Zobacz pełną wersję : Nikon 3100 - "nie szuka mi ostrości"
crystalex
21-05-2016, 14:10
Witam. Mam nastepujący problem. Podczas wciśniętego spustu migawki nie wyszukuje mi ostrości, a zawsze tak było. Jakieś rady?
rabbitzzz
21-05-2016, 16:18
Zobacz czy nie masz przełączone na mf na body albo obiektywie. Pewnie to jest przyczyną
Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka
Podczas wciśniętego spustu nie wyszukuje?
To może ustawiłeś AF-S czyli pojedynczy AF?
nikoniarz
21-05-2016, 20:22
Zacznij od tego co napisał rabbitzzz- zobacz w jakiej pozycji jest "pstryczek" na obiektywie...
Jest kilka możliwości że aparat nie ustawia ostrości.
1. przełącznik na obiektywie w pozycji M.
2. w menu aparatu ustawiono tryb AF na MF i pomimo przełącznika na obiektywie w pozycji A ostrzenie jest manualne.
3. uszkodzony obiektyw, silnik AF.
4. usterka w body.
madebyzosiek
22-05-2016, 10:05
Ja bym dopisał jeszcze:
5. Wyczyść styki w body i obiektywie, szmatką lekko zmoczoną w spirytusie ;)
crystalex
26-05-2016, 21:50
"Pstryczek" na obiektywie ustawiony na"A". Tryb ostrości w menu ustawiony na AF-A. Przy tych dwóch ustawionych opcjach kombinowałem z trybem wyboru pola ostrości przełączając na pojedyncze, dynamiczne, aut . wybór pola AF itp. zauważyłem, że przy opcji "aut. wybór pola ostrości" zazwyczaj ostrość się ustawia, ale nie w sensie, że "szuka tył - przód" tylko nagle ustawia przy czym wydaje mi się, że zdjęcia nie są ostre, a przy pozostałych opcjach nic nie można zrobić. Obiektyw to AF-S NIKKOR 18-105 - nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale podaje
Koleżanka jest za granicą i ma podobną przypadłość D3100 z kitem, zdjęcia wyglądają na rozmazane, przykład:
http://s33.postimg.org/x8b0f0gnj/DSC_0346.jpg
Kazałem przywrócić ustawienia fabryczne, sprawdzić obiektyw, soczewki, styki, włączyć/wyłączyć AF i VR i nadal to samo. Parametry ekspozycji poprawne. Ktoś ma jakiś pomysł, czego można spróbować, co może być winne?
Walnięty obiektyw. W centrum znośnie, a brzegi tragiczne. Czy przód obiektywu nie kiwa się na boki?
Tak, rzeczywiście, przednia część od pierścienia ostrości jest luźna, z tego co zrozumiałem większy góra-dół, a boczny minimalny. Pewnie naprawa nieopłacalna, lub niemożliwa? Teraz będzie problem z wyborem nowego, ale na razie wyślę swojego N35-80(w trybie MF), który nie ma wartości ;) Dziękuje bardzo za pomoc, diagnoza bezbłędna.