PDA

Zobacz pełną wersję : *samyang 14mm f/2.8 ed as if umc

slimlukas1
16-05-2016, 13:46
Witam forumowiczów. Szukam jakiegoś szerokiego szkła pod pełna klatkę. Mam pytanie odnośnie szkła *SAMYANG 14MM F/2.8 ED AS IF UMC bo widzę w necie jak by dwa rodzaje ale pod tym samym oznaczeniem. Jeden ze złotym paskiem a drugi z czerwonym i dwie różne ceny. Czy ten droższy to znaczy nowszy i czy warto dopłacać do niego bo testów tego szkła nie odnalazłem.

ck_dezerter
16-05-2016, 16:56
Witam,
test jest na optycznych. Ten z czerwonym paskiem to nowsza wersja, podobno najlepsza, ale na ile od wcześniejszych, to nie wiem. Ja mam teraz drugi egzemplarz wersji drugiej, to ta ze stykami (do wyrwania używana za około 700-800zł) i za te pieniądze szkło jest (jak dla mnie) akceptowalne, jeżeli się pogodzić z jego wadami i typowymi (dystorsja falista) i jaki jednostkowymi, np. zupełnie losowo namalowana skala odległości na obudowie: u mnie nieskończoność jest w okolicy 2m, a jak się ustawi na znaczku, to jest już za daleko - trzeba ostrzyć "na kropkę" i z wyczuciem.
pozdrowienia!

dvd_100
18-05-2016, 02:09
Ja słyszałem, że to kwestia estetyki tylko z tym paskiem. Obiektyw ma taką głębię ostrości, że ustawiasz F 5.6 i nie musisz się martwić ustawieniem ostrości :)

Wysłane z mojego D2203 przy użyciu Tapatalka

ck_dezerter
18-05-2016, 07:12
Ja słyszałem, że to kwestia estetyki tylko z tym paskiem. Obiektyw ma taką głębię ostrości, że ustawiasz F 5.6 i nie musisz się martwić ustawieniem ostrości :)

Wysłane z mojego D2203 przy użyciu Tapatalka

Z tym się nie zgodzę - niestety ostrzyć trzeba przy każdym dystansie, po przymknięciu jest tylko słabiej widoczna ewentualna niedokładność ustawienia...

dvd_100
18-05-2016, 15:58
O jakich my odległościach mówimy? Ja ustawiam na 5.6-8 ostrzenie na pierścieniu na 3 metry i wszędzie mam ostro i nie narzekam.

ck_dezerter
18-05-2016, 16:14
Ja jak ostrzę na obiekt odległy około 30m (sąsiedni blok, zmierzone laserem) to ostrość wg ustawienia na namalowanej skali (na obiektywie) wychodzi mi między 2 i 3 metry. Jak na coś bliższego, to wychodzi jeszcze bliżej, więc w sumie wolę wyostrzyć osobno za każdym razem.

dvd_100
18-05-2016, 16:59
Ja ustawiałem na 2,3 metry i nieskończoność i nie widziałem zbytnio wielkiej różnicy na tym samym kadrze

ck_dezerter
18-05-2016, 17:11
Ja niestety widzę, ale jak już się ustawi dobrze, to obrazek jest super.