PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z migawką. Pomocy

zrywkaf
21-05-2016, 19:24
Jestem w rozsypce. Pomóżcie, czy można listki migawki jeszcze jakoś nastawić?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www20.zippyshare.com/v/g7uv7t9y/file.html)

madebyzosiek
21-05-2016, 21:30
Co to za aparat? Oklej pensetę plastrem, żeby było miękko i spróbuj ją wsadzić na miejsce, czyli tam gdzie są pozostałe.

zrywkaf
21-05-2016, 21:38
D3200. Jest chyba jeszcze na gwarancji ale jutro komunia... Eh takie plany

madebyzosiek
21-05-2016, 21:40
Ale to samo Ci się stało, czy coś tam włożyłeś i zachaczyłeś o lamerkę?

zrywkaf
21-05-2016, 21:46
Robiłam jak zwykle zdjecia. Dziś z zamiarem strzału a tu dziwny przytlumiony dźwięk migawki i czarne foto :(

madebyzosiek
21-05-2016, 21:49
No to jak gwarancja, to nie gmeraj, trudno (z komunią). Mógłbyś dać lamerkę na miejsce i powinno działać prawidłowo, ale wtedy z gwarancją może być ciężko... Swoją drogą ciekawe co się stało... w analogach czasem przewijany film potrafił taki numer zrobić, ale w cyfrze co mogło walnąć w migawkę…?

zrywkaf
21-05-2016, 21:57
Nie mam pojecia... Nie spodziewałam sie takiej akcji. Wstrzasy? Dbam osprzęt a ta nie miła nowina mną wstrząsnęła ? ilość klatek też ma znaczenie, moze to to?

madebyzosiek
21-05-2016, 22:06
Raczej nie wstrząsy, ciężko wyczuć jakby coś w nią uderzyło wraz z wracającym lustrem... A jaki masz przebieg?

zrywkaf
21-05-2016, 22:08
Około 13tys.

madebyzosiek
21-05-2016, 22:14
Eeee, to nowy aparat jest. Reklamuj, chociaż wygląda to na mechaniczne uszkodzenie...

zrywkaf
21-05-2016, 22:26
Ogółem lamelki wyglądają jakby coś o nie ocierało wcześniej. Palców tam nie pchałam. Może piasek znad morza z zeszłego roku? Dobrze, że mam możliwość wyporzyczenia innej lustrzanki ale obiektywy niestety nie będą pasować?

madebyzosiek
21-05-2016, 23:08
Ciężko powiedzieć czemu tak się stało... Reklamacja zostaje i nadzieja, że to nie Twoja wina...

zrywkaf
21-05-2016, 23:10
Oby. Dzięki za pomoc.

zrywkaf
25-05-2016, 07:13
Witam. Ponawiam temat. Okazało się że gwarancja była roczna. Lamelki nastawione ale czasem zdjęcie ma winiete na dole. Pojawił się kolejny problem - patrząc w wizjer kadr jest podwojony, coś jakby podwójna ekspozycja... [emoji17]

GonzoG
25-05-2016, 08:33
Migawka do wymiany. Widać wyraźnie, że lamelki są pogięte, a to oznacza, że dokonała żywota. Nawet jak ktoś to poustawiał na miejsce, to nie podziała ona długo.
Teraz migawka jest bardzo delikatna i jakiekolwiek jej naruszenie szybko kończy się całkowitym uszkodzeniem.

Jak coś nie tak z wizjerem, to masz lustro główne, matówkę i na koniec penta-mirror (układ luster zamiast pryzmatu) oraz soczewki wizjera. Ale tu uszkodzić coś można jedynie poprzez dość poważne upadki.
Przestawienie lustra sprawi, że obraz będzie lekko przesunięty, albo tylko częściowo widoczny, ale wtedy nie będzie działać poprawnie ani AF, ani pomiar światła.
Przestawienie migawki sprawia najczęściej że obraz w wizjerze jest nie ostry.

zrywkaf
25-05-2016, 08:42
Migawka do wymiany. Widać wyraźnie, że lamelki są pogięte, a to oznacza, że dokonała żywota. Nawet jak ktoś to poustawiał na miejsce, to nie podziała ona długo.
Teraz migawka jest bardzo delikatna i jakiekolwiek jej naruszenie szybko kończy się całkowitym uszkodzeniem.

Jak coś nie tak z wizjerem, to masz lustro główne, matówkę i na koniec penta-mirror (układ luster zamiast pryzmatu) oraz soczewki wizjera. Ale tu uszkodzić coś można jedynie poprzez dość poważne upadki.
Przestawienie lustra sprawi, że obraz będzie lekko przesunięty, albo tylko częściowo widoczny, ale wtedy nie będzie działać poprawnie ani AF, ani pomiar światła.
Przestawienie migawki sprawia najczęściej że obraz w wizjerze jest nie ostry.
Dzięki za info. Czy orientujesz się jaki jest koszt naprawy? Na allegro lamelki około 100 zl. Nie wiem czy opłaca się pakować w to kasę i ręce.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

GonzoG
25-05-2016, 09:01
Samych lamelek nie opłaca się kupować. Rozebranie mechanizmu migawki i jego złożenie to bardzo precyzyjna robota, a później trzeba to jeszcze zgrać i może okazać się, że i tak padnie po kilkuset zdjęciach, bo lamelki będą źle ze sobą pracować.

Najsensowniejszym rozwiązaniem jest branie całej migawki.
Koszt wymiany migawki to kilkaset zł, bo jest przy tym sporo precyzyjnej roboty (rozebranie niemal całego aparatu na części). Najlepiej jak się zapytasz w serwisie foto - albo Nikona, albo np. studio5s.pl - dość chwalony serwis.

zrywkaf
25-05-2016, 09:03
Nie wiem czy cena nie przekroczy wartości aparatu...

madebyzosiek
25-05-2016, 10:23
Dzięki za info. Czy orientujesz się jaki jest koszt naprawy? Na allegro lamelki około 100 zl. Nie wiem czy opłaca się pakować w to kasę i ręce.

Nie zrobi tego sam nikt, kto nie jest zegarmistrzem. Rozebranie samodzielne aparatu skończy się raczej jego pogrzebem ;) Zadzwoń do Studio5s w Warszawie, umów się, wyślij aparat na wycenę, jak będzie nieopłacalna naprawa, to na pewno Cię nie naciągną. Jak się okaże, że masz do zapłacenia do 500 zł, to moim zdaniem warto przy Twoim przebiegu. Jeżeli powyżej 700 zł, to sprzedałbym aparat jako uszkodzony za 300-500 zł, dołożył i kupił coś nowszego.

zrywkaf
26-05-2016, 18:11
Nie zrobi tego sam nikt, kto nie jest zegarmistrzem. Rozebranie samodzielne aparatu skończy się raczej jego pogrzebem ;) Zadzwoń do Studio5s w Warszawie, umów się, wyślij aparat na wycenę, jak będzie nieopłacalna naprawa, to na pewno Cię nie naciągną. Jak się okaże, że masz do zapłacenia do 500 zł, to moim zdaniem warto przy Twoim przebiegu. Jeżeli powyżej 700 zł, to sprzedałbym aparat jako uszkodzony za 300-500 zł, dołożył i kupił coś nowszego.
Chyba sprzedam to body wraz z dwoma obiektywami. Pozdrawiam