Zobacz pełną wersję : Zenitar 1.2/85 - nowość od ruskich
W 2015r. marka Zenit została wskrzeszona i zaprezentowali nowe obiektywy, w tym Zenitar 1.2/85 z mocowaniem do Canona i Nikona. Przewidywana cena to ok 500$.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/Zenitar85mmf12lens-2.jpg
źródło (http://photorumors.com/wp-content/uploads/2016/04/Zenitar-85mm-f1.2-lens.jpg)
Wg. tego co podają na ruskich stronach to obiektywy mają umożliwiać odczyt ustawionej przesłony przez aparat (przez dźwignię odczytu przesłony - zgodne z AIS).
Niestety chyba nie będzie dawał tak zakręconego bokeh jak Helios 40-2 (1.5/85).
wyrwiflak
24-05-2016, 14:54
Skoro na zdjęciu jest z D3100 to chyba znaczy że ma pełną elektronikę coś w stylu AE od Samyanga.
Ma być jeszcze Zenitar 50mm f/1.2
Skoro na zdjęciu jest z D3100 to chyba znaczy że ma pełną elektronikę coś w stylu AE od Samyanga.
To, że podpięli do D3100 widzisz, a że w obiektywie są zwykłe szklane bez żadnych powłok już nie ??
Tylko ślepy nie zobaczy, że to atrapa na potrzeby targów.
Poza tym musiałoby to też oznaczać, że to obiektyw do APS-C, a nie pełnej klatki...
https://www.google.pl/search?q=zenitar+1.2/85+nikon&client=opera&hs=6GZ&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi-gL7Z5_LMAhWEB5oKHfOsB-sQ_AUIBygB&biw=1600&bih=791#imgrc=eT4fPQeAVuQ2ZM%3A
Żeby zakup takiego obiektywu za 500$ od ruskich miał jakiś sens, to dla mnie ten obiektyw musiałby mieć przynajmniej jakiś w miarę poprawny AF i optycznie być nie gorszy od Samyanga 85/1.4. Inaczej to jednak lepiej kupić używanego S za połowę ceny.
A ja jestem bardzo ciekawy tego obiektywu
Żeby zakup takiego obiektywu za 500$ od ruskich miał jakiś sens, to dla mnie ten obiektyw musiałby mieć przynajmniej jakiś w miarę poprawny AF i optycznie być nie gorszy od Samyanga 85/1.4. Inaczej to jednak lepiej kupić używanego S za połowę ceny.
Zdajesz sobie sprawę z tego że 85/1.2 z AF kosztuje ponad 2000$, a chińskie manualne i bez automatyki przesłony 800$... przy czym oba są gorsze optycznie od ciamcianga.
Nie mam nic przeciwko temu, że są tacy którzy to kupują. Niekiedy tylko się zastanawiam dlaczego tak wydają swoje pieniądze, bo tego akurat do końca nie rozumiem. Ale prawie każdy z nas ma jakieś swoje dziwactwa, jeżeli więc producenci mogą trochę na tym zarobić, a kupujący są zadowoleni to chyba dobrze.
Niektórzy "dziwacy" wybierają Zeissy manualne, inni Samyangi, więc i wymagające fizycznej krzepy obiektywy Zenit znajdą swoich amatorów.
Ja z uporem dziwaka ciągle jeszcze używam MTO-11CA i Rubinara 500/5.6
Ma być jeszcze Zenitar 50mm f/1.2
W sumie już jest, ale 1.2/50S do APS-C (cena ~400$, albo 15.5k rubli) . Ma sie pojawić jeszcze wersja FF.
Niektórzy "dziwacy" wybierają Zeissy manualne, inni Samyangi, więc i wymagające fizycznej krzepy obiektywy Zenit znajdą swoich amatorów.
Ja z uporem dziwaka ciągle jeszcze używam MTO-11CA i Rubinara 500/5.6
Źle mnie zrozumiałeś, dla mnie nie jest dziwactwem używanie manualnego obiektywu. Sam przez większość życia używałem tyko manualnych obiektywów bo innych nie było. Nie spodziewam się jednak, że Zenit przybliży się jakością do Zeissa, jeżeli już to pod względem jakości może być w okolicy Samyanga, a wykorzystanie tego szkła przy przysłonie 1.2 będzie raczej teoretyczne niż praktyczne. Przecież aberracja obiektywów już przy przysłonie F1.4 jest uciążliwa, nie mówiąc o nastawianiu ostrości przy tak małej głębi jaką daje 85/1.2. Zakładając optymistycznie, że ostrość tego Zenita na przysłonie F1.2 będzie na poziomie przynajmniej użytecznym. Mam samiego 85/1.4 i bardzo go lubię, ale 3000 lub nawet 2000 zł bym za niego nie dał, a tym bardzie nie dał bym tyle w ciemno za jakiś rosyjski eksperyment. Tylko to miałem na myśli.
PiciuD300
27-05-2016, 12:56
Może też będzie miał magię(wady optyczne), jak starszy i ciemniejszy brat.
Chyba chodzi o Heliosa 40-2 1.5/85 albo starego Zenitara 1.4/85. Oba mają swój "magiczny" sposób obrazowania.
hostman22
01-06-2016, 14:33
Mam samiego 85/1.4 i bardzo go lubię, ale 3000 lub nawet 2000 zł bym za niego nie dał, a tym bardzie nie dał bym tyle w ciemno za jakiś rosyjski eksperyment. Tylko to miałem na myśli.
Ciamciąg nigdy tyle nie kosztował ;), zależy czego oczekujesz po szkle. Akurat na mitakona, bym zamienił nawet mając na uwadze jego cenę. Ten zenit ciekawy, tylko muszę zobaczyć jak rysuje.