PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Gala Boksu BOXING NIGHT w Kędz-Koźlu

Vifoto
16-05-2016, 15:06
Zebrałem się na trochę odwagi i zapraszam chętnych do obejrzenia mojego repo z tej imprezy.
Wiem że TWA mnie tu za bardzo nie lubi. Było tam wielu specjalistów od foto, nawet niektórzy fotografowali na ringu.
Chętnie poczytał bym ewentualne rzeczowe uwagi odnośnie tego repo. Jak TWA zacznie mi dogryzać to niech wskaże
lepsze wykonanie z tej imprezy. Impreza była znaczna i wielu fachowców od foto tam fotografowało.
A miejsce miałem na galerii. Robiłem aparatem a nie telefonem.
Galeria jest obszerna i na "picasaweb" w formacie tam oferowanym. Miłego oglądania.
https://picasaweb.google.com/100245015849079639488/6284905704058085793#6284908329640489474

Archibald6803
16-05-2016, 16:18
Nie należę do żadnego tutejszego TWA ani nie jestem specjalistą od foto, ale po obejrzeniu zalinkowanej galerii powiem Ci chłopie tylko jedno : wystawiłeś się dobrowolnie na straszliwy łomot .......

krupek
16-05-2016, 17:24
Faktycznie odwaznie z opisem.
Przyłącze sie do opinii "Archibald6803 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=60533)". (tez nie należę do TWA)
... ale odnosnie materialu.

Minusem na pewno jest to ze pstrykane z tego samego miejsca, zdjecie od zdjecia praktycznie niczym sie nie rozni.
Bez sensu wrzucać zdjecia na ktorych nie widac żadnego ruchu (rece opuszczone itp)
Pozatym jakies takie .... plastikowe te zdjecia, mozliwe ze to efekt odszumiania.

Ogolnie, globalnie jestem na NIE dla tego reportazu.

PS: [...] A miejsce miałem na galerii. Robiłem aparatem a nie telefonem. [...]

Uwierz mi mam kolege co telefonem napi***ala takie zdjecia ze nie jeden profoto dostaje konwulsji jak je widzi .

MR
16-05-2016, 17:55
strasznie plastikowe są te zdjęcia i ....nudne. Do tego takie rodzynki: https://picasaweb.google.com/100245015849079639488/6284905704058085793#6284961450751790178 może czasami na siłę nie ma co robić zdjęć (?)

Vifoto
16-05-2016, 18:41
Dziękuję za uwagi, pierwsza bez konkretów, druga więcej warta. Dla wyjaśnienia dodam że hala była słabo
i kolorowo oświetlona. W moim D300 miałem maxymalne ISO przy 2,8 i 1/600 co owocowało znacznym szumem.
Ale lepiej mieć fotki zaszumione niż ich nie mieć. Ja byłem uziemiony w jednym miejscu na galerii.
Inni foterzy poruszali się po calej hali, nawet po ringu. Ich dokonania są na lokalnych stronach ale
z uwagi że są jakie są nie mogę się do nich odnieść. Impreza była mocno reklamowana. Walki szczególnie
ostatnie były takie aby nikomu nie stała się krzywda. Wydaje mi się ze moje fotki nie są gorsze od miejscowej
konkurencji. A wystawiłem to dla pokazania imprezy a szczególnie dla uzyskania opinii co w konkretnej sytuacji
zrobiłem nie tak. Dlatego prosiłem o życzliwe krytyczne uwagi.

nikoniarz
16-05-2016, 18:50
Niestety ISO-3200 to dla D300 bardzo duże wyzwanie. Jakiego szkła używałeś?

Ps.
Jak dla mnie to te zdjęcia kwalifikują się bardziej do działu sport niż reportaż...

Vifoto
16-05-2016, 19:29
Miałem D300 z sigmą 17-50 2,8 i D7100 z Nikkorem 70-200 2,8 oba z wyłączoną stabilizacją. A ISO czasami było HI , a w 7100 czasami ponad 11000. Staram się skorzystać z uwag. Skasowałem 20 bardziej statycznych fotek z galerii. Jestem amatorem emerytem, staram się promować miasto w którym mieszkam. Niestety brak mi tu odniesienia do porównania się z lepszymi dlatego postanowiłem popełnić ten post. Bo te fotki mnie się też średnio podobają. Po zastosowaniu uwag może następnym razem wyjdzie lepiej.

joniu85
17-05-2016, 06:44
Ja się nie wypowiem co do zdjęć bo nie czuję się na siłach, ale chciałem kilka słów napisać odnośnie kultury wypowiedzi autora wątku.
Autor przedstawia zdjęcia w formie, której nie używa się na tym forum (wkleja się adresy zdjęć, tak aby je było widać w poście oraz przedstawia się max 15 zdjęć, a nie 76).
Autor również od razu wspomina o TWA i roszczeniowo i pisze:

"Jak TWA zacznie mi dogryzać to niech wskaże lepsze wykonanie z tej imprezy."

A w kolejnym poście zwraca uwagę, że liczą się komentarze coś wnoszące:

"Dziękuję za uwagi, pierwsza bez konkretów, druga więcej warta."

Sam w innym wątku komentując niesamowicie rzeczowo i merytorycznie:

"Na tych fotografiach brak mi tylko logo "photography.......""

Pomijam całkowicie jakość zdjęć w jednym czy drugim wątku, co do której wypowiadają się inni.

Na koniec. Kiedyś w autobusie widziałem naklejkę, na której było napisane:

"Wymagając kultury od innych zachowaj ją najpierw sam!"

Vifoto
17-05-2016, 09:17
Dziękuję za uwagi szczególnie dla " nikoniarza3100" za dodatkowy PW. Poniżej moje wnioski i przemyślenia.
Impreza zapowiadała się znacząco, foterów wielu. Oświetlenie jak na zdjęciach, Ring na wysokości 1,5 m. Moje miejsce wyłącznie na galerii. Usadowiłem się moim zdaniem na optymalnej pozycji obok dwu kamer Polsatu. Fotografowanie z innej pozycji wymagało by pokonania wielu metrów galerii wokół parkietu. Pierwszy błąd był taki że dla zastanej sytuacji lepiej było by zamiast zoomów użyć D300 i Nikora 50 z 1,8 a dla D7100 Nikkora 85 1,8 z możliwością kropowania 1,3. W tej sytuacji fotografowanie w j-pegach odpadało. Nietrafiona okazała się obróbka rawów szczególnie w zakresie odszumiania. Ilość fotek już zredukowałem. A pozostałe obrobię ponownie.
Post był napisany w celu uzyskania lekcji. Miał w zamierzeniu być dla mnie pouczający. Proponuję go zamknąć. Uzyskałem to co było celem postu, może skorzystają i inni.
Teraz nieco na temat TWA.
W cytowanym wątku o występie estradowym napisałem post w formie żartobliwej jak inni. Zdjęcia do oceny wystawiłem w takiej formie i formacie jak w "picasaweb". Tam za friko publikuję i tam jest inny format fotografii niż do oceny jako dzieła na forum.
Zauważylem przy tym że "joniu85" w autobusie miał klopot z czytaniem. Bo TWA tutaj niestety jest, a post jest o fotografii a nie o kulturze.
Jeszcze raz dziękuję za dyskusję i czas na zmiany.

nikoniarz
17-05-2016, 10:45
Vifoto, pamiętaj o jednym- debiuty w danej dziedzinie zawsze generują jakieś błędy- a to nie wiadomo jakiej ogniskowej użyć, a to nie wiadomo w których miejscach się rozsiąść. Liznąłeś tematu, więc następnym razem będziesz mieć okazję do poprawy błędów...

Vifoto
17-05-2016, 15:52
To już ostatni wpis. Największym błędem było złe ustawienie algorytmu wywołania rawa. Efektem było trzy krotne odszumianie. Poprawiłem od nowa wycinając ponad dwadzieścia najbardziej statycznych fot. Następnym razem ustawię się inaczej. Fotografowanie sportu nocnego na hali w warunkach jakie były to dosyć poważne wyzwanie dla takiego amatora jak ja.

dnie
23-05-2016, 23:27
Pomijam jakość bo puszka i ISO robią swoje ale część zdjęć powinna zostać usunięta już na etapie selekcji z racji ostrości ustawionej gdzieś na tło. Niektóre warto byłoby też wyprostować.

Uwaga ogólna dotyczy miejsówki. Moim skromnym zdaniem o ile tylko jest możliwość lepiej trochę pochodzić i zrobić 10 urozmaiconych kadrów niż 100 z tej samej perspektywy. W takiej formie na pewno nie jest to reportaż.