PDA

Zobacz pełną wersję : Czy warto wymienić obiektyw?

offrosee
19-05-2016, 08:49
Witam, od 2 lat jestem posiadaczką obiektywu Nikkor 35 1.8, ale po dłuższym czasie nieużywania go zauważyłam, że ma spore problemy z ostrzeniem. W poprzednim roku kupiłam obiektyw Tamron 70-200 2.8 i jestem z niego bardzo zadowolona, zdjęcia przy 2.8 są ostre jak żyleta. Ostatnio zaczęłam zastanawiać się*nad wymianą Nikkora 35 na Tamrona 17-50 2.8, ale zastanawiam się czy jest sens? Z jednej strony doradzano mi by zostawić sobie stałkę, ale przyznam że trochę boję się robić nią zdjęcia ze względu na problem z focusem.

GonzoG
19-05-2016, 09:07
Na Tamrona nie bardzo.
Ale warto wymienić na Sigmę 17-50/2.8

hostman22
19-05-2016, 12:31
Tracisz światło na rzecz szerszych ogniskowych - pytanie co jest Tobie potrzebne w pracy (a ogólnie wydawanie kasy na sprzęt foto nie ma sensu ;) :mrgreen:)
Jak masz obiektyw które i tak nie używasz, albo nie chcesz używać ze względu na AF, to czy jest sens go trzymać...?

MarHad84
19-05-2016, 13:36
Witam
Generalnie to jestem w podobnej sytuacji tylko ja podjąłem decyzje i zamieniam N 35 1.8 na Sigme 18-35 f 1.8 ale koszt jest nie porównywalnie większy. Nikkor jest świetny więc jeśli już zmieniać to na coś naprawdę lepszego. Jeśli chodzi o ostrzenie poczciwej 35 to może warto podpytać na forum w kwestii czyszczenia szkiełka bo zawsze możesz je później sprzedać, moja od 3 lat ostrzy jak żyletka choć czasem nie trafi.

AdamC2
19-05-2016, 14:05
Mam tamrona bez stabilizacji w parze z d7000. Największy minus obiektywu to praca AF. Tam gdzie nikkor ostrzy bez problemu tamron skrobie i skrobie w nieskończoność a potem i tak pudłuje. Ale jak już się wstrzeli to ostrość jest super nawet od pełnej dziury. Mój obiektyw był na kalibracji w serwisie bo o zgrozo rozjechała mu się ostrość na warsztatach :( i pudłował raz za razem. Teraz celuje w punkt ale przy dobrym świetle. Wg mnie jest słabszy kontrast i kolory w stosunku do 35. Generalnie jestem zadowolony bo w relacji cena jakość nie ma nic lepszego oprócz tamrona i sigmy.