Zobacz pełną wersję : GPS do Nikon D750
Renata17
15-05-2016, 12:05
poszukuję GPSa do Nikona D750, ale nie chcę oryginalnego nikonowskiego. Czy ktoś mi może podpowiedzieć jaki będzie najlepszy?
Ja bym nie kombinował. Rozrzut w lokalizacji może być większy niż różnica w cenie ;)
Ja bym nie kombinował. Rozrzut w lokalizacji może być większy niż różnica w cenie ;)
:roll:
Renata, polecam Genesis.
Chyba bym kombinował ;) Różnica w cenie jest znaczna.
Genesis jest ok, tylko kabelek z body do odbiornika do podróżowania jest beznadziejny...
Renata17
16-05-2016, 07:17
:roll:
Renata, polecam Genesis.
Genesis ale konkretnie jaki model? http://www.foto-net.pl/sklep/produkt/Genesis-GPS-N-odbiornik-GPS-do-aparatow-Nikon.html ten np nie ma w spisie, ze sie nadaje do D750
Genesis jest ok, tylko kabelek z body do odbiornika do podróżowania jest beznadziejny...
A widziales jak sie podlacza oryginalny odbiornik GPS?
Renata, nie podam Tobie konkretnego modelu, bo nie wiem i nie zaglebialem sie (uzywalem w D800), ale zakladam, ze taki sam bedzie do D750, bo oryginalny pasuje do obu modeli, jak i wielu innych.
Tutaj masz link do oryginalnego modulu:
http://www.nikon.pl/pl_PL/product/accessories/slr/slr-connectivity/data/gps-unit-gp-1a#related-products
Renata17
16-05-2016, 10:54
Renata, nie podam Tobie konkretnego modelu, bo nie wiem i nie zaglebialem sie (uzywalem w D800), ale zakladam, ze taki sam bedzie do D750, bo oryginalny pasuje do obu modeli, jak i wielu innych.
http://www.nikon.pl/pl_PL/product/accessories/slr/slr-connectivity/data/gps-unit-gp-1a#related-products
on do D800 sie nadaje a nie widzę w spisie D750, poszukuję do konkretnego modelu... nie chcę oryginalnego nIkonowksiego za 9 stówek
on do D800 sie nadaje a nie widzę w spisie D750, poszukuję do konkretnego modelu... nie chcę oryginalnego nIkonowksiego za 9 stówek
Byc moze blednie zakladam, ALE jesli oryginalny modul pasuje do D800 i do D750, to zamiennik firmy Genesis, powinien pasowac do obu modeli.
Widziałem, ale jaki to ma związek z genesisem?
Taki, ze podlacza sie to identycznie.
- - - - kolejny post - - - - - -
Genesis ale konkretnie jaki model? http://www.foto-net.pl/sklep/produkt/Genesis-GPS-N-odbiornik-GPS-do-aparatow-Nikon.html ten np nie ma w spisie, ze sie nadaje do D750
Moge Tobie potwierdzic, ze ten model z linka dziala z D750.
Wlasnie go znalazlem (po 3 latach) i sprawdzilem - dziala z D750.
Czyli moje zalozenia byly sluszne :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://postimg.org/image/4nx5hhgjh/)
Ja mam Genesisa na kablu...
A na czym ma byc?
Ja chyba w ogole nie rozumiem, o czym Ty piszesz.
Renata17 - masz potwierdzenie, ze model N dziala :)
A na czym ma byc?
Ja chyba w ogole nie rozumiem, o czym Ty piszesz.
Chodzi mi o to że kabelek jest z tyłka rozwiązaniem.
Genesis dobrze robi swoją robotę i jest na prawdę dokładny.
Minus to bardzo słaba wytrzymałość zarówno wtyczki jak i gniazda - ja na dalsze wyprawy nie wybierałem się bez zapasowego kabelka :D
Po kilku latach z Genesisem przeniosłem się na Sony GPS-CS3KA i wreszcie mam spokój z kablem, który wypada, wtyczką od której przewody potrafią się rozlutować i majtającym się przewodem :)
Apropo zapasowego kabelka do Genesisa: gdzie można taki dostać? Przeszukałem allegro i nie widzę, a mój wymaga sporo gimnastyki, żeby zaczął łączyć.
Apropo zapasowego kabelka do Genesisa: gdzie można taki dostać? Przeszukałem allegro i nie widzę, a mój wymaga sporo gimnastyki, żeby zaczął łączyć.
Przeszukaj ebaya.
Już znalazłem. Po kontakcie z serwisem:
http://www.genesisgear.pl/pl/serwis#kontakt-z-serwisem
dostałem wiadomość, że do D800 mają po 10pln sztuka + przesyłka.
Biorę od razu dwa :D
A ja polecam Aokatec AK-G750. Nie ma kabelka, nie zajmuje sanek, ma wbudowany kompas.
Rafaello666
11-02-2019, 11:43
Podepnę się pod temat. Tak mnie ostatnio naszło na GPS. Oryginał skandalicznie drogi i chyba wycofywany z oferty. Na ebayu widziałem wspomniany przez TOP67 moduł Aokatec nad którym się zastanawiam. Może ktoś testował, używał jakiś sprawdzony zamiennik?
Krzysztofh
11-02-2019, 12:46
Proponuje zmienić podejście.
Sam to przerabiałem dość długo i moim zdaniem najlepszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest rejestrowanie pozycji na niezależnym urządzeniu bez podłączania go do body.
Kabelek siedzący w gnieździe cały czas, to proszenie się o kłopoty.
Warto albo zainstalować w smartfonie apkę GeotagPhotos, albo kupić taki hardware co to robi np. (GPS Logger Holux M-241). Same zalety - brak wyłamanego gniazda w body, nic się nie plącze i nie zużywa baterii aparatu.
Geotaging robi się w domu.
Korzystając w moim przypadku z iPhone'a przez 10 godzin, zużycie naładowanej baterii jest ok 50%.
Rafaello666
11-02-2019, 13:12
Proponuje zmienić podejście.
Sam to przerabiałem dość długo i moim zdaniem najlepszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest rejestrowanie pozycji na niezależnym urządzeniu bez podłączania go do body.
Kabelek siedzący w gnieździe cały czas, to proszenie się o kłopoty.
Warto albo zainstalować w smartfonie apkę GeotagPhotos, albo kupić taki hardware co to robi np. (GPS Logger Holux M-241). Same zalety - brak wyłamanego gniazda w body, nic się nie plącze i nie zużywa baterii aparatu.
Geotaging robi się w domu.
Korzystając w moim przypadku z iPhone'a przez 10 godzin, zużycie naładowanej baterii jest ok 50%.
Nie bawiłem się takimi aplikacjami. Na jakiej zasadzie geotaguje się zdjęcia w domu? Widziałem takiego gps-a, który pracuje bez kabelka. Tzn. całe urządzenie wpina się do gniazda. Pewnie też można wyłamać. Wiem, że google jakoś sobie z tym radzi. Tzn. mam telefon w kieszeni w czasie robienia zdjęć. Po obróbce wrzucam zdjęcia na google, a oni nadają lokalizację na podstawie danych z telefonu, tzn. gdzie był mój telefon w dniu i godzinie kiedy zdjęcie było robione.
Krzysztofh
11-02-2019, 13:20
Podczas sesji zdjęć uruchamiasz apkę na smartfonie - masz rejestrację trasy, co ma zaletę bo możesz później w smartfonie obejrzeć gdzie byłeś.
W domu używając aplikacji Geotagphotos na podstawie pliku pobranego z smartfona aplikacja sama geotaguje zdjęcia.
Wcześniej robiłem to LR, ale od grudnia 2018r LR pudełkowy nie obsługuje google maps.
Rafaello666
11-02-2019, 13:22
Krzysztofh, dzięki wielkie. Sprawdzę tą apkę.
Rafaello666
11-02-2019, 23:32
Krzysztofh, a nie miałeś problemów z tą aplikacją? Zrobiłem chyba wszystko zgodnie z instrukcją. Zarejestrowałem się, zsynchronizowałem czas (dopuszczam błąd na poziomie 1 sekundy). Chciałem to przetestować. Włączyłem zapis GPS, ustawiłem częstotliwość odświeżania pozycji co 2 minuty. Przemieszczałem się samochodem w różne lokalizacje i robiłem zdjęcia. Po powrocie, zakończyłem rejestrowanie trasy, program wyeksportował zapis na serwer. Zgrałem fotki z karty do folderu na dysku. Po wskazaniu folderu uparcie twierdzi, że nie ma w nim zdjęć (nef-y z Nikona D750), a po sprawdzeniu zapisanej trasy mam tylko jeden zapisany punkt i 0 km przebytych. Nie wiem czy coś źle robię, czy jakiś błąd aplikacji. Napisałem do autorów programu, ale tak wrzucam problem, bo może wiesz z czym to się je?
Krzysztofh
12-02-2019, 08:00
Nie wiem czy o tej samej aplikacji mówimy. Chodzi o GeotagPhotos.
Darmowa apka pozwala na zarejestrowanie chyba trzech tras. Później trzeba kupić. Płaci się raz.
Najpierw trzeba utworzyć nową trasę i ja zdefiniować. Ja ustawiam Loging interval - continuous, minimal position change 10m.
Powinno działać. Po zakończeniu rejestracji trasy trzeba wyeksportować plik gpx.
Jak działał LR to ten plik importowałem do LR, ale teraz posiłkuję się aplikacją Geotag Photos zainstalowaną na komputerze. Wybierasz folder ze zdjęciami i plik ze smartfona i pozamiatane.
Ważne aby przed sesją mieć zsynchronizowany czas aparatu i telefonu, bo jak w oknie czasowym nie znajdzie zarejestrowanych zdjęć to nic z geotagingu.
Rafaello666
12-02-2019, 08:57
Darmowa apka pozwala na zarejestrowanie chyba trzech tras. Później trzeba kupić. Płaci się raz.
Najpierw trzeba utworzyć nową trasę i ja zdefiniować. Ja ustawiam Loging interval - continuous, minimal position change 10m.
Powinno działać. Po zakończeniu rejestracji trasy trzeba wyeksportować plik gpx.
Jak działał LR to ten plik importowałem do LR, ale teraz posiłkuję się aplikacją Geotag Photos zainstalowaną na komputerze. Wybierasz folder ze zdjęciami i plik ze smartfona i pozamiatane.
Ważne aby przed sesją mieć zsynchronizowany czas aparatu i telefonu, bo jak w oknie czasowym nie znajdzie zarejestrowanych zdjęć to nic z geotagingu.
Tak, mówimy o tej samej apce. Z tym, że ja nie generowałem żadnego pliku gpx. Program wyeksportował trasę na serwer, a na aplikacji desktop była ona widoczna po zalogowaniu. Po uruchomieniu aplikacji wybrałem trasę do geotagowania zdjęć i wskazałem katalog z plikami (zgodnie z instrukcją). Pojawił się komunikat, że w katalogu brak zdjęć. Czytałem w instrukcji do programu, że takie rzeczy mogą się dziać jeśli np. jest różnica w dacie czy godzinie między aparatem a smartfonem. U mnie przesunięcie było ok. 1-2 sekundy, więc założyłem, że bez znaczenia. Może popełniłem błąd robiąc trasę samochodem zamiast pieszo. Chciałem zrobić większy dystans żeby zobaczyć jak sobie aplikacja radzi. Na razie opisałem problem pomocy technicznej i czekam na info zwrotne. Zobaczę co odpiszą. Dzięki za pomoc.
Krzysztofh
12-02-2019, 09:28
Nie ma znaczenia czy chodzisz, czy jeździsz. Dla pewności obejrzyj trasę na smartfonie. Powinna być zarejestrowana w postaci zielonej kreski na mapie i na niej naniesionych punktów.
Zrób tak jak ja. Spróbuj zrobić to lokalnie. Może problem jest z serwerem. Osobiście unikam wszelkiej maści chmur, serwerów itp. Nigdy nie wiadomo, gdzie później te zdjęcia trafią.
Rafaello666
12-02-2019, 09:58
Nie ma znaczenia czy chodzisz, czy jeździsz. Dla pewności obejrzyj trasę na smartfonie. Powinna być zarejestrowana w postaci zielonej kreski na mapie i na niej naniesionych punktów.
Zrób tak jak ja. Spróbuj zrobić to lokalnie. Może problem jest z serwerem. Osobiście unikam wszelkiej maści chmur, serwerów itp. Nigdy nie wiadomo, gdzie później te zdjęcia trafią.
Zdjęcia taguję lokalnie. Aplikacja desktopowa, współpracująca z mobilną działa tylko jak "przekaźnik". Aplikacja mobilna wysyła trasę na serwer, a aplikacja desktopowa pobiera ją z serwera. Mo pozostaje tylko wskazać właściwy zapis trasy i skierować go na folder z właściwymi zdjęciami. Tak w teorii. U mnie trasa nie zarejestrowała się jako zielona kreska, bo zdaniem aplikacji byłem przez 20 minut w jednym miejscu, co wskazuje na jakiś problem z komunikacją z GPS. Z drugiej strony, nawet jeśli byłem 20 min w jednym miejscu, to po prostu powinien oznaczyć wszystkie zdjęcia jako wykonane w tym właśnie miejscu, bo zapis trasy pokrywał się godzinowo z wykonanymi zdjęciami. Poczekam jeszcze na odpowiedź wsparcia technicznego, ewentualnie zrobię dziś jeszcze jedną trasę po południu. Zakładam, że musi to być jakiś banalny problem skoro aplikacja ludziom działa.
Zdjęcia taguję lokalnie. Aplikacja desktopowa, współpracująca z mobilną działa tylko jak "przekaźnik". Aplikacja mobilna wysyła trasę na serwer, a aplikacja desktopowa pobiera ją z serwera. Mo pozostaje tylko wskazać właściwy zapis trasy i skierować go na folder z właściwymi zdjęciami. Tak w teorii. U mnie trasa nie zarejestrowała się jako zielona kreska, bo zdaniem aplikacji byłem przez 20 minut w jednym miejscu, co wskazuje na jakiś problem z komunikacją z GPS. Z drugiej strony, nawet jeśli byłem 20 min w jednym miejscu, to po prostu powinien oznaczyć wszystkie zdjęcia jako wykonane w tym właśnie miejscu, bo zapis trasy pokrywał się godzinowo z wykonanymi zdjęciami. Poczekam jeszcze na odpowiedź wsparcia technicznego, ewentualnie zrobię dziś jeszcze jedną trasę po południu. Zakładam, że musi to być jakiś banalny problem skoro aplikacja ludziom działa.
Nie masz przypadkiem telefonu z Androidem w wersji 8.0 lub wyższej?
Krzysztofh
12-02-2019, 11:35
Sprawdź ustawienia aplikacji telefonie.
Nigdzie nie musisz wyjeżdżać w trasę, wystarczy zrobić mały spacer. Zmiana pozycji o parę metrów już powinna zaowocować rejestracją trasy. Jak nie masz przebiegu trasy, to tu bym szukał przyczyny.
Rafaello666
12-02-2019, 13:12
Sprawdź ustawienia aplikacji telefonie.
Nigdzie nie musisz wyjeżdżać w trasę, wystarczy zrobić mały spacer. Zmiana pozycji o parę metrów już powinna zaowocować rejestracją trasy. Jak nie masz przebiegu trasy, to tu bym szukał przyczyny.
Zrobię dziś jeszcze jeden spacer. Odpisała do mnie pomoc techniczna z prośbą o podanie paru detali. Dam znać jak rozwiążę problem.
A testowałeś może opcje z Endomondo? Nie ma limitu rejestrowanych tras, można pobierać ślad GPS.
Krzysztofh
24-04-2019, 21:04
Nie znam tej apki. Mój GeotagPhotos też nie ma limitu tras, a ponadto nie ma problemu z trasami po kilkaset km. Endomondo służy głównie do rejestracji aktywności sportowej ( w domyśle np. biegi itp), więc nie wiem jak wygląda taka rejestracja, ale pewnie bez problemów. Istotne jest czy da się wykorzystać plik wynikowy z aplikacji.
Nie znam tej apki. Mój GeotagPhotos też nie ma limitu tras, a ponadto nie ma problemu z trasami po kilkaset km. Endomondo służy głównie do rejestracji aktywności sportowej ( w domyśle np. biegi itp), więc nie wiem jak wygląda taka rejestracja, ale pewnie bez problemów. Istotne jest czy da się wykorzystać plik wynikowy z aplikacji.
będę testował pewnie jutro. Do łączenia śladu GPS z filmami z kamery sportowej się sprawdził, choć z prędkością było różnie.
Krzysztofh
25-04-2019, 09:55
GeotagPhotos nie ma problemu z rejestracja podczas podroży samochodem. Trasy po kilkaset km, ale głównie chodzi mi o prędkość.
GeotagPhotos nie ma problemu z rejestracja podczas podroży samochodem. Trasy po kilkaset km, ale głównie chodzi mi o prędkość.
Z Endomonto też działa. Otagowałem w geosettlers i działa elegancko. Trzeba tylko najpierw do JPG wyeksportować z RAWów.
Otagowałem w geosettlers i działa elegancko. Trzeba tylko najpierw do JPG wyeksportować z RAWów.
Po co? Geosetter potrafi zmienić dane w NEF.
grissley
10-02-2020, 12:23
jest jakiś konkretny powód dla którego żadno z omawianych w tym wątku urządzeń nie występuje już w sprzedaży...? Popularność smartfonów zabiła rynek?