Zobacz pełną wersję : Czy da się jakoś przyspieszyć NX-D?
Robię przesiadkę na D810 i zacząłem rozglądać się za alternatywą dla Capture NX2. W pierwszej kolejności zainstalowałem więc ten wynalazek NX-D. Co prawda czytałem w kilku wątkach, że ten program jest wolny, ale u mnie zupełnie nie nadaje się do pracy – po prostu koszmar. Komputer, co prawda, już nie najnowszy ale bez przesady: i7 2600K (podkręcony na 4,4), 16GB, Samsung pro 850, a pracować na tym czymś się nie da. CNX2 śmiga jak burza, Lightroom też a z tym ni cholery nie da się współpracować. Dlatego moje pytanie: czy to naprawdę jest tak potwornie wolne? Na wygenerowanie podglądu czekam kilka-kilkanaście sekund. Tak ma być czy szukać problemu w kompie? Dodam, że Lightroom mi bardzo nie podchodzi i nie potrafię szybko uzyskać tego co w kilka sekund w CNX2 :(
A to mnie zmartwiłeś. Właśnie stawiam NX-D na drugim kompie bo na pierwszym (na którym śmiga mi z kolei VNX) jest u mnie też dramat wydajnościowy z NX-D.
Maly.Psikus
21-05-2016, 08:56
Mi także to działa strasznie... Lightroom zostanie :-)
Nie wiem czy to komuś pomoże, ale przy okazji konwersji NEF->JPEG (20,8 Mpix -> 1620 x 1080, tylko konwersja na domyślnych ustawieniach, bez wprowadzania zmian).
Dla blisko 1000 zdjęć, wyszedł przeciętny czas konwersji zdjęcia 12,5 sek. Czyli całość konwertowała się prawie 3:40 :(
Sprzęt: Lapek z Intel Core i5-3427U @ 1,8 GHz, RAM: 6 GB, Win 10 64 bit.
W trakcie konwersji wiatraki dostały takich obrotów, że myślałem, że lapek mi się w drona zamieni i odleci. :)