PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z ostrzeniem przy użyciu obiektywu Helios 44m4

Łukasz M.
14-05-2016, 19:40
Witam!
Jestem nowy tutaj. Od niedawna interesuję się fotografią. Mam dość nietypowe problem, na który nie potrafię znaleźć odpowiedzi. Mianowicie posiadam puszkę D80 oraz 2 obiektywy(18-55 i 58 - Helios). W przypadku obiektywu Nikona nie posiadam problemów z ostrzeniem. Natomiast w przypadku robienia zdjęć Heliosem pojawia się niestandardowy problem. Podczas fotografowania przy użyciu Heliosa obraz w wizjerze jest ostry. Natomiast często po przejrzeniu zdjęć na komputerze jest on lekko lub bardziej rozmyty(Często wykonuję serie zdjęć i bywa tak, że na 20 zdjęć z tego samego kadru są ostre tylko 2 - aczkolwiek nie wydaję mi się, żeby to była przyczyna nieumiejętnego trzymania lustrzanki). Próbowałem korekcji dioptrii wizjera, ale nic się nie zmieniło. Nie mam możliwości ostrzenia obrazu poprzez podgląd z ekranu lcd. Do Heliosa posiadam adapter m42 bez soczewki.

madebyzosiek
15-05-2016, 08:16
Jeżeli w serii 20 zdjęć kilka jest ostrych, to raczej trzęsie Ci się ręka, albo wykonujesz minimalne ruchy, ewentualnie obiekt fotografowany przez Ciebie je wykonuje (np. przez wiatr czy coś). Jeżeli dodatkowo masz F2, to nieostrość gwarantowana ;)

GonzoG
15-05-2016, 08:19
D80 nie ma matówki, która pozwalała by sprawnie ostrzyć ręcznie, a ta co jest ni pozwala w żaden sposób stwierdzić czy ostrość jest poprawnie ustawiona.
Musisz używać albo kropki, albo nauczyć się jak trzeba dokładnie ustawiać ostrość.
Drugą spada jest to, że przy 58/2 każde drgniecie aparatu w przód/tył sprawi że przestawiasz ostrość.

Łukasz M.
15-05-2016, 11:09
Jeżeli w serii 20 zdjęć kilka jest ostrych, to raczej trzęsie Ci się ręka, albo wykonujesz minimalne ruchy, ewentualnie obiekt fotografowany przez Ciebie je wykonuje (np. przez wiatr czy coś). Jeżeli dodatkowo masz F2, to nieostrość gwarantowana ;)
Przy f2 jest to bardzo często widoczne, lecz czasem zdarza się to nawet na 5,6. Może i faktycznie trzęsie mi się ręka. Dziękuję za pomoc

- - - - kolejny post - - - - - -

D80 nie ma matówki, która pozwalała by sprawnie ostrzyć ręcznie, a ta co jest ni pozwala w żaden sposób stwierdzić czy ostrość jest poprawnie ustawiona.
Musisz używać albo kropki, albo nauczyć się jak trzeba dokładnie ustawiać ostrość.
Drugą spada jest to, że przy 58/2 każde drgniecie aparatu w przód/tył sprawi że przestawiasz ostrość.
Postaram się poćwiczyć i wyrobić sobie "nawyk" poprawnego ostrzenia przy użyciu heliosa. Dziękuję za pomoc.