Zobacz pełną wersję : Jaki filtr??
Dario1906
12-05-2016, 18:45
Witam wszystkich jestem tutaj nowy chciałem prosić o poradę mam Aparat NIKON D3200 AF-S DX NIKKOR obiektyw 18-55mm 1:3.5-5.6G VRII -0.28m\0.92ff fi52 przepisałem wszystko co tam pisze mam ten aparat od tamtych wakacji ale jakos nie jestem wielkim fotografem chciałem tylko zapytać jaki kupić filtr do tego typu aparatu poniewaz jestem w temacie zielony a chce kupic ze względu na to ze w tamtym roku na wakacjach zdjęcia na plaży itd cały obiektyw w piachu na pewno wiecie o czym mowie, a jest tego tyle na rynku ze nie mam wogóle pojęcia dzięki wielkie Pozdro
Dobry filtr jest droższy od używanego takiego obiektywu, więc trudno doradzić, zresztą piasek bardziej uszkodzi obiektyw przez jego nieszczelności, chyba nie będziesz piaskiem tarł po soczewce.
Tam jest gwint 52. Poszukaj w miarę porządnego UV. Na wypady w niekorzystne warunki osłoni przednią soczewkę. Nie licz na wiele. Ten obiektyw nie jest szczególnie szczelny i innymi miejscami i tak badziewie się przedostanie.
Ja mam na każdym szkiełku filtr. Ściągam do zdjęć w studio, ew. jak szczególnie zależy na zdjęciach.