PDA

Zobacz pełną wersję : zarządzenie profilami monitorów+colormunki+x rite design

kazak
14-05-2016, 14:20
cześć! zasłyszałem taką informację że są programy do zarządzania barwami/ profilami po kalibracji monitora a w zasadzie kilku, bo chodziło by o matrycę laptopa (jest to teoretycznie niezła jak na sprzęt mobilny chodź w wypadku tego słowo mobilny jest to nieco na wyrost) i eizo s2100 - także wysłużony już, ale po zakupie kabla displayport / dvi nagle ożył. Kalibruje moniotory przy pomocy colormunki i dołączonego oprogramowania "design". Oprócz softu do zarządzania, bo pobrałem jakiś dellowski premier color, który pozwolił mi zawęzić wyświetlanie kolorów matrycy lapka do sRGB interesuje mnie też dlaczego mimo kalibracji kolory są na obu wyświetlaczach zdecydowanie inne, np. sam pulpit czy wyświetlanie w LR- teraz nie wiem czemu zaufać kompletnie? Czy może oprogramowanie można by znaleźć lepsze do tego kalibratora, lub co pewne robię coś źle.... i na koniec, chętnie bym to oddał komuś do skalibrowania we Wrocławiu bo mnie coś trafi, a chętnie zamiast to rozgryzać zajmę się pracą... więc byłbym wdzięczny za namiary:]

GonzoG
14-05-2016, 23:12
Popierwsz to wywal soft X-Rite. Ten od CM jest bardzo kitu. Tworzy tylko profile, a nie robi kalibracji karty graficznej.
Pobierz i zainstaluj ArgyllCMS, a do tego jakieś GUI - np. DisplayCal.

Jeśli masz w laptopie 2 karty graficzne, to monitor zewnętrzny ustaw na dodatkowej, a laptopa na zintegrowanej.
Zarządzanie kartami ustaw tak, aby zintegrowana była jako podstawowa używana.
Wtedy kalibracja karty graficznej jest robiona dla każdego monitora oddzielnie. Przy jednej karcie Windows ma problemy i trzeb kartę ustawić pod jeden monitor (ten lepszy), a później profile pod tą kalibrację.

U mnie prawie nie ma różnic między tym co wyświetla laptop i zewnętrzny monitor (w zakresie barw wyświetlanych przez laptop).

kazak
15-05-2016, 22:31
Pobierz i zainstaluj ArgyllCMS, a do tego jakieś GUI - np. DisplayCal.

Problem z displaycal mam taki że nie widzi urządzenia -nie można rozwinąć listy insrtument, chociaż wyczytałem że akurat do tego jest mu potrzebny Argyll w wersji co najmniej 1.3.4., z tym to już wyższa szkoła jazdy. Nie ogarniam gdy nie ma zainstaluj. Ale jeszcze szukam jakiegoś łopatologicznego sposobu na dodanie tego jak na stronce poprzez zmienne systemowe i to już jest ponad moje siły. Może się z tym prześpię to mnie olśni:] Mam nadzieję że idę w dobrą stronę?

GonzoG
16-05-2016, 03:44
To nie problem z displayCal, a Argyll'em, a dokładniej z nieczytaniem instrukcji - jest tam wyraźnie napisane, że trzeba zainstalować sterownik Argyll'a.
A cała instalacja Argyll'a wygląda tak:
Wypakuj do...
i gotowe.

kazak
16-05-2016, 07:26
To nie problem z displayCal, a Argyll'em, a dokładniej z nieczytaniem instrukcji - jest tam wyraźnie napisane, że trzeba zainstalować sterownik Argyll'a.
A cała instalacja Argyll'a wygląda tak:
Wypakuj do...
i gotowe.

właśnie czytałem kilka razy, ale znalazłem "łopatologiczne" wytłumaczenie tu: http://1000pytan.pl/icc-zarzadzanie-kolorem/argyll-color-management-system-colormunki-windows-7-64-bit/ źle wpisywałem ścieżkę bo na stronie z instrukcją programu jest %path%(...) inie potrafiłem tego rozgryźć, trzeba było jednak od razu poszukać polskiego wytłumaczenia bo jest lepsze, niż na stronie producenta.
Dziękuję za pomoc!

kazak
16-05-2016, 08:35
popełniłem jeszcze jeden błąd, ciągle miałem sterownik x-rite, ale manualnie wybrałem żeby urządzenie wybierało sterownik agryll i teraz działa!