PDA

Zobacz pełną wersję : Kodek rawów Nikon D750

Renata17
17-05-2016, 11:56
Witam
Poszukuję kodeka NEF do Photoshopa CS5 który bedzie czytał rawy z Nikon D750

Zelber
17-05-2016, 12:18
Przepusc rawy przez dng konwerter.

Renata17
17-05-2016, 12:23
nie chce tak, to automat i mnie to nie cieszy

madebyzosiek
17-05-2016, 13:00
nie chce tak, to automat i mnie to nie cieszy
DNG to taki sam raw jak NEF ;) Nie możesz zaktualizować ACRa? Jak nie, to albo dołączysz do klubu Adobe Creative Cloud, albo DNG ;)

Renata17
17-05-2016, 13:26
DNG to taki sam raw jak NEF ;) Nie możesz zaktualizować ACRa? Jak nie, to albo dołączysz do klubu Adobe Creative Cloud, albo DNG ;)
nie da się, nie wiem dlaczego ale pokazuje mi ze jest aktualny... ściągnęłam też nowsze ale nic to nie daje

GonzoG
17-05-2016, 13:59
Kup PS'a CC, to będziesz miał natywne wsparcie dla NEFów z D750.
Nie chcesz nowego, to musisz zadowolić się DNG.

Renata17
17-05-2016, 14:57
Kup PS'a CC, to będziesz miał natywne wsparcie dla NEFów z D750.
Nie chcesz nowego, to musisz zadowolić się DNG.

ale to jest dziwne, żeby NIkon wtyczki nie puścił do CS5 i D750... To jakieś nienormalne, zeby zmieniając aparat zmieniać trzeba było oprogramowanie graficzne

madebyzosiek
17-05-2016, 15:01
To raczej Adobe wymusza w ten sposób na Tobie zakup najnowszego softu, Nikon ma z tym mało wspólnego ;) Konwertuj na DNG, będzie dobrze :)

GonzoG
17-05-2016, 15:11
ale to jest dziwne, żeby NIkon wtyczki nie puścił do CS5 i D750... To jakieś nienormalne, zeby zmieniając aparat zmieniać trzeba było oprogramowanie graficzne
Ale to jest dziwne, żeby ktoś myślał, że Nikon może cokolwiek zrobić w sprawie oprogramowania innej firmy...

Renata17
17-05-2016, 15:22
Ale to jest dziwne, żeby ktoś myślał, że Nikon może cokolwiek zrobić w sprawie oprogramowania innej firmy...

no wiesz, jakoś do tej pory myślał... Sa przecież użytkownicy jeszcze pudełkowych wersji PS

Assire
17-05-2016, 18:17
Nikon ma swoje własne oprogramowanie do edycji RAWów i tam wszystko działa.
To Adobe a nie Nikon robi ACRa i profile do aparatów i to od Adobe zależy co jest obsługiwane a co nie.
Ciesz się że w ogóle można konwertować RAWy do DNG

GonzoG
17-05-2016, 18:29
no wiesz, jakoś do tej pory myślał... Sa przecież użytkownicy jeszcze pudełkowych wersji PS
No wiesz... tak się składa, że Nikon cały czas udostępnia kodeki do RAWów. Tak się też składa, że CS6 jest dalej aktualizowany (jeśli chodzi o obsługę RAWów) i tak się składa, że Nikon nigdy nie miał z tym nic wspólnego.

Tak się też składa, że masz program firmy, która ma swoich klientów głęboko w poważaniu i robi wszystko, aby kupować nowe wersje oprogramowania... nawet nie naprawia poważnych dziur w starym, tylko wypuszcza nowe, również dziurawe, chyba tylko po to, aby klient płacił za możliwość aktualizacji.
Więc z pretensjami do Adobe.

2pompony
17-05-2016, 21:47
Sam ciągnę na Adobem, bo w branży do tej pory nie ma rozsądnej konkurencji - ale wypada się zgodzić, że po pierwsze dobrze nie jest, a po drugie - cieszmy się, że mimo wszystko te pudełkowe programy jeszcze jakoś chodzą, bo każda nowa wersja jest gorsza od poprzedniej, więc im dalej w las, tym...

Na razie ciesz się, że masz darmowego DNG convertera, bo naprawdę czasami myślę, że niedługo przestaną go uaktualniać dla nowych puszek, żeby poszerzyć sprzedaż nowych wersji starych programów. A mając te RAWy przekonwertowae na DNG nic nie tracisz, bo sama konwersja nie ma nic wspólnego z obróbką - tylko na wyjściu zamiast RAWa, którego nei masz czym otworzyć dostajesz DNG, którego masz czym otworzyć, i w tym cała różnica. Obróbka jak była przedtem na RAWach, takbędzie teraz na DNG.

GonzoG
17-05-2016, 22:45
Mała poprawka zapisu - "obróbka jak była na NEFach, tak teraz będzie na DNG"
DNG to też RAW.

esener
24-05-2016, 13:54
Miałem ten sam problem, z tym, że w CS6, u mnie przeszła instalacja -> https://helpx.adobe.com/camera-raw/kb/camera-raw-plug-in-installer.html samego camera rawa i otwieranie rawów w bridge opcją "otwórz w camera raw". Natomiast opcja "otwórz za pomocą -> adobe photoshop" za cholere mi nie otwiera rawów z d750, dziwna sprawa, spróbuj może jakimś cudem przepuści Ci instalacje

GonzoG
24-05-2016, 14:09
Aktualizacja przejdzie, ale CS 5 nie działa z ACR 7 lub nowszym.