Zobacz pełną wersję : d90 czy d5300
Czesc
Jakis czas temu kupilem uzywanego d5300 z gripem + Tamron SP 17-50 f/2.8. Dokupilem sobie stalke Nikkora Af-S Nikkor 35 1.8.
Kilka dni temu dostalem w prezencie uzywane body d90 w idealnym stanie. Praktycznie nie uzywane.
Czy jest sens, by sprzedac body d5300 wraz z gripem, a za uzyskane pieniadze kupic zooma 70-200 z dobrym swiatlem i uzywac d90?
Poczytalem troche porownan d90 i d5300 i w moim przypadku (fotografia czysto amatorska) roznica w rozdzielczosci i ISO nie powinna miec jakiegos fundamentalnego znaczenia.
Pomozecie?
Dziekuje i pozdrawiam.
madebyzosiek
22-05-2016, 15:49
Ja bym sprzedał D90, D5300, Tamrona i grip, dołożył trochę i kupił D7100 z Sigmą 17-50 2.8, może nawet D7200 ;) A jeżeli to odpada, to wolałbym D5300, technologicznie między D90 a D5300 nie ma może przepaści, ale solidna dziura jak najbardziej ;)
Ja bym sprzedał D90, D5300, Tamrona i grip, dołożył trochę i kupił D7100 z Sigmą 17-50 2.8, może nawet D7200 ;) A jeżeli to odpada, to wolałbym D5300, technologicznie między D90 a D5300 nie ma może przepaści, ale solidna dziura jak najbardziej ;)
W zwiazku z tym, ze d90 jest prezentem ten pomysl odpada (oczywiscie tak by bylo najrozsadniej)
stad moj dylemat
nowy tamron 70-200 ze swiatlem 2.8 kosztuje ok 2 kPLN
jesli nie sprzedam d5300, to o tym szkle moge zapomniec, a bardzo chcialbym je miec
dlatego pytam o zasadnosc pozostania przy d90 z kompletem dobrych, amatorskich obiektywow :)
d90 ma 15 tys przebiegu
d5300 nie moge sprawdzic (opanda)
nikoniarz
22-05-2016, 16:13
nowy tamron 70-200 ze swiatlem 2.8 kosztuje ok 2 kPLN
2.500 zł
jesli nie sprzedam d5300, to o tym szkle moge zapomniec, a bardzo chcialbym je miec
dlatego pytam o zasadnosc pozostania przy d90 z kompletem dobrych, amatorskich obiektywow :)
Z D90 ten Tamron będzie działać przeciętnie. Kwestia tego co, jak i gdzie fotografujesz...
2.500 zł
Z D90 ten Tamron będzie działać przeciętnie. Kwestia tego co, jak i gdzie fotografujesz...
najbardziej lubie fotografowac przyrode
Jeśli masz oba to jaki problem by wyjść i zrobić sobie testy, szybko się okaże że obrazek lepszy da ci D5300, pochmurne dni, ciemne miejsca, nie wspomnę o podkręceniu ISO, jednak sprawdź to sam.
Jeśli masz oba to jaki problem by wyjść i zrobić sobie testy, szybko się okaże że obrazek lepszy da ci D5300, pochmurne dni, ciemne miejsca, nie wspomnę o podkręceniu ISO, jednak sprawdź to sam.
juz sprawdzilem
i tak jak wczesniej wspomnialem przewaga rozdzielczosci i iso jest oczywista, jednak posiadanie dwoch puszek i brak zooma zmusza mnie do jakiegos dzialania
wolalbym miec jedno body i 3 obiektywy, niz 2 body i 2 dwa obiektywy
stad pytanie, czy rzeczywiscie jest tak roznica w jakosci zdjec wynikajacych z postepu technologicznego miedzy tymi dwoma modelami
Nie mam obecnie ani jednego ani drugiego, wiec musisz wkleić porównawcze zdjęcia, ale jeśli sam nie dostrzegasz różnic może się okazać że faktycznie dla ciebie lepszy będzie D90.
madebyzosiek
22-05-2016, 18:17
Ja mam D300s i D7100, więc można powiedzieć że to samo w większych obudowach (zresztą D90 miałem i D5000 nawet) i powiem Ci tak... W dobrych warunkach oświetleniowych różnic nie ma właściwie żadnych. Nawet z tego co pamiętam D90 robił ładniejsze jpgi niż D7100. Różnice zobaczysz, gdy światła jest mało. Użyteczne iso przy dobrej obróbce w D5000/D90/D300s wynosi dla mnie 1600. Dalej to już tylko na kamikadze... Użyteczne iso w D7100 spokojnie może wynieść 2500, a jak umiejętnie odszumissz, to i z 4000 obrazek jest ok. Więc ja bym dziadka D90 wysłał na emeryturę, pomimo iż sam dużo działam na D300s. Ale ja mam świadomie dwa aparaty do różnych zastosowań ;) W Twoim wypadku D5300 raczej będzie lepszym pomysłem. A może kiedyś zechcesz nakręcić choćby film... Wtedy D90 może umyć lustro dla D5300... ;)
Zrobilem kilka testow i d90 nie wypada o wiele gorzej, niz d5300
W przypadku zdjecia widoku za oknem z podpietym tamronem d90 wypada nawet lepiej, niz d5300
d5300 w jakosci jpg fine ma o wiele wieksza kompresje
w d90 widac o wiele wiecej szczegolow, mimo mniejszej rozdzielczosci
- - - - kolejny post - - - - - -
Nie moge umiescic obrazka z dysku.
Chetnie poznalbym Wasze opinie.
madebyzosiek
22-05-2016, 19:50
Powtórz te teksty po zmroku w świetle latarnii ;)
cz4rnuch
22-05-2016, 20:09
...W przypadku zdjecia widoku za oknem z podpietym tamronem d90 wypada nawet lepiej, niz d5300
d5300 w jakosci jpg fine ma o wiele wieksza kompresje
w d90 widac o wiele wiecej szczegolow, mimo mniejszej rozdzielczosci...Ciężko mi w to uwierzyć. Miałem D90, teraz mam niemal bliźniaczą do D5300 matrycę i różnica w detalu na korzyść nowszej konstrukcji jest widoczna gołym okiem.
Edit: dwie próbki z niegdysiejszego "testu":
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/02/tamron_zps35fb1600-1.jpg
źródło (http://i1372.photobucket.com/albums/ag344/cz4rnuch/tamron_zps35fb1600.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/02/sigma_zpsed30003e-1.jpg
źródło (http://i1372.photobucket.com/albums/ag344/cz4rnuch/sigma_zpsed30003e.jpg)
Andrzej1974
22-05-2016, 20:17
W zwiazku z tym, ze d90 jest prezentem ten pomysl odpada (...)
Zrobilem kilka testow i d90 nie wypada o wiele gorzej, niz d5300 (...)
Widać gołym okiem, że chcesz zostawić D90 a pozbyć się nowszego D5300. Na co więc czekasz?
Mozecie zerknac?
https://goo.gl/photos/VPpnHaxuwDNZecGLA
To po prawej stronie zdecydowanie lepsze.
To po prawej stronie zdecydowanie lepsze.
po prawej d90 :)
Jak porównujesz JPEGi z D90 i D5300 to nic dziwnego, że widzisz większą kompresję w tych z D5300, bo ten aparat nie ma ustawienia kompresji JPEG, a D90 domyślnie ma ustawioną lepszą jakość.
Porównaj sobie szczegółowość RAWów, nawet po przeskalowaniu do rozdzielczości D90.
Co do twojego testu - dowodzi jedynie tego, że nie wiesz jak ustawić D5300 aby mieć lepsze efekty.
Oba zdjęcia się bardzo różnią, bo są wywołane przez aparat z różnymi ustawieniami.
cz4rnuch
22-05-2016, 20:41
Użyj tej samej ogniskowej(bo to zazwyczaj służy rzetelnemu porównaniu :)), przymknij oba obiektywy do powiedzmy f/5.6, pozostałe parametry takie same, ustaw ostrość w tym samym miejscu (np w LV lub manualnie) i wtedy nam zaprezentuj całe pliki, bez zmniejszania.
Jak porównujesz JPEGi z D90 i D5300 to nic dziwnego, że widzisz większą kompresję w tych z D5300, bo ten aparat nie ma ustawienia kompresji JPEG, a D90 domyślnie ma ustawioną lepszą jakość.
Porównaj sobie szczegółowość RAWów, nawet po przeskalowaniu do rozdzielczości D90.
zrobie nastepny test z RAW
- - - - kolejny post - - - - - -
Użyj tej samej ogniskowej, przymknij oba obiektywy do powiedzmy f/5.6, pozostałe parametry takie same, ustaw ostrość w tym samym miejscu (np w LV lub manualnie) i wtedy nam zaprezentuj całe pliki, bez zmniejszania.
na pewno mialem takie same iso i ostrosc ustawiona w tym samym miescu
co do ogniskowej i przeslony nie jestem pewien
cz4rnuch
22-05-2016, 20:46
Z exifu lub czegoś po naciśnięciu "i" wynika, że ogniskowe się różnią. W jaki sposób ustawiłeś ostrość: AF, LV, manualnie?
Z exifu lub czegoś po naciśnięciu "i" wynika, że ogniskowe się różnią. W jaki sposób ustawiłeś ostrość: AF, LV, manualnie?
AF
Powtorze test
Jak będziesz powtarzał test, to przestaw na zapis RAW, a zdjęcia później obejrzyj w jakimś programie, który wyświetla RAWy - np. Picasa, Irfanview (po przestawieniu wyświetlania RAWów, a nie ich miniatur), XnView, Capture NX-I, NX-D, Lightroom...
Jak będziesz powtarzał test, to przestaw na zapis RAW, a zdjęcia później obejrzyj w jakimś programie, który wyświetla RAWy - np. Picasa, Irfanview (po przestawieniu wyświetlania RAWów, a nie ich miniatur), XnView, Capture NX-I, NX-D, Lightroom...
spoko
wywolam w lightroom
potrafie ;)
madebyzosiek
22-05-2016, 21:42
To jeszcze przeskaluj je do takiej samej rozdzielczości w lr i wtedy porównaj ;)
To jeszcze przeskaluj je do takiej samej rozdzielczości w lr i wtedy porównaj ;)
dobra :)
Co do twojego testu - dowodzi jedynie tego, że nie wiesz jak ustawić D5300 aby mieć lepsze efekty.
Oba zdjęcia się bardzo różnią, bo są wywołane przez aparat z różnymi ustawieniami.
byc moze w tym jest problem?
zwykle fotografuje w RAW
podpowiesz mi jak wycisnac najwiecej z 5300?
gdzie co mam ustawic?
bede bardzo wdzieczny
za najlepsze ustawienia w d90 tez podziekuje serdecznie :)
ADL i Picture Control, więcej ustawień nie wpływa specjalnie na zdjęcia JPEG.
Ale na RAWy nie ma to żadnego wpływu.
ADL i Picture Control, więcej ustawień nie wpływa specjalnie na zdjęcia JPEG.
Ale na RAWy nie ma to żadnego wpływu.
dziekuje
Porobilem troche testow.
Zostaje przy 5300. Dokupie tylko Tamrona 70-200 f2.8 i juz.
madebyzosiek
25-05-2016, 12:03
Porobilem troche testow.
Zostaje przy 5300. Dokupie tylko Tamrona 70-200 f2.8 i juz.
Czy czuję zdziwienie? Nie... ;) Chociaż oczywiście D90 też zdjęcia potrafi robić genialne, ale ta matryca...
Czy czuję zdziwienie? Nie... ;) Chociaż oczywiście D90 też zdjęcia potrafi robić genialne, ale ta matryca...
tak, masz racje
jednak skok jakosci jest na tyle duzy, ze nie ma co sie zastanawiac
kiedys wskocze pewno na poziom wyzej, na razie podszlifuje warsztat