matrycę i to fajne samokalibrowanie szkieł. Oraz pewnie coś o czym nie pomyślałem :)

ksh
13-06-2016, 13:33
D7300 mogą zrobić z większą matrycą plus 4K i gibany/dotykowy ekran, wtedy będzie to zachęta dla wielu do kupna, a reszta w aparacie raczej musi pozostać po staremu.

cz4rnuch
13-06-2016, 13:48
Obyś miał rację z tym gibanym, choć jakoś w to nie wierzę. Dla mnie zachętą byłoby 4K sczytywane z całej powierzchni matrycy. A co do bardziej upakowanej matrycy (bo chyba o to Ci chodziło) to oczywiście mogą coś tam dodać, ja obserwuję to co wrzucają u Sony w Alphy bo zazwyczaj coś podobnego trafia później do Nikona. D500 jakby się wyłamał (w A3000 jest 20MPxów ale to raczej nie ta sama matryca), ale to nisza więc nie wykluczone, że Nikon specjalnie sobie zażyczył coś takiego (może po to by mu się bufor przy szatkowaniu seriami nie zapchał).

ksh
13-06-2016, 13:59
Samsung ma świetną matryce 28Mpx, nie wiem jak tam Sony po wykupieniu Toshiby ale między 24 i 36Mpx pewnie coś jest, a to by był dobry chwyt marketingowy.
No i dłuższy kabelek usb :)

ratg
13-06-2016, 21:33
W takim razie trzeba poczekać jak np D7200 spadnie do obecnej ceny D7100.

Idąc takim tokiem myślenia to ja chyba nigdy bym nic nowego nie kupił. Cena spadnie do ceny D7100 ale pojawi się dylemat - następca d7200. I co dalej czekać.??

DrAszyr
15-06-2016, 19:13
Nie ma co czekać, jutro każdy z nas może mieć spotkanie z litewskim TIRem... :( Ja uważam, że na obecnym CB zyskałem... eee... straciłem mniej?... :wink:

BambusZMikronezji
16-06-2016, 21:28
D7300 powinien mieć głębszy grip. Coś jak d5500.
Co uznał bym za duży plus.

Comret
17-06-2016, 09:19
D7200 to większości nie jest znacząca zmiana w stosunku do D7100.

Przy ograniczonym budżecie to optymalnym zestawem będzie:

1. D7100 + Sigma 17-50 F 2.8 bo jest już dość uniwersalna, bo jasne światło i stabilizacja. Można krajobraz, ulicę i portret ogarnąć, a i jakieś pomieszczenia nie straszne bo jasno i szeroko.

2. D7100 + N18-105 + stałka N35 F 1.8 (najlepiej coś portretowego z zakresu 85-105, ale kasa), bo uniwersalny spacerzoom + obiektyw, którym można już ciekawe zdjęcia ludzi z bokehem porobić, poradzi sobie w ciemnych pomieszczeniach itp. Kit 18-105 wszyscy znają i nie jest to tylko zatyczka do body, jako spacerniak ma więcej zalet niż wad. Np. w słoneczną pogodę znacznie częściej korzystam z zakresu ogniskowych niż jasnego światła.

Mnie po D90 został właśnie Nr. 2 Uważam, że jest bardziej rozwojowy i kreatywny niż nr 1.

D7200 już za chwilę będzie "poprzednim" modelm, a wnosi mniej do fotografii niż lepsze, lub oddatkowe szkło w tandemie z D7100. To moje prywatne zdanie.

BambusZMikronezji
26-06-2016, 15:52
"D7200 już za chwilę będzie "poprzednim" modelm, a wnosi mniej do fotografii niż lepsze, lub oddatkowe szkło w tandemie z D7100. To moje prywatne zdanie."

Prawda

strech
30-06-2016, 16:18
Witam,
Słowem wstępu, głównie grany pejzaż, budżet ~5k, nie będzie to moja pierwsza lustrzanka ale pierwszy N :)
Przechodząc do konkretów wybór body nie był dla mnie trudny bo dość szybko padło na d7100, problemy pojawiły się dopiero przy wyborze optyki... I tu Comet trafił w 10kę!

1. D7100 + Sigma 17-50 F 2.8 bo jest już dość uniwersalna, bo jasne światło i stabilizacja. Można krajobraz, ulicę i portret ogarnąć, a i jakieś pomieszczenia nie straszne bo jasno i szeroko.

Czytając fora, testy to taki best-buy, natomiast problem jest w tym że już miałem to szkło i nie byłem szczególnie zadowolony bo najprawdopodobniej trafił mi się kiepski egzemplarz zresztą to nie była moja pierwsza Sigma i chyba nie mam po prostu do nich szczęścia...

2. D7100 + N18-105 + stałka N35 F 1.8 (najlepiej coś portretowego z zakresu 85-105, ale kasa), bo uniwersalny spacerzoom + obiektyw, którym można już ciekawe zdjęcia ludzi z bokehem porobić, poradzi sobie w ciemnych pomieszczeniach itp. Kit 18-105 wszyscy znają i nie jest to tylko zatyczka do body, jako spacerniak ma więcej zalet niż wad. Np. w słoneczną pogodę znacznie częściej korzystam z zakresu ogniskowych niż jasnego światła.

Ten zestaw jest cichym faworytem na tą chwilę, teoretycznie ma sens, praktycznie trochę mnie utwierdziłeś że faktycznie ma :)
Choć nie jest to rozwiązanie idealne bo z jednej strony plastikowy bagnet w zoomie a z drugiej 35mm które pewnie będzie ciasnawe...

Tak czy inaczej gdyby ktoś miał jeszcze jakieś propozycje na optykę to chętnie rozważę...
Pozdrawiam

poste
30-06-2016, 16:33
D7200 już za chwilę będzie "poprzednim" modelem

Można też powiedzieć- wybierając dziś d7100, za chwilę będziesz 2 modele do tyłu ;)

madebyzosiek
30-06-2016, 18:02
Ten zestaw jest cichym faworytem na tą chwilę, teoretycznie ma sens, praktycznie trochę mnie utwierdziłeś że faktycznie ma :)
Choć nie jest to rozwiązanie idealne bo z jednej strony plastikowy bagnet w zoomie a z drugiej 35mm które pewnie będzie ciasnawe...

Tak czy inaczej gdyby ktoś miał jeszcze jakieś propozycje na optykę to chętnie rozważę...
Pozdrawiam

Nigdy w życiu 18-105 nie wygra z Sigmą 17-50 2.8 pod żadnym względem...
D7100, Sigma 17-50 2.8 i Sigmą 10-20 zmiennoświetlna, albo 3.5, a jak masz kasę, to Nikkor 10-24 i masz zestaw miodzio do wszystkiego, z przewagą krajobrazu. A jak masz jeszcze więcej złotówek, to Nikkor 85 1.8G do portretu i jesteś gotowy do fotografowania :) Pozdrawiam serdecznie.

megasnajper
30-06-2016, 18:34
ojtam, kit wygyrwa ;) zakresem
Nie ma sensu się za bardzo przerzucać pomysłami na inne obiektywy, sam zobaczysz czego brakuje i dokupisz np. szeroki kąt czyli przykładowo sigmę 10-20, albo coś dłuższego np 70-300 albo 70-200
18-105 jest dobry na start jeżeli się nie wie jaka ogniskowa pasuje, ale ostatecznie jest raczej zmieniany na coś lepszego (np często polecana S17-50)

madebyzosiek
01-07-2016, 01:03
Tu moja pełna zgoda, 18-105 to doskonały nauczyciel i kreator potrzeb :) Bardzo miło go wspominam, ale już Sigma 17-70 2.8-4 zjadła go na śniadanie ;) O 17-50 2.8, czy Nikkorze 17-55 2.8 nie wspominając, a o Sigmie 18-35 1.8 nie myśląc ;) Pozdrawiam serdecznie :)

ecml
01-07-2016, 10:50
To ja swoje 3 grosze o N18-105 vs S17-50...

Dla mnie, na wakacjach, Nikkor wygrywa z Sigmą 17-50 chyba wszystkim - lepszy zakres (mi na wakacjach się baaardzo przydaje), lepsza waga (na wakacjach ważna rzecz), lepsza ostrość na brzegach kadru (na wakacjach, przy widoczkach, jak znalazł), nie drenuje baterii (na wakacjach to też ma dla mnie spore znaczenie), lepsza cena (mniejszy stres na wakacjach - ważna rzecz), pewniejszy, choć wolniejszy autofokus (wakacyjny gratis). Zabieram też oczywiście coś jasnego, gdyby się jakaś jaskinia trafiła, albo nocne pstrykanie bez statywu. Tak czy inaczej, jak dla mnie, Nikkor 18-105 to doskonały, wakacyjny sprzęt, lepszy od Sigmy pod prawie każdym względem.

cz4rnuch
01-07-2016, 11:23
Miałem 18-105 razem z S17-50. Ten pierwszy trzymałem właśnie na wakacje, ale po jakimś czasie go sprzedałem bo nie widziałem sensu jego trzymania. Przemyślałem sprawę i jak dla mnie 18-105 mimo lepszego zasięgu jednak przegrywał. I tak zazwyczaj zabieram 90mm więc problemu z zakresem nie widziałem, po przymknięciu moja Sigma była ostrzejsza od Nikkora nawet na brzegu kadru więc do widoczków też się nadawała (teraz po kilku krasztestach sytuacja trochę się zmieniła). Co do drenowania baterii to trzeba zauważyć, że to zależy od aparatu bo miałem ją wcześniej na D90 i bateria wytrzymywała kilka tysięcy strzałów (z D7100 mogę sobie tylko pomarzyć o takim wyniku). Cena ostatnio mocno znormalniała więc i strachu jakoś nie odczuwam (mój gruchocik wyceniam i tak na 5 stów :)) a i wagowo nie ma dramatu, jak na f/2.8 to lekkie szkło. To wszystko (oprócz baterii) to są preferencje, ale AF Sigmy i Nikkorka dość długo testowałem i choć bardzo nie lubię tego typu zwrotów to mój egzemplarz Sigmy na D90 zjadał Nikkorka na śniadanie (szybkość, pewność, gorsze warunki oświetleniowe). Nikkor 18-105 to jedno z najgorszych szkieł jakie używałem (pod względem AFu). Wolne i niepewne w gorszych warunkach. O gustach się nie dyskutuje dlatego moje wypociny proszę potraktować jedynie jako votum separatum do werdyktu ecmla :)

ecml
01-07-2016, 11:45
Nie gniewaj się, ale to trochę naciągane argumenty...

- w wątku mowa jest o D7100/D7200, a nie D90 - więc w tym przypadku S17-50 jednak baterię drenuje,
- "mam drugie, dłuższe szkoło, więc dodatkowe 55mm mi nie potrzebne" - przecież tak można powiedzieć w każdym przypadku, nie zmienia to faktu, że N18-105 ma od Sigmy zakres większy i tyle,
- że po przymknięciu Sigma jest ostra na brzegach, no fakt, ale przecież nie po to się taszczy jasne, cięższe szkło żeby je przymykać,
- jakie ma znaczenie na ile wyceniasz swój "gruchocik"? Sigma jest dużo droższa od Nikkora - to kolejny fakt, bez względu na to kto, co, na ile wycenia,
- autofokus - w Nikkorach można powiedzieć, że jest jakikolwiek (ja nie narzekam na N18-105), w Sigmach... w każdym egzemplarzu inaczej (może trafiłem na jakąś gorszą sztukę).

poste
01-07-2016, 11:56
(...)moje wypociny proszę potraktować jedynie jako votum separatum do werdyktu ecmla

Proponuję raczej wypowiedź kolegi ecmla potraktować jako votum separatum ;)
18-105 używałem ledwie parę razy, ale dłuuugo miałem 18-135, według mnie porównywalne szkło. W porównaniu z Sigmą.... co tu w sumie porównywać.
Moim zdaniem jedynie zakres 18-105 może być atutem, zwłaszcza dla początkującego fotografa, bo zamiłowanie do strzałów z daleka to wedle moich obserwacji właśnie cecha mniej doświadczonych użytkowników. Stwierdzam tylko fakt, nie mówię, że to dobrze czy źle.

Podsumowując, na początek 18-105 może być, bardziej docenisz w przyszłości zmianę na S17-50. Moim zdaniem oczywiście.

Ps. Sam cenię wygodę i kompaktowość sprzętu (o ile nie przegrywa z ergonomią), ale mniejszą o sto parę gram wagę Nikkora i to, że jest krótszy o 3mm, to pominął bym jednak ;)

cz4rnuch
01-07-2016, 12:02
Emcl nie gniewaj się ale tak samo jak ty pisałem o swoich preferencjach. Poza tym:

... w wątku mowa jest o D7100/D7200, a nie D90 - więc w tym przypadku S17-50 jednak baterię drenuje.... Wątek jest otwarty a Twoja opinia była z gatunku ogólnych więc doprecyzowałem.

...- "mam drugie, dłuższe szkoło, więc dodatkowe 55mm mi nie potrzebne" - przecież tak można powiedzieć w każdym przypadku, nie zmienia to faktu, że N18-105 ma od Sigmy zakres większy i tyle... A Sigma jest jaśniejsza i tyle. Przed momentem użyłeś takiego samego argumentu pisząc, że bierzesz też coś jaśniejszego gdy brakuje światła ;)

... - że po przymknięciu Sigma jest ostra na brzegach, no fakt, ale przecież nie po to się taszczy jasne, cięższe szkło żeby je przymykać... Nie mogę się zgodzić. Pisałeś o widoczkach a wtedy się przymyka i o tym napisałem. Co z tego, że otwarta Sigma jest mniej ostra skoro Nikkora i tak nie otworzysz do takich wartości. Ważne, że można ją otworzyć w miarę potrzeby. Co do tego, że nie po to nosi się cięższe szkło by je przymykać to nigdy tak nie myślałem. Używam przysłony zależnie od potrzeby a ciężkie (choć dla mnie nie takie ciężkie) szkło noszę być mieć możliwości których ciemny kit mi nie daje.

...- jakie ma znaczenie na ile wyceniasz swój "gruchocik"? Sigma jest dużo droższa od Nikkora - to kolejny fakt, bez względu na to kto, co, na ile wycenia.... Jest droższa ale nie jest droga. Jakby mi ukradli D7200 to tak bym za nim płakał, że o Sigmie nawet bym nie pomyślał. A o wycenie wspomniałem dlatego, że skoro ktoś się o sprzęt boi i tnie koszty to może sobie kupić używkę Sigmy, wyjdzie znacznie taniej a moim zdaniem lepiej.

...- autofokus - w Nikkorach można powiedzieć, że jest jakikolwiek (ja nie narzekam na N18-105), w Sigmach... w każdym egzemplarzu inaczej (może trafiłem na jakąś gorszą sztukę)... W Nikkorach też można trafić na gorszą sztukę. I pisałem o własnej sztuce Sigmy i Nikkora. Ciężko mi się wypowiadać na temat szkieł innych użytkowników. pzdr

ecml
01-07-2016, 12:16
Ok, przekonałeś mnie ;)

cz4rnuch
01-07-2016, 12:30
Do swoich preferencji? ;) Nie sądzę, ale i chciałem przedstawić swój punkt widzenia i odnieść się do Twoich (moim zdaniem niesłusznych) zarzutów odnośnie mojego naginania rzeczywistości. Zupełnie nie o to mi chodziło. Odniosę się jeszcze na moment do zakresu o którym pisaliście razem z poste. Nawet tu sprawa nie wydaje mi się taka oczywista i na trochę dziwnym przykładzie postaram się to wyjaśnić. Większość recenzentów, w tym DXO na które się za chwilę powołam, zdaje się potwierdzać, że Sigma jest najbardziej ostra w centrum przy 50 mm zaś Nikkorowi akurat na 105mm najwięcej do ideału brakuje. Wg DXO zapas w rozdzielczości Sigmy podpiętej do D7100 na długim końcu powoduje, że za pomocą kropowania można nieco zmniejszyć dystans do Nikkora na 105mm, który akurat średnio daje sobie radę na bardziej upakowanych matrycach. Zmniejszyć nie oznacza oczywiście zrównać się. Pozostaje jeszcze kwestia użytej przysłony, bo wraz z przymykaniem jak sądzę Sigma zaczęłaby bardziej odstawać, zaś na pełnej dziurze i tak nie ma czego porównywać bo Nikkor jest bardzo ciemny a po odpowiednim przymknięciu Sigmy, ktoś może słusznie zauważyć, że to nie fair bo dla Nikkora to byłby to pełny otwór a tu wiadomo, że cudów nie będzie. Z chęcią sprawdziłbym to doświadczalnie, ale niestety Nikkora już nie mam więc pozostawiam was jedynie z moją teorią. Może komuś uda się sprawdzić jak to jest w rzeczywistości.

ecml
01-07-2016, 12:39
Teoria brzmi sensownie. Z doświadczenia wiem, że wycięty z dłuższego końca Sigmy 18-35 fragment odpowiadający kątowi widzenia 50mm jest sporo lepszy od natywnych 50mm N50 i N18-105. Możliwe, że w przypadku S17-50 i N18-105 będzie podobnie. Też nie mam jak sprawdzić.

Co do preferencji, przekonałeś mnie, że masz inne ;)

nikoniarz
01-07-2016, 21:31
na D90 i bateria wytrzymywała kilka tysięcy strzałów

Nie piszę tego złośliwie ale chyba co najwyżej parę tysięcy strzałów... Wątpię, by dało się przekroczyć 2.000... Oczywiście to nie zarzut, bo taki wynik dla tego zestawu jest świetny. Niemniej jednak warto było sprecyzować, bo kilka tysięcy można interpretować zbyt na wyrost...

cz4rnuch
01-07-2016, 22:02
Ogólnie masz rację. Ale dopiszę też, że co najmniej dwa razy (myślę, że było tego więcej ale wtedy aż tak bardzo nie jarał mnie temat baterii więc nie robiłem notatek) udało mi się na jednej baterii ustrzelić sporo powyżej 2 tysiące fotek. Pamiętam bo jeden wyjazd w całości obskoczyłem na jednym ładowaniu baterii a zdjęć przywiozłem ok 2,5 tysia i miałem jeszcze jedną kreskę. Oczywiście nie korzystałem przy tym z LV, nie miałem włączonego podglądu, prawie nic nie gmerałem w ustawienia i sporo zdjęć wykonałem serią.

nikoniarz
01-07-2016, 22:07
Ogólnie masz rację. Ale dopiszę też, że co najmniej dwa razy (myślę, że było tego więcej ale wtedy aż tak bardzo nie jarał mnie temat baterii więc nie robiłem notatek) udało mi się na jednej baterii ustrzelić sporo powyżej 2 tysiące fotek. Pamiętam bo jeden wyjazd w całości obskoczyłem na jednym ładowaniu baterii a zdjęć przywiozłem ok 2,5 tysia i miałem jeszcze jedną kreskę. Oczywiście nie korzystałem przy tym z LV, nie miałem włączonego podglądu, prawie nic nie gmerałem w ustawienia i sporo zdjęć wykonałem serią.

Okej... Fajnie wiedzieć. Nie sądziłem, że aż tyle się da nawet przy najbardziej "energooszczędnym" użytkowaniu...

dannywrocek
01-07-2016, 23:40
Moim zdaniem to chyba jednak bardziej warto kupić trochę tańsze body i zainwestować resztę w lepsze szkło. Co do wygody użytkowania, to jak kiedyś napisał ktoś na tym forum, jednemu odpowiada "klawiszologia", innemu nie. Aparat ma pomóc robić dobre zdjęcia i każdemu wg jego preferencji. Poza tym, o czym każdy z nas (Was) sam się przekonał, fotografia to ciągła szkoła i zestaw na tę chwilę idealny, za rok, może dwa jest już nieaktualny :) Co by nie mówić, tanie hobby to to nie jest :) Nawet jeśli się na nim zarabia ;) Pozdrawiam :)

strech
02-07-2016, 17:01
Trochę Panowie skupiliście się za bardzo na wadach/zaletach S17-50 i N18-105 w bezpośrednim porównaniu zapominając o bardzo istotnym argumencie przemawiającym za Nikonem...
Zatem wracając do meritum sprawy rozmawiamy o zestawie dla amatora w cenie 5k, zakładając że body to d7100 które kosztuje na tą chwilę 3200-3400 zostaje nam 1600-1800 na optykę i w tej cenie mieścimy się z Sigmą lub Nikonem 18-105 i Nikonem 35 1.8

Jaroslav92525
04-07-2016, 10:01
....Moim zdaniem to chyba jednak bardziej warto kupić trochę tańsze body i zainwestować resztę w lepsze szkło....
I ku ogólnemu zdziwieniu taki zestaw może lepiej działać niż z droższym body. Polecam sprawdzić jak np. słynący z jakości obrazka obiektyw Sigma 18-35 1.8 HSM działa z D3300 a jak z D7100. Z poniższego linku wynika że w ogólnej punktacji również D5300 przegrywa z D3300 (wystarczy zmienić model aparatu w oknie "tested on"):
http://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/Sigma-18-35mm-F18-DC-HSM-A-Nikon-on-Nikon-D3300__1140_928

cz4rnuch
04-07-2016, 12:14
Taki zestaw może też działać gorzej (np przez gorszy AF, "wolniejszy" spust itd). Sam obrazek będzie w przybliżeniu taki sam na wszystkich współczesnych DXach bo wszystkie mają bardzo podobne matryce. O różnicach, o których piszesz nawet nie ma co pisać bo są tak małe, że nikt tego i tak nie zauważy. Sprawdź jeszcze kilka innych obiektywów i zobaczysz, że nie zawszę będzie tak, że D3300 wygra z droższymi braćmi. Zazwyczaj jednak będzie tak, że wyniki będą identyczne lub bardzo zbliżone co nie powinno dziwić nikogo kto wie co siedzi w środku tych puszek.

BambusZMikronezji
04-07-2016, 22:46
Kupując model z wyzszej serii ale z tej samej "generacji" w zasadzie nie kupujesz lepszej jakości obrazka tylko wyposarzenie. Czasem to wyposarzenie ma wpływ na pewność dobrego strzału i wygląd fotografii a czasem nie... czasem tylko ułatwia życie a czasem jest nieprzydatne.

D3300 ma powycinane funkcje a te ktore ma są często zubożone. Ale to wcale nie znaczy że nie da się nim robić pieknych zdjęć w trudnych warunkach... po prostu czasem trzeba sie trochę wiecej namęczyć i częściej może coś nie wyjść.

cz4rnuch
04-07-2016, 23:18
...wyposarzenie... Brrr.

https://www.youtube.com/watch?v=LdWXRE-57_E

Jaroslav92525
04-07-2016, 23:38
Z jednej strony dostajesz obrazek IDENTYCZNY za (cena body D7200 + obiektyw Sigma 18-35) 6900 zł z drugiej za ... 4400 zł. Ceny dzisiejsze a Allegro etc. Czujesz różnicę ?
Snobizm jest OK ale nie powinien ośmieszać autora wpisu...

DamianKakietek
04-07-2016, 23:52
Witam ponownie,

I wracając do mojego problemu, dla którego założyłem ten wątek. Miałem możliwość korzystania z d7100 i d5500 oraz z d5300. D5300 jest jednak dla mnie za mały, źle mi się go trzyma, ma wąski grip i nie leży pewnie w ręku. Natomiast d5500 był idealny, ten pogłębiony grip faktycznie się sprawdza i naprawdę bardzo dobrze się sprawował i wywarł na mnie pozytywne wrażenie. D7100 także bardzo fajnie leżał w ręku, ale jakoś bardziej podpasował mi d5500.

Co do obiektywów, miałem okazję korzystać z kitowego N18-55 i naprawdę ten zakres ogniskowych jest fajny i fajnie mi się tego używało, ponadto miałem możliwość korzystania ze stałki N50 1.8, i stwierdzam że ten obiektyw, bardzo mi się spodobał. Efekt bokeh był świetny i fajnie by było mieć stałkę w swoim "zestawie amatora fotografii".

Zastanawiałem się trochę nad zestawami jakie mógłbym wybrać i złożyłem kilka przykładowych:

Nikon d5500 + sigma 17-50 + nikkor 50
Nikon d5500 + sigma 17-50 + nikkor 85, ten zestaw znacznie by przekroczył budżet, jednak może i udało by się zakupić ten zestaw
Nikon d5500 + nikkor 35 + nikkor 50 + nikkor 85 ten zestaw wydaje mi się fajny, jednak ten nikkor 35 może być za wąski
Nikon d7100 + sigma 17-50
Nikon d7200 + sigma 17-50

Ja osobiście skłaniałbym się do tańszego body, a dodatkowo dobrać sobie stałkę do sigmy. Jednak trochę martwię się o brak mikroregulacji w nikonie d5500, a czytałem że sigmy często tego wymagają. Ponadto większy wizjer i więcej punktów AF takze mi się spodobał w d7100/d7200.

Więc podumowując, spodobały mi się stałki i zastanawiam się czy do krajobrazów, portretów i fotografi ulicznej zestaw z sigmą i stałką czy to 50 czy 85 mm byłby fajnym zestawem z Nikonem d5500 do tych zastosowań?

Dziękuję za pomoc.

cz4rnuch
04-07-2016, 23:52
Jarku, o jakim snobizmie piszesz? Jeśli nie potrzebujesz ficzerów, które mają wyższe serie a zależy Ci na obrazku to dopłata do czegoś co jest dla Ciebie nieistotne nie ma sensu, ale są też tacy którym te ficzery pomagają robić zdjęcia albo nawet są niezbędne do uzyskania pewnych efektów i jeśli nie daj Boże, ktoś na własnej skórze będzie miał okazję się o tym przekonać to na bank różnicę wyczuje.

Damian. Zestaw z Sigmą i 85 wydaje się być optymalny do Twoich zastosowań. Jeśli budżetu nie masz z gumy i potrafisz przeboleć gorszy uchwyt to zastanów się nad wymianą D5500 na D5300, który poza wspomnianym gripem może się okazać równie dobry. A o kalibrację z body na zapas się nie martw. Jeśli okaże się, że Sigma nie działa tak jak należy to ślesz ją do serwisu w Gdyni na darmową kalibrację. Będzie Cię to kosztować znacznie mniej niż dopłata do serii D7xxx jaką wyliczył Jarek.

madebyzosiek
05-07-2016, 00:07
Damian. Zestaw z Sigmą i 85 wydaje się być optymalny do Twoich zastosowań. Jeśli budżetu nie masz z gumy i potrafisz przeboleć gorszy uchwyt to zastanów się nad wymianą D5500 na D5300, który poza wspomnianym gripem może się okazać równie dobry. A o kalibrację z body na zapas się nie martw. Jeśli okaże się, że Sigma nie działa tak jak należy to ślesz ją do serwisu w Gdyni na darmową kalibrację. Będzie Cię to kosztować znacznie mniej niż dopłata do serii D7xxx jaką wyliczył Jarek.

Podpisuję się pod tym, bardzo dobry zestaw, a regulacja w przypadku Sigmy na nic się nie przyda. Musisz jednak pamiętać, że stałki Nikkora też czasem (coraz częściej...) wymagają regulacji i tutaj możesz się rozczarować, ale nie musisz oczywiście. Możesz też body ze stałka skalibrować do wzorca, a później Sigmę skalibrować z aparatem. Ale nie ma co wybiegać w przyszłość, kupuj i ciesz się efektami :) Pozdrawiam serdecznie :)

rabbitzzz
05-07-2016, 00:48
DamianKakietek z tego co podałeś to d5500+17-50+85 (jeśli jak piszesz wyrobisz się z kasą)
Mając s17-50 raczej nie myślałbym nad 35 czy 50. Może światło troszkę gorsze ale optycznie to bardzo fajne szkło.

dannywrocek
05-07-2016, 07:54
Popieram przedmówcę: jeśli dasz radę finansowo,kup zestaw D5500 + S17-50 + N85. Wydaje mi się,że przy S17-50 nie ma sensu kupować N50. Podobnie jak N35 :-) Jeśli nie, to może kit 18-105 i którąś z wymienionych "stałek".

Sent from my XT1032 using Tapatalk

leighadams
05-07-2016, 20:50
Podłączę się pod wątek, bo mam troszkę dylematów ze sprzętem i chcę się nieco odchudzić, a budżet w sumie podobny bo ~5000-6000zł.
Gdyby jednak komuś się nie spodobał mój post proszę o przerzucenie do odpowiedniego działu.
Po kolei, obecnie posiadam to co w stopce. Fotografuję tylko i wyłącznie amatorsko, głównie rodzinnie 3 moich szkrabów, jakieś wypady w górki itp. itd. Czyli wszystko do albumów + ewentualnie coś na ścianę w formacie max.A3.
Stwierdziłem, że troszkę tych klamotów za dużo, a i po sprzedaży przyda się pare groszy.
Generalnie mam 3 koncepcje, proszę o sugestie która opcja najlepsza i dlaczego:)
1. Zostawiam D200 (z sentymentu), D700 (jako główne body), 35 (jako główny obiektyw na co dzień, winieta mi nie przeszkadza), 85 lub 105 (do portretu w plener), sb600 (lampa zawsze się przydaje).
Do tego dokupuję samiego 14 do widoczków itp. Resztę klamotów sprzedaję i teoretycznie mam zestaw, którym obskoczę wszystko, ale...
- nie mam nic małego na spacerki, gdy mi się nie chce targać d700
- nie mam żadnego uniwersalnego "zuma" na spacerki
2. Zostawiam D200, sb600 i fuji x100, dokupuję sigmę 17-50/2.8 i tokinę 50-135/2.8, reszta klamotów na sprzedaż.
Teoretycznie mam fajny zakres ogniskowych i coś małego na spacery i do domu, ale...
- d200 stara pucha, iso tylko do 800-1600://
- nie ma puchy fx, nie ma "magii" pełnej klatki:-)
3. Sprzedaję wszystko co mam, oprócz 105/2.5ai.
Kupuję fuji x-t1 + 18-55 (na spacerki itp.) + 35/1.4 (do chaty, jasne, ale ciut wąsko) + ewentualnie później sami 12/2 (do widoczków). I jeszcze gdzieś w szafie znajdzie się CZ Pancolar 50/1.8.
Teoretycznie jest wszystko, ale...
- nie ma puchy fx, nie ma "magii" pełnej klatki:-)
- mam ekwiwalent jasnej 50, a nie 35, a wolałbym właśnie 35, a fujikowe 23 jakoś mnie nie przekonuje, no i już troszkę kosztuje:/
- nie mam dslra i muszę się pogodzić z wszystkimi ułomnościami bezlusterkowca (af, bateria, lagi itp.)
4. Jakieś inne sugestie??
Z góry dzięki!!!

madebyzosiek
05-07-2016, 21:11
Sprzedajesz D200 i D700, 35 i 50 i lampę. Zostawiasz 105 (chociaż ja bym ją chętnie odkupił) i kupujesz sobie Sony A7 z 24-70 oraz lampę (chociaż nie wiem, czy SB nie będzie pasować).
Plusy: masz pełną klatkę, mały aparat i spacerzooma.
Minusy: Nie masz lustrzanki ;)
Pozdrawiam serdecznie!

leighadams
05-07-2016, 21:36
Sprzedajesz D200 i D700, 35 i 50 i lampę. Zostawiasz 105 (chociaż ja bym ją chętnie odkupił) i kupujesz sobie Sony A7 z 24-70 oraz lampę (chociaż nie wiem, czy SB nie będzie pasować).
Plusy: masz pełną klatkę, mały aparat i spacerzooma.
Minusy: Nie masz lustrzanki ;)
Pozdrawiam serdecznie!
Zapomniałem, że przez chwilę gdzieś z tyłu głowy też miałem opcję z a7, ale obiektyw to chyba 28-70 co? Bo jak miałeś na myśli zeissa 24-70/4 to troszkę dutków będzie brakować, a dwa, że nawet tyle nie chciałbym wydawać.
Byłaby manualna 105 do portretu i na czym jak na czym, ale na a7 ostrzenie pewnie miodzio, do tego pancolar 50/1.8 do zabawy, też nie najgorsze szkiełko.
Zostawiłbym sobie d200 i miałbym lustrzankę -> minus odpada;-)
Ale brakowałoby mi jeszcze jakieś jasnej 28 czy 35 do domu, a cenowo z fe 28 już nie wyrobię:/
Myślisz, że opcja z a7 jest lepsza niż fuji x-t1??

madebyzosiek
05-07-2016, 22:03
No faktycznie 28-70, coś mi się machnęło. Z szerokich, to bym sobie pleśniaka jakiegoś sprawił za grosze, chyba Fuji przegrywa z A7, ale piszę to bez sprawdzania w praktyce, bo Fuji nie miałem, a Soniaczem się bawiłem i go planuję, jako uzupełnienie do D7100 ;) Ale wydaje mi się opcją najlepszą w tej chwili, szczególnie używane. Pozdrawiam serdecznie :)

d90
06-07-2016, 09:20
Ja tez głos na a7 oddam z kitem.

Ps.
Po tygodniu d200, na pleśniaka i tak wymienisz :)

leighadams
06-07-2016, 09:42
No to nic powoli trzeba będzie wysprzedawać sprzęt i rozglądać się za a7;-) Ale widzę, że ceny ostatnio chyba nieco podskoczyły? Czy tylko mi się tak wydaje?
Kojarzę, że jeszcze niedawno można było a7 dostać za ~3000zł, a z kitem spokojnie do 4000zł, a obecnie na alle ceny troszkę wyższe. Ale będziemy cierpliwie szukać:-)
A7 + kit + Pancolar 50/1.8 + Nikkor 105/2.5ai + lampa + coś jakiś szerszy pleśniak (propozycje mile widziane) z późniejszą opcją zakupu fe28/2 i pasuje:-)
Ps.
D200 jest tak zczochrana, że za 200zł nie będę jej sprzedawał, tylko położę na półkę i będzie na kryzysowe czasy;-)

aldam
06-07-2016, 11:51
Zosiek
A7 pod manualne ?

madebyzosiek
06-07-2016, 13:29
Zosiek
A7 pod manualne ?
A nie nadaje się? Ja już sobie plany snuję pod m42 właśnie... ;)

aldam
06-07-2016, 17:41
Tak myślałem ;)

madebyzosiek
06-07-2016, 17:51
Tak myślałem ;)
:) Myślałem, że skończę z A6000, ale różnica w cenie mała, a FX kusi... :)

aldam
06-07-2016, 18:13
Bawiłem się w sklepie a6000 i A7 ze standardowym zoomem.
Osobiście dopłaciłem do a7 ale trzeba pamietać ze to body do małych nie należy .
Jeżeli ktoś szuka małego bezlustra to polecam aps

madebyzosiek
06-07-2016, 18:19
Dla mnie wielkość jest bez znaczenia :) Ja chcę samo body tylko do manuali, ewentualnie jakąś 50 z AFem w przyszłości. To tylko na uzupełnienie lustra ma być ;)

aldam
07-07-2016, 06:51
W takim wypadku świetny wybór

aldam
08-07-2016, 07:26
Ps

Byłem przypadkowo świadkiem ślubu na południu naszego kontynentu
Z ciekawości zerknąłem czym robią zdjęcia i dwóch wynajętych fotografów miało A7. Po dwa body na szyi. Którą dokładnie wersje nie widziałem.

DamianKakietek
17-07-2016, 10:18
Dziękuję za wszystkie uwagi i za pomoc.

Pomyślałem trochę, poszukałem, pomacałem i porobiłem zdjęcia i doszedłem do trochę innych wniosków niż na początku.
Zakres ogniskowych, które mi najbardziej pasują to 10-50 mm, fajnie też działało się z obiektywem 85 mm, ale to juz maksymalnie.
Trochę też zmodernizowałem swoje zestawy pomiędzy, którymi bym ostatecznie wybrał:

1) nikon d5300 + sigma 18-35 1.8 + nikkor 50 1.8G
2) nikon d5500 + sigma 18-35 1.8 i w przyszłym roku nikkor 50 1.8G
3) ten sam zestaw co wyżej, tylko, że zamiast d5500 byłby d7100
4) nikon d5500 + sigma 17-50 2.8
5) nikon d7200 + sigma 17-50 2.8

Ja chyba skłaniałbym się ku zestawowi numer jeden lub dwa w przyszlosci rozbudowałbym go o samyang 85 1.4.
Co o tym myślicie i który zestaw Wy byście wybrali?

Dziekuję za pomoc.

madebyzosiek
17-07-2016, 10:32
Ja bym wybrał w kolejności 5, 3, 1. Manualne ustawienie ostrości w D5xxx nie jest za wygodne, bo wizjery z systemem luster są, powiedzmy delikatnie, nienajlepsze... To oczywiście tyczy się Samyanga i D5300/5500. Jeżeli widzisz sens posiadania D7xxx, to bierz, jeżeli nie, to moim zdaniem D5300 z wymienionymi przez Ciebie szkłami jest bardzo dobrym wyborem. Za dwa trzy lata, jak już zjedziesz D5300, będziesz wiedział co Ci jest potrzebne, a zostaną Ci bardzo dobre szkła. Pozdrawiam serdecznie :)

Rafix84
17-07-2016, 10:51
Za rok zobaczysz że zacznie Ci brakować funkcjonalności puchy i pomyślisz o D7x00.

aldam
17-07-2016, 10:57
Zestaw 3 lub 5

DamianKakietek
17-07-2016, 12:51
No właśnie ta funkcjonalność puchy jest jedna z tych rzeczy nad która się bardzo zastanawiam.
Seria d7xxx ma o wiele wiecej możliwości ustawień i pracy samego aparatura body, lepszy wizjer i AF no i przedewszytkim wypada lepiej w testach i w jakości otrzymywanych zdjeć. Jednak mając możliwość korzystania z d5500, ten dotykowy ekran daje mnóstwo możliwości konfigurowania i zmieniania ustawień aparatu bardzo szybko, więc aż taka różnica w tym aspekcie pomiędzy d7xxx a D5500 nie byłaby zauważalna, jednak reszta przemawia za d7xxxx.

Ta sigma 17-35 z 50 nikona bardzo mnie kusi i nie mam pojęcia dlaczego :)
Jednak nie wiem, czy na sam początek brać tę sigmę właśnie ze względu na mały zakres ogniskowych i czy do nauki szkło ze światłem 1.8 będzie dobrym wyborem?

I jeszcze takie pytanie mi się nasunęło, czy obrazek z d5500 i d7200 na tych samych szkłach będzie porównywalny i czy d5500 wykorzysta możliwości sigmy 17-35 1.8 ?

Widzę jednak, że zdecydowanie polecacie d7200 z sigmą 17-50 :)

ksh
17-07-2016, 13:04
Będzie identyczny, w D5500 jest ciut lepsza matryca ale to tylko suche testy, podobnie D3300, tu nie chodzi o matryce czyli finalny obrazek tylko co oferuje dana linia aparatów od strony ergonomii i komfortu, a to czy warto dokładać 2 lub 3 tysiące więcej za takie rzeczy to musi sobie kupujący odpowiedzieć sam.
Teoretycznie przy większości zastosowań D3300, D5500 i D7200 dają taką samą jakość zdjęć.

madebyzosiek
17-07-2016, 14:16
Teoretycznie przy większości zastosowań D3300, D5500 i D7200 dają taką samą jakość zdjęć.

To nawet nie teoria, to praktycznie pewne. Różnice między seriami wynikają z nie występowania w D3xxx pewnych opcji, które są już w D5xxx. Ta z kolei jest wykastrowana z pewnych opcji występujących w D7xxx, do tego ta ostatnia seria ma sterowanie najwygodniejsze i najszybsze. Ale to nie daje różnic w obrazku. Sigma 18-35 1.8 da tak samo dobry obrazek z D3300, D5300, D5500, D7100, D7200. Jeżeli nie wiesz co chcesz, to albo kupujesz najlepszy na jaki Cię stać (D7200?), albo taki, który nie kosztuje fortuny, a na przestrzeni 2-4 lat nauczy Cię czego potrzebujesz (D5200/5300/3300). Pozdrawiam :)

ksh
17-07-2016, 16:12
Teoretycznie ponieważ świadomy użytkownik D7200 będzie potrafił wykorzystać to co oferuje dodatkowo ten aparat i jego obrazek może być lepszy, jak weźmiemy pod uwagę suche testy matrycy to D5500 najlepszy, a D3300 pozwala zaoszczędzić pieniądze na lepsze obiektywy, dlatego są to dylematy tak często tu podejmowane w dyskusjach :)

schriker
17-07-2016, 16:50
Od siebie mogę polecić zestaw D7100+S17-50.

A z wyborem między d3300/5500/7200 to jest tak, że jeśli pójdziesz w niższą półkę tzn d3300/5500 a wkręcisz się w fotografię to za rok, i tak zmienisz puszkę na wyższy model bo coś Ci tam będzie brakowało :) Przechodziłem przez to samo.

DamianKakietek
19-07-2016, 00:00
Jakoś czuję, że zestaw z d7200 i sigmą 17-50 bedzie najlepszym wyborem, ale nie mogę sobie przetłumaczyć, że to body jest warte dołożenia 1400 zł względem d5500 :)

Zastanawiam się w chwili obecnej pomiędzy d7200 lub d5500 i S17-50 oraz d5500 i S18-35 + N50

Czytałem opinie, a takze Wy się tak wypowiadaliście, że na początek, dla amatora raczej odradzacie wybieranie S18-35 i polecacie coś szerszego jako pierwsze szkło. Więc chyba jednak posłucham się waszych rad :)

artur0372
19-07-2016, 00:06
Jakoś czuję, że zestaw z d7200 i sigmą 17-50 bedzie najlepszym wyborem, ale nie mogę sobie przetłumaczyć, że to body jest warte dołożenia 1400 zł względem d5500 ...
sprawdź pw

janek_p
19-07-2016, 00:11
Jakoś czuję, że zestaw z d7200 i sigmą 17-50 bedzie najlepszym wyborem, ale nie mogę sobie przetłumaczyć, że to body jest warte dołożenia 1400 zł względem d5500 :)

Jeśli masz tylko taki dylemat to dołóż mniej i weź D7100 ;) Sam miałem D5200 i po roku tak jak kolega wyżej zmieniłem na serię wyżej. Warto bo jak się wkręcisz w fotografię to z czasem zobaczysz że seria D5xxx jest wykastrowana z kilku użytecznych spraw (mikroreglulacja AF, tryb mastera w pop-upie itp.)

dannywrocek
19-07-2016, 13:21
Podobnie jak przedmówca,uważam że możesz dołożyć ciut mniej i kupić d7100. ALE: jeśli myślisz poważniej o fotografii,to się nie zawiedziesz i to body plus wybrane obiektywy powinny wystarczyć na długo. Jeśli jednak ma to być tylko chwilowe uniesienie,szkoda kasy. Seria D5XXX jest naprawdę ok i zrobisz tymi aparatami naprawdę niezłe zdjęcia,jednak z czasem może Ci brakować pewnych udogodnień,które ma wyższa seria (dedykowany guzik od zmiany trybu pomiaru światła,mikroregulacja AF,wstępne podnoszenie lustra- tu od biedy opóźnienie ekspozycji da radę zastąpić). Z perspektywy użytkownika d5100 powiem Ci,że czasem brakuje tych funkcji dostępnych "od ręki". Ale "dobry fotograf zrobi zdjęcie bramą od stodoły" ;-)

DamianKakietek
19-07-2016, 21:54
Dziękuję bardzo wszytkim za pomoc.

Poprzeanalizowaniu wszystkich za i przeciw, przeczytaniu innych wątków na forum, testów i opinii, doszedłem do wniosku, że decydować będę pomiędzy d7200 z S17-50 lub d5300 z S18-35 i N50. Jednak na chwilę obecną jestem bardziej zdecydowany na zestaw z d7200, poznam to czego potrzebuje i kolejne wybory wykonywać juz będę chociaż trochę bardziej świadomie :)
Chociaż z drugiej strony moja obawa przed tym body to to czy będę w stanie wykorzystać jej możliwości i czy nie bedzie zbyt skomplikowana dla amatora ?

Artur Małysiak
19-07-2016, 22:44
Dziękuję bardzo wszytkim za pomoc.

Poprzeanalizowaniu wszystkich za i przeciw, przeczytaniu innych wątków na forum, testów i opinii, doszedłem do wniosku, że decydować będę pomiędzy d7200 z S17-50 lub d5300 z S18-35 i N50. Jednak na chwilę obecną jestem bardziej zdecydowany na zestaw z d7200, poznam to czego potrzebuje i kolejne wybory wykonywać juz będę chociaż trochę bardziej świadomie :)
Chociaż z drugiej strony moja obawa przed tym body to to czy będę w stanie wykorzystać jej możliwości i czy nie bedzie zbyt skomplikowana dla amatora ? Moim zdaniem, jezeli nie masz duzego doswiadczenia z fotografią, nie pachał bym sie w tak zaawnsowane body jak nikon d7200..Poniewaz obecnie raczkując w fotografii.. nie wykorzystasz postencjalu aparatu..a bedąc zawansowanym fotografem, fotoamatorem,.. możesz wykorzystasz potencjał amatorskiego body.(np d5300..d3300 lub inne z tej półki) lub nawet jakiegos kompaktu ..bedziesz bardziej swiadomy i bedziesz wiedzial czego chcesz..Tak naprawdę swiadomy użytkownik fotografujac telefonem z funkcją zapisywania plików Raw..zrobi lepsze zdjęcie w lepszej jakosci.. niz ktos nieswiadomy, ze swietnym sprzętem...Pozdrawiam

david555
19-07-2016, 23:06
@Artur Małysiak

Stać go, to niech się uczy nawet na jednocyfrowcu, co mu żałujesz ? :D
Ma wówczas dostęp do wszystkiego co najlepsze i frajdę z odkrywania wciąż na nowo tej samej puszki.

ksh
19-07-2016, 23:40
Jak kogoś stać na ferrari to czemu ma nim nie jeździć na zakupy, a to że zawiśnie na progach zwalniających to już kwestia doświadczenia ;)

Jak masz wyczyścić portfel z kasy na zakup D7200 to lepiej bierz 5500 i kase zaoszczędzoną przeznacz na obiektywy, a aparat jakością obrazka, efektywnym iso i bajerami prześcignął D7200, to co mu brakuje i tak pewnie nie wykorzystasz, jeśli jednak chodzi ci po głowie D5300 to też zainteresuj się wtedy D7100.

poste
20-07-2016, 08:07
Mój głos tradycyjnie za d7200. Stałem niedawno przed podobnym dylematem, co prawda nie była to pierwsza pucha ;) ale zdecydowałem po prostu wybrać najlepszego DX aktualnie dostępnego. Jeśli aparat kupujesz na lata, bierz najlepszy na jaki Cię stać. Z czasem docenisz funkcje, które masz, ergonomię szybko. Jeśli nie jesteś pewny swojego zapału, kup coś używanego, entry level z małym przebiegiem.

Ps. Lepszy obrazek ("jakość obrazka") d5500 względem d7200 to na podstawie jakich danych czy testów wyszło? Pytam z czystej ciekawości, nie pobiegnę po d5500 :lol:

cz4rnuch
20-07-2016, 08:16
...Stałem niedawno przed podobnym dylematem...zdecydowałem po prostu wybrać najlepszego DX aktualnie dostępnego... Dziś wybrałbyś D500 ;) A co do lepsiejszości obrazka jednego współczesnego DXa nad drugim to niestety da się to zauważyć jedynie w tabelkach DXO. Konia z rzędem temu któremu uda się tę wyższość pokazać na zdjęciach.
Edit: Niestety muszę wycofać to co napisałem. W tabelkach DXO stoi, że D7200 lepsiejszy od D5500 <<klik>> (http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D7200-versus-Nikon-D5500-versus-Nikon-D7100___1020_998_865) :(

dannywrocek
20-07-2016, 08:41
Wybierz ten,na który masz kasę. Jeśli będzie to d7200 to się nie martw,że jest taki znowu zaawansowany (aż tak kosmiczna technologia to znów nie jest,żeby jej szybko nie złapać). Na początek rób zdjęcia i ucz się aparatu. Nie zważaj na porażki,tylko analizuj dlaczego zdjęcie Ci nie wyszło i DUŻO czytaj i ćwicz. Będzie Pan zadowolony ;-)

poste
20-07-2016, 08:49
D500 to jednak nisza. Aż tak wysublimowanych potrzeb nie mam, no i cena jakby mocno inna ;) Ale za jakiś czas, kto wie... choć szybkostrzelność aż tak mnie nie kusi.

Zdebik
20-07-2016, 08:53
Chociaż z drugiej strony moja obawa przed tym body to to czy będę w stanie wykorzystać jej możliwości i czy nie bedzie zbyt skomplikowana dla amatora ?

Za 7200 placisz wiecej, zeby sprawy byly prostrze - nie na odwrot! Wbijcie to sobie do glow, raz na zawsze.

Tania puszka oznacza problemy i ograniczenia, zdjecia robia takie same.

Jesli wiec nie ogarniesz 7200, nie dasz rady z 5300. Ba, wiekszosc rzeczy bedzie latwiej osiagnac na 7xxx niz 5xxx, wiec fotografujac 5xxx musisz miec doswiadczenie i umiejetnosc rozwiazywania problemow, poniewaz puszka mocno ogranicza (1/4000, brak auto fp itd).

cz4rnuch
20-07-2016, 09:21
Potężne ograniczenie w postaci 1/4000 ma także Nikon D750 a tani to on nie jest. Niby rozumiem o co Ci chodzi, ale tak nie do końca się z tym zgadzam, bo z tego co piszesz można wywnioskować, że właściciele D5xxx którzy sobie z tym sprzętem radzą to najczystszej próby spece a Ci od D3xxx to już prawdziwe asy. Czasami po prostu mnogość funkcji onieśmiela i tak jak z kalkulatorem naukowym trzeba poświęcić mu trochę czasu by w pełni wykorzystać jego możliwości. Co nie znaczy, że się nie da. Seria D7xxx ma wszystkie programy automatyczne i brak jej jedynie samouczka, który siedzi w D3xxx.

Zdebik
20-07-2016, 09:32
Potężne ograniczenie w postaci 1/4000 ma także Nikon D750 a tani to on nie jest. Niby rozumiem o co Ci chodzi, ale tak nie do końca się z tym zgadzam, bo z tego co piszesz można wywnioskować, że właściciele D5xxx którzy sobie z tym sprzętem radzą to najczystszej próby spece a Ci od D3xxx to już prawdziwe asy. Czasami po prostu mnogość funkcji onieśmiela i tak jak z kalkulatorem naukowym trzeba poświęcić mu trochę czasu by w pełni wykorzystać jego możliwości. Co nie znaczy, że się nie da. Seria D7xxx ma wszystkie programy automatyczne i brak jej jedynie samouczka, który siedzi w D3xxx.
Wiekszosc osob z 5xxx konczy na 18-55 ew czyms dluzszym. Gdy zaczyna sie fotografowanie na serio, pierwsze wymagania co do zdjecia ludzie lapia ff.

750 kupuja osoby ktorych nie stac na 810'ki, znaja sie na rzeczy wiec dodatkowy ND to nie problem.

Panowie napisze to jeszcze raz, placicie za ulatwienia a nie problemy.

Porownanie serii 7xxx do kalkulatora naukowego to tez jakis zart, niby jakie to skomplikowane funkcje ma 7xxx w stosunku do 5xxx?

cz4rnuch
20-07-2016, 09:46
Wybacz Zdebik, ale Twój opis standardowego użytkownika D750 jakoś mi nie pasuje do rzeczywistości, bo kupuje go mnóstwo kotleciarzy nie tylko w Polsce ale także i za granicą a tych stać na każdy sprzęt jaki sobie zamarzą. A filtr ND można też założyć na obiektyw, który da się podpiąć do tańszego body. Jest w tym jakaś wiedza tajemna?
Ps A co takiego skomplikowanego jest w kalkulatorze naukowym? Dla kogoś kto startuje i nie wie nic lub prawie nic o technicznej stronie fotografii a instrukcja obsługi jest za długa nawet sposób skonfigurowania AFu może być na początku nie do przejścia. Dla mnie żartem był Twój wywód, ale nie chciałem tego pisać by nie rozpoczynać wojenki. pzdr

madebyzosiek
20-07-2016, 09:47
Wiekszosc osob z 5xxx konczy na 18-55 ew czyms dluzszym. Gdy zaczyna sie fotografowanie na serio, pierwsze wymagania co do zdjecia ludzie lapia ff.
Na swoim przykładzie wiem, że trochę za mocno uogólniasz...

750 kupuja osoby ktorych nie stac na 810'ki, znaja sie na rzeczy wiec dodatkowy ND to nie problem.

Chyba żartujesz...? To raczej aparaty o dwóch różnych przeznaczeniach, a najlepszym przykładem będzie AF, który Ci bez pieniędzy na D8xx otrzymują w pakiecie znacznie lepszy ze swoimi słabymi 750 ;)
Ech... Dylemat serii D3xxx/5xxx/7xxx zawsze kończy się tak dziwnymi wnioskami, że aż patrzałki wychodzą z orbit. Wniosek jest prosty - kupuj najlepszy aparat na jaki masz kasę, ale jeżeli to ma być kosztem optyki, to lepiej sobie podaruj D7xxx, bo Cię zawstydzi amator (albo mistrz fotografi, jak sie okazuje) z D3xxx i porządnym szkłem... Pozdrawiam serdecznie...

ksh
20-07-2016, 10:08
Najlepiej zakupić upatrzony obiektyw i potem policzyć ile kasy zostało na aparat, nawet jeśli zostanie tylko na D3300 to nadal będziesz mógł robić zdjęcia takie same jak na D7200 :)

Zdebik
20-07-2016, 10:17
Na swoim przykładzie wiem, że trochę za mocno uogólniasz...

Chyba żartujesz...? To raczej aparaty o dwóch różnych przeznaczeniach, a najlepszym przykładem będzie AF, który Ci bez pieniędzy na D8xx otrzymują w pakiecie znacznie lepszy ze swoimi słabymi 750 ;)
Ech... Dylemat serii D3xxx/5xxx/7xxx zawsze kończy się tak dziwnymi wnioskami, że aż patrzałki wychodzą z orbit. Wniosek jest prosty - kupuj najlepszy aparat na jaki masz kasę, ale jeżeli to ma być kosztem optyki, to lepiej sobie podaruj D7xxx, bo Cię zawstydzi amator (albo mistrz fotografi, jak sie okazuje) z D3xxx i porządnym szkłem... Pozdrawiam serdecznie...

Nie wiem jaki AF ma 750 ale zdaje sie, ze wszystkie punkty sa rozmieszczone jak w dx'ach.

Przeznaczenia 750 tez nie znam bo producent nie napisal czy jest do psow czy slubow.

Jedno jest pewne, pro z kompaktem moze zawstydzic niejednego lamusa z D5.

ksh
20-07-2016, 10:22
No to można też dać przykłady jak to sponsorowane pokazówki są robione z pro fotografowie pstrykają olympusami śluby, tylko że co to ma do tematu.

cz4rnuch
20-07-2016, 10:25
Zośkowi pewnie chodziło o to, że AF z D750, przynajmniej na papierze, jest czulszy od tego z D810. Za to rozmieszczenie punktów w kadrze nieco gorsze (nie wspominając już o DXach). Niewątpliwie jednak D750 ma sporo zalet dla fotografa imprez okolicznościowych (mniejszy plik, szybsza seria, video) i pewnie właśnie to decyduje, że przynajmniej część z nich woli D750 od D810. Są też tacy, którzy wolą D810 rzecz jasna. No ale temat dotyczy amatorów i to takich którzy dopiero zaczynają. Ja proponuję nowym kolegom, którzy już przebrnęli przez te nasze wszystkie wywody, żeby przetrawili to co się już dowiedzieli i decyzję podjęli samodzielnie. Każdy z nas, jak widać, ma swoje preferencje i niekoniecznie muszą one być zbieżne z waszymi. Powodzenia.

poste
20-07-2016, 10:49
W wątku obok są rozważania, czy entry level da taki sam obrazek jak 7x00. Jak cierpliwie ustawisz te same parametry, nie potrzebujesz serii czy innych ficzerów to pewnie tak. Czy wygoda obsługi jest porównywalna, czy "kadr ucieknie" to już kwestia indywidualna, nieprzekonanych trudno przekonać. Dla mnie twierdzenie, że dostanę takie samo zdjęcie, bo jest taka sama matryca jest zbyt dużym skrótem myślowym, powiedzmy.

Ps. Te przykłady zdjęć prostym sprzętem, np. na stronach producenta, robione przez pro (powiedzmy) bywają zabawne. D3100 plus 18-55, makro i efekt WOW. Tylko dalej w opisie, albo i pominięte, pierścienie, mieszek, 10 lamp, szyna i stacking z 50 fot ;)

ksh
20-07-2016, 11:18
Tak czy siak D750/810 czy nawet 610 to nie budżet 5000zł :)

Ściema youtubowa jest znana, rady forumowe często oparte na tym co się ma ale i na gustach.
Zastanawiam się czy dobry fotograf np ślubny z D700 zrobiłby to samo D7100, a jak by mu poszło z D5500 ? :)

sl011
20-07-2016, 11:19
Dla mnie twierdzenie, że dostanę takie samo zdjęcie, bo jest taka sama matryca jest zbyt dużym skrótem myślowym, powiedzmy.
Faktycznie jest to zbyt duże uproszczenie, bo z reguły tego typu dyskusje poruszają też kwestię obiektywów - czy lepszy będzie słabszy aparat z lepszym obiektywem, czy na odwrót.

david555
20-07-2016, 11:27
Różnice między entry level a semi pro są dosyć spore, głównie w ergonomii użytkowej i co do tego mam nadzieję jest pełna zgodność.

Body nie powinno być zbyt małe z niewymiarowym gripem, czy cechować się lustrzanym tunelem zamiast wizjera.
A odporność na urazy, czy wilgoć również zapewniają względny komfort w terenie.

Co do zdjęć, to jest to kombinacja dwóch wartości, otworu przysłony i czasu naświetlania, więc dobranie odpowiedniej pary tych parametrów z dokładnością circa 1 - 1,5 EV zapewni przyzwoity obrazek na każdym korpusie.

Andrzej1974
20-07-2016, 13:34
Moim zdaniem, jezeli nie masz duzego doswiadczenia z fotografią, nie pachał bym sie w tak zaawnsowane body jak nikon d7200 (...)

Bez przesady... jakie tam zaawansowane body... Spokojnie sobie poradzi zarówno z serią D5xxx jak i D7xxx. To nie kokpit Boeinga. ;)

(...) Zastanawiam się czy dobry fotograf np ślubny z D700 zrobiłby to samo D7100, a jak by mu poszło z D5500 ? :)

Bez drugiego ekranu mógłby se nie poradzić. A gdy jeszcze wszedł w menu (bez tego ponoć w serii D5xxx nie da rady robić zdjęć) to wtedy panna młoda by zdążyła mu zwiać sprzed ołtarza. I nici że zdjęć... ;)

DamianKakietek
31-07-2016, 20:11
Serdecznie dziękuję za każdą cenną uwagę i za ogromną pomoc, dzięki Wam wybrałem zestaw najbardziej przez Was polecany: nikon d7200 + sigma 17-50 2.8 i to naprawdę super zestaw :))

Dziękuje serdecznie za pomoc.

madebyzosiek
31-07-2016, 22:32
Serdecznie dziękuję za każdą cenną uwagę i za ogromną pomoc, dzięki Wam wybrałem zestaw najbardziej przez Was polecany: nikon d7200 + sigma 17-50 2.8 i to naprawdę super zestaw :))

Zatem udanych kadrów życzymy i zapraszamy na forum ponownie :)

Rycerz
14-08-2016, 19:31
dokładnie, teraz dawaj swoje zdjecia

MICKE1975
16-10-2016, 13:59

Miałem ten zestaw swego czasu i byłem zadowolony,myślę że ty tez będziesz:wink: