Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : żegnaj d90 witaj d750.. dobry wybór?

zojlaa
15-05-2016, 14:35
Witajcie! Jestem prawie zdecydowana kupić d750, lekkie wachania miałam w kierunku d810. Przeczytałam wszystkie możliwe posty, recenzje itp. Ale tak naprawdę to cenie sobie opinie najbardziej użytkowników czyli Was. Do czego ma mi służyć? Najczęściej fotografuje dzieci w akcji, w plenerze. Potrzebny mi szybki i celny autofokus, gdyż moi mali bohaterowie zmieniają swoje położenie w sposób nieprzewidywalny. Dwa do makrofotografi i trzy mniejsze zwierzęta. Jeśli chodzi o trzecie zastosowanie bardzo mi zależy na wysokim ISO gdyż fotografuje w zamkniętym pomieszczeniu gady, ryby i płazy. Do tego mam zamiar zaopatrzyć się w obiektyw N24-70mm i macro 105mm. Z czasem kiedyś małe tele. Do tej pory z Nikona d90 zostanie mi tylko N50mm 1:1:4. Czy myślicie że d750 to dobry wybór? Myślałam o 810 tylko dlatego, że czasem porządnie muszę wykadrować zdjęcie. Kochana d90 dawała już widoczne szumy przy ISO 800 a autofokus no cóż;-) dziękuję za odpowiedzi . Ania

Jacek_Z
15-05-2016, 14:58
Wybór dobry. D810 nie ma lepszego AF, a na AF ci zalezy. Pliki z D810 wymagają bardziej wypasionego komputera (procesor i RAM) . Zresztą w tym względzie odczujesz już zmianę przesiadając się z D90 na D750. Jedyną przewagą D810 jest mozliwość bardzo mocnego kadrowania. Ale z D750 kadrować też mozna. Musiałabyś uciachać pół zdjęcia z D750 by dostać to co w D90. Aż tak niecelnych kadrów chyba nie robisz ;)

Andrzej1974
15-05-2016, 15:04
"żegnaj d90 witaj d750.. dobry wybór?"

Niedobry wybór ale... bardzo dobry.

kurczeblade
15-05-2016, 16:44
Nie kupuj d750. D750 ma problem z kolorami :)

Andrzej1974
15-05-2016, 18:30
Nie kupuj d750. D750 ma problem z kolorami :)

I mocowanie ekranu LCD może się szybko uszkodzić. ;-)

Jacek_Z
15-05-2016, 18:33
Wy sobie jaja robicie, a dziewczyna to może brac na poważnie :)

ksh
15-05-2016, 18:43
Jak zacznie czytać całe forum to nie kupi nikona raczej :)

zojlaa
15-05-2016, 18:48
Spokojnie, na poważnie nie wezmę:) na canona nie zmienię nie ma nowy :) only nikon! A w międzyczasie czytałam o d500, i jestem w szoku co oni wsadzili w cropa - takie cuda:/

Andrzej1974
15-05-2016, 18:53
Spokojnie, na poważnie nie wezmę:) na canona nie zmienię nie ma nowy :) only nikon! A w międzyczasie czytałam o d500, i jestem w szoku co oni wsadzili w cropa - takie cuda:/

I zmieniłaś zdanie? Zamiast D750 chcesz kupić D500? BTW my z kurczaczkiem niby żartem ale... ;-)

zojlaa
15-05-2016, 20:24
I zmieniłaś zdanie? Zamiast D750 chcesz kupić D500? BTW my z kurczaczkiem niby żartem ale... ;-)

Zawsze chciałam mieć pełną klatkę, więc zdania nie zmieniłam. Zastanawiam się jednak, czy niektórzy będący przed zakupem będą mieli jednak dylemat. A wy Panowie co o tym sądzicie?

Zelber
15-05-2016, 20:25
Że D750 jest korpusem i lepszym i tańszym ;)

kurczeblade
15-05-2016, 23:34
I mocowanie ekranu LCD może się szybko uszkodzić. ;-)

hehe :)

Jest na to sposób! ekranik można zakleić na superglu... z resztą tyle już tych ekraników się urwało na świecie w D750 że nikon uznał to za wadę fabryczną i wprowadził akcje serwisową wymiany. Teraz można urywać jak się zużyje ekranik... a Nikon wymieni za free :)
a problem z kolorami można rozwiązać robiąc zdjęcia tylko w BW :) :) :) :)

a tak poza tym body bardzo spoko, nie zastanawiaj się tylko bierz - idealne pod Twoje potrzeby, które tutaj wypisałaś.

zojlaa
16-05-2016, 00:25
hehe :)

Jest na to sposób! ekranik można zakleić na superglu... z resztą tyle już tych ekraników się urwało na świecie w D750 że nikon uznał to za wadę fabryczną i wprowadził akcje serwisową wymiany. Teraz można urywać jak się zużyje ekranik... a Nikon wymieni za free :)
a problem z kolorami można rozwiązać robiąc zdjęcia tylko w BW :) :) :) :)

a tak poza tym body bardzo spoko, nie zastanawiaj się tylko bierz - idealne pod Twoje potrzeby, które tutaj wypisałaś.

Teraz to się tylko zastanawiam w jakim sklepie mam kupić;) może mi jeszcze z doświadczenia napisać do jakiej wartości spokojnie można używać ISO? Do której Wy nie zauważcie szumów;) Tak z ciekawości. I jeszcze jedno do tej pory jeśli chodzi o poruszające się obiekty ustawiałam autofokus w trybie dynamiczny wybór pola. Ktoś mi powiedział że w d750 będę zadowolona z "Wybór pola AF z grupy: udoskonalone wykrywanie i śledzenie obiektów w ruchu". Jak to dziala? Napewno testowaliscie i.... ? :-) już na samą myśl, że dzieciaki w planie będą ostre czuje się jakbym w 6 wygrała;))

Maciek N
16-05-2016, 09:48
Teraz to się tylko zastanawiam w jakim sklepie mam kupić;) może mi jeszcze z doświadczenia napisać do jakiej wartości spokojnie można używać ISO? Do której Wy nie zauważcie szumów;) Tak z ciekawości. I jeszcze jedno do tej pory jeśli chodzi o poruszające się obiekty ustawiałam autofokus w trybie dynamiczny wybór pola. Ktoś mi powiedział że w d750 będę zadowolona z "Wybór pola AF z grupy: udoskonalone wykrywanie i śledzenie obiektów w ruchu". Jak to dziala? Napewno testowaliscie i.... ? :-) już na samą myśl, że dzieciaki w planie będą ostre czuje się jakbym w 6 wygrała;))

Jak się kupuje taką zabawkę to najprzyjemniejsze jest odkrywanie jej możliwości. Chcesz żebyśmy Cie tej przyjemności pozbawili?:roll:
Jeśli chodzi o sklep to ja bym najpierw poszukał takiego co ma najtaniej, potem sprawdził jego wiarygodność. Powodzenia

kurczeblade
16-05-2016, 21:20

Każdy tryb AF sobie przetestuj, w instrukcji obsługi znajdziesz informacje jaki tryb AF do czego jest i sobie sama testuj. Trzeba pamiętać że AF to nie tylko sam aparat, lecz też obiektyw i umiejętności osoby która to wszystko obsługuje. Ważne żeby znać swój sprzęt i jego możliwości i korzystać z tego wszystkiego z odpowiednią wiedzą i własnym doświadczeniem :) Pod względem AF'a nie można narzekać na D750. Pod względem wysokiego używalnego iso też nie - z ISO 6400 można dużo wyciągnąć.

D750 w połączeniu z jasnymi stałkami robi miazgę, połączenie wysokiego używalnego ISO w tym aparacie wraz z jakimś jasnym obiektywem i sprawnym AF to bajka - piszę z doświadczenia. Nie wspominając nic o tym jakie daje możliwości też ten aparat na niskich ISO :)

Zazdroszczę Ci pierwszych wrażeń z takiej przesiadki D90 -> D750 to będzie przełom i wiele pozytywnych emocji :)

zojlaa
16-05-2016, 22:08
Każdy tryb AF sobie przetestuj, w instrukcji obsługi znajdziesz informacje jaki tryb AF do czego jest i sobie sama testuj. Trzeba pamiętać że AF to nie tylko sam aparat, lecz też obiektyw i umiejętności osoby która to wszystko obsługuje. Ważne żeby znać swój sprzęt i jego możliwości i korzystać z tego wszystkiego z odpowiednią wiedzą i własnym doświadczeniem :) Pod względem AF'a nie można narzekać na D750. Pod względem wysokiego używalnego iso też nie - z ISO 6400 można dużo wyciągnąć.

D750 w połączeniu z jasnymi stałkami robi miazgę, połączenie wysokiego używalnego ISO w tym aparacie wraz z jakimś jasnym obiektywem i sprawnym AF to bajka - piszę z doświadczenia. Nie wspominając nic o tym jakie daje możliwości też ten aparat na niskich ISO :)

Zazdroszczę Ci pierwszych wrażeń z takiej przesiadki D90 -> D750 to będzie przełom i wiele pozytywnych emocji :)

Dziękuję Panom:) ja wiem ze taka przesiadka u mnie będzie "termicznym szokiem" i już się cieszę na samą myśl. Najlepsze jest to, że dzwonilam dzisiaj do 4 sklepów w Krakowie, które pokazują na stanie d750 - jak zadzwonilam oczywiście okazuje się że nie ma. Jeszcze na jednej rzeczy się nie znam. Czy każdy nowy obiektyw, który zakupie muszę sprawdzać pod kątem back/front fokus? Pozdrawiam Was serdecznie;)

hostman22
17-05-2016, 10:02
Powinnaś ;)

pawl_s
18-05-2016, 16:28
Jak wyżej :D

A ja zmieniłem D200 na D750, też pięknie ;)

robanto
18-05-2016, 17:10
a ja lubię wracać do D200 :) D750 dobrą puszką jest :)

leighadams
18-05-2016, 17:59
Jak wyżej :D

A ja zmieniłem D200 na D750, też pięknie ;)
D200 się nie zamienia;-) co najwyżej do D200 się dokupuje;-)

robanto
18-05-2016, 18:06
Tak też poczyniłem i ma on ci u mnie dożywocie, a i potem emeryturę gdzieś na półach ;), ale jak na razie ciągle zdjęcia robi.

pawl_s
18-05-2016, 22:36
Źle się wyraziłem :) D70s oddałem i w zastępstwie dokupiłem D750 ażeby D200 nie było smutno, lepiej? ;)

robanto
19-05-2016, 20:48
lepij, szczególnie dla D70s - niedobrze być korpusowi samemu... :)