PDA

Zobacz pełną wersję : 2 lampy na raz

Adak
23-05-2007, 00:25
Zalozmy ze chce uzyc 2 lamp na raz.
Obie swieca na wprost, jedna na aparacie, druga na szynie obok.

Zakladam ze obie to SB800, jak dziala taka kombinacja?
Jakies opoznienia, problemy? Jak komunikacja miedzy nimi - nie ma problemu ze sterowaniem bezprzewodowym?

Bawilem sie SB800'kami, ale nigdy nie w ten sposob.

Do czego mi to potrzebne? Do reporterki - czesto jest tak, ze przy seryjnych lampa szybko wystrzeliwuje pojemnsoc kondensatorow - zostaje booster, lub wlasnie proponowany przezemine uklad. Kazda odpala tylko z polowa mocy, a dodatkowo obie laduja sie suamrycznie 2 razy szybciej.

Jak to wygalda w praktyce? Dziala FEL?

Oczywiscie nie kombinowalbym gdybym ich nie mial, ale w chwili obecnej nie mam drugiej pod reka i nie mam jak sprawdzic.

Ps. Ze juz pomine, ze przy bardziej dopracowanych zdjeciach mozna jedna w sufit, a druga na prost z korekcja na minus, ale zupelnie nie o to mi teraz chodzi :-)

Jacek_Z
23-05-2007, 00:33
wątpię by zawsze zadziałało. lampa jest obok - więc błysk nie pada bezpośrednio na jej czujnik. Zamontuj te lampę na szynie czujnikiem w stronę aparatu. Gdyby na lampie na sankach był jakis lumiquest czy mydelniczka - szanse zdecydowanie rosną.
w małych pomieszczeniach - może działać (odbicie od ścian). W otwartym terenie - wątpie. Ale nie sprawdzałem.

Adak
23-05-2007, 00:42
Jutro zrobie test na wszelki wypadek.

Ale zakladajac ze nie - do ich polaczenia alternatywnie kablowo ile i czego musialbym uzyc?
3 kable i kostka? Mozna mniej? ;-)

Domyslam sie, ze kabel czy to SC29 czy SC28 wtyczki "wejsciowej" nie ma przelotowej i nie mozna na sanki do aparatu zalozyc kabla, na niego lampy, a na drugi koniec kabla druga lampe?

Ech, a mialo byc to rozwiazanie przenosne...

Jacek_Z
23-05-2007, 01:00
możesz połączyc innym (jednym) kablem - ja miałem sc19 (można też 18, 26, 27), z boku lampy jest takie gniazdko z 3 bolcami. W analogach wszystko działało (sb24 i 28 ). Z instrukcji SB800 wynika, że powinien chodzic TTL.

te kable sa długie - 1,5 albo 3 metry. To sie czasem przydaje.
mam też SC 17 i mogło to byc jako trójnik w systemie, a sc 19 jako dodatkowy przedłużacz. razem 4,5 metra - to juz coś.

nie wiem jaką masz szynę - ale patrz by nie było zwarcia na bolcach z dołu lampy.