PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor AF-S 35mm f/1.8 G DX

winter_man
19-05-2016, 20:07
Witam,
zapoznaję się w temacie obiektywów stałoogniskowych. Mam nikon d3300 i przetestowałem Nikkor AF-S 35mm f/1.8 G DX. Jakość zdjęć w stosunku do standardu 18-55 troszkę lepsza, może moje oczekiwania są za wysokie.
Czy jest jakiś lepszy nikkor stałoogniskowy w okolicach 35 mm ?
Dzięki

madebyzosiek
19-05-2016, 20:22
Witam,
zapoznaję się w temacie obiektywów stałoogniskowych. Mam nikon d3300 i przetestowałem Nikkor AF-S 35mm f/1.8 G DX. Jakość zdjęć w stosunku do standardu 18-55 troszkę lepsza, może moje oczekiwania są za wysokie.
Czy jest jakiś lepszy nikkor stałoogniskowy w okolicach 35 mm ?
Dzięki

35 to raczej musisz wybrać, przeciętne zadowolenie może wynikać z niecelności egzemplarza, a ponieważ nie masz mikroregulacji, to pozostaje szukanie idealnej, albo wysyłka do serwisu na kalibrację. Przy czym w przypadku Nikona najlepiej aparat, 35 i 18-55 (chociaż nie wiem czy warto, pewnie i tak kupisz inny za jakiś czas).
Co do innych w okolicy 35, polecam spróbować Sigmy 30 1.4 Art i od razu USB Docka sobie kup do kalibracji w domowym zaciszu, albo wyślesz do Sigmy na kalibrację. Będzie lepiej niż z 35 DX, ale też drożej dwukrotnie. Ewentualnie szukaj Nikkora 35 1.8 ED do pełnej klatki, używane chodzą poniżej 2000. Pozdrawiam serdecznie!

megasnajper
19-05-2016, 21:31
Jeżeli uściślisz o co chodzi z niezadowoleniem, ale jak wyżej, spora szansa, że wynika to z powodu BF/FF którego nie możesz niestety sam skorygować, pozostaje ewentualna wysyłka do serwisu z body.
Wstaw zdjęcia z których nie jesteś zadowolony to może coś się z nich okaże gdzie leży problem.
Szukanie 35 FX jest chyba na razie bezsensu, o ile nie zamierzasz w najbliższym czasie przejść na pełną klatkę.
Polecałbym albo kalibrację, albo znalezienie idealnej sztuki do Twojego body metodą prób i błędów(potestuj w stacjonarnym sklepie najlepiej)

rabbitzzz
19-05-2016, 21:49
A może sigma 17-50 f2.8? Może światło gorsze ale zakres większy i optycznie fajna jest.

Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka