Zobacz pełną wersję : D750 czy D610 - co wybrać?
Witajcie!
Chcę kupić pełną klatkę i stoję przed wyborem - D610 czy D750. Będę wykonywał sporo zdjęć koncertowych (często w klubach, w których światło jest bardzo kiepskie), bez doświetlania lampą, dlatego jedną z najważniejszych cech dla mnie jest niskie szumienie matrycy na wysokich ISO. Co byście radzili wybrać do takich zastosowań? Jak jest z tą matrycą w D610 i D750 - czy faktycznie jest taka sama? W specyfikacji zakres czułości jest różny. Przyglądałem się zdjęciom z testów obu aparatów na fotopolis i na dpreview i wydaje mi się, że oba przemawiają na korzyść D750, zwłaszcza przy ISO > 6400.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=256858
Maciek N
11-05-2016, 18:03
Mam oba modele. Szalona różnica w działaniu AF w trudnych warunkach. Bierz D750
kurczeblade
11-05-2016, 18:07
Mam oba modele. Szalona różnica w działaniu AF w trudnych warunkach. Bierz D750
Podpisuje się pod kolegi zdaniem.
Wysokie Iso "6400" na korzyść D750, ale z D600 też ładnie da się wyciągnąć iso6400. Mam również bezpośrednie porównanie tych dwóch aparatów. Generalnie jednym i drugim idzie zrobić zdjęcie w ciężkich warunkach oświetleniowych, ale AF z D750 zdecydowanie pewniejszy. Gdybym miał wybierać między tymi aparatami, to duży wpływ miałoby posiadanie szkieł, bo wolałbym zestaw D610 z lepszym szkłem, niż D750 z gorszym szkłem. :)
Bierz D750. Mam dwie puchy. 750 i 810. Na wysokim iso wole robic D750.
Pozdro [emoji469][emoji453][emoji463]
Pajp
Do takich zadań to zdecydowanie 750, tylko koniecznie dobra szklarnia do niego, matryca miodzio ale co za tym idzie - szkoda byłoby nie wykorzystywać jej pełnych możliwości z powodu średnich szkiełek.
Spójrz na pierwszy lepszy przykład z (mojego) brzegu:
ISO 12.800, F4.5, 1/40 z ręki, ooc:
http://ifotos.pl/z/sarwxrp
patefonik
11-05-2016, 21:41
Stałem przed takim samym dylematem. Pomijam kwestie techniczne, wspomniane przez kolegów, ale "socjologicznie" jak kupisz 610 to zawsze pozostanie taka zaderka w sercu, że może mogło być lepiej. :)
Dzięki Panowie! Takich odpowiedzi potrzebowałem - od praktyków, którzy korzystają z obu sprzętów. Wezmę D750. Dodatkowy argument, o którym nie myślałem to to że AF jest wyraźnie lepszy w D750 :)
Miałem d 610 , mam d 750 iso obrazek obróbka zdecydowanie za 750-tką.
Andrzej1974
13-05-2016, 19:43
Miałem d 610 , mam d 750 iso obrazek obróbka zdecydowanie za 750-tką.
W innym temacie (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=265012) trochę narzekają nie tylko na kolory z D750 ale i na obróbkę jego plików.
Obserwuję forum z lubością i tu czasami chyba jest w dobrym tonie narzekać. ;) Mam 750 i jestem zadowolony.
Pawel Pawlak
14-05-2016, 11:40
Obserwuję forum z lubością i tu czasami chyba jest w dobrym tonie narzekać. ;) Mam 750 i jestem zadowolony.
No bo odbiór kolorów to bardzo indywidualna sprawa; są różne gusta, różne oczekiwania, różne skale odniesienia czy różna świadomość użytkowników. Najczęściej narzekanie na problem z kolorem w d750 wynika właśnie z oczekiwania konkretnych efektów które jest trudno uzyskać (a które np. uzyskiwało się na innych body). Osoby które nie mają takich oczekiwań i którym podoba się domyślna kolorystyka z aparatu, z JPGa czy konwertera RAW który używają, będą zadowolone - w końcu jest kolor, wysoki DR i łatwe do opanowania szumy.
Nie ma obiektywnej prawdy czy kolory z d750 są dobre czy złe, są natomiast bardzo subiektywne stwierdzenia że kolory są do bani albo świetne ;) Ale już obiektywne można stwierdzić że trudne albo wręcz niemożliwe jest uzyskanie konkretnego efektu barwnego z RAWów d750. Dla wielu osób to nie musi być żadna wada, dla innych tak duża że przyćmiewająca inne zalety tego aparatu.
Ja darowałem sobie ten aparat z 2 powodów - jednym z nich był właśnie obrazek.
Ja darowałem sobie ten aparat z 2 powodów - jednym z nich był właśnie obrazek.
To dla dopełnienia napisz co w zamian sobie wybrałeś a z czego się przesiadałeś.
Maciek N
14-05-2016, 11:55
Zgadzam że że ocena kolorów jest w pewnym stopniu subiektywna, jednak jeśli to subiektywne odczucie objawia się u dużej liczby użytkowników to nie obwiniał bym tylko subiektywną ocenę:roll:
Druga sprawa to nie piszemy przecież o pewnej charakterystyce kolorów tylko o problemie z uzyskaniem neutralnego balansu bieli.
Problem nie jest duży, raczej sporadyczny ale w mojej ocenie trzeba o nim pisać aby następca np. D760 miał to poprawione.
Na koniec napiszę że z D750 jestem zadowolony i nie żałuję że go zamieniłem pozbywając się D800:-)
Pawel Pawlak
14-05-2016, 12:58
To dla dopełnienia napisz co w zamian sobie wybrałeś a z czego się przesiadałeś.
Używane D4
Zgadzam że że ocena kolorów jest w pewnym stopniu subiektywna, jednak jeśli to subiektywne odczucie objawia się u dużej liczby użytkowników to nie obwiniał bym tylko subiektywną ocenę:roll:
Druga sprawa to nie piszemy przecież o pewnej charakterystyce kolorów tylko o problemie z uzyskaniem neutralnego balansu bieli.
Problem nie jest duży, raczej sporadyczny ale w mojej ocenie trzeba o nim pisać aby następca np. D760 miał to poprawione.
Na koniec napiszę że z D750 jestem zadowolony i nie żałuję że go zamieniłem pozbywając się D800:-)
Ale nie czytałem żeby gdziekolwiek jakieś pomiary wykazały problem z barwami nikona d750. Przecież to że przez długi czas uważano że tylko kolory z canona 5D są idealne nie oznacza że obiektywnie wszystkie inne aparaty miały problem z kolorami, tylko że ich renderowanie kolorów nie odpowiadało pewnej grupie odbiorców. Zapewne takich badań nie robiono, ale statystyczne raczej mniejsza ilość użytkowników ma problem z obrazkiem z d750 niż z niem problemu nie ma - więc to raczej problem mniejszości i trudno nazwać go obiektywnym jeśli dotyczy kwestii podobania się lub nie ;)
patefonik
14-05-2016, 14:20
A ja odnoszę wrażenie, że problem z kolorami mają "starzy wyjadacze ". Bez urazy oczywiście. Mam na myśli to, że są oni przyzwyczajeni do tego co mieli z poprzednich puszek i ciężko im zaakceptować obrazek, który jest inny ( lepszy? ). Ludzie którzy dużo fotografują mają swoje nawyki i przyzwyczajenia standardy w obróbce. Ja jestem zadowolony, ale ja to amator jestem....
A ja odnoszę wrażenie, że problem z kolorami mają "starzy wyjadacze ". Bez urazy oczywiście. Mam na myśli to, że są oni przyzwyczajeni do tego co mieli z poprzednich puszek i ciężko im zaakceptować obrazek, który jest inny ( lepszy? ). Ludzie którzy dużo fotografują mają swoje nawyki i przyzwyczajenia standardy w obróbce. Ja jestem zadowolony, ale ja to amator jestem....
Najwiekszy problem mają byli posiadacze d 700 , d 3 s .Tamte matryce generują naprawde świetny obrazek .Miałem na zapasie d 700 z 85 mm na 2 zleceniach i wiem o czym piszą.Jednak d 700 to marne iso , d3s sam szukałem pare miesiecy ,ciezko wytargac fajną sztuke.D 750 super iso , rozmiar pliku , i INNY obrazek .
kurczeblade
14-05-2016, 22:49
Najwiekszy problem mają byli posiadacze d 700 , d 3 s .Tamte matryce generują naprawde świetny obrazek .Miałem na zapasie d 700 z 85 mm na 2 zleceniach i wiem o czym piszą.Jednak d 700 to marne iso , d3s sam szukałem pare miesiecy ,ciezko wytargac fajną sztuke.D 750 super iso , rozmiar pliku , i INNY obrazek .
Co body to ten sam problem.
Wszechobecna żółć w Nikonie D700 i ogromne problemy z balansem bieli, szczególnie w świetle żarowym. Nie mówiąc nic o innych zakłamanych kolorach. Często jedynym ratunkiem dla zdjęcia z D700 było zrobienie go w BW :)
Z resztą, kolory to temat rzeka. Bardzo subiektywne to jest.
Temat z 2008r *jest wiele takich tematów w sieci o D700* ja sam się przekonałem czym jest żółć w D700, szczególnie na zdjęciach przy świetle żarowym.
Proszę:
"d700- problem z kolorem"
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=70178
mam też D700 i zdecydowanie wolę D750.
speedfreak
01-06-2016, 19:46
Podepne się do tematu ;)
Mam podobny dylemat D610 czy D750. Główna zaleta droższego modelu to lepszy AF. Ale czy warto do niego dopłacać 2k PLN?
Czy ktoś ma doświadczenia z oboma modelami i może wypowiedzieć sie w tej kwestii?
:)
hostman22
01-06-2016, 20:17
af nie będzie na pewno gorszy od tego co masz, a czy jeszcze lepszy jest wart 2 tys wiecej decydujesz Ty...
speedfreak
01-06-2016, 22:56
Podpis stary, D5100 już dawno sprzedałem. Obecnie Fuji X-T1, ale chce FF.
To może inaczej - czy af w 750 (czułość, szybkość, śledzenie) jest w praktyce dużo lepszy niż w 610? Czy są zastosowania, w których 610 w ogóle się nie sprawdzi a 750 da rade?
hostman22
01-06-2016, 23:17
praktyce Ci co zmienili mówią że tak. Wcześniej miałem d300 i d300s robię snowboard, rajdy i gsmp mam to co w stopce i nie czuję, że mam wykastrowany aparat pod względem modułu af...
To może inaczej - czy af w 750 (czułość, szybkość, śledzenie) jest w praktyce dużo lepszy niż w 610? Czy są zastosowania, w których 610 w ogóle się nie sprawdzi a 750 da rade?
Moim zdaniem jest dużo lepszy.
Zdecydowanie D750.
Pozdro [emoji469][emoji453][emoji463]
Pajp
Andrzej1974
02-06-2016, 10:10
Moim zdaniem jest dużo lepszy.
Zdecydowanie D750.
Panowie a coś więcej? Choćby 2-3 zdania uzasadnienia? Czy finalny obrazek z obu tych aparatów będzie taki sam czy może z któregoś gorszy/lepszy?
krispike
02-06-2016, 12:23
Czy finalny obrazek z obu tych aparatów będzie taki sam czy może z któregoś gorszy/lepszy?
Zależy jakie ISO (http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=lowlight&attr13_0=nikon_d610&attr13_1=nikon_d750&attr13_2=sony_a7&attr13_3=sony_a7s&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=3200&attr16_1=3200&attr16_2=3200&attr16_3=3200&normalization=full&widget=1&x=-0.6247575170577188&y=0.6377425558513397)
Panowie a coś więcej? Choćby 2-3 zdania uzasadnienia? Czy finalny obrazek z obu tych aparatów będzie taki sam czy może z któregoś gorszy/lepszy?
Wszystko jest lepsze!
Nawet pasek w D750 jest lepszy ;)
Tak na serio, miałem tylko na test D610 ale D750 jak dla mnie jest lepszy do video, ma gibany ekranik i lepszej jakości, więcej punktów af czasami przydatne ale nie koniecznie, bateria trzyma normalnie w stosunku to słabej w D610 na co narzeka osoba, od której miałem aparat i jeszcze wspomina że czasami af zawodzi z celnością ale to jest dyskusyjne.
Aparaty mają inne matryce, ta w D750 mimo że ma podobne użyteczne ISO to w długimi czasami radzi sobie lepiej, nie wiem czy to nie jakieś forumowe wymysły ale słyszałem że D750 do astro jest zdecydowanie lepszy, jak juz to poruszyłem to może ktoś wie coś więcej ?
Oba aparaty mają dokładnie takie same matryce. D750 ma nowszy i szybszy procesor, stąd różnice na wysokim ISO.
Co do astro, to różnie ;) Na zdjęciach z D610 jest sporo, naprawdę sporo hotpixeli. Ale można się ich bardzo łatwo pozbyć darkframem. D750 ma z kolei pewne minusy, hm, użytkowe. Choćby zapalający się tylni ekran przy zmianie ISO.
A co do AFa, nie wiem, nie wypowiem się. Z pewnością ten w D750 jest czulszy. Ale krycie klatki ma tylko trochę większe - tak jakby do D610 dołożyć pół rzędu punktów dookoła tego co jest.
Matryce są różne, D610 Sony, D750 Toshiba, obecnie info wprowadza w błąd ponieważ Sony przejeło od Toshiby produkcje matryc z fabryką, czyli teoretycznie wszystko sony ale faktem jest że matryce są inne.
D750 ma matrycę - Sony IMX-128-(L)-AQP
No to poddaje się w takim razie :)
piotrekcoleman
03-06-2016, 00:15
Mam obydwa wspomniane aparaty. Co do af to jak nie masz ciemnicy to w d610 działa dobrze. Grip lepszy w d750, pewniej go sie trzyma. Największy minus jak dla mnie to odchylany ekran i podświetlany przy zmianie iso,bw idt. Górny wyświetlacz w d610 bardziej szczegółowy. Matrycę w obu siwtne. Jeśli robisz reportaż, śluby i ogolnie fotografie okolicznościowa bierz d750. Jeśli krajobraz,produktową,portrety, makro to bierz d610. Bedziesz mial świetna pychę i 2000 tys na akcesoria. A i jsszcze jedna rzecz d610 pluje olejem trzeba w moim przypadku co 5 miesięcy czyścić. I jeszcze dodam ze ogromnej różnicy między tymi aparatami nie ma, naprawdę ;)
Raczej: "niektóre D610 plują olejem". Mój ma 7000 klapnięć, był przedmuchany gruchą może z 5 razy i pojedyncze paprochy widoczne na fotach kontrolnych na f22 w rogu czy przy krawędzi zawsze znikały.
kurczeblade
03-06-2016, 09:12
Dużo wcześniej robiłem samym D600 - większość reportaże ślubne i sesje portretowe. AF w D600 przy takiej fotografii bardzo dobrze działa. W "ciemnocie" AF trochę zwalnia, ale w takich warunkach ratuję się krzyżowymi punktami af;u z trybem AFS i lampką wspomagającą w aparacie, z drugiej strony jak się robi w ciemnocie to ma się przeważnie lampę w której są czerwony diody wspomagające AF i wtedy można robić zdjęcia nawet w piwnicy z zerowym światłem :) Także nie ma co się martwić jeśli chodzi o AF bo działa bardzo dobrze i można wiele nim zrobić. Obecnie pracuję z D600 równocześnie z D750 (robiąc zdjęcia na dwa body na szelkach reporterskich) używając tych dwóch aparatów na ślubach, mogę potwierdzić że D750 ma lepszy AF w ciemnych miejscach niż D600, ale jednym i drugim bardzo przyjemnie się pracuję, tylko trzeba wiedzieć którym co można robić i w jakich warunkach. Grip w D750 jest wygodniejszy dla mnie, znów dla mojej narzeczonej D600 dużo wygodniejszy od D750 :)
Iso w D750 też jest mniej zaszumione już od 3200-6400 w D750 , ale w postprodukcji idzie to wyrównać na Raw'ach. W moim egzemplarzu D600 nie kurzyło się, nie było problemów z olejem.
Generalnie jednym i drugim aparatem spokojnie można zrobić jakiś EVENT, REPORTAŻ ŚLUBNY, PORTRET, CZY WIDOCZEK. albo zdjęcia u cioci na imieninach :)
Ważne żeby przy FX'ie mieć dobre obiektywy, które z takim body będą mogły pokazać "moc" matrycy :) Czyli mając ograniczony budżet, lepiej kupić D600/610 + jakiś dobry obiektyw, niż kupić D750 i podpinać byle co.
Andrzej1974
03-06-2016, 09:34
>> (...) Grip w D750 jest wygodniejszy dla mnie, znów dla mojej narzeczonej D600 dużo wygodniejszy od D750
Nie wiem jaka jest różnica pomiędzy gripem w D600 a D610 ale z dwójki D610 i D750 ten drugi to "mistrzostwo świata".
Nie wiem jaka jest różnica pomiędzy gripem w D600 a D610.
Żadna różnica. A wygoda trzymania to kwestia rozmiaru ręki. Większości użytkowników bardziej pasuje D750, ale wcale się nie dziwię, że osoba o mniejszych dłoniach woli D600/610.
Andrzej1974
03-06-2016, 11:20
Żadna różnica.
To tym bardziej się dziwię, że komuś lepiej leży D600/610 od D750. Nowe puchy Nikona mają znacznie lepiej dopracowany grip. Przynajmniej ja mam takie odczucie. D610 mi nie leżał w łapie.
Większości użytkowników bardziej pasuje D750, ale wcale się nie dziwię, że osoba o mniejszych dłoniach woli D600/610.
Osobie o mniejszych dłoniach powinien raczej odpowiadać D750. Przynajmniej tak mi się wydaje patrząc na aparaty od góry (link http://camerasize.com/compare/#378,567).
Sprawa jest prosta - jak masz kasę to bierz D750. Chyba nie ma parametru, w którym byłby gorszy od D610.
Co do matryc, to różnica jest spora. Moze nie w jakości obrazka na niskim ISO, ale przy dłuższych czasach D750 nie wali setkami białych kropek, których nawet drakframe nie usuwa, bo pojawiają sie tylko przy normalnej ekspozycji, z zaslepienym obiektywem ich nie ma d610. Jedynie captureOne ma mechanizm ich skutecznego usuwania.
Dodatkowo od ISO 6400 D610 lubi zabawiać dolną część zdjęcia na purpurowo w D750 pojawia sie to dopiero przy 12800.
AF - w normalnych warunkach porównywalny, w ciemnicy zdecydowanie wygrywa D750 i różnica w czułości jest większa niż 1EV ze specyfikacji.
Wiem, że roznica w cenie nie mała, ale trzy przyjdzie ci kilka godzin trzymać aparat w ręce, to twoje palce będą wdzieczne z ten wydatek.
Ja byłem zmuszony dokleić sobie do uchwytu trochę silikonu, aby można było wytrzymać, ale za to dużo ciężej teraz sięgać do guzików Fn i Pv.
speedfreak
05-06-2016, 00:10
Dzięki za wszystkie opinie :)
D750 zamówiony.
jeszcze jedna istotna kwestia dla kogoś, kto ma jak ja długie paluchy, czyli ergonomia
z D90 chciałem się przesiąść na D610, bo po co mi WiFi i uchylny ekran...
niestety D610 nie mogłem swobodnie złapać/objąć prawą ręką, bo za mało miejsca, jak ktoś ma dylemat, to lepiej pomacać przed zakupem.
Czy ja dobrze wyczytałem z d750 jest mniejszy od d610??
Czy ja dobrze wyczytałem z d750 jest mniejszy od d610??
https://camerasize.com/compare/#567,486