Zobacz pełną wersję : Jaki filtr? Co wybrać?
ewenement
18-05-2016, 14:52
Witam wszystkich :)
Może polecicie jaki filtr kupić, ostatnio fotografowałam auta a z pewnością jeszcze nie raz będę, najczęściej będą to pory dnia kiedy jest bardzo słonecznie i jasno albo wieczorem i w nocy, wtedy chodzi o kwestie rozpraszania się świateł i wysokie ISO (przy włączonych postojowych nie ma żadnego problemu) :)
A druga rzecz to fotografowanie, ludzi coś typu reportaż ze zlotów, grupy ASG itd
Do tego dochodzą zwierzęta co się wiąże często z kurzem, pyłem, błotem itp więc można byłoby wypróbować filtr ochronny na obiektyw.
Nikon d5100 i chodzi mi o filtry do obiektywu 18-105mm nikkor, bo do sonnara 200mm nie wiem czy jakieś znajdę z taką średnicą :)
Ok, ale co to niby ma być za filtr ??
GonzoG, nie doczytałeś ? - jakiś filtr ;)
Proponuję 67mm, jest szansa że będzie pasował 8-)
Autorze jak będziesz potrzebował filtr uv lub polaryzacyjny do 18-105, pisz Pw, mam na sprzedaż
ewenement
19-05-2016, 15:32
Och jakie to zabawne, jakby nie było to chodzi o jakiś filtr więc po co ta ironia? :)
Czytałam o filtrach i po prostu jest tego sporo więc zapytałam jeszcze na forum, w celu uzyskania jakiejś sensownej podpowiedzi.
Myślałam właśnie o filtrze polaryzacyjnym, powinien spisać się podczas mocno słonecznych dni albo o szarym połówkowym.
Witam wszystkich :)
Może polecicie jaki filtr kupić, ostatnio fotografowałam auta a z pewnością jeszcze nie raz będę, najczęściej będą to pory dnia kiedy jest bardzo słonecznie i jasno albo wieczorem i w nocy, wtedy chodzi o kwestie rozpraszania się świateł i wysokie ISO (przy włączonych postojowych nie ma żadnego problemu) :)
A druga rzecz to fotografowanie, ludzi coś typu reportaż ze zlotów, grupy ASG itd
Do tego dochodzą zwierzęta co się wiąże często z kurzem, pyłem, błotem itp więc można byłoby wypróbować filtr ochronny na obiektyw.
Nikon d5100 i chodzi mi o filtry do obiektywu 18-105mm nikkor, bo do sonnara 200mm nie wiem czy jakieś znajdę z taką średnicą :)
W epoce cyfrowej nie używa się filtrów do ludzi, zwierząt itp. Te rzeczy załatwia się w programach graficznych. Jedyne przydatne filtry to polaryzacyjny, szary i szary połówkowy. Jeśli chodzi o filtr ochronny, to zdania są podzielone. Porządny "ochraniacz" kosztuje niemało: http://www.fotoplus.pl/obiektywy/filtry/okragle/Nikon-filtr-neutralny-Neutral-Color-Filter
Och jakie to zabawne, jakby nie było to chodzi o jakiś filtr więc po co ta ironia? :)
Czytałam o filtrach i po prostu jest tego sporo więc zapytałam jeszcze na forum, w celu uzyskania jakiejś sensownej podpowiedzi.
Myślałam właśnie o filtrze polaryzacyjnym, powinien spisać się podczas mocno słonecznych dni albo o szarym połówkowym.
To trzeba było tak od razu, a nie pisać jakiś wymyślonych efektów.
Filtr polaryzacyjny jest od redukowania odbić światła od powierzchni niemetalicznych (np. lakier samochodowy, szyby, woda).
Szara połówka jest od przyciemnienia części kadru.
Żaden z tych filtrów nie ma nic wspólnego rozpraszaniem świateł samochodów. Od tego są odpowiednie techniki fotografii i obróbki zdjęć.
Co do filtrów ochronnych - masz np. Marumi Protector DHG Super 67mm: http://allegro.pl/marumi-lens-protect-super-dhg-67-slim-nowy-gwar-i6206079618.html - czy warto ?? wątpię. Kurz soczewce z zewnątrz nie zaszkodzi, bardziej szkodliwe będzie używanie 18-105 w takich warunkach, bo zassie on kurz do wnętrza, a tam żaden filtr nie pomoże.
Akurat do nocnych zdjęć nie używa się żadnych filtrów, bo właśnie powstają bliki, rozproszenia światła i inne cuda. W takich warunkach tylko idealnie czysta przednia soczewka i przymykanie obiektywu do f/9 i ciemniej zrobi porządek ze światłem na zdjęciu.
Co do polara Gonzo wszystko napisał. Pamiętaj jedynie, że polar nie za bardzo się sprawdza na obiektywach, w których obraca się przednia soczewka podczas ustawiania ostrości (do polara potrzebujesz obiektyw IF - internal focusing). I już zupełnie na marginesie: im szerzej, tym mniej "działa" polar - na bardzo szerokim kącie nie zauważysz praktycznie różnicy, albo, co gorsze, będziesz miał ciemniejsze plamy/partie na zdjęciach. Filtrów też trzeba używać z głową :mrgreen:
ewenement
25-05-2016, 17:52
Dzięki za odpowiedzi i rady :)
Kupię filtr polaryzacyjny, zobaczę jak się sprawdzi, nic nie tracę sprawdzić zawsze można.
Właśnie chodziło mi o to, że nie chcę tego efektu rozproszonego światła... Na światłach postojowych tego nie ma jest fajnie. Ale już na mijania robi się rozbłysk. Chyba że tak jak pisze SerU pokombinuję z przysłoną.