PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 24-70mm f2.8 G ED, czy mój egzemplarz jest ok?

Brassai
19-05-2016, 20:06
Witam
Od wczoraj jestem świeżym użytkownikiem Nikona d810 z obiektywem Nikon 24-70mm f2.8 G ED. Mam 7 dni na przetestowanie aparatu (do 100 zdjęć) i trochę więcej czasu na obiektyw.

1. I od razu pytam, czy to normalne, że zapinanie/odpinanie tego obiektywu do body chodzi tak ciężko? Bo np. moja 50mm 1.4 G wchodzi w to body jak w masło, bardzo lekko.
(Choć wcześniej kiedy zapisałem tą 50-tkę do D90 też zapinało się ciężko, i były problemy z trafianiem w punkt AF).
2. Podobnie tu także wydaje mi się, że to 24-70 z D810 - AF nie trafia w punkt. Natomiast ta 50 trafia teraz z tym nowym body idealnie w punkt.
3. Kolejna rzecz, czy to normalne, że przy pracy pierścieniem ostrości w trybie manualnym, słychać takie jakby "bzykanie" w obiektywie?

bryk77
19-05-2016, 22:20
1. U mnie każdy obiektyw Nikona zapina się z takim samym oporem.
2. 24-70 znany jest raczej z precyzyjnego i szybkiego af-u. Wrzuć zdjęcie testowe na to sprawdzimy.
3. Bzyczeć to on nie bzyczy, ale za to słychać takie jakby "szuranie" co jest normalne.

Brassai
19-05-2016, 22:54
1. U mnie każdy obiektyw Nikona zapina się z takim samym oporem.
2. 24-70 znany jest raczej z precyzyjnego i szybkiego af-u. Wrzuć zdjęcie testowe na to sprawdzimy.
3. Bzyczeć to on nie bzyczy, ale za to słychać takie jakby "szuranie" co jest normalne.

Hmm,
1. Chyba potestuję jeszcze inne egzemplarze z tym zapinaniem.
2. Jutro podepnę pod statyw i będę robił linijkę. (Szybkość af potwierdzam, bardzo szybki, o wiele szybszy niż 50mm 1.4 g)
3. Szuranie oczywiście naturalne, przy pracy ogniskową. Ale przy pracy ostrością manualnie faktycznie bzyczy, coś jakby nakręcanie zegarka, tak mi się kojarzy.

krakowiak
20-05-2016, 07:02
Jeżeli kupiłeś OKAZYJNIE, to może się okazać że sprzedający zrobił tu najlepszy interes(nie posądzam nikogo o nic).
Ale jeżeli coś w sprzęcie za kilka tysięcy ciężko chodzi i piszczy to powinieneś się zastanowić nad zwrotem.

Brassai
20-05-2016, 13:52
Kupiłem nowy, z cashbackiem, w renomowanym sklepie.

1.Z tym ciężkim zapinaniem, nieaktualne, jest ok. Byłem przewrażliwiony chyba.

2. Trafianie w punkt: wyniki testu z linijką wrzucę niebawem, tylko zastanawiam się, czy mają sens, gdyż AF z każdym nowym wciśnięciem, ustawia delikatnie inaczej ostrość w tym samym punkcie. Tak jakby poprawiał sam siebie. Skutkuje to, że za kolejnym wciśnięciem ustawia ostrość źle. Czy to normalne przy takim naciskaniu i zwalaniu AF co kilka razy na tym samym punkcie. (Aparat oczywiście na ciężkim statywie, nieruchomy)

3. Bzyczenie cięgle jest, przy kręceniu pierścieniem ostrości. Jadę dziś sprawdzać inne egzemplarze.

lukasz.antoniak
20-05-2016, 15:46
2. Trafianie w punkt: wyniki testu z linijką wrzucę niebawem, tylko zastanawiam się, czy mają sens, gdyż AF z każdym nowym wciśnięciem, ustawia delikatnie inaczej ostrość w tym samym punkcie. Tak jakby poprawiał sam siebie. Skutkuje to, że za kolejnym wciśnięciem ustawia ostrość źle. Czy to normalne przy takim naciskaniu i zwalaniu AF co kilka razy na tym samym punkcie. (Aparat oczywiście na ciężkim statywie, nieruchomy)

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Łapiesz ostrość w danym punkcie, robisz zdjęcie, ponownie naciskasz kilkakrotnie do połowy spust migawki i AF w obiektywie chodzi trochę w prawo trochę w lewo. Tak? Mam podobnie na 17mm w swoim 17-35/2.8D. Myślałem, że świadczy to o zużyciu silnika. No ale skoro Ty masz tak w nowym egzemplarzu... Dziwne.

BTW, przy testach AF należy przekręcić pierścień AF po każdym zdjęciu, raz na nieskończoność, raz na najbliższą odległość ostrzenia.

bryk77
20-05-2016, 16:57
Do miarodajnego sprawdzenia af-u umieść aparat na statywie. Fotografowany obiekt powienien być kontrastowy aby af nie błądził.

Czy o takie bzyczenie Ci chodziło? (https://www.youtube.com/watch?v=vYKyg5hsUPM) Ktoś napisał w kometarzach, że to wina silnika (silent wave motor) i należy oddać obiektyw do serwisu. Zdaje się, że kolega TOP67 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=32222) trudni się takimi rzeczami. Może napisz do niego PM.

Brassai
20-05-2016, 19:46
Oczywiście testy AF na statywie, kąt 45 stopni. U mnie ostrość padała o pół a nawet o centymetr niżej/wcześniej.
Sprawa się wyjaśniła, body ma spory front focus, co stwierdził także sprzedawca w salonie po własnych pomiarach.
Po maksymalnej mikroregulacji, jest prawie na styk dobrze, ale i tak wymienią mi na nowy inny egzemplarz.

Bzyczenie: Bryk77, namieszałeś mi teraz tym filmikiem.
Bo sprawdzałem w 2 innych salonach ten obiektyw, i w każdym było słychać to bzyczenie, nawet przy łagodnych lekkich ruchach pierścienia, oczywiście jak się przystawiło do ucha, a nie aż tak bardzo jak na tym filmie.
Więc stwierdziłem, że to normalne, tak powinno być, powiedzieli, że tak chodzą przekładnie. W jednym salonie powiedzieli, że spotkali się już, że klienci sprawdzają to czasem.
Na tym filmiku dźwięk jest bardzo podobny, ale ja nie miałem aż tak. Tutaj słychać jakby przeskoki w tym bzyczeniu.

B_Marcin
21-05-2016, 10:16
Oczywiście testy AF na statywie, kąt 45 stopni. (...)
No i tutaj też jest delikatny problem, bo płaszczyzna ostrości jest prostopadła do linii aparat-obiekt, do tego czasem punkty af nie pokrywają się dokładnie z tymi które są widoczne w wizjerze i może to sprawiać problemy.
Tak tylko chciałem wtrącić, nie ma to w tym momencie dla Ciebie znaczenia bo i tak wymieniasz, ale miej to na uwadze gdy będziesz testował w przyszłości inne szkła.

Brassai
21-05-2016, 16:03
No i tutaj też jest delikatny problem, bo płaszczyzna ostrości jest prostopadła do linii aparat-obiekt, do tego czasem punkty af nie pokrywają się dokładnie z tymi które są widoczne w wizjerze i może to sprawiać problemy.
Tak tylko chciałem wtrącić, nie ma to w tym momencie dla Ciebie znaczenia bo i tak wymieniasz, ale miej to na uwadze gdy będziesz testował w przyszłości inne szkła.

Mam ten margines błędu na względzie. Nie mniej jednak i u mnie amatorsko i u sprzedawcy na specjalnym urządzeniu do pomiaru błąd był taki sam, czyli podobny front focus.
Wymieniałem dzisiaj zestaw. Testowaliśmy moje i drugie nowe body z obecnym obiektywem oraz z kolejnym drugim egzemplarzem.
Najlepsze wyniki, choć nie idealne, dało połączenie nowego body z obecnym obiektywem.
Po powrocie u mnie na testach trafia nawet idealnie. (Natomiast moja starsza 50mm 1.4g ciągle jest front focus o prawie 1 centymetr (w kącie 45), więc pewnie będzie do sprzedania).

Co ciekawe ten drugi egzemplarz obiektywu 24-70 dawał jeszcze większe przesunięcie.

W sklepie mieli jakąś teorię na to, że brak dobrej kontroli jakości w fabrykach czy coś ??? Że sprawdza to tylko jakiś program, a nie człowiek... Nie wiem.

W każdym razie jestem już zadowolony z ostrości nowego zestawu.

Dobrze, że wymieniają i dobierają zestawy do siebie, bo na ustawianie tego w serwisie nie miałbym już czasu.

stachmuszel
22-05-2016, 20:56
Czyli musimy teraz uważać na felerną 50/1.4g z front fokusem, skoro "ma być do sprzedania" ;-)

Brassai
26-05-2016, 14:48
Czyli musimy teraz uważać na felerną 50/1.4g z front fokusem, skoro "ma być do sprzedania" ;-)

No wiesz... wypraszam sobie to "feralne". Taki mały front focus to ze świecą szukać wśród nowych. Faktycznie mam ją do sprzedania :) (Bo chcę wymienić na 85mm 1.8G)
Akurat komuś może spasować idealne. Szkoło nie było ruszane/kalibrowane. A u mnie to była kwestia body, a nie szkła.