Zobacz pełną wersję : kto mieszka w Lodzi ? reka do gory ! ;)
Witam,
Poniewaz za miesiac czeka mnie przeprowadzka do Lodzi na dluzsza chwile, a nie chce mi sie prowadzic zycia pustelnika, to probuje ogarnac co i jak. Wychodzi na to, ze łodzka grupa nikona zarowno tu jak i na fejsie raczej nie tetni zyciem :) Stad chcialbym zapytac ludzi z tego miasta gdzie i co mozna zrobic, a najwaznieszje w gronie zapalencow foto, bo jak wiemy w grupie razniej (szczegolnie jak sie nie ogarnia miasta i nie zna nikogo :) )
ps
mysle ze przeprowadzka z Sosnowca/Katowic, a w obu tych miastach funkcjonuje na codzien do [jokin mode on] miasta meneli [jokin mode off] nie bedzie zla decyzja :) dobrze mysle ?
za wszelkie info z gory dziekuje !
NIKT nie mieszka w Lodzi ?
NIKT nie mieszka w Lodzi ?
Widzisz, nikogo tam nie ma, dawaj do Wro! ;)
Widzisz, nikogo tam nie ma, dawaj do Wro! ;)
Z checia, ale tak sie niefajnie sklada, ze moja branza omiija Wro szerokim lukiem niestety (albo ja jestem slepy). Gdybym mogl wybierac to nie byloby tematu o Łodzi :)
drhardware
17-05-2016, 10:52
No dobrze, przyznaję się. Mieszkam w Łodzi :)
No dobrze, przyznaję się. Mieszkam w Łodzi :)
Przyznales sie, wiec Cie troche pomecze teraz :)
Jak wyglada poranna jazda w Lodzi ? Wszystko jest zakorkowane na maksa ? Pytam bo planuje mieszkac na Polesiu/Retkinii lub Srodmiesciu i dojezdzac do Aleksandrowa Lodzkiego i nie wiem czy to nie jest zbyt glupi pomysl. Az taka masakra jest ? Z drugiej strony nie chcialbym mieszkac na zadupiu w ktorym sie nic nie dzieje i wszedzie daleko. Z gory dzieki za odpowiedz.
Z retkini szybko powinieneś się dostać przez Konstantynów. Po Łodzi jeździ się ostatnio zaskakująco dobrze, ale na granicy Łodzi i Aleksandrowa raczej zawsze się stoi.
Jeśli chodzi o foto wycieczki to na pewno piotrkowska i manufaktura. Architektura zupełnie odmienna od śląskiej, więc może wydać Ci się ciekawa. W śródmieściu znajdziesz też folklor, który chlubą miasta nie jest. A co do atrakcji, to nie ma żadnych, choć niektórzy twierdzą inaczej: http://www.ruszajwdroge.pl/2012/11/czy-warto-jechac-do-lodzi.html?m=1#.Vz4nJMswjqA
netmare - dzięki za informacje plus super link. myślę ze folklor znaleźć można wszędzie także no problem. a jeszcze jedno pytanko - macie tam jakieś konkretne okolice po których lepiej się nie szwendać ze sprzętem ?
Na pewno. Tzw. Stare Bałuty. A przynajmniej niektóre ich okolice.
No mamy, jak zapewne wszędzie ;)
Jak zapewne wszędzie, sprzęt możesz stracić w każdym miejscu i przy okazji zostać mniej lub bardziej poturbowany. Poza tym jak w tym linku było łódź to miasto kontrastów i czasem 100m może mieć dramatyczny wpływ na Twoje poczucie bezpieczeństwa.
Ale gdybym miał generalizować (rejony gdzie możesz dojść zwiedzając Piotrkowską), to prostokąt pomiędzy: Ogrodowa, Zachodnia, Żeligowskiego i Struga bym omijał, a przynajmniej nie afiszował się ze sprzętem, nawet w dzień. Natomiast po samych tych 4 ulicach bezproblemowo możesz się poruszać.
Niezależnie od sprzętu omijałbym nawet w dzień: ulica Włókiennicza i wnętrze kwadratu Milionowa, Rzgowska, Rydza-Śmigłego, Dąbrowskiego (w kwadracie nic ciekawego z punktu widzenia turysty definitywnie nie ma, a wiele z tych ulic jest legendarnych). Same te 4 ulice ok, a gdybyś chciał spocząć w parku reymonta, to też się nie krępuj.
Złą opinią cieszą się też Limanowskiego, Abramowskiego i wiele wiele innych, ale tam już powinna wystarczyć odrobina zdrowego rozsądku.
Z ciekawostek możesz jeszcze zerknąć sobie na plac Dąbrowskiego (Street View), czy to jest miejsce, które Cię zainteresuje. Łódzkie ZOO sobie odpuść, ale kawałek dalej jest ogród botaniczny, gdzie niektóre widoki są ciekawe. Ładny (jak na łódzkie warunki) jest w ogóle park na Zdrowiu - park Piłsudskiego (retkinia) i park Poniatowksiego. Jeśli ZOO to łodzianie na ogół jeżdżą do Borysewa.
W Łodzi jest też dużo muzeów, ale to już kwestia gustu.
A gdybyś znalazł coś ciekawego do zwiedzania, daj znać - może też się wybiorę ;)
idzik_kamil
22-05-2016, 21:41
Ja kiedyś mieszkałem. Rzeczywiście na Bałutach lepiej nie kręcić się ze sprzętem :D
coach_lodz
23-05-2016, 13:04
Cześć, ja sobie prowadzę taki blog ze zdjęciami Łodzi, to sobie looknij (linka w podpisie)... Jak czujesz się nieswojo, jeśli chodzi o wycieczki po obcym mieście samemu, to często są organizowane różne darmowe wycieczki przez regionalnych przewodników, jak polubisz sobie różne miejskie strony na fejsie (jeśli masz), to nietrudno znaleźć sobie grupę, z którą można się poruszać po mieście z absolutnym spokojem :) Często tak robiłem, chociaż jestem łodzianinem :)
coach_lodz - dzieki za info. fejsa mam i pare grup juz namierzylem, wiec chyba tragedii nie bedzie. pozdrawiam.
D_Z_I_A_D_E_K
31-05-2016, 12:06
Miejsca które warto zobaczyć to na pewno: Pietryna, wi-ma, manufaktura, księży młyn, woonerfy, pasaż róży, no i koniecznie ruda pabianicka ul. popioły.
Włókiennicza ulica owiana złą sławą, wg mnie można tam iść z aparatem w przeciwieństwie do abramowskiego.
Tutaj (http://www.arturrusek.pl/trylinka2/) fajny reportaż z włókienniczej.
Miejsca które warto zobaczyć to na pewno: Pietryna, wi-ma, manufaktura, księży młyn, woonerfy, pasaż róży, no i koniecznie ruda pabianicka ul. popioły.
Włókiennicza ulica owiana złą sławą, wg mnie można tam iść z aparatem w przeciwieństwie do abramowskiego.
Tutaj (http://www.arturrusek.pl/trylinka2/) fajny reportaż z włókienniczej.
Super reportaz, przy okazji dzieki za namiary !
No w zasadzie to też jestem już z Ł.
Stare Bałuty testowałem osobiście i włos z głowy nie spadł - nie ma reguły, bo i pod Manufakturą na parkingu można oberwać. :)