PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwsza lampa - Yongnuo YN-568EX vs. Nissin Di700A

Archee
21-05-2016, 22:43
Witajcie,
stoję przed zakupem lampy do D90. Budżet mam ograniczony (~600zł), więc niestety zakup Sabiny odpada :( Do używki nie jestem przekonany, więc w grę wchodzi tylko nowy sprzęt.
Przeglądając sklepy internetowe zwróciłem uwagę na lampy Yongnuo YN-568EX oraz Nissin Speedlite Di700A. Czytałem trochę na temat obu lamp i każda ma swoje wady i zalety, ale tego można spodziewać się po sprzęcie klasy budżetowej. Lampa będzie wykorzystywana amatorsko i póki co nie planuję zakupu drugiej sztuki, ale nie wykluczam zdalnego wyzwalania wbudowaną lampą przez fotocelę. Dla wygody na początku chcę zdać się na automatykę przy ustawianiu mocy błysku. Wykorzystywał będę w większości światło odbite, a krążą opinie, że "chińczyki" mają z tym problem i prześwietlają lub niedoświetlają scenę.
Miał ktoś w/w lampy w rękach i może poradzić która lampa będzie lepszym wyborem? :)

madebyzosiek
21-05-2016, 23:07
Ja miałem Yongnuo 568EX wiele razy, natomiast używałem przez 5 lat Nissina 622Di. Dla mnie Yongnuo jest bardziej przewidywalne i powtarzalne, no i ma w miarę poprawnego TTLa, więc ja polecę YN :)