PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon F100 przestał działać (elektryka)

Cysiu
14-05-2016, 20:39
Witam,

przyszedł do mnie F100. Załadowałem baterie, wszystko działało, migawkę otwierał. Pooglądałem trochę nowe dziecko, otworzyłem drzwiczki, chcę załadować film, w aparacie nie funkcjonuje elektronika. Wymieniłem baterie (są dobrze wsadzone), dalej to samo.
Czy w aparacie padła elektronika, czy ja coś niechcący nabroiłem?

madebyzosiek
14-05-2016, 21:15
Jakie on łyka baterie? CR123? Jeżeli tak, to podmień na kolejne, one jakieś dziwne są. I spróbuj rozwinąć myśl, co to znaczy, że nie działa elektronika? Co się nie dzieje, a powinno? Nie da się go włączyć? Coś na wyświetlaczu wyświetla? Czy nie żyje w ogóle?

Cysiu
14-05-2016, 21:33
Baterie to 4x AA. Kiedy włączam aparat, nie włącza się ekran LCD i nie działa spust migawki. Dokładnie tak, jakby nie było baterii. Próbowałem z dwoma zestawami nowych baterii i jednym świeżo naładowanych akumulatorów. I nic.

madebyzosiek
14-05-2016, 21:50
Popatrz na styki, czy nie są zaśniedziałe, zardzewiałe, czy nie ma śladu po wylaniu baterii, czy wkładasz prawidłowo baterie. Jak działał, to raczej powinien działać nadal ;)

Cysiu
14-05-2016, 23:26
Baterie ok, styki też. Problem chyba pojawił się po tym, jak otworzyłem klapkę (drugi czy trzeci raz), żeby włożyć film. Ze w środku też wszystko w porządku.

madebyzosiek
14-05-2016, 23:30
To jest chyba niemożliwe, skontaktuj się z serwisem Studio5s w Warszawie, przrdstaw Panu przez telefon co się stało, może Ci pomoże ;)