PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia z niewiadomej przyczyny coraz gorszej jakości...

igorra
14-05-2016, 16:33
Witam. Od 5 lat jestem posiadaczką Nikona D5000. Od jakiegoś czasu zauważyłam, że robi coraz gorszej jakości zdjęcia. Raz robi naprawdę ładne, wyraźne kolory a innym razem prześwietli zdjęcie, które koniec końców wygląda jakby było zrobione telefonem.
Przebieg migawki 36647, czyli nie tak źle... Obiektyw 18 - 105.
Jakieś pół roku temu upadł mi i ułamał się bagnet, który wymieniłam sama i wydawało się, że nie ma problemu...czy ktoś wie jaka może być przyczyna ?
Nie mogę niestety dodać zdjęć w załączniku :)

Pozdrawiam!

GonzoG
15-05-2016, 08:23
Z takiego opisu można wnioskować, że coś robisz źle.
Bez zdjęć nic wiecej powiedzieć się nie da, a te wstawia się nie jako załącznik, a jako adres do nich, wie musisz wrzucić na jakiś serwer

PiKa
15-05-2016, 09:27
Raczej, że aparat się zepsuł - wątpię, że posiadaczka zapomniała jak się go używa.

piotrekcoleman
16-05-2016, 23:36
A mi sie wydaje ze to wina obiektywu. Przy wymianie bagnetu musiałaś cos zrobić nie tak i blokuje sie przysłona (dokładnie jej popychacz) zobacz czy w obiektywie czy (taka blaszka) przesuwa sie bez oporu? Wraca sie bez problemu?

zgera
17-05-2016, 07:41
A mi sie wydaje ze to wina obiektywu. Przy wymianie bagnetu musiałaś cos zrobić nie tak i blokuje sie przysłona (dokładnie jej popychacz) zobacz czy w obiektywie czy (taka blaszka) przesuwa sie bez oporu? Wraca sie bez problemu?

Uważam podobnie, winny może być popychać w obiektywie lub w body, przysłona nie domyka się do określonych przez aparat wartości.
Sprawdź popychacz przysłony w obiektywie i w body, może coś się ugięło lub blokuje.

TOP67
18-05-2016, 18:09
Bez zdjęć nikt tu z fusów nie wywróży. Zdjęcia, najlepiej prosto z aparatu wrzuć gdzieś do chmury i podaj link.

fan911
18-05-2016, 18:31
Witam. Od 5 lat jestem posiadaczką Nikona D5000. Od jakiegoś czasu zauważyłam, że robi coraz gorszej jakości zdjęcia.

Jak szukam pretekstu, żeby sobie kupi nową zabawkę to mam takie samo wytłumaczenie :)