PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki język programowania wybrać?

spiritus
16-05-2016, 12:24
Hej
Jaki język programowania będzie najlepszy, najłatwiejszy do ogarnięcia i jak najmniej komplikujący życie do napisania programu na PC do sprawdzania prędkości odczytu i zapisu danych na pendrive?

GonzoG
16-05-2016, 12:42
Najlepszy będzie assembler. Pominiesz cała otoczkę systemowa, która zmniejsza dokładność pomiaru.
Najwygodniejszy chyba C#, ale tylko do Windowsa.
QT pozwoli na zrobienia aplikacji na każdy system.
A Visual C++ lub Borland C++ Builder dadzą największe możliwości z dość wygodnym pisaniem. Można zrobić pomiar odnosząc się fizycznie do urządzenia, jak i poprzez środowisko windowsa i system plików do danej partycji.
Jest jeszcze Java, ale to już kolejna powloka, która będzie zaburzała dokładność pomiaru.

Ogólnie dla takiej aplikacji, to się nada każdy język i w każdym rozbudowanym kompilatorze będzie to łatwo napisać.
Wszystko sprowadza się do zapisania pliku o ściśle określonym rozmiarze i oddziaływania czasu przed i po.

Przykładowo w minucie nie trzeba do tego programu. Wystarczy komenda z konsoli (do pomiaru zapisu sekwencyjnego).

spiritus
16-05-2016, 13:03
System to zapewne windows.
Musi być to program .exe (ehhh inżynierka i narzucony prawie, że temat) więc konsola odpada.

Mogę wykorzystać dowolny język programowania i środowisko sprzętowe (PC, Arduino, Raspberry), przetestować kilka pendrivów i porównać wyniki.

RobertMiernik
16-05-2016, 13:18
Zastanów się przede wszystkim co chcesz pisać w przyszłości. Jeśli piszesz ogólnie pod nie wiadomo co PC, Arduino, Raspberry to może pomyśl o jakimś języku uniwersalnym, Java jest ciekawa i mimo, że nie tak fajna jak C to do ogarnięcia a przyda się w zasadzie do wszystkiego

spiritus
16-05-2016, 13:29
Nie wiążę swojej przyszłości z programowaniem bo tego nie lubię i nawet w technikum byłem kompletnie do d**y z tych rzeczy i jako specjalizację brałem tworzenie stron internetowych.
Chcę to zrobić jak najszybciej i jak najprościej aby się obronić i mieć to z głowy :D

RobertMiernik
16-05-2016, 14:54
Po co w takim razie chcesz pisać taki program, to do pracy jakiejś?

Program na poziomie sprawdzenia prędkości zapisu/odczytu zrobisz w ciągu jednego dnia za pomocą helpów dotyczących odczytu/zapisu plików z internetu w dowolnym języku, więc wybór może być całkowicie dowolny, poszukaj kilku helpów dotyczących zapisu/odczytu plików i wybierz taki, który wydaje Ci się najprostszy.

Nie ma sensu dorabiać ideologii w takim razie czy wybierać konkretnego języka dla zadania, które zajmie Ci max jeden dzień.

spiritus
16-05-2016, 15:32
Po co w takim razie chcesz pisać taki program, to do pracy jakiejś?

Tak, praca inżynierska.

Miałem własną koncepcję ale się dowiedziałem, że mogę wziąć inny temat i tak byłem umownie związany z tym tematem i z promotorem aale ten temat nie przeszedł przez dyrektora instytutu. Została zatwierdzona lista tematów i akurat zanim się pojawiłem na uczelni to najłatwiejsze tematy zostały wybrane i zostało praktycznie albo programowanie albo robotyka (której nie ogarnę bardziej niż programowania).

GonzoG
16-05-2016, 17:09
Jeśli chcesz robić strony www, to niestety będziesz musiał nauczyć się programowania, bo to właśnie jest programowanie.

Co do aplikacji - ja bym wybrał środowisko QT i język C++ (chyba, że inny język Ci bardziej leży) - bardzo fajne i proste w ogarnięciu środowisko, język C pozwala bardzo łatwo przejść na inne, np.: Jave script, PHP, czy Python'a.

A sam program sprawdzający szybkość też nie jest trudny - zapis i odczyt sekwencji bitów/znaków do/z pliku.

spiritus
16-05-2016, 19:26
Tzn stronę internetową to nawet lubię pisać. To mi wychodziło.
Jednak poległem po przesiadce z pascala na c :/ Może teraz się chociaż nauczę :D

netmare
18-05-2016, 20:38
Wybierz JAVA, żeby się z nią zaprzyjaźnić. U mnie na wsi, popyt na Javovców przerasta podaż. Stawki w JAVIE są najwyższe, do tego JAVA EE to najczęściej wybierane środowisko do poważnych (korporacyjnych) serwisów internetowych. A tu są najlepsze argumenty https://www.youtube.com/watch?v=kLO1djacsfg ;)

kzkzg
18-05-2016, 22:37
za Gonzo, najlepszy do tego bedzie assembler, ale watpie zeby ci sie chcialo w nim dlubac. Lizneles C, to rob w C, nie ma sensu sie uczyc nastepnego jezyka dla jednego projektu. Proponowanie do tego javy jest jakims nieporozumieniem.

netmare
19-05-2016, 17:57
za Gonzo, najlepszy do tego bedzie assembler
Zwłaszcza jeśli chodzi o pracę dyplomową, osoby która nie lubi programować...

Lizneles C, to rob w C
Ciekawe czy ograniczeniem transferów będą fizyczne możliwości I/O czy jednak algorytmy osoby nie znającej się na temacie.

Jaki język programowania będzie najlepszy, najłatwiejszy do ogarnięcia i jak najmniej komplikujący życie do napisania programu na PC do sprawdzania prędkości odczytu i zapisu danych na pendrive?
Dobrze, że nie kazaliście mu robić programu, który będzie bootowalny, żeby OS nie zakłócił wyników pomiaru

(...) nie ma sensu sie uczyc nastepnego jezyka dla jednego projektu.
Myślę, że jednak szybciej i przyjemniej napisze w następnym języku.

Proponowanie do tego javy jest jakims nieporozumieniem.
Nie upieram się. Może być cokolwiek z dot NOT, albo nawet PHP. Nawet z narzutem systemu plików, uzyska prawdziwsze wyniki, niż jak wydzierga jakieś autorskie konstrukcje w C albo ASM.

GonzoG
20-05-2016, 00:28
Może być cokolwiek z dot NOT, albo nawet PHP. Nawet z narzutem systemu plików, uzyska prawdziwsze wyniki, niż jak wydzierga jakieś autorskie konstrukcje w C albo ASM.
To chyba nie wiele miałeś wspólnego z programowaniem... Wszystkie maszyny bazują na C, bo jako jeden z niewielu pozwala bezpośrednio odnieść się do sprzętu.
Poza tym operacje na plikach (a przecież tak się sprawdza szybkość zapisu/odczytu) w C są bardzo proste.

conio
20-05-2016, 12:34
Z językami programowania jest jak z narzędziami ogrodniczymi. Najpierw zastanawiamy się co chcemy zrobić. I potem dobieramy: szpadel, grabki, albo kombajn / traktor / siewnik.
Potrzebujesz sprawdzić transfer danych? Jeżeli wystarczy dokładność na zasadzie ile kopiuje się (wcześniej) wygenerowany losowy plik o znanej wielkości? Do tego nawet nie trzeba "kompilowalnego" programu win32/64.
A może potrzebny jest dostęp niskopoziomowy? Wtedy C/C++ będą niezastąpione plus zapoznanie się z niskopoziomowym API.

spiritus
20-05-2016, 14:24
Sprawy niskopoziomowe będą zbyt ambitne a prac ambitnych jak wiadomo nikt lepiej nie ocenia niż te zwykle :D
Myślę, że to właśnie będzie na zasadzie stworzenia pliku kilku megabajtowego i poprzez napisany program wyznaczyć skąd i dokąd ma być kopiowany i po wciśnięciu przycisku start sprawdzić jaki czas będzie potrzebny na skopiowanie lub odczyt pliku.

GonzoG
20-05-2016, 15:04
Robienie tego na podstawie kopiowania pliku jest błędne już na samym początku - wynik jest uzależniony od szybkości i utylizacji dodatkowego nośnika.
Takie testy robi się tylko i wyłącznie z wykorzystaniem nośnika testowanego i RAM, i nie na kilku MB, a przynajmniej kilkuset.

spiritus
20-05-2016, 15:48
No w sumie racja bo na kilku MB może się nie rozpędzić :D

A co powiecie o tym kodzie?

http://stackoverflow.com/questions/32144480/testing-disk-performance-differs-with-and-without-using-java

GonzoG
20-05-2016, 16:25
Raz to może się nie rozpędzić, a dwa, to możesz nie przekroczyć rozmiaru bufora, więc sprawdzisz tylko jego prędkość.

RobertMiernik
20-05-2016, 19:05
Średnio, przeczytaj pierwszy post poniżej, już tam wyjaśnione jest, że to raczej słaby pomysł, jest nawet podany lepszy przykład: http://mechanical-sympathy.blogspot.ru/2011/12/java-sequential-io-performance.html

conio
21-05-2016, 05:34
Robienie tego na podstawie kopiowania pliku jest błędne już na samym początku - wynik jest uzależniony od szybkości i utylizacji dodatkowego nośnika.
Takie testy robi się tylko i wyłącznie z wykorzystaniem nośnika testowanego i RAM, i nie na kilku MB, a przynajmniej kilkuset.
GonzoG, oczywiście. Ale po wyeliminowaniu "pliku na nośniku" nadal będą zależały, od RAM, cpu, taktowania, magistrali, etc. (wiadomo w mniejszym zakresie, ale zawsze :) ).

jurkarol
21-05-2016, 06:28
najlepszy asembler ale tworzony za pomoca nakladki wizualizujacej działanie jako schematy logiczne lub elektryczne drabinkowe jak w sterownikach plc ;)

GonzoG
21-05-2016, 12:58
GonzoG, oczywiście. Ale po wyeliminowaniu "pliku na nośniku" nadal będą zależały, od RAM, cpu, takotowania, magistrali, etc. (wiadomo w mniejszym zakresie, ale zawsze :) ).
Jeśli chcesz tak rozumować, to będzie też zależało od użytkownika, klawiatury, pogody, czy napięcia w gnizdku, czy tego jak ja daleko jestem od tego komputera...
Tylko teraz policz błąd pomiarowy z tych czynników, a wynikający z szybkości i czasu dostępu do dysku systemowego w Windowsie.

Jeśli ktoś nie miał nigdy do czynienia z jakimikolwiek pomiarami, to nie się lepiej nie blaźni takimi odpowiedziami...
To nie jest program dla ucznia podstawówki, a dla inżyniera, tu przede wszystkim chodzi o dobry projekt, a nie napisać cokolwiek.

conio
21-05-2016, 14:58
A co, może nie zależy? Tak samo zależy jak pisanie tego typu programików w Javie z wykorzystaniem NIO. Albo w C# przez szereg wrapperów i bibliotek systemowych.
GonzoG, przy okazji, to może przybliżysz kwestię "pomiarów"? Może jakiś wstęp do metrologii zrobisz, bo ja na razie nie widzę aby pytający sprecyzował jaki poziom dokładności czy też niezależności od różnych czynników jest oczekiwana, a w szczególności czy oczekiwane jest działające rozwiązanie w krótkim czasie, nawet obarczone wadami, czy teoretyczno-akademicki super (i zwyczajowo nie działający) model. Jeżeli ten drugi aspekt, to oczywiście żadnych prostych rozwiązań typu "zmierz czas kopiowania się X plików o Y rozmiarze" nawet nie proponuję.

http://www.ariel.com.au/jokes/The_Evolution_of_a_Programmer.html

Kurtz
26-05-2016, 11:14
Temat kilkudniowy, ale swoje 0.03PLN dorzucę.

Jeżeli pomiary mają być wykorzystane do porównania różnych pendrive, to wszystko musi być powtarzalne. Zwykłe kopiowanie pliku jest bardzo kiepskim sposobem na sprawdzenie transferu na/z pendrive - zbyt wiele elementów systemowych bierze w tym udział. Sterowniki, buforowanie I/O, obciążenie CPU, ilość generowanych przerwań, etc.
Jeżeli chodzi o język, to żeby miało to ręce i nogi, to moim zdaniem co najwyżej C/C++. Java i C# odpadają, ze względu na to, że wykonują się na swego rodzaju wirtualizacji, mają dodatkowe buforowanie, GC, optymalizacje kodu w locie i tym podobne wichajstry które wprowadzają ciężko mierzalne, niedeterministyczne błędy.
Żeby sprawdzić sensownie prędkość I/O z pendrive, to powinno się to zrealizować za pomocą sterownika, ale też działającego w odpowiedni sposób - ogólnie, mocno nietrywialne, ja bym nie potrafił czegoś takiego od ręki zrobić. Sprawdzenie tego poziom wyżej, na poziomie kodu ringu użytkownika jest obarczone większymi błędami, ale można je częściowo ograniczyć/wyeliminować uruchamiając proces w odpowiednim kontekście i z odpowiednią konfiguracją systemu/kernela. Konieczne będzie wykorzystanie API konkretnego systemu do ustawienia parametrów pracy z urządzeniem, do tego aby mieć lepszą kontrolę nad wykonywanymi operacjami i ewentualnym buforowaniem. Dane nie mogą być odczytywane z dysku - powinny być odczytywane z pamięci. I w sumie na komputerze klasy PC powinno to wystarczyć. Oczywiście ważne jest też aby zweryfikować wyniki na różnych kontrolerach USB, podłączonych w różny sposób ( chipset, PCI-E z CPU, etc. ) Na komputerach opartych na mikrokontrolerach, ze względu na znacznie ( rzędy wielkości ) niższą moc obliczeniową i zupełnie inny charakter działania trzeba wziąć pod uwagę różne wąskie gardła, odpowiednią synchronizację operacji, operacje asynchroniczne i synchroniczne, przerwania, etc. Pisząc w C na ATMEGę można powyłączać jak najwięcej przerwań i napisać kopiowanie danych z pamięci do kontrolera USB dość prostym kodem ( pod względem złożoności ) który będzie miał dość deterministyczne wykonanie.

Podsumowując... C ( bądź jeżeli dobrze rozumiesz C++ i jego mechanizmy to z dodatkami C++ ), wykorzystanie api konkretnego systemu, pisanie i uruchamianie programu pod Linuxem ( znacznie łatwiejsza ingerencja w system i jego konfigurację, w rozmiar kernela, etc. ). Zapis powinien być blokowy, bez systemu plików. Sugerowałbym spojrzeć na kod dd ;)

Nie upieram się. Może być cokolwiek z dot NOT, albo nawet PHP. Nawet z narzutem systemu plików, uzyska prawdziwsze wyniki, niż jak wydzierga jakieś autorskie konstrukcje w C albo ASM.
Nie. Po prostu nie.

vid3
26-05-2016, 12:44
Człowiek chce zaliczyć jakiś etap i mieć go z głowy.
A wy proponujecie mu kolejny fakultet.
Budowa instrumentu badawczego w powyższej propozycji to jak ...

(Pozwolę sobie na porównanie fotograficzne - bo jak by nie było to forum o fotografii)

... to jak oglądanie odbitki w próżni - bo przecież powietrze ma różny skład i różnie pochłania widmo świetlne zależnie od temperatury, ciśnienia, wilgotności.
oraz oczywiście odbitka musi być oświetlana pełnym widmem bez jakiś tam prążków zależnych od źródła światła,
no i najważniejszy warunek - czas oglądania musi dążyć do zera, ponieważ czas też ma wpływ na jakość odbitki.

Wracając do pendrive, mnie by interesowało czy ten wskazany egzemplarz jest lepszy od innego właśnie przy kopiowaniu (zapisywaniu/odczytywaniu) plików w systemie Win 10 a nie za burtą ISS.

GonzoG
26-05-2016, 13:22
@vid3: Nie wiem w jakim wymiarze Ty żyjesz, ale tu do napisania pracy inżynierskiej nie wystarczy napisać programiku na poziomie klasy 6. szkoły podstawowej. A właśnie takie propozycje w większości od was padają...
Kurtz dobrze przedstawił temat, ale to co napisał, to dopiero wstęp... Inżynier musi umieć wykorzystać wiedzę, a nie tylko powtarzać, co mu powiedziano.
Zagadnienie z tematu, to podstawy rozumienia działania systemów i testowania oprogramowania, a jedno i drugie jest bezpośrednio powiązane z tworzeniem serwisów www.

RobertMiernik
26-05-2016, 13:57
:P
matko, wy to naprawdę problemy macie...

C2H5OH już wam pisał, że to ma być prosty programik do pomiarów a nie baza wiedzy objawionej o nośnikach pamięci...

Nie komplikujcie chłopu życia, ma napisać program, który zapisuje XXXMB, sprawdza czas, potem odczytuje ten plik i też sprawdza czas.

Żadnego asemblera, żadnych maszyn testowych chłodzonych azotem, zwykły trywialny programik na laborki, pisany dwie godziny...

Kurtz
27-05-2016, 03:04
:P
C2H5OH już wam pisał, że to ma być prosty programik do pomiarów a nie baza wiedzy objawionej o nośnikach pamięci...
Słowo kluczowe to "pomiarów".

Nie komplikujcie chłopu życia, ma napisać program, który zapisuje XXXMB, sprawdza czas, potem odczytuje ten plik i też sprawdza czas.

Jesteś pewien, że to ma napisać?

Pozwolę sobie zacytować OP:

Jaki język programowania będzie najlepszy, najłatwiejszy do ogarnięcia i jak najmniej komplikujący życie do napisania programu na PC do sprawdzania prędkości odczytu i zapisu danych na pendrive

System to zapewne windows.
Musi być to program .exe (ehhh inżynierka i narzucony prawie, że temat) więc konsola odpada.

Mogę wykorzystać dowolny język programowania i środowisko sprzętowe (PC, Arduino, Raspberry), przetestować kilka pendrivów i porównać wyniki.

Tak, praca inżynierska.

Z tego wynika coś zupełnie innego. Z tego wynika, że kolega spiryt ma w ramach pracy inżynierskiej stworzyć narzędzie do pomiarów prędkości I/O pamięci flash podłączanej przez USB ( pendrive ) i przeprowadzić przykładowe pomiary z jego użyciem.

OP doszedł do wniosku, że tak chce zrealizować te pomiary. Jest to błędne spojrzenie na problem wynikające z niewystarczającej wiedzy o podstawach działania systemów operacyjnych. GonzoG od razu wskazał jeden z problemów ( nie jedyny )). Zapisanie/odczytanie pliku o zadanej wielkości i zmierzenie czasu jest pomiarem zupełnie innej wartości niż prędkość zapisu/odczytu danych z pamięci podłączonej do komputera.

(...) żadnych maszyn testowych chłodzonych azotem, zwykły trywialny programik na laborki, pisany dwie godziny...
Redukcja do absurdu. Albo rozmawiamy merytorycznie, albo uprawiamy demagogię...
Nie ma to być programik na laborki pisany dwie godziny, tylko praca inżynierska.

@vid3
Twoje porównanie świadczy o tym, że nie rozumiesz tematu.
GonzoG trochę przesadził z 6 klasą podstawówki ale myślę, że uczeń gimnazjum z tym by sobie poradził. Ja będąc w gimnazjum bym sobie poradził.

Może jakiś wstęp do metrologii zrobisz, bo ja na razie nie widzę aby pytający sprecyzował jaki poziom dokładności czy też niezależności od różnych czynników jest oczekiwana
Sprecyzował, że ma wykonać oprogramowanie do realizacji pomiarów konkretnej ( mniej więcej - ogólnie definicja była bardzo ogólna, zdawkowa ) wartości. To wystarcza aby 3/4 sugestii zaczynając od pomiaru czasu kopiowania pliku wyrzucić do kosza.

Chciałbym również zauważyć, że prędkość I/O, zakładając, że wszystko inne jest identyczne, może zależeć również od kopiowanych danych - różne dane będą się kopiować i zapisywać inaczej ze względu na możliwość zastosowania algorytmów kompresji na poziomie kontrolera samej pamięci, czy charakterystykę algorytmów korekcji błędów i innych stosowanych w kontrolerach pamięci flash. Pomiary powinny być więc wykonywane z wzięciem tego pod uwagę. Również sposób zapisu danych ma ogromne znaczenie.

Uważałbym z zakładaniem, bez wykonania pomiarów, że coś będzie miało minimalny/nieznaczący wpływ. Widziałem już prace które popłynęły właśnie na czymś takim, bo okazało się, że ten wpływ wcale nie jest taki minimalny, a co więcej jak najbardziej mierzalny.

RobertMiernik
27-05-2016, 09:12
Wszystko fajnie, tylko zwykle praca inżynierska ma pokazać umiejętność tworzenia algorytmów i rozwiązań oraz analizowania danych, dlatego część zbierająca dane jest mało istotna (tylko na poziomie kontroli poprawności realizacji założeń) a dopiero analiza i wnioski są istotne i oceniane.

Zresztą tematu nie znamy, więc pytanie o "najłatwiejszy (...) najmniej komplikujący" sposób, żeby "przetestować kilka pendrivów i porównać wyniki" zdecydowanie nie zakłada tworzenia narzędzi z półki, którą chłopu wmuszacie ;)

vid3
27-05-2016, 09:17
@vid3
Twoje porównanie świadczy o tym, że nie rozumiesz tematu.

Temat rozumiem. Nurtuje mnie co innego.
Albo spirytus robi sobie jaja i sika ze śmiechu czytając te teksty albo ... ma problem.

Jak ktoś wspomniał :

Inżynier musi umieć wykorzystać wiedzę ...

Wiedzy (całej) nie nabywa się w momencie pisania pracy inżynierskiej.
Trzeba już mieć jakieś podstawy. Jeżeli ich nie ma to po co były te studia ?

adrian
27-05-2016, 09:26
Assembler? :lol:
Do takich prostych rzeczy dobry będzie python, pewnie też się da bez problemu zniego .exe zrobić

Assembler? :lol: :lol: :lol:

:lol:

conio
27-05-2016, 10:53
Drugi Kurtz,
Czy chociażby, pisząc swój "wsad" do dyskusji, ustaliłeś i wiesz czy wzmiankowany "programik" od którego wyszła dyskusja o doborze języka programowania ma:
a) służyć do pokazania "kunsztu" programistycznego pytającego?
b) pokazania metody testowania nośników (zrozumienia zagadnienia testowania nośników, wskazania wad/zalet przyjętej metody, zobrazowania "przykładowym narzędziem") typu pendrive?

Mnie się z całej tej dyskusji najbardziej podoba "polaryzacja" na: praktyków (Robert, vid) - szybko i sprawnie rozwiązać zagadnienia i resztę teoretyków.

Przychylając się do frakcji "teoretyków", być może najrozsądniej, aby od razu pytający zakupił stosowny "test bed usb" z pozłacano-wanadową złączką usb, wraz z kompilatorem C (lub jeszcze lepiej dedykowane rozwiązanie stricte sprzętowe oprogramowywane w VHDL) i w temperaturze pokojowej i pod ciśnieniem 1013 hPa testuje w trybie raw / burst wydajność pendrajwów :)
Sam chętnie wyślę mu mojego pendrajwa do testów.

spiritus
27-05-2016, 11:45
Ooo mamo, trzeba było wybrać coś innego :D
Tak to czytam i czytam i dochodzę do wniosku, że chcecie abym od razu zrobił doktorant :D
Czekam aż promotor wróci z chorobowego i się go dopytam czy to wystarczy zwykły program na PC i test pendrivów przez USB i opisanie tego czy to ma być coś wymagającego jak opisujecie.

Studia wybrałem aby iść w kompletnie innym kierunku niż programowanie.
Miałem upatrzoną inną pracę (swoją) ale się dyrektor instytutu na nią nie zgodził i musiałem brać coś na siłę już z zatwierdzonej listy.

EDIT:

Przychylając się do frakcji "teoretyków", być może najrozsądniej, aby od razu pytający zakupił stosowny "test bed usb" z pozłacano-wanadową złączką usb, wraz z kompilatorem C (lub jeszcze lepiej dedykowane rozwiązanie stricte sprzętowe oprogramowywane w VHDL) i w temperaturze pokojowej i pod ciśnieniem 1013 hPa testuje w trybie raw / burst wydajność pendrajwów :)
Sam chętnie wyślę mu mojego pendrajwa do testów.

:O

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/idontwanttoliveanymore-2.jpg
źródło (https://sonofhel.files.wordpress.com/2015/11/i-dont-want-to-live-anymore.jpg)

ku6i
27-05-2016, 11:56

A wilgotność? Co z wilgotnością? :lol:

Kurtz
28-05-2016, 03:21
Wszystko fajnie, tylko zwykle praca inżynierska ma pokazać umiejętność tworzenia algorytmów i rozwiązań oraz analizowania danych, dlatego część zbierająca dane jest mało istotna (tylko na poziomie kontroli poprawności realizacji założeń) a dopiero analiza i wnioski są istotne i oceniane.
Nie zgodziłby się z tym żaden promotor na mojej uczelni. Praca inżynierska nie ma pokazać umiejętności tworzenia algorytmów, ale umiejętność wykorzystania wiedzy w praktyce.

Albo spirytus robi sobie jaja i sika ze śmiechu czytając te teksty albo ... ma problem.

Jak ktoś wspomniał :

Tutaj pełna zgoda.

Czy chociażby, pisząc swój "wsad" do dyskusji, ustaliłeś i wiesz czy wzmiankowany "programik" od którego wyszła dyskusja o doborze języka programowania ma:
a) służyć do pokazania "kunsztu" programistycznego pytającego?
b) pokazania metody testowania nośników (zrozumienia zagadnienia testowania nośników, wskazania wad/zalet przyjętej metody, zobrazowania "przykładowym narzędziem") typu pendrive?
Nie wiem skąd Ci się wziął punkt a, bo o żadnym kunszcie programistycznym tutaj nie mówimy. Oparłem się na założeniu, że OP, chociaż mniej więcej wie co ma zrobić w ramach swojej inż., co wyłożył w pierwszym poście - napisał, że ma badać prędkość i/o nośników pamięci.