Zobacz pełną wersję : Nocleg w Górach Stołowych
tbogdanowicz
22-05-2016, 11:38
Cześć,
mam pytanie bywalców lub jeszcze lepiej mieszkających na stałe.
Gdzie polecacie, zatrzymać się na kilka dni, czteroosobowej rodzinie? Dzieci mają 11 i 13 lat, kilka razy były w górach. Bieszczady i Pieniny - chodzenie po szlakach oraz na chwilę, spacerowo Tatry.
Najchętniej prywatna kwatera ze spokojnymi wieczorami. Większość czasu spędzimy chodząc po górach i okolicy, także wieczorem dobrze odpocząć w ciszy :-).
Termin jeszcze nie ustalony, ale wstępnie celuję w początek wakacji.
PS.
Może ktoś z forumowiczów prowadzi pensjonat, lub wynajmuje pokoje? Jeśli ktoś ma konkretną propozycję/ofertę, to proszę o PW.
Byłem kiedyś ze znajomymi w Dusznikach. Zatrzymaliśmy się na kilka dni w: http://www.zlotemodrzewie.pl. Spokojne miejsce, niska cena, wiele atrakcji w pobliżu. Mogę polecić.
tbogdanowicz
24-05-2016, 22:15
Dzięki Alek,
wygląda interesująco. Takie miejsca lubimy :-).
Czy ktoś jeszcze może coś polecić? Chciałbym mieć kilka obiektów z których mógłbym coś wybrać.
Czytając w internecie można pomyśleć że wszystko jest wspaniałe i nie ma powodu zastanawiać się gdzie nocować, ale jeżdżę w różne miejsca i czasem można się zdziwić porównując opis z rzeczywistością :-).
Tomek B.
Tyle, że nieco daleko do Szczelińca i Błędnych skał.
Jeżeli chodzi o pieszą wycieczkę.
tbogdanowicz
25-05-2016, 07:48
Odległości do szlaków nie sprawdzałem.
Jeszcze nie jestem na etapie porównywania wszystkich za i przeciw.
Zwykle jeśli chce się mieć spokój to trzeba odsunąć się od najciekawszych miejsc :-(. Wyjątkiem są noclegi w schroniskach, ale to nie tym razem. Chcemy trochę pochodzić po górach, trochę odpocząć, trochę pozwiedzać miasteczka, pewnie jakiś wyskok z dziećmi do ZOO we Wrocławiu...
Ogólnie wyjazd rodzinny by na kilka dni zapomnieć o stresującej pracy.
Do szlaków możemy podjeżdżać, choć oczywiście będzie to drobnym utrudnieniem,
Podrzucam plan mojej wycieczki. Pojechaliśmy do Kotliny Kłodzkiej w 18 osób :) Znajdziesz kilka ciekawych miejsc wartych odwiedzenia, czasy dojazdu, przejść, ceny wstępów :)
https://drive.google.com/file/d/0B1NA6IYe1TP0NTRCMm1GSl9MTm8/view?usp=sharing
tbogdanowicz
27-05-2016, 07:50
Jeszcze raz dziękuję :-).
Nie znamy tych rejonów i nie nie wiedzieliśmy że jest tam kopalnia złota, która bardzo nas zaciekawiła.
Pozdrawiam,
Tomek B.
Tylko dodam, w temacie Błędnych Skał :
- trzeba poważnie potraktować informację o wąskich przejściach.
Osoby o słusznych wymiarach pewne (krótkie) odcinki będą musiały pokonać na kolanach po mokrych deskach albo przeciskać się pomiędzy mokrymi skałami.
- dojazd samochodem ma pewną niedogodność : odcinek dojazdowy funkcjonuje na zasadzie planu godzinowego - pół godziny ruch w górę , pół w dół (czy jakoś tak).
- trasa piesza z Kudowy ma tę zaletę, że nie trzeba nią wracać. Można zrobić powrotną pieszą trasę przez Pstrążną (muzeum kultury ..) dalej szopka w Czermnej i kaplica czaszek.
Jeszcze raz dziękuję :-).
Nie znamy tych rejonów i nie nie wiedzieliśmy że jest tam kopalnia złota, która bardzo nas zaciekawiła.
Pozdrawiam,
Tomek B.
Cały ten obszar jest "kopalnią złota". Oprócz atrakcji opisanych przez bhk warto wspomnieć o spływie pontonowym Przełomem Bardzkim (start praktycznie z Kłodzka), w Kłodzku jest też bardzo ciekawa Podziemna Trasa Turystyczna (więc już w tym mieście można spokojnie spędzić cały dzień na tych trzech jego atrakcjach). W pobliżu są jeszcze - Twierdza Srebrnogórska (25 km i równie spektakularna jak Twierdza Kłodzka), kopalnia w Nowej Rudzie (też 25 km), jeszcze bliżej jest Kamieniec Ząbkowicki z Pałacem Marianny Orańskiej (na pewno warto zobaczyć). Kawałek dalej Zamek Książ, kompleks Rise (do zaliczenia przynajmniej Włodarz i Osówka) a skoro tam to też Zamek Grodno.
Park Narodowy Gór Stołowych to oczywiście także obowiązkowy punkt programu oprócz Szczelińca i Błędnych Skał warto jeszcze przejść się przez Skalne Grzyby i zajrzeć na Radkowskie Skały.
Wydaje się, że dla wszystkich tych atrakcji najlepszym punktem startowym jest Kłodzko lub coś w pobliżu. Na intensywny tydzień jest co robić! W dodatku jest się mocno niezależnym od pogody bo w upały lub deszcz można wybrać podziemne lub "zakryte" obiekty.
Przy turystyce aktywnej można przesunąć swój pobyt na południe lokując się między PN Gór Stołowych a Śnieżnickim PK - w tym ostatnim oprócz fajnych tras rowerowych (w okolicach Stronia - Góry Bialskie) i pieszych jest jeszcze najpiękniejsza polska jaskinia - Niedźwiedzia. Na całym tym terenie można znaleźć 1/4 wszystkich polskich uzdrowisk więc jak ktoś lubi piękne miasta-ogrody to akurat codziennie może odwiedzać inne.
Pozdro
Wiesiek
tbogdanowicz
27-05-2016, 20:51
Super informacje,
zaraz się okaże że zamiast tygodnia, spędzimy tam dwa, by zobaczyć połowę tego co opisujecie :-).
Ale wracam do początkowego pytania. Gdzie polecacie nocować - najlepiej konkretny namiar.
Pozdrawiam,
Tomek B.
Bardzo klimatyczne miejsce
http://www.nocleginadposna.pl/
I sporo atrakcji w pobliżu
tbogdanowicz
20-07-2016, 10:48
Cześć,
byłem i wróciłem baaardzo zadowolony. Pochodziłem zarówno po szlakach jak i zwiedziłem kilka z okolicznych atrakcji - kopalnia węgla w Nowej Rudzie, kopalnia złota w Złotym Stoku i Podziemne Miasto Osówka.
Każde z tych miejsc jest inne i każde warto zwiedzić gdy pada lub za gorąco :-).
Nocowaliśmy w Karłowie, czyli u stóp Szczelińca Wielkiego w domu http://czerwonawoda.com.
Byliśmy w cztery osoby (Żona, dwoje dzieci (13 i 11 lat) oraz ja. Warunki znacznie więcej niż wystarczające - dwie sypialnie, każda z dwoma łóżkami, salon też z dwoma łóżkami, dwie toalety, łazienka z prysznicem ( czasami za niskie ciśnienie wody, ale wystarczy wtedy chwile poczekać i wszystko wraca do normy), balkon z widokiem na Szczeliniec oraz sarny podchodzące rano na 3-4 metry do domu - bliżej nie pozwalało ogrodzenie :-).
Każdemu kto nie był w Górach Stołowych, bardzo polecam. Zdjęcia wrzucę jak trochę ochłonę, bo na razie za bardzo mi się podobają :-).
Pozdrawiam,
Tomek
tbogdanowicz
24-09-2016, 11:37
Wreszcie miałem trochę czasu by na spokojnie przejrzeć zdjęcia.
Na początek wybrałem kilka ze Skalnych Grzybów.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=275864