PDA

Zobacz pełną wersję : D7200 autoiso oraz współpraca z SB900

grzegorzb
11-05-2016, 10:58
Cześć,
Przesiadłem się w grudniu z d80 na d7200 i mam kłopot.
1. Zacząłem używać autoiso i całkiem przyjemnie ta funkcja się zachowuje, jednak jest problem w momencie, gdy założę lampę SB900. Autoiso skonfigurowane następująco: max iso 6400, min iso 100, migawka min 1/100. W przypadku korzystania z wbudowanej lampy wszystko działa jak należy, problem pojawia się gdy włączę SB900. Wówczas aparat ustawia iso na max 400 i zdjęcia wychodzą niedoświetlone.
2. W d80 wyprowadziłem sobie pod klawisz Fn wyłączenie błysku lampy zewnętrznej i było to wielce wygodne, natomiast w przypadku d7200 nie mogę znaleźć takiej opcji.
Bardzo proszę o pomoc w w/w tematach. Pozdrawiam

GonzoG
11-05-2016, 12:41
ad. 1. To, że wyświetla się ISO 400, nie znaczy, że takie aparat ustawia.
Aparat dobiera ISO w zależności od potrzeb, ale pomiar tła nie jest tu na pierwszym miejscu, gdy używasz lampy zewnętrznej. Jest sposób na pośrednie ominięcie tego - podnieść podstawowe ISO.

ad. 2. Dalej można ustawić wyłączenie błysku lampy. Instrukcja D7200 jest tu niestety skąpa i nie podaje co można przypisać pod guzik Fn i Pv, ale taka opcja była cały czas i na pewno dalej jest w D7200.

Edit:
Znalazłem 2-gą książkę - "Przewodnik po menu" i tak są dokładnie podane opcje jakie można ustawić pod guziki Fn i Pv. Jest możliwość przypisania wyłączenia błysku lampy.

grzegorzb
11-05-2016, 20:09
Dziękuję GonzoG za pomoc.
W przypadku podłączenia pod przycisk Fn wyłączenia lampy, faktycznie jest podobnie jak w przypadku d80. Natomiast odnośnie auto iso, potestowałem i wygląda to następująco. Jeśli ustawię iso minimalne na 100 to w przypadku włączenia sb900 iso maksymalnie podniesione zostanie do 400, jeśli podniosę minimum na 200 to max wyniesie 600 i tak dalej. Wygląda to tak jakby był załączony jakiś ogranicznik na wartość o jaką może zostać podniesione iso w stosunku do minimalnego. W przypadku lampy wbudowanej takie zjawisko nie występuje.

Pozdrawiam

GonzoG
11-05-2016, 20:25
Natomiast odnośnie auto iso, potestowałem i wygląda to następująco. Jeśli ustawię iso minimalne na 100 to w przypadku włączenia sb900 iso maksymalnie podniesione zostanie do 400, jeśli podniosę minimum na 200 to max wyniesie 600 i tak dalej. Wygląda to tak jakby był załączony jakiś ogranicznik na wartość o jaką może zostać podniesione iso w stosunku do minimalnego. W przypadku lampy wbudowanej takie zjawisko nie występuje.

Nie. To jest tylko wyświetlana wartość. Zrób zdjęcia i odczytaj wartość ISO ze zdjęć.
Jakiś czas temu było na forum o tym samym i też robiłem testy - wartość wyświetlana nie ma wiele wspólnego z tym co jest na zdjęciach. Dobranie ISO następuje dopiero po pomiarze błysku.

grzegorzb
13-05-2016, 11:12
Dziękuję GonzoG :) Faktycznie auto iso działa z sb-900, ale (tak jak pisałeś) rzeczywista wartość jest widoczna dopiero we właściwościach zdjęcia. Pozdrawiam