Zobacz pełną wersję : Pomoc przy wyborze Nikona
BartesPL
17-05-2016, 10:32
Witam, po pierwsze chciałbym się przywitać z wszystkimi użytkownikami tego forum :) oraz przeprosić jeśli temat nie jest w odpowiednim miejscu (sam nie byłem pewny).
Mam problem na który mam nadzieje otrzymam pomoc, zacznę od tego iż zakładam własną firmę i staram się o dotację (dotacja przyznana) późniejszy wymóg to faktura vat do rozliczenia się z nimi.
Dostałem 4100 na zakup aparatu + 589 na zakup lampy błoskowej oraz około 720 zł na nie wielki stół bezcieniowy (wiem że to nie za duża kwota ale tyle dał mi urząd pracy). Sprzęt będzie raczej wykorzystywany do robienia zdjęć produktowych dla klientów, ale również chciałbym go wykorzystywać amatorsko (obecnie posiadam Canon eos 1100d z którego nawet byłem zadowolony jak na start z przygodą fotografowania).
Teraz moje pytanie brzmi, czy jesteście wstanie podpowiedzieć jaki model wybrać? Czy kupić nówkę czy może w takiej cenie jakiś używany zestawik, albo inny model?
Lustrzanki którymi się zainteresowałem to:
- D5500
- D610 (oczywiście używka, niestety nie wiem czy dorwę do niego jakiś obiektyw aby zmieścić się w cenie).
Ogólnie budżet bardzo mały.
Jeśli fotografia produktowa, to D5x00 będzie lepszym wyborem, bo masz ruchomy ekran, a w tej dziedzinie często robi się zdjęcia z pozycji gdzie taki ekran bardzo przydatny, a szybki AF nie jest niezbędny.
Poza tym zalety pełnej klatki nie będą tu zbytnio wykorzystane (bardzo mała GO i niskie szumy na wysokim ISO).
Można jeszcze rozważyć linię D7x00.
Oprócz aparatu ważny jest jeszcze dobór obiektywów, a te często stanowią większy wydatek niż sam aparat.
Do produktów może być niezbędny dodatkowo obiektyw makro (1000-3000zl), ale to zależy jakie produkty będziesz fotografować.
Z lampami jest podobnie - raz wystarczy jedna lampa, do innych rzeczy trzeba będzie ich kilku.
Tak więc tutaj ciężko w ciemno coś polecić, bo w tym budżecie dostaniesz jedną lampę z TTL, albo 2 manualne.
Aby można było podać konkretny zestaw, to musisz doprecyzować co i jak będziesz fotografować.
Archibald6803
17-05-2016, 12:17
Gonzo właściwie wszystko powiedział odnośnie technicznych aspektów oraz doboru sprzętu; mnie, natomiast, mocno frapuje inny aspekt: czy kolega sobie wszystko dobrze przekalkulował i jest pewien tego, że rozpoczęcie działalności w tej konkretnej dziedzinie ( a szczególnie wzięcie tak symbolicznej "dotacji" w zamian za wykreślenie z listy bezrobotnych) pozwoli mu zarobić na coś więcej niż kromkę suchego chleba i szklankę "kranówy".........
Niech zacznie działać i potem się rozkręci jak tylko będzie zapał i pomysł.
Brałbym D7100 z kitem 18-55VRII, będzie dobre na start i może ci na długo wystarczyć, a jak dostrzeżesz braki w obiektywie to już będziesz wiedział co kupić dodatkowo za swoją kasę, może będzie się opłacało, a może zostaniesz z tym co masz i już.
Co do lamp błyskowych to albo jakieś dwie tanie chińczyki studyjne albo dwie np Triopo TR-586EX Nikon, świetne lampy w cenie poniżej 300zł/szt do kupienia.
Co do stołu bezcieniowego to z doświadczenia wiem że zazwyczaj szybko staje się bezużyteczny, no ale coś musisz kupić, może lepiej coś tańszego, a resztę pieniędzy, które zostaną z tego przerzucić do kosztów lamp lub na lepszy obiektyw ( można tak ale to musisz się dokładnie dowiedzieć u opiekuna tam gdzie otrzymałeś kasę - jesteś na etapie przyznania środków czy już podpisana umowa ? ).
BartesPL
17-05-2016, 15:29
Okej może zacznę od tego czym będzie się moja firma zajmowała. Będzie to agencja reklamy z nastawieniem na budowę stron/sklepów internetowych, aplikacji mobilnych i projektów typu wizytówki, ulotki, banery wielkoformatowe itp.
Sama fotografia produktowa to raczej mała część tego co będę robił a raczej oferował. Co do fotografii produktowej to tutaj jest trochę problem ponieważ mogą to być produkty typu jakieś zabawki czy inne przedmioty, ale w sumie klient może również chcieć sfotografować swoje biuro itp. choć na to raczej najmniejszy nacisk robię.
Co do dofinansowania, to wniosek został już rozpatrzony w czwartek idę podpisać umowę a do 27 maja maja przelać pieniądze. Samo dofinansowanie było większe bo nie tylko sprzęt fotograficzny biorę a komputer itp, z tym że niestety budżet mi zmniejszyli, właśnie jeśli chodzi o sprzęt fotograficzny.
Jeśli chodzi o ten stół bezcieniowy to on będzie z 2 jakimiś chińskimi lampami do oświetlania, na początek powinno w jakiś sposób wystarczyć, jeśli chodzi o dodatkową lampę do oświetlenia w razie gdybym był w jakimś miejscu ze słabszym oświetleniem.
No tak trochę właśnie zastanawiałem się nad Nikonem D5500 z obiektywem 18-105VR, co jesteście wstanie powiedzieć o tym obiektywie? Czym będzie różnił się D5500/5200 od D7100?
No i ostatnie to czy przy zakupie takowego body jestem wstanie dokupić jakiś obiektyw na początek?
Przed podpisaniem umowy możesz dołączyć nową listę planowanych zakupów i jeśli twój opiekun to zaakceptuje to taką umowę podpiszesz.
Skupiłbym się na oświetleniu, jeśli musi być stół to ok ale do tego brałbym w/w lampy ponieważ dadzą ci mobilność, a co do body to musisz zdecydować na zasadzie pomacania i zaznajomienia się z samym body i z jego możliwościami, jak dla mnie D7100 byłby optymalny nawet kosztem zakupu ze słabszym obiektywie, pamiętaj że twoje focenie będzie możliwe z użyciem statywu co jeszcze bardziej zmniejsza wymagania od sprzętu.
Niech ktoś jeszcze ci doradzi bo ja sugeruje się własnym doświadczeniem i mogę wyciągać złe wnioski.
Podstawowym założeniem lustrzanki jest to, że obiektywy się w niej wymienia. Możesz kupić co tylko zechcesz, byleby pasowało do Nikona, bądź byle by był adapter umożliwiający zapięcie takiego obiektywu.
Co do samego 18-105VR - bardzo dobry obiektyw w swojej klasie, czyli obiektywów sprzedawanych w zestawie z aparatem. Jeśli chodzi o fotografię produktową może być już gorzej, bo maksymalna skala to ~1:6.
18-55 mający skalę ~1:3 lepiej się tu sprawdzi, ale do codzienne fotografii lepszy 18-105.
A... i jeszcze jedna ważna rzeczy - jaki program do obróbki zdjęć będziesz kupować ?? I co wiesz o obróbce RAWów i pracy z kolorem ??
A do dlatego że:
RAWy - tylko taki format da możliwość uzyskania poprawnych kolorów na zdjęciu, dodatkowo da możliwość ustawienia balansu bieli po zrobieniu zdjęcia. Pozwala też na uzyskanie znacznie więcej ze zdjęcia niż z JPEGa prosto z aparatu.
Program do obróbki i czemu płatny - niestety żaden darmowy nie pozwala na użycie profili kolorystycznych do obróbki RAWów, a kolory prosto z aparatu mają być ładne, a nie poprawne.
Praca z kolorem - bez poprawnie skalibrowanego monitora nie da się ani dobrze ustawić kolorów na zdjęciach, ani też zrobić jakiejkolwiek pracy związanej z kolorem (jak tworzenie stron czy reklam). Duża część tanich monitorów niemal nie nadaje się do pracy z kolorem.
BartesPL
17-05-2016, 18:44
Przed podpisaniem umowy możesz dołączyć nową listę planowanych zakupów i jeśli twój opiekun to zaakceptuje to taką umowę podpiszesz.
Skupiłbym się na oświetleniu, jeśli musi być stół to ok ale do tego brałbym w/w lampy ponieważ dadzą ci mobilność, a co do body to musisz zdecydować na zasadzie pomacania i zaznajomienia się z samym body i z jego możliwościami, jak dla mnie D7100 byłby optymalny nawet kosztem zakupu ze słabszym obiektywie, pamiętaj że twoje focenie będzie możliwe z użyciem statywu co jeszcze bardziej zmniejsza wymagania od sprzętu.
Niech ktoś jeszcze ci doradzi bo ja sugeruje się własnym doświadczeniem i mogę wyciągać złe wnioski.
Szczerze mówiąc jak mam im dostarczyć odwołanie o zwiększenie kosztu to to mi się nie opłaca, PUP i tak wystarczająco długo trzymali mój wniosek bo ponad 2 miesiące, więc znowu by mi się przedłużyło, a wole tego uniknąć. Sprzedam swojego starego Canona 1100d z obiektywami, parę dodatkowych stówek wpadnie i może coś się dokupi albo dołoży :)
Podstawowym założeniem lustrzanki jest to, że obiektywy się w niej wymienia. Możesz kupić co tylko zechcesz, byleby pasowało do Nikona, bądź byle by był adapter umożliwiający zapięcie takiego obiektywu.
Co do samego 18-105VR - bardzo dobry obiektyw w swojej klasie, czyli obiektywów sprzedawanych w zestawie z aparatem. Jeśli chodzi o fotografię produktową może być już gorzej, bo maksymalna skala to ~1:6.
18-55 mający skalę ~1:3 lepiej się tu sprawdzi, ale do codzienne fotografii lepszy 18-105.
A... i jeszcze jedna ważna rzeczy - jaki program do obróbki zdjęć będziesz kupować ?? I co wiesz o obróbce RAWów i pracy z kolorem ??
A do dlatego że:
RAWy - tylko taki format da możliwość uzyskania poprawnych kolorów na zdjęciu, dodatkowo da możliwość ustawienia balansu bieli po zrobieniu zdjęcia. Pozwala też na uzyskanie znacznie więcej ze zdjęcia niż z JPEGa prosto z aparatu.
Program do obróbki i czemu płatny - niestety żaden darmowy nie pozwala na użycie profili kolorystycznych do obróbki RAWów, a kolory prosto z aparatu mają być ładne, a nie poprawne.
Praca z kolorem - bez poprawnie skalibrowanego monitora nie da się ani dobrze ustawić kolorów na zdjęciach, ani też zrobić jakiejkolwiek pracy związanej z kolorem (jak tworzenie stron czy reklam). Duża część tanich monitorów niemal nie nadaje się do pracy z kolorem.
Jeśli chodzi o oprogramowanie do grafiki to działam w Photoshopie i akurat kupuje CS6. Na raw'ach nie miałem za wiele okazji pracować ale myślę, że większego problemu nie powinno być :)
BartesPL
19-05-2016, 14:37
Witam, ponownie i przepraszam że post pod postem, ale mam nową myśl jak i kilka pytań, a nie chciałbym zostać pominięty :)
Podpisałem dzisiaj umowę z urzędem pracy i teraz czekam na pieniądze, zastanawiam się teraz nad wyborem między Nikon D5500 albo Nikon D7200, czy jest duża różnica jeśli chodzi o matrycę tych 2 aparatów ?? czy jest coś co godnego uwagi w D7200 aby do niego dopłacać ?
Teraz drugie pytanie jeśli np padłoby w kierunku D5500 to jaki zestaw bo widziałem kilka (różne warianty obiektywów)
a) 18-105 VR
b) 18-140 VR
c) 18-55 + 55-200 VR II
d) 18-55 DX + 70-300 Tamrona
No i do tego zestawu dobrać jakąś stałkę 35?
Lub w zestawie z D7200 lecz na początku bez stałki ze względu na ograniczone fundusze
a) 18-105 VR
b) 18-140 VR
Dodatkowo chciałbym poprosić o pomoc w wyborze jakiejś lampy błyskowej do 600 zł (zdaję sobie sprawę iż kwota nie urywa, ale na chwilę obecną w tej cenie znajdzie się coś co będzie lepsze od wbudowanej lampy)
Dziękuję za pomoc i jeszcze raz przepraszam za zdublowanie postu.
Jeśli jednak upierasz się nad D5500 lub D7200 to oczywiście ten drugi ze względu na więcej możliwości, matryce podobne.
Osobiście wybrałbym tańszy aparat, unikaj słabego 18-140, szmelcu 55-200 i tamrona 70-300 bez stabilizacji, pytanie na co ci takie obiektywy ?
Skup się na użyteczności i przy tak małym budżecie nad funkcjonalnością zestawu.
D5300/D7100 + 18-105VR
+ 35mm lub 50mm
lub 40mm micro do D5300
lub 60mm micro do D7100
?
BartesPL
19-05-2016, 15:44
Jeśli jednak upierasz się nad D5500 lub D7200 to oczywiście ten drugi ze względu na więcej możliwości, matryce podobne.
Osobiście wybrałbym tańszy aparat, unikaj słabego 18-140, szmelcu 55-200 i tamrona 70-300 bez stabilizacji, pytanie na co ci takie obiektywy ?
Skup się na użyteczności i przy tak małym budżecie nad funkcjonalnością zestawu.
D5300/D7100 + 18-105VR
+ 35mm lub 50mm
lub 40mm micro do D5300
lub 60mm micro do D7100
?
Ponieważ mam kwotę którą muszę wykorzystać w całości na niby sam aparat, nie mogę niestety dokoptować czegoś innego w ramach tego, może jedynie udać się przekręcić trochę z obiektywem. Pytam o te obiektywy aby zasięgnąć informacji od forumowiczów, ponieważ na recenzjach pewnego polskiego portalu o aparatach jak widać bym się przejechał. Co do samego pytania na co mi takie obiektywy to jeśli już coś takiego dają to czemu nie skorzystać (pod warunkiem że są dobre, ale nie są jednak dobrym wyborem) poza fotografią produktową chciałbym hobbystycznie pobawić się fotografią portretową i nie wiem jak to się nazywa "modelową". Czy którąś ze stałek 35 lub 50 da się to choć trochę lub tymczasowo pogodzić ?
No i jeszcze pozostaje kwestia tej nieszczęsnej lampy błyskowej o której pisałem w poprzednim poście.
Witam, ponownie i przepraszam że post pod postem, ale mam nową myśl jak i kilka pytań, a nie chciałbym zostać pominięty :)
Podpisałem dzisiaj umowę z urzędem pracy i teraz czekam na pieniądze, zastanawiam się teraz nad wyborem między Nikon D5500 albo Nikon D7200, czy jest duża różnica jeśli chodzi o matrycę tych 2 aparatów ?? czy jest coś co godnego uwagi w D7200 aby do niego dopłacać ?
Jest bardzo dużo rzeczy, do których warto/nie warto (niepotrzebne skreślić) dopłacać. Zobacz do dowolnego wątku na temat wyboru D5x00 vs. D7x00 - będziesz mieć dokładnie te same powody.
Różnica w matrycach jest tylko w nazwie. W sumie to już od czasów D5100/D7000 nie ma specjalnie różnic.
Teraz drugie pytanie jeśli np padłoby w kierunku D5500 to jaki zestaw bo widziałem kilka (różne warianty obiektywów)
a) 18-105 VR
b) 18-140 VR
c) 18-55 + 55-200 VR II
d) 18-55 DX + 70-300 Tamrona
55-200 sobie odpuść od razu. Tego Tamrona 70-300, co dają do zestawu też, bo to na 90% stary i bardzo słaby obiektyw. Jedyne 2 70-300 jakie można kupować to Nikkor 70-300 VR i Tamron 70-300 VC USD.
Ale ten nowy Tamron kosztuje 1500zł, do tego D5500+18-55 to 3000zł, więc jest razem już ponad 4500,-.
No i do tego zestawu dobrać jakąś stałkę 35?
Stałkę sobie na początku odpuść, jak porobisz zdjęcia będziesz wiedział jaka ogniskowa będzie potrzebna.
A jeśli musisz już wydać te pieniądze, to bierz samo body D5500 (2800,-)+ Sigma 17-50/2.8 (1500,-)
Lub w zestawie z D7200 lecz na początku bez stałki ze względu na ograniczone fundusze
a) 18-105 VR
b) 18-140 VR
Dodatkowo chciałbym poprosić o pomoc w wyborze jakiejś lampy błyskowej do 600 zł (zdaję sobie sprawę iż kwota nie urywa, ale na chwilę obecną w tej cenie znajdzie się coś co będzie lepsze od wbudowanej lampy)
Dziękuję za pomoc i jeszcze raz przepraszam za zdublowanie postu.
Jak chcesz jednak D7200, to najlepiej z 18-105 - taniej i lepiej.
Co do lampy:
Nissin Di600
YN-565EX
YN-500EX
Są jeszcze Shanny, Triopo i inne, ale te nie mają żadnego wsparcia ani serwisu w Polsce, a należą do dość awaryjnych, więc duże szanse, że długi czas będziesz bez lampy.
BartesPL
19-05-2016, 17:34
No właśnie pytanie czy jest sens dokładać do D7200 skoro jest można powiedzieć że prawie to samo... to nie lepiej właśnie kupić D5500 i kupić jakiś dodatkowy obiektyw ??
GonzoG, dziękuję za info o lampach błyskowych coś wybiorę z nich :)
madebyzosiek
19-05-2016, 17:43
A ja zaproponuję D5300 z Sigmą 17-50 2.8 i proponowaną przez @GoznoG YN 565 EX.
Albo... Zostanie na podwórku Canona i poszukanie czegoś panującego do posiadanych zabawek. Chyba, że nie masz niczego do 1100D, to wtedy zmiana systemu jest racjonalna ;)
No właśnie pytanie czy jest sens dokładać do D7200 skoro jest można powiedzieć że prawie to samo... to nie lepiej właśnie kupić D5500 i kupić jakiś dodatkowy obiektyw ??
GonzoG, dziękuję za info o lampach błyskowych coś wybiorę z nich :)
Jeśli chodzi o matryce to i D3300 nie ma różnic (albo są pomijalne), więc po co pchać się w D5500...
Tylko że w tych modelach nie chodzi o matryce a o możliwości samych aparatów.
Jak chcesz się taplać w błocie, czy łazić w pyle, to D7200 to wg. minimum, ale do tego trzeba jeszcze trzeba odpowiednich, uszczelnionych obiektywów - jak Nikkor 17-55/2.8.
Bo różnic między D5500 a D7200 jest cała długa lista. Od uszczelnionego body, przez funkcje jak sterownik CLS/AWL i autoFP, po całą masę dodatkowych ustawień.
BartesPL
19-05-2016, 18:22
Jeśli chodzi o matryce to i D3300 nie ma różnic (albo są pomijalne), więc po co pchać się w D5500...
Tylko że w tych modelach nie chodzi o matryce a o możliwości samych aparatów.
Jak chcesz się taplać w błocie, czy łazić w pyle, to D7200 to wg. minimum, ale do tego trzeba jeszcze trzeba odpowiednich, uszczelnionych obiektywów - jak Nikkor 17-55/2.8.
Bo różnic między D5500 a D7200 jest cała długa lista. Od uszczelnionego body, przez funkcje jak sterownik CLS/AWL i autoFP, po całą masę dodatkowych ustawień.
No taplać się w błocie nie mam zamiaru :) aparat będzie mi służył do zdjęć produktowych czyli w domu oraz hobbystycznie tak jak pisałem wyżej czyli portret i "modeling" ;) kwestia tej reszty między D7200 a D5500
A ja zaproponuję D5300 z Sigmą 17-50 2.8 i proponowaną przez @GoznoG YN 565 EX.
Albo... Zostanie na podwórku Canona i poszukanie czegoś panującego do posiadanych zabawek. Chyba, że nie masz niczego do 1100D, to wtedy zmiana systemu jest racjonalna ;)
Gdzieś na tym forum czytałem że D5500 ma coś poprawionego w porównaniu z D5300 ?? tylko nie pamiętam co to było i chodzi o sprawę techniczną o ile się nie mylę.
Co do Canona to mam dodatkowy obiektyw jeden, ale to jest ciut lepszy od kita, więc można powiedzieć, że nic nie mam :D
Pamiętaj że możesz też zrobić zakup używanego sprzętu, oczywiście albo faktura albo umowa zakupu co jest akceptowane przez "dawców kasy", a to otwiera ci ciekawą opcje zakupu D610 :)
To taka opcja maksymalnego wykorzystania zakupu samego aparatu.
madebyzosiek
19-05-2016, 18:39
Gdzieś na tym forum czytałem że D5500 ma coś poprawionego w porównaniu z D5300 ?? tylko nie pamiętam co to było i chodzi o sprawę techniczną o ile się nie mylę.
Ekran dotykowy i chyba nowszy procesor... D5300 jest spoko aparatem, wolałbym dołożyć do lepszej optyki.
Pamiętaj że możesz też zrobić zakup używanego sprzętu, oczywiście albo faktura albo umowa zakupu co jest akceptowane przez "dawców kasy", a to otwiera ci ciekawą opcje zakupu D610 :)
Ale co do tego D610 podłączy? Przecież jak wyda wszytko na sam aparat, to będzie musiał wydać minimum 800 zł na 50 1.8, 1000 zł na przyzwoitego Tamrona 28-75 2.8, albo pogodzić się z leciwym starym Nikkorem z czasów analoga, albo wyłożyć 3000-50000 na coś porządnego w zakresie standardowym...
Podobno ta kwota ma iść tylko na aparat, dlatego taka sugestia.
BartesPL
19-05-2016, 19:10
Ekran dotykowy i chyba nowszy procesor... D5300 jest spoko aparatem, wolałbym dołożyć do lepszej optyki.
Ale co do tego D610 podłączy? Przecież jak wyda wszytko na sam aparat, to będzie musiał wydać minimum 800 zł na 50 1.8, 1000 zł na przyzwoitego Tamrona 28-75 2.8, albo pogodzić się z leciwym starym Nikkorem z czasów analoga, albo wyłożyć 3000-50000 na coś porządnego w zakresie standardowym...
hmm no może i faktycznie macie rację z tym D5300, body za około 2 tysie można wyciągnąć, a jaki obiektyw/obiektywy widzicie w takiej opcji? możliwe że warto rozważyć tę opcję :)
Podobno ta kwota ma iść tylko na aparat, dlatego taka sugestia.
Tak zgadza się musiałby być to aparat oczywiście z obiektywem, po prostu nie mógłbym w to miejsce wstawić np statywu, lampy błyskowej czy innych tego typu :) no nie ukrywam że D610 byłbym wniebowzięty no ale leżałaby przez jakiś czas bez obiektywu a to trochę lipa :) oczywiście umowa kupna sprzedaży wchodzi w grę jak najbardziej i nie musi to być sprzęt nowy :) szczerze mówiąc chętniej bym widział jakąś niedobity lepszy zestawik od nówki :) ale ciężko z całymi zestawami bynajmniej na allegro bo wiara albo zmienia tylko body albo sprzedaje wszystko ciut drożej osobno.
No to bierz D5300 + Sigma 17-50 2.8 lub D7100 + 18-105VR.
BartesPL
20-05-2016, 10:50
No to bierz D5300 + Sigma 17-50 2.8 lub D7100 + 18-105VR.
Tak właśnie czytałem kilka opinii na temat D7100 i chyba zdecyduje się na jakąś nawet używkę, a do obiektywu sigmy 17-50 dołożę tę 100 czy 200 ze swojej kieszeni o ile będzie trzeba ;) i tak sprzedam canona 1100d więc się zwróci :)