Zobacz pełną wersję : Poszukuje aparatu do ok. 1.5 tys
Witajcie,
Poszukuje aparatu w granicach cenowych do ok. 1.5 tys zł. Nie wiem czy bezlusterkowiec czy lustrzanka, mam nadzieje, ze mi doradzicie co lepiej w tym przedziale cenowym zakupic czy tez lepiej jeszcze troche dozbierac budzetu i dopiero cos kupic. Generalnie aparat bedzie uzywany do robienia zdjec do albumu (z Narzeczona), potem jak bedzie dziecko itp. Dodatkowo w domu do robienia zdjec jakis produktow, ktore mam do testowania badz tez krecenia jakis amatorskich filmikow czy vlogow. Dobrze, aby mial jakies bajery typu Wifi, aby mozna bylo przesylac zdjecia na telefon, Narzeczona uwielbia robic zdjecia (instagramy i te sprawy) i potem je obrabiac, jakies filtry nie filtry itp. - spedza na tym sporo czasu :) Mam nadzieje, ze mi doradzicie :)
madebyzosiek
22-05-2016, 19:46
Chyba Sony A5100 z kitem 16-50 mieści się w budżecie i spełnienia wszystkie te wymagania. Nie mam, nie testowałem, ale lustra z obiektywem w tej cenie nie kupisz żadnego (oczywiście patrząc na oczekiwania). Pozdrawiam serdecznie
A jest cos np do 2k do czego warto byloby doplacic ew czy ceny w najblizszych miesiacach moga spasc za sprawa wyjscia jakiegos modelu?
Sony A5100 można trafić tanio bo ma się już pojawić w sklepach A5300, ewentualnie masz spory wybór olympus/panasonic w cenie 1600-2000zł, są tez fuji bardzo fajne, może byc też Nikon D3300 ponieważ jak cie wciągnie to masz sporo tanich obiektywów i lamp, a to istotne może być w przyszłości.
Krzysztof_BB
28-05-2016, 08:14
Aparat to pikuś. Wszystko zależy od tego jakie będziesz potrzebował obiektywy.
Za 1500-2000 wiele nie zwojujesz kitowy obiektyw jest ciemny i w sumie do niewielu zastosowań jest optymalny.
A sprzęt co miesiąc droższy i droższy.
Z uwagi na budżet pomyśl raczej o starszym amatorskim korpusie Nikona coś jak D5100 a do niego na początek uniwersalną stałkę 35/F1,8 DX
Wyjdzie taniej od większości bezlusterkowców.
Taki sprzęt czasem można taniej kupić używany a wciąż sprawny.
Z uwagi na budżet pomyśl raczej o starszym amatorskim korpusie Nikona coś jak D5100 a do niego na początek uniwersalną stałkę 35/F1,8 DX
Wyjdzie taniej od większości bezlusterkowców.
Tak, tańszy będzie od bezluster (nowych), ale ani D5100, ani 35/1.8 DX nie spełniają żadnych wymagań szukającego.
jarek_ns
28-05-2016, 11:19
Zdecydowanie A5100 + kit a potem jak się spodoba to coś jasnego, do portretu.
Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka
Piszecie, że obiektyw jest ciemny - jak to ma się w przełożeniu na praktykę ? W jakich warunkach / jakiego typu mógłbym robić zdjęcia tym A5100, a z jakimi byłby problem ? Ewentualnie czy któreś obiektywy niwelują te problemy ?
Może lepiej napisz w jakich warunkach będziesz robił zdjęcia bo jeśli do filmowania nad biurkiem nic ci nie da jasność obiektywu, podobnie w ciemnym pomieszczeniu raczej trzeba lampę bo użyteczne ISO ma swoje granice.
Fujifilm X-M1 + XC 16-50 mm
Olympus Pen E-PL7 + 14-42 mm
Panasonic Lumix G DMC-GX7 + 14-42 mm
Te zestawy dadzą ci więcej obecnie, możesz podłączyć lampę sensowną jakąś popularną tanią yongnuo/triopo, a parametry porównywalne z najnowszymi lustrzankami amatorskimi ale mają więcej możliwości.
Piszecie, że obiektyw jest ciemny - jak to ma się w przełożeniu na praktykę ? W jakich warunkach / jakiego typu mógłbym robić zdjęcia tym A5100, a z jakimi byłby problem ? Ewentualnie czy któreś obiektywy niwelują te problemy ?
Ciemny znaczy, że mało światła przez niego przechodzi. Problemy - mało światła na matrycy i wszystko z tym związane.
Tak, są obiektywy, które to "niwelują", ale to też jest obarczone wadami - jasny obiektyw (otwarty) = mała głębia ostrości, jak i takie obiektywy są drogie i bardzo drogie i sam taki obiektyw pochłonie cały budżet, albo nawet i 2.
Do Sony:
Sony 18-105/4 OSS - 2300zł (nowy)
Sony Zeiss 16-70 OSS - 3700zł (nowy)
Do lustrzanek Canon/Nikon/Pentax (ceny za nowe):
Sigma 17-50/2.8 OS - 1500zł
Sigma 18-35/1.8 - 3000zł
Nikkor 16-80/2.8-4E VR - 4700zł
Nikkor 17-55/2.8 - 5000zł
Natomiast jeśli ma to być do filmowania, to niestety ani Nikon, ani Pentax, ani Canon w zbliżonym budżecie się nie znajdzie.
Najtaniej to Canon 750D/760D - od 2400zł i używanych raczej nie znajdziesz, bo to bardzo nowy model.
Następnie Canon 70D - samo używane body od 2500-3000.
Są jeszcze Olympusy, ale te tanie też nie najlepiej sprawdzają się przy filmowani. W tym Sony a5100 wypada chyba najlepiej (w tej kategorii cenowej) - z jednym minusem - przy filmowaniu mocno się grzeje i przez to wyłącza, więc w gorące dni nagrywanie ograniczy się do 1-2 minutowych filmików.
Myszowor
28-05-2016, 12:38
A ja polecam lustrzankę Nikona D3300 + 18-55 VR za 1600zł.
Wszystko ma, moja żona jest zachwycona a zawsze robiła kompaktem.
A ja polecam lustrzankę Nikona D3300 + 18-55 VR za 1600zł.
Wszystko ma, moja żona jest zachwycona a zawsze robiła kompaktem.
Wszystko?? czyli ma WiFi i przy kręceniu filmów nie stwarza żadnych problemów z ustawianiem ostrości ??
oj tam oj tam... szczegóły ;)
Niestety, chętnie bym polecił jakiegoś nikona do tych celów w takiej cenie, pewnie sam też nie musiałbym się posiłkować rezerwą w postaci samsunga, Nikon to wielka firma i nie potrafi wprowadzić na rynek ciekawego aparatu do takich celów jakie pytający tu wymienił, to już canon ma ciekawszą ofertę swoich eos m :(
Myszowor
28-05-2016, 13:10
Ma WiFi w opcji, jakie problemy z ostrością, prostu nagrywa FHD 60kl/s, każdy by chciał super aparat za 1500zł ale cudów nie ma i trzeba albo sobie odpuścić wymagania albo zwiększyć budżet, a jak użytkownik początkujący to nie ma co wydawać fortuny na 4k itd.
Ma WiFi w opcji, jakie problemy z ostrością, prostu nagrywa FHD 60kl/s, każdy by chciał super aparat za 1500zł ale cudów nie ma i trzeba albo sobie odpuścić wymagania albo zwiększyć budżet, a jak użytkownik początkujący to nie ma co wydawać fortuny na 4k itd.
Nie ma problemów z ustawianiem ostrości ?? To weź go do ręki i nagraj osobę powoli zbliżającą się do aparatu i żeby była ostra.. powodzenia...
Albo jeszcze lepiej - postaw aparat na statywie, usiądź przed nim i nagraj siebie...
Co do WiFi w opcji - chyba żartujesz... nie dość, że zasięg prawie żaden, to jeszcze kosztuje prawie 200zł...
To a5100 oferuje dużo, dużo więcej w niemal tej samej cenie.
Myszowor
28-05-2016, 17:26
Cena Alfy to 2285zł najtańszy kit na ceneo, to chyba trochę za dużo, alfa nie ma wizjera optycznego, co kto lubi, ale to już inny budżet jak pisałem i różnic na plus i minus jest więcej między nimi, a za 2300zł to można już co innego wybrać.
Co do filmów i autofokusa to sobie posprawdzam w wolnej chwili, oglądałem żony nagranie z przedszkola i dzieciaki wychodziły ostre więc nie zauważyłem problemów...
Propozycje są tez inne, a A5100 był brany pod uwagę ze względu na wymiatanie tego modelu z półek bo wchodzi A5300, jednak fuji, olympus i panasonic oferuje więcej w tej cenie.
@koesh
moglbys podac jakis konkretny model?
Cena Alfy to 2285zł najtańszy kit na ceneo, to chyba trochę za dużo, alfa nie ma wizjera optycznego, co kto lubi, ale to już inny budżet jak pisałem i różnic na plus i minus jest więcej między nimi, a za 2300zł to można już co innego wybrać.
Co do filmów i autofokusa to sobie posprawdzam w wolnej chwili, oglądałem żony nagranie z przedszkola i dzieciaki wychodziły ostre więc nie zauważyłem problemów...
a5100 z nie najtańszym kitem (16-50 PZ) nowy kosztuje od ok 2000zl.
Co do nagrania, to obejrzyj sobie coś co nie jest nagrane z 20m. AF w Nikonie przy nagrywaniu prawie nie istnieje i jedynie może popsuć film.
np takie zestawy:
Fujifilm X-M1 + XC 16-50 mm
Olympus Pen E-PL7 + 14-42 mm
Oba maja bardzo dobre video, stopka na lampy błyskowe, wifi, jakość obrazu lepsza niż stare amatorskie lustrzanki, o minusach i plusach bezlustra już było wiele razy, więc nie będę się powtarzał.
Jeśli masz zamiar rozbudowywać zestaw o wiele obiektywów bierz nikona, jeśli zostaniesz przy jednym zakupionym zestawie nie ma się co zastanawiać, poznaj co oferuje bezlustro, a co lustrzanka i zdecyduj, czytaj testy na np optyczne.
Olivier88
22-09-2016, 15:14
Też szukam za 1500-2000 zł aparatu.Chciałbym aparat a jednocześnie nagrywać swoje walki amatorskie.Fajnie by było jakby miał zoom,dobre ale może to odejśc wa dalszy plan.
Patrzę na:
1) Canon EOS 1200D+18-55 mm DC III + VUK + 70-300 DiLD + akcesoria
2)Nikon D3300 + AF-P 18-55 mm (czarny)
3)Nikon D3200 18-105 VR
4) Sony SLT-A58 + Tamron AF 18-200 mm + torba
Co będzie najlepsze??
3)
Do nagrywania to lustrzanki średnio się nadają... może jakiś bezlusterkowiec?
Sony z myślą o video, z nikona najlepiej D3200 + 18-105 VR i jest jeszcze Pentax K-50 + DAL 18-55, ewentualnie z bezlusterkowców Olympus Pen E-PL7 + 14-42 lub Panasonic Lumix G DMC-GF6 + 14-42 mm + 45-150 ( ze wskazaniem na Olympusa jako uniwersalny aparat, na Pentaxa jeśli lustrzanka ).
Epl7 nie jest za stary ?
Jest juz nowy epl8 podobno...
:)
I pewnie cena zamknie się pod 3k :)
Też szukam za 1500-2000 zł aparatu.Chciałbym aparat a jednocześnie nagrywać swoje walki amatorskie.Fajnie by było jakby miał zoom,dobre ale może to odejśc wa dalszy plan.
Patrzę na:
1) Canon EOS 1200D+18-55 mm DC III + VUK + 70-300 DiLD + akcesoria
2)Nikon D3300 + AF-P 18-55 mm (czarny)
3)Nikon D3200 18-105 VR
4) Sony SLT-A58 + Tamron AF 18-200 mm + torba
Co będzie najlepsze??
3)
Sony !!!! :)