Zobacz pełną wersję : Yongnuo 50mm f/1,8 - Do nikona, warto?
Witam,
Dziś na aliexpress znalazłem obiektyw Yongnuo 50mm f/1,8 w mocowaniu do Nikona.
Potrzebuje tego obiektywu do Nikona d3100.
http://www.aliexpress.com/item/New-Yongnuo-YN50mm-F-1-8-LENS-AF-MF-Aperture-for-Nikon-Camera/32656479279.html?spm=2114.01020208.3.28.W0Ns3Q&ws_ab_test=searchweb201556_7,searchweb201602_2_100 17_10034_10021_507_10022_10020_10018_10019,searchw eb201603_6&btsid=72a5b2bf-9f9c-4eb4-9ff5-972c35689f17
Mam rozumieć ze AF będzie działał bez żadnych zastrzeżen?
Czy jest sens interesować się tym szkłem? Z tego co wiem to do Canona te szkła są już od dawna ale do Nikona nigdy nie widziałem a tu taka dla mnie nowość.
Dajcie znać jakie macie zdanie na ten temat.
Pozdrówka :)
Z tego co pisze to powinien ostrzyc normalnie z Twoim nikonem. Obiektyw wygląda identycznie jak 50 1.8 od Canona. Wg mnie warto dołożyć trochę i kupić 50 1.8g nikkora. Systemowka zawsze lepiej się zgra z body.
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Dzięki za odpowiedź.
Jeśli chodzi o 50mm (traktuje go jako dodatek) szukam obiektywu taniego a nikkor to wydatek 300zł więcej więc chciałbym spróbować co to Yongnuo warte (taki eksperyment :D)
Może ktoś miał styczność z tym szkłem w nikonie?
Może i Nikkor droższy, ale:
1. Masz gwarancję i w Polsce
2. Nie czekasz 2 miesięcy na przesyłkę
3. Masz dużo lepszy obiektyw. YN jest gorszy od Canona 50/1.8 II, który jest bardzo przeciętną 50-tką, a Nikkor 50/1.8G jest bardzo dobrym obiektywem.
A ja się na niego zdecyduje jak już u nas będzie. Wcale w testach tak źle nie wypadł.
Z tego co pisze to powinien ostrzyc normalnie z Twoim nikonem.
A gdzie to jest jasno napisane? Pytam z ciekawości, bo wersja do Canona nie ma silnika w obiektywie. Bez silnika w d3100 to będzie manual.
Obiektyw Y sprzedają od kilku dni. Nie ma żadnych testów, opinii, klasyczny "kot w worku". Plus "premia od nowości":lol: dla firmy (albo nowa polityka cenowa) bo wersja C u nas kosztuje poniżej 300PLN. Ktoś musi być pierwszy, tylko żebyś później nie narzekał ;)
nikoniarz
10-05-2016, 21:38
wersja do Canona nie ma silnika w obiektywie.
Napewno?
<KLIK> (http://www.optyczne.pl/346.3-Test_obiektywu-Yongnuo_YN_50_mm_f_1.8_Budowa_i_jakość_wykonania .html)
"10. Autofokus
Yongnuo YN 50 mm f/1.8 nie ma, podobnie jak Canon, żadnego silnika ultradźwiękowego i to oczywiście słychać."
Ja też to przeglądałem, ale może czegoś nie wiem? Canonem się nie pasjonuję ;)
http://www.optyczne.pl/346.10-Test_obiektywu-Yongnuo_YN_50_mm_f_1.8_Autofokus.html
nikoniarz
10-05-2016, 22:06
"10. Autofokus
Yongnuo YN 50 mm f/1.8 nie ma, podobnie jak Canon, żadnego silnika ultradźwiękowego i to oczywiście słychać."
Ja też to przeglądałem, ale może czegoś nie wiem? Canonem się nie pasjonuję ;)
http://www.optyczne.pl/346.10-Test_obiektywu-Yongnuo_YN_50_mm_f_1.8_Autofokus.html
Nie ma silnika ultradźwiękowego ale ma "zwykły" co zresztą widać na zdjęciach. Przełącznik AF/MF też daje sporo do myślenia :)
Pewnie masz rację, mnie te "bebechy" niewiele mówią.
Podsumowując, moje zdanie jest takie, że poczekałbym na unormowanie cen, jakieś opinie, gwarancję. Do samego obiektywu i firmy nic nie mam, fajnie, że jest taka alternatywa.
nikoniarz
10-05-2016, 22:24
Na początku nawet dalszych zakładek nie przeglądałem bo silnik i przełącznik sugerowały, że AF jednak jest. Ale teraz widzę, że dodatkowo napisano o czasie przejazdu całego zakresu oraz problemach z front focusem... Także niemożliwością jest by to było tylko manualne szkło.
Dokładnie chodzilo mi o przełącznik AF/MF który znajduje się tylko w obiektywach z silnikiem... Chociaż nie.... moja Tokina ma przełącznik AF/MF a jednak nie ma wbudowanego silnika AF
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
rabbitzzz
11-05-2016, 11:35
Może korzysta ze śrubokręta?
Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka
nikoniarz
11-05-2016, 12:43
Może korzysta ze śrubokręta?
Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka
Temat został wyjaśniony- tytułowe szkło posiada silnik AF. A jeśli jakieś inne posiada przełącznik AF/MF a nie posida silnika, to siłą rzeczy pozostaje śrubokręt.
madebyzosiek
11-05-2016, 13:18
Ja wiem, że to niemiarodajne, ale na zdjęciu bagnetu nie widać śrubki na śrubokręt, więc raczej ma AFa własnego. Ale czy tak jest na 100, to nie wiem. Wołałbym dołożyć do używanego Nikkora 50 1.8 G ;)
Nie widać "śrubokrętu" ale widać styki odpowiedzialne za pracę silnika więc silnik musi być.
Jeżeli podejmiesz decyzje o zakupie, to wstaw później sample jak maluje ten obiektyw.
nikoniarz
11-05-2016, 14:29
Nie widać "śrubokrętu" ale widać styki odpowiedzialne za pracę silnika więc silnik musi być.
A ktore sa odpowiedzialne? Pytam z ciekawosci, chcialbym poszerzyc wiedze.
madebyzosiek
11-05-2016, 14:58
Zakupiłem dzisiaj 50 1.4D, mam 50 1.8G, więc w wolnej chwili sprawdzę i napiszę :)
Spoko, dzięki za informacje. Jeśli uda mi się go nabyć to coś na pewno wstawie ;)
Pozdrówka :)
No Nikoniarz ale tego się po Tobie nie spodziewałem. Przecież to sprawa oczywista jak oczywistość oczywista pewnej partii..... Wystarczy obejrzeć bagnet 50mm 1.8d i porównać z bagnetem np. 55-200 bez VR : 50mm 1.8d ma tylko 5 styków: 4..odstęp..odstęp..1 a 55-200 ma 4..2..1..1 Czyli puste miejsce jest zapełnione stykami i dodatkowo jest styk za ostatnim stykiem 50mm.
nikoniarz
11-05-2016, 18:49
Nigdy nie analizowalem ilosci stykow wiec dziekuje za wyjasnienie.
Evanduril
11-05-2016, 20:27
Wg testów na Optyczne ten obiektyw jest kompletnie nie używalny do przysłony 2.8, na 2.8 jest przeciętny, dopiero od 4.0 zaczyna być bardzo dobry. Jeśli nie planujesz schodzić poniżej f4.0 to możesz próbować. Jeśli kupujesz ten obiektyw dla f1.8 to robisz bardzo bardzo bardzo zły interes.
Tom Hagen
06-06-2016, 09:31
No tak tylko, że test Optycznych dotyczy wersji dla Canona. Czy wersja dla N jest lepsza, gorsza, a może taka sama, tego nie wiemy, bo jeszcze nikt tego nie testował. Szukałem jakichś choćby ogólnych, wstępnych testów, informacji, przykładowych zdjęć i nic nie znalazłem. Generalnie byłem bardzo zaskoczony kiedy w czasie przeglądania alledrogo znalazłem ten obiektyw w "żółtej" ;) wersji. Cena na aukcji powoduje, że faktycznie dość mocno należy się zastanowić czy nie lepiej jest dopłacić do ori szkła, bo oszczędność +/- 300 zł może się okazać kiepskim interesem. Jednak u naszych małych żółtych przyjaciół ;) ten obiektyw jest oferowany w cenie 81 USD (+/- 320 zł) z wliczoną wysyłką do Polski.
Wczoraj dostałem przesyłkę.
Pierwsze z przesłoną F1,8 + D7000
https://drive.google.com/open?id=0B6usMLPb_X1KaUNNanNYNDZ5S28
Evanduril
13-07-2016, 14:51
Dziwne. Dziwny bokeh. Nie wiem czy jest ostre, czy nie. Daj coś, co nie wygląda jak makro robione obiektywem nie-makro ;)
megasnajper
13-07-2016, 15:20
I przy okazji wypowiedz się o AF może ;)
Tak na szybko:
AF ustawiany na lewą górną 1
https://drive.google.com/open?id=0B6usMLPb_X1KdVVsQTRnSzRvTGM
Autofokus działa podobnie do obiektywów ze śrubokrętem.
Nie jest demonem prędkości ale daje radę.
Miłe zaskoczenie to dodatkowa łatwo zdejmowalna folia ochronna na soczewkach.
Tom Hagen
14-07-2016, 09:15
W kwestii porównań i testów, wczoraj znalazłem coś takiego.
https://www.youtube.com/watch?v=XjmHv0t_r5Y
Evanduril
14-07-2016, 09:22
Tak na szybko:
AF ustawiany na lewą górną 1
https://drive.google.com/open?id=0B6usMLPb_X1KdVVsQTRnSzRvTGM
Autofokus działa podobnie do obiektywów ze śrubokrętem.
Nie jest demonem prędkości ale daje radę.
Miłe zaskoczenie to dodatkowa łatwo zdejmowalna folia ochronna na soczewkach.
Czyli nie ma co liczyć na normalne zdjęcia? ;)
Tom Hagen
14-07-2016, 09:51
Czyli nie ma co liczyć na normalne zdjęcia? ;)
Dajmy mu chwilę ;). Przecież dopiero co odebrał paczkę :P.
Evanduril
14-07-2016, 10:19
Pierwsze co bym zrobił to wyszedł nastrzelać zdjęć ;)
Tom Hagen
14-07-2016, 10:21
Ja pewnie też ;).
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Sory ale nie mam teraz czasu na robienie zdjęć. Pracuje w korporacji i jest teraz okres urlopowy.
Obiektyw kupiłem na:
http://allegro.pl/obiektyw-yongnuo-yn-50mm-f1-8-nikon-af-warszawa-i6304138600.html
Można skontaktować się ze sklepem:
Masz pytania? Zadzwoń, napisz :-)
792 648 692
(22) 295 12 04
0801 066 300
Napisz na GG12825223
[email protected]
Mitoya
ul. Batorego 18/223
02-295 Warszawa
Godziny otwarcia:
pon-pt 10:00-18:00
czw 10:00-19:00
I pewnie da się osobiście sprawdzić obiektyw.
Za 475 zł to bym wolał albo polować na 50G albo taniej kupić 50D..
Artekbed
14-07-2016, 20:57
Cześć
Ja kupiłem ten obiektyw u Chinola za 308 zł, ale jeszcze czekam za paczką. Jak tylko do mnie przyjdzie napiszę o swoich subiektywnych i nieprofesjonalnych odczuciach względem tego obiektywu :mrgreen: Wstawię kilka fotek, ale tak czuję, że na moje focenie to będzie super sprzęt. Do tej pory próbowałem robić zdjęcia za pomocą Zenith 50mm z pierścieniem z soczewką, który powinien ostrzyć na "nieskończoność", niestety tego nie robi :( To był główny powód zakupu Yongnuo. Odezwę się za "kilka" tygodni.
Pozdrawiam.
kurczeblade
16-07-2016, 10:22
Nie lepiej poczekać miesiąca lub dwóch, żeby dozbierać do używanego Nikkora 50 ?
I jak sprawuje się ten obiektyw? Jakieś sample?
wyrwiflak
05-09-2016, 13:24
Miałem możliwość pobawić się Yongnuo 50/1,8 na D7000 bo kumpel kupił do D5100. On musi przymykać do f2,5 z uwagi na drobne niedokładności AF, natomiast na D7000 po mikroregulacji już na f1,8 YN sprawował się jak porządna 50tka. Na f1,8 efekty zależą od indywidualnego progu akceptacji niemniej np. bokeh był lepszy niż z N50/1,8D.
Borat1979
05-09-2016, 14:33
Nie lepiej poczekać miesiąca lub dwóch, żeby dozbierać do używanego Nikkora 50 ?
Bez przesady z tym "zbieraniem" przecież używane pięćdziesiątki do Nikona można kupić za grosze praktycznie w cenie tego chinola. W ogóle to nie rozumiem po co zawracać sobie nimi głowę. Żeby to była 35 albo 85 to by miało sens ale 50? Przecież w systemie Nikona tańsze od pięćdziesiątki są tylko kity.
wyrwiflak
05-09-2016, 14:50
Ja widzę sens tego chinola tylko w przypadku body dx bez napędu AF gdzie jedyną alternatywą z działającym AF jest 50/1,8G który używany kosztuje x1,5 tyle co nowy Yongnuo. Oczywiście inną kwestią jest sens kupowania tak jasnej optyki do aparatu z prostym modułem AF i bez mikro-korekty - szanse na trafienie na zgrany duet są niewielkie nawet w przypadku Nikkorów. No ale to nie jest jakiś świeży dylemat - chociaż dzisiaj dotyczy głównie amatorskiego sprzętu.
wyrwiflak
05-09-2016, 19:35
NEFy z YN50-1,8 i D7000:
https://drive.google.com/folderview?id=0B4xBucNEDv4tUFhoV05XX3BrbkU&usp=sharing
ja jestem pod wrazeniem bo optycznie jakosc wyglada jak 50 1.8g, teraz uzywam 50 1.8g i ja jestem zadowolony z szybkosci af, a w tym yn jak jest szybki af? fajny ma bokeh :3
wyrwiflak
21-09-2016, 09:45
Szybkość AF na D7000 była ok, nie odstawała zauważalnie w żadną stronę.
Hej możecie jeszcze raz wrzucić sample z tego obiektywu, niestety linki nie działają.
wyrwiflak
01-12-2016, 10:37
Link działa tylko ktoś z przeglądających usunął mi te pliki z chmury (może zbyt pochopnie nadałem możliwość edycji każdemu ale nigdy do tej pory nie zdarzyło mi się coś takiego)
i ja teraz bije sie sam ze soba i patrze na ta stalke i cena 76$ robi swoje w porownaniu do nikkora za 950zl..
Czy ktos teraz juz moze ocenic jaka maja sie te dwa obiektywy do siebie?
Dodam, ze jestem amatorem i szukam raczej stalki do strzelania zdjec moim dzieciom i zonie:)
i ja teraz bije sie sam ze soba i patrze na ta stalke i cena 76$ robi swoje w porownaniu do nikkora za 950zl..
Czy ktos teraz juz moze ocenic jaka maja sie te dwa obiektywy do siebie?
Dodam, ze jestem amatorem i szukam raczej stalki do strzelania zdjec moim dzieciom i zonie:)
To, że nikt się nie chwali tym szkłem, też o czymś świadczy ;)
Kolega ma wersję Canona, używa przez przejściówkę do bezlustra też Canona,w manualu. Odpadają więc kwestie AF, szybkości, celności, itd. Generalnie nie jest zadowolony , krótko mówiąc mydło. Kupił to do jakichś technicznych zdjęć w pracy i widzę, że szuka następnego szkła :smile:
Po co komu szkło f1.8, które, żeby było używalne trzeba przymknąć do f4? Lepiej zostać z kitem.
Kup sobie za tę kasę jakiegoś manuala, Heliosa z mocowaniem Nikona, może coś ze starych Nikkorów. Przynajmniej będzie zabawa z bokehem. Będą to sensowniej wydane pieniądze niż na to Yonguno.
Oczywiście lepszym wyborem moim zdaniem będzie N50G lub N35DX (nie bój się używanego), bo zakładam, że masz body bez śrubokręta, nie chcę już powtarzać tego, co koledzy wcześniej pisali.
dosyc sensownie napisane:))
dzieki za opinie, moze jednak masz racje, wkoncu za 76$ cuda nie mozna zrobic:) a co do uzywanego szkielka N35DX fajne, ale nie jestem specem na tyle aby kupic uzywane szklo i nie utopic:) jeszcze tutaj z forum moze bym wzial, ale z allegro czy olx to ja nie potraife kupic online i nie wiem na co patrzec przy zakupie..
ale raz jeszcze dzieki za pomoc:))
Tom Hagen
05-01-2017, 11:14
Hmmm, być może coś w tym jest ;), ale trochę szkoda, bo przydałoby się więcej sampli z żółtej wersji. Jeśli jest faktycznie tak źle, to byłyby przestrogą przed wyrzuceniem kasy w błoto dla osób, które interesują się tym obiektywem. Tak czy inaczej, patrząc na sprzedaż na allegro, to słoik schodzi, jak ciepłe bułki. Cena robi swoje ;).
saided
Jest naprawdę sporo 35 i 50 z drugiej ręki. To popularne, niedrogie szkła, komuś nie pasuje ogniskowa, innemu przechodzi zapał. Najlepiej poszukaj w Twojej okolicy, ze sprawdzeniem, a może znajdziesz jakiś komis foto. Lepiej w zakup włożyć trochę wysiłku i mieć dobre szkło za +/-600 zł niż mydło za 400 (pamiętaj, że mogą naliczyć vat za szkło spoza UE).
odnosnie vat to wszystko rozumiem, nie pierwszy raz bym cos kupil z ali..
Jednak wlasnie szukam tych szkielek w okolicy mojej ale poprzez 2 najpopularniejsze portale i to nie wychodzi jakos super korzystnie, bo przy srednich cenach 650-700 uzywany + dojazd lub wysylka ze ~150zl taniej niz nowy..
ja powiem szczerze patrze na 35 bo malo tej ogniskowej uzywalem majac 35dx a patrzac na sample z wersji do nikona az dziwnie dobre jest to szklo
wyrwiflak
10-01-2017, 09:26
Parę postów wyżej dałem link do sampli z D7000 na pełnej dziurze - w mojej ocenie nie trzeba domykać do F4 by było używalne, podobne wrażenia mam z D800.
Kolega ma wersję Canona, używa przez przejściówkę do bezlustra też Canona,w manualu. Odpadają więc kwestie AF, szybkości, celności, itd. Generalnie nie jest zadowolony , krótko mówiąc mydło. Kupił to do jakichś technicznych zdjęć w pracy i widzę, że szuka następnego szkła :smile:
Po co komu szkło f1.8, które, żeby było używalne trzeba przymknąć do f4? Lepiej zostać z kitem.
Kup sobie za tę kasę jakiegoś manuala, Heliosa z mocowaniem Nikona, może coś ze starych Nikkorów. Przynajmniej będzie zabawa z bokehem. Będą to sensowniej wydane pieniądze niż na to Yonguno.
Oczywiście lepszym wyborem moim zdaniem będzie N50G lub N35DX (nie bój się używanego), bo zakładam, że masz body bez śrubokręta, nie chcę już powtarzać tego, co koledzy wcześniej pisali.
dla mnie to takie porownania do canona to troche z czapki wziele przeciez to optycznie 2 rozne obiektywy wiec sens porownywania yn50 canon do nikon to zupelnie 2 rozne bajki, tak jak 35 canona i nikona w yn to tez dwa rozne swiaty i 2 rozne ceny
witboy
Czy tylko mnie irytuje ten bełkot? Nie umiesz pisać w miarę zrozumiałej polszczyźnie? Translatora używasz? To pisz może choćby po angielsku.
Koledzy zauważyli, że mało jest przykładów i opinii dotyczących tego szkła. Kolega to ma, to opisałem jego doświadczenia. Możesz oczywiście uważać, że to zupełnie inne szkło i o klasę lepsze. Kup, porównaj z Nikonem, zrób jakieś testy.
Ja z pewnością nie kupię, bo wolę posiadane, choćby 50d a nawet starego manualnego 50 e series. Jeden kosztuje używany ok.350 zł, drugi ok. stówki taniej. Wolę Nikkory, mimo, że jak pokazał kolega wyrwiflak YN na plaży daje radę. 50G z silnikiem też jest do znalezienia niewiele drożej od YN, trzeba trochę cierpliwości.
używałem sigmę 50 1.4 ex ponad 1.5 roku na fx, mialem manualnego heliosa 81h tak jak 50 1.8 mk1 made in japan wszystkie ostre sztuki z czego sigma wiadomo af bardzo sredni ok 70% trafien
dla mnie osobiście 50 nie znalazła pokrycia na fx nie używałem tej ogniskowej, tak samo 35 => z powodu iż nie mam zooma żadnego aby pokryć ten zakres to nawet z chęci testu kupie, wiem ze 50 są w łodzi dostępne bywam często to może podepnę 50 i dam relacje
wyrwiflak
13-01-2017, 12:56
YN50 kupiłem w promocji i wyniósł mnie jakieś 250zł za nowy, YN35 kosztował mnie jakieś 340zł za nowy - łącznie wyszło mniej więcej w cenie używanego 50G. Ogniskowych tych używam obecnie głównie na Fujiku (24/1,4 i 35/1,4) a na lustro potrzebuję ich w sumie trzeciorzędnie i do zabawy dlatego jak dla mnie posiadanie tych szkieł ma sens mimo ich średniej jakości. Oba są identyczne pod względem budowy - różnią się tylko wnętrzem. Oba są dość dobre optycznie, lepsze niż sądziłem pod światło, oba mają AF raczej po wolniejszej stronie mocy. Czekam na YN100/2 z mocowaniem Nikona za 600zł :)
Właśnie testuję YN50/1.8 w siebie w domu i muszę powiedzieć, że za te pieniądze jestem super zadowolony. Zero zastrzeżeń jakościowych, wszystko działa na D700 i D7000 bez jakichkolwiek problemów.
Miałem swego czasu N50/1.8G i dla mnie obiektyw zaczynał być użyteczny od f/2.2. Bardzo podobnie jest z YN50/1.8 - tutaj użyteczność zaczyna się w okolicach f/2.2-f/2.5, od f/2.8 już jest ostro.
Zrobiłem kilka fotek testowych jak ktoś ma ochotę pooglądać, poniżej linki (ostrzenie na oczkach):
cropy 100% (https://goo.gl/photos/gWWYoX8ec5r8Ho6K6)
YN50 podpięte pod D700 (https://goo.gl/photos/bJrPXtHHA6uH3GUz7)
YN50 podpięte pod D7000 (https://goo.gl/photos/ggeueyAcYP1vrC2F8)
Właśnie testuję YN50/1.8 w siebie w domu i muszę powiedzieć, że za te pieniądze jestem super zadowolony. Zero zastrzeżeń jakościowych, wszystko działa na D700 i D7000 bez jakichkolwiek problemów.
Miałem swego czasu N50/1.8G i dla mnie obiektyw zaczynał być użyteczny od f/2.2. Bardzo podobnie jest z YN50/1.8 - tutaj użyteczność zaczyna się w okolicach f/2.2-f/2.5, od f/2.8 już jest ostro.
Zrobiłem kilka fotek testowych jak ktoś ma ochotę pooglądać, poniżej linki (ostrzenie na oczkach):
cropy 100% (https://goo.gl/photos/gWWYoX8ec5r8Ho6K6)
YN50 podpięte pod D700 (https://goo.gl/photos/bJrPXtHHA6uH3GUz7)
YN50 podpięte pod D7000 (https://goo.gl/photos/ggeueyAcYP1vrC2F8)
a mógłbyś zrobić podobny test na 35 ? jak oceniasz 35? a nie masz lekkiego ff? z d700? bo wydaje mi się ze ostrość jest bardziej z przodu stad nawet lekkie mydełko na 1.8
35-tki jeszcze nie mam, dopiero jedzie do mnie :)
Jak patrzę teraz na te zdjęcia, to z tym FF możesz mieć rację. Jak będę miał wolną chwilę, zrobię go jeszcze raz.
To jak będziesz miał to wstaw jakieś sample, bo się zastanawiam czy zamienić 35DX na YN35 do pstrykania na FF. Po samplach w sieci ciężko się zorientować, na jednych lipa a na drugich fajnie.
duzo sampli jest z canona a do nikona szukam i pare tych samych sampli ktore sa bdb jak na 2.0 gdzie ja ani 50 ani 35 nie uzywam prawie wcale wole 85 1.4 i to manualna to wystarczylo by mi tylko pokrycie w kadrze jak sie przekonam do ktorejs jednak ogniskowej to pewnie i tak przejde na arta
z racji ze 50 wybralem 1.2 nikona :3 <3 to 35 zamowilem yn jak sie okaze wzgledna to pewnie zamowie 100 jak bedzie dostepna do nikona, a gdy tylko paczka dotrze z kraju srodka to wstawie sample z d800
Mi niestety anulowali zamówienie na YN 35mm/2.0, więc póki co czekam na zwrot kasy.
Co do YN50/1.8 to coraz bardziej lubię ten obiektyw, szczególnie gdy jest podpięty pod D700.
Cudów oczywiście nie ma - nie jest to Sigma Art, ale od f/2.2 obrazek robi się naprawdę przyjemny.
Nie mam N50/1.8G żeby bezpośrednio porównać oba obiektywy (choć go miałem przez blisko rok), ale jeżeli chodzi o ostrość wydają mi się one bardzo zbliżone do siebie.
Co do AF, to mam wrażenie że Nikkor był jednak trochę szybszy i bardziej pewniejszy, choć znowu - trzeba by je przetestować jeden po drugim, bo z pamięcią różnie bywa.
Kilka pstryków z YN50+D700 poniżej. JPG-i prosto z puszki, choć aż się prosi, żeby to czy tamto podciągnąć w PS.
(pełna rozdzielczość: https://goo.gl/photos/mdMynCrDmv1LSYvT7)
f/2.2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/02/CGg8JuCvG2Bu1p9vHH3YgZH2EbZhpBGjVbNHeva_-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/CGg8JuCvG2Bu1p9vHH3YgZH2EbZhpBGjVbNHeva_ujQA1gCJaN odbvwfbOGah8xNq-suQwmihT2xK7K6-4FiNaFlzWShs39eJw066sw8rA0l_Jfrgj0QIp9OE25RZ7WIiOh Sz7GWIqzFeIvIjajEZ2BfCfmCe_3k4jMgKx42jmLxvS00cocBn lk6-ShdJH9s4GCLZqB28Odfy2L7YMgSN__-MmqKb_KqO2SnwgSpbBTz2vyI931STHsfjYAbuwgRcgFqZ5zah6 xRrCgrqrzjHQ9-_4vlffT81oqaPF6sDJKxcmI76zvFYz0DMpWz3fmp8pFvi2eTfC 9BYn04YNF0wtIm9u9DuObgG0hcJbGW9cA7Cn4HSorOoHvBMpZZ wwMDUPhIXrxq6GzIPRXiJM9rldM6PrQdDgxzkg26L4-YFAZMrSg6JGuTsbdyF7oQkxhO_XXYx63Ebd7pzrgGTJenuouAI Gm4gTRmEhdSsyjlBugfFNQ3ehAEIzESdXBAUJiKcgyL2HpsrGu fUGg4XCZIvUGjuOG2ovqb0Cb_wQZ2tM5EaWt8khb5i5_fzTIqe axsxWy1MUdQG0NzHm7UXG0v4Lf1uRzCmcXAOf25uOOOqp-3ZoVn1A7F=w1280-h852-no)
f/2.8
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/02/49HkBSXwDUR3HBopzRzwqjINoO4DERAaSXX83afR-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/49HkBSXwDUR3HBopzRzwqjINoO4DERAaSXX83afR5JmtA7H72z Is7H8e9Dm0KB4JIag55Gl0WN8slTRBnY0iYaE7F7_F-OgXypaEe1AHSXpXaqqi9eRzLAj2HAK3CHudvdworWGG1olLVdx 0gEiERSJFqK4rUGV-z1ylxQ4TadPIowsrhQGZKfWzoPyiGUe1rEFUbAy0NP5BpAxwD2 _cXni3_8XYIXAJI5cOpQZDimQ4qu4vgjBpqCgmibGKRR1yZe4D OPjgvQ73omuG6GCxFCrsXaiA4hKluxUTpdnkBZ4Rx0eCa3_zt8 DrHxS7oqsuwORxt1TSMJ1m-5FEOE4LYvEFp_pGBQLVAyQD7u7WTswJFYNN6EpBVxu-j3lE5f8czDyeLyxifRL2uAb10066qz9qH_CCDYxIZ3Skc_J5V0 7A8G3JqzeU2TDYtngM6LUn-qLsTYehenaOjFdezx0NWXrtBbfsHBc_ZDqz7Zl3t0A6KUN99Vw Qqvb3FVMLySLZXkstWnE4wVK6F5FFJ04-LHRzjE_cRuO8Qhb6eYrxgsaSYxE8IDlDFc3mG5Xie4mr-Y1ea8eXS_ZntyD8fYdTFNV0HUdiaua0Z8wQfpSHAhcm5MjOM0Z h=w1280-h852-no)
f/2.2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/02/wnPsqT5yPx7eT9T1RS_OayV4SUZw9J5wURx9Iq83-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/wnPsqT5yPx7eT9T1RS_OayV4SUZw9J5w-URx9Iq83f7NNP2E5T8DjAzNe_qUtIxf5PP8Sy2COf28Dkzkw4a-4l63y0k7XpWFrWBNObf2hCcK0WlAE5B_OihSLXH8lBUBkGvvTH u31bqohwXEyj9ecJ2LdGS_FnmqXPBdzVCYY9O7FitMUdqBn7SE UFg3p6b-X6DN5GU3DtxipEP843yqb6FuhGTFKXwRaZU02mHI82Z4875Ciq vVG_am_0f_WxTm_YdWihXlkhqgvvjGQnzkijSZEjBPCCANmmzF A0ihhDOoWV6MXTkAMBN8hitpmiSyp4P3eDagTLAcXD_NQ3uL1u XhzEAYjn39qZ6xwZG9hkRP70in4rY_s2QFUd1TkRyon88zytkw xFtYwu1s--RKhLrA1tob1bvzWBNGs7u4O8fowIXLFgd9a119C22ZJENRA0GW gEZ4EpsePJOPlBSaVNk0xZnYkCZ6UUMcMRM2eo1IB_1-EPVX1XmMHdbIBHwX3_zF7AKcJNBpasN_dJKhQXP6SxjlUg7nde LtHrpvd__4TrJARE3LYseI9aiYp9T6Tw2xt2zh6-Pmfz_lmf-sLfwwJ7zZkng_3jqSfC-Ffn-znyWkzfm7=w633-h950-no)
f/1.8
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/02/f5d5NNQXNABijTwt5n0X86UnJtg5c47HJYAlOK5p-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/f5d5NNQXNABijTwt5n0X86-UnJtg5c47HJYAlOK5p1s_h1ueh4DublHEvsFpeuMpxL7E8HPCa mSbXgl0lP0-UH5go0zMqEKZVRQnh_Uw4ljw-guyVkx7YqowWRXPbOM6fbHvCHnbhxB3dsEK6K-ujAAo4DaZHGla43RpjAG5gRz0Nnri_4Zyxjmc6cuYc_nH-6cxlKzoFSSXmUHOGtpsfYSjY_4BHrCWKp19UQ5LYZeHrjvGpZY N9dqi4qF5c29H6i7Y7g4NymtjrF66iVUPtC7qzFGVDaCvq7fz4 68X-87tkReU7OiSUz8kBjfeBDmMaulz7i3O0hREyTAkhMBsOlyUlHv 0sKEXYVJocq2-6yVhYv8IuodeBuTwgxUFwcYtxpNgpAcEVoZzcXzN3tJsJ0fM0w Iqdj2uZ8DX3_RqQubuqPV894IEfoqvpeFdvJH4No5LueGEP-mRcQFW_0dw7sbGkoGHbuY0vlUBEsPqjoUJHtSxmEeDHZt8c2rm OI26rNLspCw6t40htMA4JW6EtglnfZ__hSv7XiHdiOMmBnf1Oz F-ryJ_2J3EgOP2aq2ssUmicFQ8Wwzuo_H7J2YySd-7iS-XlH1kAf6kGFGLkKEhLIGMh2ie=w1280-h852-no)
O co chodzi z tym Yongnuo? Widziałem na allegro 50/1.8 za 999 zł i kilka osób je kupiło. Nikkor chyba jest tańszy, poza tym czy są jakieś różne wersje tych obiektywów, tzn. z AF-S i bez? Bo ceny są mniej więcej 500 i 1000 zł, ja byłem zainteresowany właśnie 35 mm i tak liczyłem na 400-500 zł, a tu szok. Za te pieniądze to ja kupię nówkę Nikkora 50 lub używkę jasną 1.4 lub 35 w ekstra stanie...
O co chodzi z tym Yongnuo? Widziałem na allegro 50/1.8 za 999 zł i kilka osób je kupiło. Nikkor chyba jest tańszy, poza tym czy są jakieś różne wersje tych obiektywów, tzn. z AF-S i bez? Bo ceny są mniej więcej 500 i 1000 zł, ja byłem zainteresowany właśnie 35 mm i tak liczyłem na 400-500 zł, a tu szok. Za te pieniądze to ja kupię nówkę Nikkora 50 lub używkę jasną 1.4 lub 35 w ekstra stanie...
Coś podejrzany ten wysyp YN po tak absurdalnej cenie. Do mni leci 35 YN z chin, nie mogłem się oprzeć by sprawdzić to jako dobrą zatyczkę do body za 350 zł (obecnie podrożało do ok 380zł).
YN35/2.0 w wersji Nikona to około 90$ (coś koło 360zł).
YN50/1.8 też dla Nikona to koło 76$ (~300zł).
Ze swoich doświadczeń mogę powiedzieć, że 50-tka oferuje po prostu rewelacyjny stosunek ceny do jakości. I świadomie piszę jakość bez cudzysłowu - póki co nie znalazłem powodu do narzekań. Gdybym jednak miał płacić za ten obiektyw 1000zł to bym brał bez zastanowienia N50/1.8G (jednak to szkiełko systemowe i autofokus jakby delikatnie szybszy/pewniejszy).
Co ciekawe, podpinałem ostatnio YN50/1.8 do aparatu żony (Sony A6000, oczywiście przez przejściówkę) i muszę przyznać, że choć bez AF to bardzo fajnie się spisywał.
do mnie niby jest wysłana 35 ciekawe czy przyjdzie 360 zl kosztowała, mialem dx i winieta wiec miala specyficzne u mnie zastosowanie tylko cluby, docelowo pewnie przejde na arta w tym roku jesli mi sie ogniskowa sprawdzi ale to ponad 3 tys a nie ponad 300
Z50 kupiłem 50 1.2 wiec narazie nad 50 sie nie zastanawiam chociaż może dla zabawy kupie 50 żeby ja przetestować z racji iz juz prawie wszystkie 50 podpinałem pod nikona które są dostępne z tym bagnetem od made in japan mk1 1.8 po d g w wersjach 1.4 1.8 sigme i ex i art czy heliosa 81h z kazdego z nich zrobilem po 3-4 tys zdj a niektorych i wieej, teraz używam 50 1.2 i jestem najbardziej zadowolony z 50 ze względu na bokeh
Czy jest ktoś kto przypinał tą 50-tkę do D5xxx, lub D3XXX. Prosiłbym o sample. Albo chociaż o jakieś opinie. Tylko użytkownicy modeli wymienione.
Nachzehrer
01-03-2017, 23:07
Ja mam YN50 1.8 podpięte do D3300.
Postaram się w weekend podesłać jakieś sample ale podaj adres w PM.
Próbowałem zdjęcia robić przy F1.8 ale szybko zmieniłem na F2.2.
Wcześniej używałem głownie N35 1.8G i dla mnie zdjęcia na N35 F1.8 i F2 wyglądają lepiej niż na YN50 F1.8 czy F2 (są ostrzejsze).
Tyle że za YN50 zapłaciłem 315zł z ubezpieczeniem/gwarancją w PL. Dla mnie to na prawdę dobry stosunek jakości do ceny. Zwłaszcza ze mi ogniskowa 50mm DX jakoś nie leży. Aktualnie głównie fotografuję w domu i tu N35 1.8G wygrywa. Obiektyw kupiłem bardziej jako eksperyment na ile zachwalana przez wielu ogniskowa 50mm przypadnie mi do gustu :)
coś pechowe są te 35 mi własnie się okazało ze paczka dotarła ale chyba gdzieś w chinach wiec otwieram spor...
Nachzehrer
06-03-2017, 01:07
No to teraz taka "biedniejsza konfiguracja" czyli D3300 + YN50mm f1.8 który doszedł do mnie niedawno z chin za kwotę około 315zł z ubezpieczeniem :)
f1.8 ISO100
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/5l2b2pb36qgokel5u6xw6li1hutiorpg-1.jpg
źródło (https://app.box.com/shared/static/5l2b2pb36qgokel5u6xw6li1hutiorpg.jpg)
f2.2 ISO100
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/n8hpv6u0lrqh1yfpruc55oqmn99yuxn1-1.jpg
źródło (https://app.box.com/shared/static/n8hpv6u0lrqh1yfpruc55oqmn99yuxn1.jpg)
f2.8 ISO100
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/knf381im0pojv9wic6d2g49lfhrnr7hh-1.jpg
źródło (https://app.box.com/shared/static/knf381im0pojv9wic6d2g49lfhrnr7hh.jpg)
f1.8
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/3o1q5wxx4efybc8cqe1b0ur25ap7l6uq-1.jpg
źródło (https://app.box.com/shared/static/3o1q5wxx4efybc8cqe1b0ur25ap7l6uq.jpg)
f2.2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/3o1q5wxx4efybc8cqe1b0ur25ap7l6uq-1.jpg
źródło (https://app.box.com/shared/static/3o1q5wxx4efybc8cqe1b0ur25ap7l6uq.jpg)
f2.8
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/t5ntl5vw8fdzkbu1p8s4b614njob9fxa-1.jpg
źródło (https://app.box.com/shared/static/t5ntl5vw8fdzkbu1p8s4b614njob9fxa.jpg)
F1.8:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/r94bo21ro5r2xmrrz24f24cn5u02yfhz-2.jpg
źródło (https://app.box.com/shared/static/r94bo21ro5r2xmrrz24f24cn5u02yfhz.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/flypwjnt88pgrjqzyzr5tcdo6rnqq5gr-1.jpg
źródło (https://app.box.com/shared/static/flypwjnt88pgrjqzyzr5tcdo6rnqq5gr.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/l96pmw9bdb79hy7b7n0bn473dmyvv5bm-2.jpg
źródło (https://app.box.com/shared/static/l96pmw9bdb79hy7b7n0bn473dmyvv5bm.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/gqckognugt68zvw8blyabbhb88ysopz5-1.jpg
źródło (https://app.box.com/shared/static/gqckognugt68zvw8blyabbhb88ysopz5.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/kl0y73mpl1ciwitxart42fyhdk6wf64p-1.jpg
źródło (https://app.box.com/shared/static/kl0y73mpl1ciwitxart42fyhdk6wf64p.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/wqf0a1h0umooq4vhly9fqxg06iwag75m-1.jpg
źródło (https://app.box.com/shared/static/wqf0a1h0umooq4vhly9fqxg06iwag75m.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/sqkwvblzt1rm1wk9qqxcls1bsve8o6tc-1.jpg
źródło (https://app.box.com/shared/static/sqkwvblzt1rm1wk9qqxcls1bsve8o6tc.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/jgioin19y1qotg15vj5im8lvnijbhr9v-1.jpg
źródło (https://app.box.com/shared/static/jgioin19y1qotg15vj5im8lvnijbhr9v.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/zj2em8n6jo6t3f160ui48ngos9rd6pnx-1.jpg
źródło (https://app.box.com/shared/static/zj2em8n6jo6t3f160ui48ngos9rd6pnx.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/5gn2asnq43pmo2cnmp7hmk5nahai7lsq-2.jpg
źródło (https://app.box.com/shared/static/5gn2asnq43pmo2cnmp7hmk5nahai7lsq.jpg)
Nachzehrer
06-03-2017, 02:00
Nie mogę edytować już postu powyżej :(
Dla mnie sprawa jest prosta:
Albo kogoś stać i kupuje Nikkora 50mm 1.8 lub lepszy obiektyw, np. Sigmę 1.4 art
albo kogoś nie stać na lepszy, i kupuje YN 50mm 1.8 na chińskim portalu za około 300zł (u mnie około 315zł z ubezpieczeniem w PL).
Dla mnie nie jest to główna ogniskowa, wolę mojego Nikkora 35mm 1.8G ale mnie owy obiektyw pozytywnie zaskoczył :). W podobnej cenie można mieć używane szkło bez silnika AF (choć np. Jupiter 9 i MIR 24h potrafią kosztować więcej).
Tu za ok.300zł dostajemy nowiutki obiektyw z foliami zabezpieczającymi, nowiutkim pudełkiem, a te 400-500zł może lepiej przeznaczyć na lepsze body albo drugi używany obiektyw.
Jak dla kogoś liczy się jakość obrazu a cena nie gra takiej roli to YN nie jest dla niego. Jak ktoś jest amatorem i cena dla niego jest bardzo znacząca to YN to bardzo dobry wybór :)
Jak ktoś by chciał więcej fotek/wyższą rozdzielczość/RAW to pisać na PW
Dla mnie sprawa jest prosta:
Albo kogoś stać i kupuje Nikkora 50mm 1.8 lub lepszy obiektyw, np. Sigmę 1.4 art
Dla mnie sprawa jest jeszcze prostsza - jeśli kogoś nie stać na eksperymenty i zabawę, kupuje jak wyżej.
A jeśli stać, bierze YN i się cieszy AF w cenie pleśniaka. Jeśli za rok padnie, kupi YN v.2 poprawiony i też za grosze.
Wszystko na zasadzie "biednego nie stać na tanie rzeczy".
A foty całkiem fajne. Chyba też se kupię. :-)
wyrwiflak
06-03-2017, 09:57
D800 + YN50/1,8@f2,0
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/2DgG2NpDVVqhJMELoDx3VPg9gBjwOItbl521FZRv-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/2DgG2NpDVVqhJMELoDx3VPg9gBjwOItbl521FZRvNQKG-JQVyIC3VX4bOREdns4Kb3JhX24n2pBrxAINj1gdS_mJw3ehOke wFPHJO7byBxAoroOhghWvX7QYpM_6a-LbwyBGY1f36HV3mM8gIghM2UjVNgFVqghzLSLypZk_JIw3XuL_ ezaJDqqUR00NUyN3kinuldzbWK2Yi7oyTjv6dwJ4G2DWbxJTY8 qey0PA2Zav_urxdilxJ2TfCrhLZDphG7CIMQWIQCiGVp_LhZGA Xdj_lM-CXzXwBKz5h9Kyg1Bpb42qNV3d5YQzbpQ6c8gf-Ev4HiIr2vqsCoOC8UD3aMAo61zPFVCiA_F6qzWjr-2Oq41lyeIlnQQ4qmQGNsHL_UgwasIWqaSczHH3kCABWKGg6pHW ttD_9pK7C6MwA7ybGtZMgqdlNDfvgFVKiGwgLjP9mwFSpcz1ie xoauPCyMhYfUr48rZKOyp3PsYk_modAV_zHatylE2kfFT7y3MT JFzvSGfaJVqLfvxkxpJlxI0UQgXVihgSyZW9PnIva4kQi5EHUG _2575GdRR-sBUpdrHf7rsPBhJVoJf-YIjds9A-O4jbtr7-cEOl2vqXfMXIChzd4Uc99xSAvApmNsjxym1nZ_zC-dFm9sDe2UrDEB_9JKQg_ZD3kFwJmnwop7Y=w675-h1011-no)
D800 + YN35/2,0@f2,0
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/J_FKotoX24Yh8Nvu7Mvy5YP83ai6MasKxkFUvFKQ-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/J_FKotoX24Yh8Nvu7-Mvy5YP83ai6MasKxkFUvFKQwosrpQJ6CL1b2Ab43mjqL8tp3c7 BIHnI4PGTldm6vG4zouPN9s-6vJcPUfUb4kkEYpl3lNeMctHI2apxUsAbyMurcc6UpuZBJ-IVt8s9fkR1PTos2Gix2_7BzRh70BFNq84BtcZGU-TCV8jvCLSd97_7WWySEv3agxpICd_ABngnbQG93kCrEQj46zk2 1LE_y967bnX-9a4avPRE3qOGL-XCmCmjjHV7QUm4fuzxTgQf70bxRnaWGRjlh6gnLe8zX4HQgkPE 7ktlX7iok_NzmDXD6hHKdChJqEm1rCMeRqwazMGGqHlOdOEs_Y lPAzenv_0F7tn-p9eGv65K4gjVhV3JPhiZgtC66Do3LbRO9IgJtWUQYtT4ClBhMc JPfrt7iLHEGrHGj326DlH3tojY5EuMep1yGxsoj3yJ6igrkvGn UxRZYTOgfME6f20DrHL8MUnW3s3uGUV_h9MFsKSpuz8bY1SZdF SISEyezaBHxfsA9d-5y6oB6oEIFNu27CcmZ_tQjv1JXf2R-8jY_FI6HRJ-usaASoNY7LLzQlwtWGPaef2jDvOwI_up1c3N26UuYQcSr2P-KPZ1skFgbQnX8Uo75352PXd1bPcCaOuT_D6hBVKHfQRfwYnWfi voekndow=w1515-h1012-no)
chyba fajna jest ta 35 :)
jurkarol
07-03-2017, 00:23
35 mm G 1.8 jak się ma do yongnuo?
jeśli chodzi o 35 dx to bdb szkło pod warunkiem korzystania na dx, ja na fx mimo ze rysował pięknie ostrość bajka mogłem używać tylko w klubie do max 1.5 metra bo potem winieta straszna...
jurkarol
07-03-2017, 00:33
jeśli chodzi o 35 dx to bdb szkło pod warunkiem korzystania na dx, ja na fx mimo ze rysował pięknie ostrość bajka mogłem używać tylko w klubie do max 1.5 metra bo potem winieta straszna...
mam n35, tylko jak to wypada w porównaniu do yongnuo?
Jak wypada pod względem rozdzielczości i bokeh YN50/1,8 na tle pleśniaków np. Heliosa 44?
Nachzehrer
07-03-2017, 01:27
mam n35, tylko jak to wypada w porównaniu do yongnuo?
Nie robiłem porównania. Moje subobiektywne zdanie po tym jak zdjąłem N35 1.8 jest takie że N35 wydawał mi się ostrzejszy.
Jak będę miał trochę czasu mogę zrobić porównanie N35, YN50, Jupiter9, Mir24h, Helios 44M-2
YN50 f1.8
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/5gn2asnq43pmo2cnmp7hmk5nahai7lsq-1.jpg
źródło (https://app.box.com/shared/static/5gn2asnq43pmo2cnmp7hmk5nahai7lsq.jpg)
mam takie male pytanie z alliexpress jak ktoś zamawiał doliczali wam vat?
Jeśli masz pecha na kontroli celnej to mogą doliczyć.
wiem własnie ze to loteria, z telefonami częściej doliczają ale tez niema reguły
Mnie bardziej interesuje Yongnuo 35 mm. Czy ktoś ma i mógłby podzielić się wrażeniami, a najlepiej jakimś porównaniem?
czekam na 35 już na dniach będzie w pl wiec napewno będę dawał sample, ta ogniskowa najbardziej mnie interesuje, ale zanim kupie arta chce zobaczyć jak mi podejdzie 35 bez winiety jak w przypadku dx
Mnie bardziej interesuje Yongnuo 35 mm. Czy ktoś ma i mógłby podzielić się wrażeniami, a najlepiej jakimś porównaniem?
wyrwiflak ma. Podesłał mi sample, dla bliskich odległości jest całkiem spoko, dla dalszych - porażka. Chciałem budżetowe 35 kryjące FX, ale 35DX jest do tego celu lepsza.
czemu na dalszych porażka? 35 dx na dalszych odległościach robi mega tunel zwłaszcza od f3.5
wyrwiflak
17-03-2017, 09:27
To nie jest jedyna jasna stałka która trzeba domykać przy ostrzeniu na nieskończoność, po prostu trzeba mieć tego świadomość. Jakby co służę samplami do własnej oceny.
a może ktoś podesłać rawy z 35? ew jpg i wrzucić na serwer?
Nie rozumiem jeszcze jednej rzeczy, dlaczego są po 589 i po 999 zł. Czymś się różnią? Ten droższy ma nawet w opisie DX co już w ogóle jest dziwne.
paaaniieee reklama dx to wiadomo ze tańszy :D a fx paaanie toc to kryje pełna klatkę nówka sztuka
No właśnie ten DX jest droższy. Czy w ogóle są różne wersje tego obiektywu do Nikona, chodzi mi o 35 mm. Myślałem, że tylko jedna, ale takie różnice w cenie? 1000 zł za taki obiektyw?
wyrwiflak
21-03-2017, 15:31
Podaj może jakiś link, o jakiej wersji DX tego Yongnuo niby piszesz?
No właśnie ten DX jest droższy. Czy w ogóle są różne wersje tego obiektywu do Nikona, chodzi mi o 35 mm. Myślałem, że tylko jedna, ale takie różnice w cenie? 1000 zł za taki obiektyw?
nawet na allieexpres reklamują jako dx ale w specyfikacji jak wół jest ze fx :) poprostu marketing i pod tych co szukają coś typowo pod dx
Nie podam linka, nie będę robił reklamy. Jest to pierwszy od razu wynik na allegro, 999 zł.
Podaj może jakiś link, o jakiej wersji DX tego Yongnuo niby piszesz?
Ale po prostu chciałem 100% pewności, że jest tylko jedna wersja i reszta to marketing.
wyrwiflak
22-03-2017, 09:38
O faktycznie, ale ktoś pojechał z ceną. Jak na moje to jest szukanie jelenia.
Nie podam linka, nie będę robił reklamy. Jest to pierwszy od razu wynik na allegro, 999 zł.
Ale po prostu chciałem 100% pewności, że jest tylko jedna wersja i reszta to marketing.
Panowie. Czy może ktoś z Was wie jaki jest skok gwintu w takim obiektywie? I czy jest metryczny czy calowy? Pozdrawiam.
Nachzehrer
24-03-2017, 00:03
Z tego co wiem jest jedna wersja a nie DX FF :)
a może ktoś podesłać rawy z 35? ew jpg i wrzucić na serwer?
Kilka fotek z D5000 i Yongnuo 35.
Jak na moje amatorski pstrykanie jest OK.
http://img45.imagevenue.com/img.php?image=212442244_3_123_54lo.JPG
http://img239.imagevenue.com/img.php?image=212444258_1_123_372lo.JPG
http://img153.imagevenue.com/img.php?image=212561863_2_123_367lo.JPG
moja 35 jest juz po cle wiec pewnie jutro bedzie u mnie
Przyszedł do mnie, powiem szczerze jestem zadowolony z tej 35 mimo ze kontrola celna dołożyła mi praktycznie 100zl to zakup i tak i tak sporo taniej niż w pl, sam obiektyw hmmm ma dość wolny af porównywalny z tym z 35dx, ostrość może nie jest demonem ostrości na f2 ale obrazek jest w 100% użyteczny a od 2.5 jest wg mnie bardzoooo dobrze,
d800 jakieś pstryki żołnierzyka na balkonie exif zachowany
[img=http://img202.imagevenue.com/loc438/th_84511__0003046_122_438lo.jpg] (http://img202.imagevenue.com/img.php?image=84511__0003046_122_438lo.jpg)[img=http://img200.imagevenue.com/loc598/th_84514__0003047_122_598lo.jpg] (http://img200.imagevenue.com/img.php?image=84514__0003047_122_598lo.jpg)[img=http://img147.imagevenue.com/loc493/th_84518__0003048_122_493lo.jpg] (http://img147.imagevenue.com/img.php?image=84518__0003048_122_493lo.jpg)[img=http://img144.imagevenue.com/loc372/th_84538__0003049_122_372lo.jpg] (http://img144.imagevenue.com/img.php?image=84538__0003049_122_372lo.jpg)
Przyszedł do mnie, powiem szczerze jestem zadowolony z tej 35 mimo ze kontrola celna dołożyła mi praktycznie 100zl to zakup i tak i tak sporo taniej niż w pl, sam obiektyw hmmm ma dość wolny af porównywalny z tym z 35dx, ostrość może nie jest demonem ostrości na f2 ale obrazek jest w 100% użyteczny a od 2.5 jest wg mnie bardzoooo dobrze,
d800 jakieś pstryki żołnierzyka na balkonie exif zachowany
[img=http://img202.imagevenue.com/loc438/th_84511__0003046_122_438lo.jpg] (http://img202.imagevenue.com/img.php?image=84511__0003046_122_438lo.jpg)[img=http://img200.imagevenue.com/loc598/th_84514__0003047_122_598lo.jpg] (http://img200.imagevenue.com/img.php?image=84514__0003047_122_598lo.jpg)[img=http://img147.imagevenue.com/loc493/th_84518__0003048_122_493lo.jpg] (http://img147.imagevenue.com/img.php?image=84518__0003048_122_493lo.jpg)[img=http://img144.imagevenue.com/loc372/th_84538__0003049_122_372lo.jpg] (http://img144.imagevenue.com/img.php?image=84538__0003049_122_372lo.jpg)
Witam.
Też bałem się opłaty celnej. jak zobaczyłem że WER Warszawa posłał przesyłkę na WER Zabrze to byłem pewien cła. Bardzo się zdziwiłem że przesyłka została wysłana do doręczenia bez cła. Okazało się ze sprytny chińczyk zadeklarował wartość przesyłki 18 dolarów a oprócz obiektywu kupowałem filtr UV, osłonę słoneczną i mieszek. Całość łącznie z rozszerzoną gwarancją wyszło 378,69 PLN.
no mi wyszło 340 plus 96 ale gość z poczty nie brał kasy ja nie wiem na jakie konto je wysłać pewnie niedługo się na poczcie kapną ze nie przyjęli kasy, ja zamawiałem zwykły sam obiektyw a i tak wysłali z uv i pokrowcem i oslona
nie mogłem edytować wiec napisze jeszcze...af jest wolny ale skuteczny myli sie akceptowalnie, z osłona przeciwsłoneczną na nieskończoności i nieprzymknięciu obiektywu np do f8 winietuje po zdjęciu osłony jest ok. Mój obiektyw wymagał mikro kalibracji na plus 3 i teraz nawet na f2 jest bardzo ok a 2.2 wg mnie w centrum jest baaardzo dobrze sample podsyłam :D niedługo parę sesji mi się szykuje wiec pewnie będę dalej testowac
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/th_376690841__0003165_122_245lo-1.jpg
źródło (http://img230.imagevenue.com/img.php?image=376690841__0003165_122_245lo.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/th_376726390__0003166_122_579lo-1.jpg
źródło (http://img288.imagevenue.com/img.php?image=376726390__0003166_122_579lo.jpg)
Czyli co, za takie pieniądze to tylko brać?
O tej 100mm f2 wiadomo coś więcej kiedy (czy) będzie?
hostman22
05-04-2017, 22:31
Czyli co, za takie pieniądze to tylko brać?
O tej 100mm f2 wiadomo coś więcej kiedy (czy) będzie?
właśnie nic..., też czekam i czekam... :(
(mail wysalem zero odpowiedzi)
czy tylko brać? macie sample czy jest mydło czy nie...af może nie jest porywający, ale trafia ostrość wg mnie spokojnie na 2.0 można robić zdj a 2.2 już jest bdb, po mikrokalibracji tylko lepiej się zrobiło nawet jak za 400 dałem to myślę ze w torbie nie bardzo mocno będzie przeszkadzać, tak jak 28 1.8g które jest droższe i większe, tez czekam na 100 :D
wojtek321
06-04-2017, 15:47
nie mogłem edytować wiec napisze jeszcze...af jest wolny ale skuteczny myli sie akceptowalnie, z osłona przeciwsłoneczną na nieskończoności i nieprzymknięciu obiektywu np do f8 winietuje po zdjęciu osłony jest ok. Mój obiektyw wymagał mikro kalibracji na plus 3 i teraz nawet na f2 jest bardzo ok a 2.2 wg mnie w centrum jest baaardzo dobrze sample podsyłam :D niedługo parę sesji mi się szykuje wiec pewnie będę dalej testowac
http://img230.imagevenue.com/loc245/th_376690841__0003165_122_245lo.jpg
źródło (http://img230.imagevenue.com/img.php?image=376690841__0003165_122_245lo.jpg)
http://img288.imagevenue.com/loc579/th_376726390__0003166_122_579lo.jpg
źródło (http://img288.imagevenue.com/img.php?image=376726390__0003166_122_579lo.jpg)
Zdjęcia wyglądają super, z jakiego sklepu brałeś ten obiektyw? Zastanawiam się nad pogonieniem swojego 50MM 1.8D i wzięciu tej 35, co myślicie o takiej zmianie?
https://pl.aliexpress.com/store/product/Yongnuo-YN35mm-F2-lens-Wide-angle-Large-Aperture-Fixed-Auto-Focus-Lens-58mm-UV-filter-lens/916754_32763207245.html?spm=2114.12010612.0.0.0Xut 64
od nich brałem, był wtedy ciut tańszy o parę $$ wg mnie w pełni użyteczny jest od f2 co będę powtarzać, czy warto było wydać? wg mnie tak bo nawet jak 35 jako ogniskowa mi się nie spodoba to szkło jest dobre i lekkie wiec w torbie zawsze miejsce będzie na niego, wiadomo sigma to nie jest ale f2 sadziłem ze będzie mydło a jest naprawdę znośnie i to na d800
Może niektórych to zainteresuje: jak się podłączy YN 50/1.8 do analogowego Nikona F5 to niestety autofokus nie działa.
Z kilkoma cyfrówkami z którymi próbowałem ten obiektyw nie było jakiegokolwiek problemu.
jak na 400 zl zł myślę ze spoko :
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://naforum.zapodaj.net/images/32a5aeb35a7c.jpg)
źródło (https://naforum.zapodaj.net/images/c015b9e5f264.jpg)
wojtek321
07-04-2017, 18:14
Wygląda to mega dobrze, jedyne co mnie w tym szkle odstrasza to Canonowski design który jest po prostu paskudny, ale i tak planuje wymienić swoje 50mm 1.8D na to YN, zobaczymy jak na DX się będzie spisywać. :)
jesli chodzi o 35 i 50 to wygladaja jak wysr...z nikona :) moja 35 to praktycznie klon 35 dx, ale o dziwo nie winietuje na dalsze odleglosci i jest uzyteczny od pelnej, jak by byl 1.8 to juz w ogole bajka by byla
YN 35 i 50 do Nikona mają obudowę taką samą jak Nikkor 50 1.8G. I właśnie mnie przekonaliście na zmianę 35DX na YN35 :D
af jest dziwny ale trafia dobrze dzis zobacze jak z lampa w klubie sie sprawdzi ale z lampa mam korekte minus 6 a bez lampy musze dawac plus 2 badz 3 testuje jeszcze
źródło (https://naforum.zapodaj.net/images/7cc0d22bfd2c.jpg)
exif zachowany we wszystkich
Wygląda to mega dobrze, jedyne co mnie w tym szkle odstrasza to Canonowski design który jest po prostu paskudny, ale i tak planuje wymienić swoje 50mm 1.8D na to YN, zobaczymy jak na DX się będzie spisywać. :)
Oj, tej 50/D to bym nie wymienił na chinola, choćby ze względu na ciekawszy bokeh nż w nowszych/innych 50. Jak potrzebujesz 35, bierz Nikkora 35/1.8DX, optycznie i na dodatek za tę cenę trudno mu coś zarzucić.
Ta chińska popierdółka radzi sobie z D800? Nieźle.
Tylko tak się lekko czepię. Temat jest o 50/1.8 a Ty fotki z 35/2 pokazujesz. ;)
jakoś wszystko poszło w kierunku yn można by było rozdzielić te dwa tematy, chociaż yn narazie są dla nas 2 jeśli 100 będzie tak dobra jak 35 to biorę w ciemno :d
No niestety. Tylko Canon jak na razie... Szkoda, szkoda. Za 700zł chyba sam bym kupił. :D
ale swoja droga czekaliśmy rok na 35 i się opłaciło na 50 tez sporo czekaliśmy wiec niech zrobią później a równie dobry :)
hostman22
07-04-2017, 22:06
Ta chińska popierdółka radzi sobie z D800? Nieźle.
Tylko tak się lekko czepię. Temat jest o 50/1.8 a Ty fotki z 35/2 pokazujesz. ;)
Ojtam.., Ojtam... :mrgreen:
dobra zeby nie było rozowo ze wspomaganiem z sb910 front focus ze moze mi starczy mikro na minus 20 przy wspomaganiu z body jest ok..ale w sumie n28 1.8 tez ma problem z sb910 ale tam sie zmienia o ok 10 jednostek mikro
znów nie mogę edytować ;/ no to dodam tylko że ze wspomaganiem z wyzwalacza 622 niema problemu tylko sb910 robi kiszkę...
znów nie mogę edytować ;/ no to dodam tylko że ze wspomaganiem z wyzwalacza 622 niema problemu tylko sb910 robi kiszkę...
Ja generalnie wspomaganie z lampy w 910 wyłączam, bo to proszenie się o problemy.
PS
Jak oceniasz aberracje w stosunku do podobnych, jasnych szkieł?
aberracja jest widoczna ale dość łatwo korygowalna ale najbardziej oczywiście na f2 od 2.2 czyli naprawdę niewiele więcej już jest dobrze nawet bardzo dobrze, jedynie af jest dziwny ale można go łatwo wyczuć
Czy to chińskie dzieło będzie współpracowało z d7100 ? Lepiej wyjdzie kupic nikkora 35mm 1,8g czy kupic 35 i 50 mm chińskiego dzieła? :P
wojtek321
14-04-2017, 00:59
Czy to chińskie dzieło będzie współpracowało z d7100 ? Lepiej wyjdzie kupic nikkora 35mm 1,8g czy kupic 35 i 50 mm chińskiego dzieła? :P
Będzie współpracować, zawsze lepiej kupić Nikkora, ale jak można mieć w tej same cenie dwa szkła... Ja bym brał YN, szczególnie że 50mm to praktycznie kopia Nikkora i największa różnica to chyba nieco wolniejszy AF.
po paru dniach z 35 yn powiem jedno af nie jest jednak aż tak wolny jak mi sie wydawało :) ale czesto mialem ff ale mikrokalibracja z moim body wchodzi na plus 4 i chyba się dogadali z d800 pod tym względem, aberacji jakoś szczególnie nie ma
Ja swoje Yongnuo 35/2 kupiłem z polskiej dystrybucji za 600 zł z przesyłką i jestem więcej niż zadowolony. To jest obiektyw klasy takiej samej jak tanie stałki nikona. Myślę, że spokojnie dorównuje 35/2, a jest tańszy nawet od używanego. Jak coś dłuższego wypuszczą to nawet nie będę się zastanawiał.
to taki mały test yn na f2 z sigma art na f2 :3 hehe
yn
źródło (https://naforum.zapodaj.net/d8486abe86e1.jpg.html)
sigma
źródło (https://naforum.zapodaj.net/e131bc187556.jpg.html)
jak widać w słońcu gdy są większe kontrasty yn jest naprawdę fajne na pewno używalne na f2 ale co do sigmy która jest rekordowa jeśli chodzi o 35mm to cóż można powiedzieć i przymknięta w teście o 1ev :) w przybliżeniu 350 vs 3300 :3 ale po resize w dół z 36mpx yn tak źle już nie wygląda ale cropowanie wtedy odpada żeby było ok:)
natomiast jeśli chodzi o sigme można ja kochać ale i nienawidziec af bez docka z moim body waha się od +2 do +8
no i na f2.8 gdzie sigma osiąga ok 45 lpmm
yn
źródło (https://naforum.zapodaj.net/e8fa0dc50f40.jpg.html)
art
źródło (https://naforum.zapodaj.net/4ae9b50a11bc.jpg.html)
witboy z exif wynika, że obydwa przykłady są na f2.
Dawno tu nie zaglądałem, dzisiejsza rozmowa w pracy, z koleżanką, która zapytała mnie jaki obiektyw do fotografii dziecięcej, to sprowokowała.
Szukając cen stałek 50mm trafiłem, na obiektyw yangnuo. Nie miałem pojęcia, że obiektywy robią. No i przeczytałem ten temat, no i kupiłem sobie 35mm, jako że i tak miałem wymieniać 35dx na coś fx-owego.
Zobaczymy jak przyjdzie, dawno już nie kupowałem nic do fotografii mojej.
Jej polecę tą 50mm, bo widzę że całkiem ok. A cena świetna.
Temat coś martwy.
Kupiłem obie 35 i 50.
Sa lepiej wykonane niz 35dx i 50 1.8d które idą na sprzedaż.
Ostrzą ładnie w punkt, prosto z pudełka. Manualny fokus działa bardzo podobnie jak manualnych, co mnie mile zaskoczyło. bo piercien mf we wspomnianych nikonach to totalne badziewie. Jak wyjdzie 85mm dla nikona to też kupię. Zamieni moją 85 1.8d
A wrzuć przykładowo te same kadry przy ostrzeniu na typową odległość (porównanie realnych ogniskowych dla obu 35 i 50). Mnie 100 f2 najbardziej ciekawi.
Co znaczy porównanie realnych ogniskowych? Jam mam fx i ogniskowe są, takie jakie są.
Dobrze gdyby tak było. Niestety rzeczywiste ogniskowe różnią się mniej lub bardziej dla różnych szkieł i/lub odległości ostrzenia (hasło focus breathing). Zmierzone dla niektórych konstrukcji podają przykładowo w bazie photodo. Chociaż dla mnie najsensowniej pokazują to kadry z tej samej odległości, przykładowo tak jak robi to Cichy klik (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=277969), czy Witboy kilka postów wyżej.
Eee, tam takie szczegóły dla mnie są mało istotne. To może być istotne jeśli fotografował bym w jakimś małym studio.
taki portret jak byście się zastanawiali jak wygląda coś żywego na zdj a nie ołowiany żołnierzyk oczywiście exif dostępny przysłona oczywiście 2.0 35yognuo
źródło (https://naforum.zapodaj.net/images/a7569d6abc90.jpg)
Ale to już po mocnym PSie.
Ja swojego biorę właśnie na wakacje z d600 awaryjnie będę miał tamrona 28-85 F2.8 ale postaram się głównie używać yangnuo 35mm.
Ostatnio chrzciny całe obskoczylem sigma 28mm f1.8 to wakacje na 35mm myślę bez problemu.
Fajnie się aparat nosi z taką lekką stałką, nie ciąży do przodu na pasku.
ale ostrość i użyteczność widać ze się da coś zrobić na 2.0 a nie ze mydło powidło
Tak czytam ten wątek i zastanawiam się jaka jest wasza opinia w kwestii yongnuo 50 mm czy nikkor 50 1.8 D do nikona d7200 załóżmy że cena taka samo co wybrali byście priorytet to lepszy obrazek na f 1.8.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
N50D posiadam. Ładne odwzorowanie kolorów, kontrast, ciekawy bokeh ale na 1.8 to ostry szczególnie nie jest. Ale do portretu może wystarczy. O YN to sam poczytaj w tym wątku, są zadowoleni koledzy, ja nie miałem i nie odczuwam potrzeby.
1.8D ma taką cenę, że nie widzę sensu szukać obiektywów innych firm jesli silnik nie jest potrzebny, jest dobrze wykonany, dość solidnie, a optycznie podobny do nowszych. Druga sprawa to obiektyw pod fx i 35dx1.8g wypada imo na dx ciekawiej. Trzecia to ostrość, na 1.8-2.0 jest miękko, 2.4-2.8 zaczyna się ostrość, na F/2.0 ostra jest wersja jaśniejsza 1.4D. Zdjęcia z YN możesz zobaczyć w tym wątku, tylko sa tu jeszcze wmieszane zdjęcia z yn35/2, gdzieś w Internecie było nawet bezpośrednie porównanie.
Pugilares
31-05-2017, 14:15
Napisano tu, że któryś z tych dwóch Yongnuo nie działa z Nikonem F5. Tzn. nie działa AF.
Czy ktoś z Państwa próbował Yongnuo 35 i/lub Yongnuo 50 z Nikonem F80? Chodzi mi o to, czy działa AF, a także ew. inne uwagi co działa, co nie działa.
Odnośnie AF, miałem możliwość podpięcia YN 50/1.8 do kilku korpusów, więc kilka informacji dla potomnych:
D700 - ustawiona drobna korekta (+5), poza tym duży procent trafionych zdjęć (na 10 zdjęć tak 8-9 było OK, głównie f/2.2-2.8, raczej statyczne portrety)
D7000/D7200 - bez korekty, ale zauważalnie niższy procent trafionych; AF w LiveView bez problemów
F5 - brak AF; jakoś nie przekonuje mnie ten obiektyw do manualnego ostrzenia, więc tu już go nie podpinam
F100 - AF działa na razie bez żadnych problemów, ale robię dopiero pierwszą rolkę, więc jeszcze nie wiem, co wyjdzie
Tak czytam ten wątek i zastanawiam się jaka jest wasza opinia w kwestii yongnuo 50 mm czy nikkor 50 1.8 D do nikona d7200 załóżmy że cena taka samo co wybrali byście priorytet to lepszy obrazek na f 1.8.
Mam oba. Zostawiam sobie yangnuo, obrazek bardzo podobny ale af działa lepiej (na moim d600), trafia celnie bez korekty.
Jest lepiej wykonany i manualny piercień fokusa działa o wiele lepiej niz na 50 1.8d
Mam go w d3200 i jestem bardzo zadowolony mimo posiadania 35 mm nikona teraz jest to moje podstawowe szkło
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Klaudia382
10-06-2017, 10:03
Witam. Jestem totalny amatorem więc przepraszam za moje głupie pytania.
Jestem właśnie na kupnie Nikona D5300
Aparat potrzebny jest mi do autoportretów i blogowania.
Szukam taniego obiektywu, Nikkor 50 mm f/1.8 G AF-S jest dla mnie troszkę za drogi.
Moje pytanie brzmi: Czy yongnuo 50mm f/1.8 ma wbudowany silnik?
Z tego co wiem to do Nikona D5300 to tylko obiekywy z AF-S
Czy yongnuo będzie dobrze działać z D5300? Nie chce manualnego obiektywu.
Moje pytanie brzmi: Czy yongnuo 50mm f/1.8 ma wbudowany silnik?
Z tego co wiem to do Nikona D5300 to tylko obiekywy z AF-S
Czy yongnuo będzie dobrze działać z D5300? Nie chce manualnego obiektywu.
Ma silnik i będzie działać.
A wie ktoś, czy jest do tego YN50 jakaś dedykowana osłona przeciwsłoneczna oprócz tych wkręcanych?
chyba te same co do nikkorow, u mnie na 35 z oslona mam niezle winietowanie i chyba przestane uzywac oslony do 35
Czyli HB-47 ? Jam mam DX-a to chyba nie powinno być problemu .
tak ja na yn 35 mam wlasnie zamiennik hb 47
Jestem miło zaskoczony tym obiektywem, na f/1.8 ostry i z tego co pamiętam nikkor 1.8/50 D był gorszy zdecydowanie, 50 G nie miałem, fakt że kupiłem sztukę selekcjonowaną ale czy faktycznie to nie wiem, fakt że jest ok, af ładnie szybko działa i celnie, nie wymaga mikro kalibracji, ładny bokeh.
Nachzehrer
30-07-2017, 20:16
Ja dodam kilka sampli na puszce D60 :)
http://www.23hq.com/Nachzehrer/album/33637102
Zrobione 29-07-2017 podczas spaceru :)
Damiantst
31-07-2017, 17:45
Witam
Jakie macie doświadczenie z tym obiektywem 50mm
Jestem początkujący i mam problem z nim , przy 1,8f słabo ostrzy , zdjęcia są miekkie(delikatnie rozmyte), dopiero od 3,2 robi zdjęcia ostre , ale chyba nie tak powinno być .
Nie wiem czy to jest moja wina czy może obiektyw ten tak już ma, zdjecia robię na manualu . Bawiłem się nim w dobrym świetle , niskie iso 100 lub max 200 czas krótki .
Może robię coś po prostu źle .
Czytałem jakieś recenzje to niby na 1,8 słabo jest z jakością zdjęć
Proszę o jakieś porady
Obiektyw jak i body jest nowe
U mnie na f/1.8 jest ostro ale brałem sztukę selekcjonowaną przez sprzedawcę pod kątem ostrości, na D7200 nie muszę nic kalibrować, a co do samej ostrości to jest zdecydowanie lepiej niż nikkor 50mm D, nie porównam z 50 G bo nie mam jak.
Nachzehrer
31-07-2017, 18:45
Witam
Jakie macie doświadczenie z tym obiektywem 50mm
Jestem początkujący i mam problem z nim , przy 1,8f słabo ostrzy , zdjęcia są miekkie(delikatnie rozmyte), dopiero od 3,2 robi zdjęcia ostre , ale chyba nie tak powinno być .
Nie wiem czy to jest moja wina czy może obiektyw ten tak już ma, zdjecia robię na manualu . Bawiłem się nim w dobrym świetle , niskie iso 100 lub max 200 czas krótki .
Może robię coś po prostu źle .
Czytałem jakieś recenzje to niby na 1,8 słabo jest z jakością zdjęć
Proszę o jakieś porady
Obiektyw jak i body jest nowe
To może zapodaj jakaś fotkę?
Damiantst
31-07-2017, 18:47
Czyli możliwe że obiektyw jest trefny i nic z tym nie zrobię
- - - - kolejny post - - - - - -
zaraz zrobię jakieś zdjęcie przy 1,8 i przy 3,2-4
Zrób sobie zdjęcia czy obiektyw trafia, nie wiem np na kartce zadrukowanej na f/1.8 pod kątem ostrym i zobaczysz, jakie masz body ?
Damiantst
31-07-2017, 19:24
https://images84.fotosik.pl/724/0ee00c829e99fbe2med.jpg]źródło (
https://images84.fotosik.pl/724/5d6dc35ef59da31bmed.jpg]źródło (źródło ([URL=https://www.fotosik.pl/zdjecie/220a15d854b72ddb)
Za kolejnością 1,8 3,2 4,0
Body d3300
Nachzehrer
31-07-2017, 19:52
To jest Nikon D60 (10Mpikseli matryca) i YN50mm 1.8 na przysłonie F2.0
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/eodghda1v5yg2ulo3nk0anq6e7b29d1n-1.jpg
źródło (https://app.box.com/shared/static/eodghda1v5yg2ulo3nk0anq6e7b29d1n.jpg)
A tu jest crop 100%
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/22opn1qlts3hln70pf04vfky5yu9qojl-1.jpg
źródło (https://app.box.com/shared/static/22opn1qlts3hln70pf04vfky5yu9qojl.jpg)
Mucha się ledwo zmieściła w GO :D
Damiantst
31-07-2017, 20:36
Co chcesz mi powiedzieć poprzez to ?:) chce się dowiedzieć co moge zdziałać aby było ok
Jakaś kalibracja jest potrzebna ? czy może oddać na gwarancje . Jak mogę sprawdzić poprawność działania tego obiektywu . Próbowałem też ręcznie ustawiać ostrość ale efekt na pełnym otwarciu jest podobny , po prostu są nie ostre
Tak jak ci napisałem, weź sobie kartkę zadrukowana tekstem, wyceluj w jeden wiersz z punktowym af tak pod 45 stopni, oczywiście na f/1.8 i wtedy coś zobaczysz czy jest celnie czy nie.
Damiantst
31-07-2017, 21:24
Ok sprawdzę to , jeśli nie będzie celnie to co wtedy ?
Damiantst
31-07-2017, 21:41
Sprawdzone, na 1,8 ostrzy niżej niż celuje na kartce można określić że około 1,5cm niżej od tego co celuje. Na 4,0 celuje perfekcyjnie.
Co mogę w takiej sytuacji zrobić ?
Aparat d3300
kolega ma chyba d3300 wiec nic z tym nie zrobi ;/ takie body
Damiantst
31-07-2017, 22:18
Czyli co body sb nie radzi ? nie da sie go skalibrować ?
Radzi. Ale zestaw body+obiektyw nie jest ze sobą dobrze zgrany. Obiektyw kupowałeś u chińczyka czy z jakiejś polskiej dystrybucji?
Jeśli to pierwsze, cóż, peszek. Możesz obiektyw sprzedać, może komuś będzie działał lepiej
Jeśli drugie, spróbuj zamienić na inną sztukę.
Damiantst
01-08-2017, 05:55
Kupiłem w polsce w normalnym sklepie , RTVEUROAGD , przejdę się dzisiaj do nich i zapytam czy jest taka możliwość
Nachzehrer
01-08-2017, 11:52
Tak z ciekawości, jak go kupiłeś to miałeś naklejone na obiektywie z jednej i drugiej strony folie ochronne ?
Damiantst
01-08-2017, 12:13
Tak miałem , były naklejone tak jak na nowych urządzeniach różnego typu z szybką pochodzenia chińskiego :D takie zielonkowate folie , czytałem o tym że jakaś kobieta tego chyba nie zauważyła :-D ale u mnie problem jest raczej innej natury :mrgreen:
Na kitowym obiektywie nie było nic naklejone .
Nachzehrer
01-08-2017, 13:59
Bardziej mi chodziło ze może ktoś go już przed Tobą przetestował i oddał do sklepu.
Swoja drogą jeżeli są sztuki "selekcjonowane" to gdzieś się muszą podziewać te co selekcji nie przeszły.
Nachzehrer
01-08-2017, 14:36
Nie mogę edytować poprzedniego postu więc jak by co proszę o scalenie postów.
Spróbuj wziąć aparat na spacer i pofotografować sobie jakieś ściany, płoty etc. pod kątem około 45 stopni.
Później w NX-D odpalasz sobie pokazywanie punktu gdzie miałeś focus point i sprawdzasz o ile się obiektyw pomylił.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/ga2maj9r21zao5tyf9tzm6jndzmk44xi-1.png
źródło (https://app.box.com/shared/static/ga2maj9r21zao5tyf9tzm6jndzmk44xi.png)
Damiantst
01-08-2017, 15:18
ok sprawdzę to dzisiaj , ale mimo wszystko obiektyw i tak się nadaje do reklamacji bo nie da się ostrych zdjęć zrobić na 1,8 jedno na 30 będzie ostre albo i w ogóle ,a na 4,0 to niebo a ziemia , szczególnie portrety
Ale jak braknie dobrego światła to będzie lipa
Moja mucha na f/1.8 :)
http://i.imgur.com/7geQFhX.jpg
źródło (http://i.imgur.com/7geQFhX.jpg)
Damiantst
01-08-2017, 18:34
Obiektyw przyjęty w ramach reklamacji , czas oczekiwania nawet 4 tygodnie... no pięknie
Błąd, trzeba było wykorzystać niezgodność towaru i oddać im lub domagać się wymiany.
Bardziej mi chodziło ze może ktoś go już przed Tobą przetestował i oddał do sklepu.
Swoja drogą jeżeli są sztuki "selekcjonowane" to gdzieś się muszą podziewać te co selekcji nie przeszły.
To nie do końca tak. Liczy się zestaw aparat + obiektyw. Na jednym aparacie obiektyw wykazuje FF, na innym jest w punkt. Kwestia ostrości to inna sprawa, ale są klienci którzy nie przykładają do tego jakiejś większej uwagi. I takich klientów jest całkiem sporo.
Damiantst
02-08-2017, 07:41
Ja się po prostu nie znam , nie ma co ukrywać , zobaczyłem że zdjęcia są nie ostre a na kicie nie ma żadnych problemów . Więc napisałem do was .
Pani w sklepie też go na szybko przetestowała na swój sposób i też stwierdziła że coś jest nie tak . Stwierdziła że prawdopodobnie zostanie wymieniony na nowy .Na stanie w klepie i tak nie mają obiektywów tylko i wyłącznie przy zamówieniu przez internet .
Damiantst
19-08-2017, 13:08
Wrócił obiektyw z reklamacji , wymieniony został na nowy . Ktoś pytał o folie na obiektywie wiec wrzucę foto jak to wygląda :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/f896ff12d2d84d7bgen-2.jpg
źródło (https://images84.fotosik.pl/755/f896ff12d2d84d7b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/9bbcdbe51cf87ce1gen-2.jpg
źródło (https://images84.fotosik.pl/755/9bbcdbe51cf87ce1.jpg)
Zrobiłem zdjęcie z reki przesłona 1,8 pierwsze i 3,2 drugie zdjęcie , przypomnę iż poprzednio był duży spadek ostrości przy 1,8 . Powiedzcie czy teraz jest przystępnie ? Body słabe bo d3300
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/0f4093ab640d62b7gen-2.jpg
źródło (https://images83.fotosik.pl/754/0f4093ab640d62b7.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/44630d1e910e9765gen-2.jpg
źródło (https://images84.fotosik.pl/755/44630d1e910e9765.jpg)
wojtek321
22-08-2017, 11:14
Chyba to drugie jest na f/1.8? Szału nie ma, ale można by się tego spodziewać po tym szkle. Zostaje przymykać, na 3.2 wygląda przyzwoicie
Damiantst
22-08-2017, 12:35
No nie to pierwsze :D w porównaniu do tego co było wcześniej jest lepiej , no ale szkło za grosze :) Do nauki myślę że się nada a w miedzy czasie kupie lepsze, myślę nad używką 18-35 art sigma , może za 2 tysie się wyrwie
Na tych samplach guzik widać. Każde szkło będzie mniej ostre na pełnej. D3300 nie ma mikrokalibracji, chcąc poznać możliwość do testów pozostaje lv dla pewności.
Ale wersja do canona, która zawsze jest tańsza, większość zniżek na ali w takich eventach to stałe ceny z małymi wyjątkami.
Ale wersja do canona, która zawsze jest tańsza, większość zniżek na ali w takich eventach to stałe ceny z małymi wyjątkami.
Do N klik (https://pl.aliexpress.com/item/YONGNUO-YN50mm-F-1-8-AF-MF-Lens-Larger-Aperture-Auto-Focus-YN-50MM-Lens-for/32729610831.html?spm=a2g17.10010108.1000016.1.3fda 74d3LGsNV7&isOrigTitle=true)
Faktycznie, dobra cena, oby to nie były te co zostają po selekcji ;)
Mam ochote kliknąć
Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka
Mam ochote kliknąć
Już za późno. Chyba, że zdążyłeś?
Niestety nie po zastanawiam sie nad 35mm
ehehe chyba walnęli się z ceną bo teraz jest już poprawna :)
Niestety nie po zastanawiam sie nad 35mm
Też szukałem 35 ale nie było takiego promo, albo przegapiłem.
ehehe chyba walnęli się z ceną bo teraz jest już poprawna :)
Po prostu poszły wszystkie z niższą.
Licze ze jeszcze cos wystawia... bede obserwowal bo w sumie sie zdecydowalem..
wojtek321
28-08-2017, 22:03
Myślę czy nie zmienić Nikkora 50mm f/1.8D na to Yongnuo (w nikkorze wyrobił się trochę pierścień od ostrości i ciężko chodzi), warto?
YN uważam że od wersji D nikkora jest lepszy, od wersji G nie.
Minusem YN jest głośny silnik i przypadkowe jakieś jazdy af w poszukiwaniu nicości :)
Nachzehrer
29-08-2017, 10:40
50$.... cena YN 50mm 1.8 niebezpiecznie zbliżyła się do ceny dobrego filtra UV :)
Oby tak dalej, podoba mi się ten trend cenowy :)
Ciekawe co będzie na 11.11
Myślę czy nie zmienić Nikkora 50mm f/1.8D na to Yongnuo (w nikkorze wyrobił się trochę pierścień od ostrości i ciężko chodzi), warto?
Śrubokręciaka można by spróbować oddać komuś do regeneracji, żeby następne xx lat posłużył.
50$.... cena YN 50mm 1.8 niebezpiecznie zbliżyła się do ceny dobrego filtra UV :)
Oby tak dalej, podoba mi się ten trend cenowy :)
Ciekawe co będzie na 11.11
Proszę o 35 i 100 f2 w tej samej cenie! Jakieś mocno limitowane ilości chociaż.
Szukam takiej ceny ale widze ze to byla jednostkowa akcja
VVeronikaaaaa
29-08-2017, 16:59
Witam wszystkich!
Mam Nikona D3300 i standardowy obiektyw Kit 18-55. Robię zdjęcia na manualnych ustawieniach już od jakiegoś roku. Fotografuje wiele rzeczy. Różne kompozycje, które sama sobie tworzę, robię portrety rodzinie i znajomym, lubię też fotografować krajobrazy. Robienie zdjęć jest już moim lekkim nałogiem, więc mój standardowy obiektyw trochę mnie już nudzi. Wiele można nim uzyskać, bo jak wiadomo "nie sprzęt lecz technika..". Jednak marzy mi się Nikkor 50mm. Ale proste-jest za drogi. Wersja D jest tańsza, aczkolwiek ciągle manualne ostrzenie może być lekko drażniące. (Czytałam o tym na innych wątkach). Wtedy pomyślałam o Yongnuo 50mm. I pytanie do Was, kupować czy dać sobie spokój? Warto czy nie? Potrzebuje jakiejś rady osób o jednak większym doświadczeniu. Opcja poczekania i uzbierania kwoty na Nikkora odpada. ? No i pytanie, gdzie kupić Yongnuo? Zamawiać z aliexpress czy kupić w polskim sklepie typu Media Expert? Liczę na Waszą pomoc!
3300 nie ma mikrokalibracji, jak nie będzie trafiał Nikkor za 5-6 stów to jeszcze można się zastanowić nad wysyłką na kalibrację do serwisu, natomiast przy Y za niecałe 2 stówy to już mniej (i nie wiem, czy każdy punkt sobie z tym poradzi, trzeba by dopytać). Chyba, że w najbliższym czasie będzie zmiana na d7xxx (wtedy też dodatkowo wersja D wchodzi w grę).
Swoją drogą jak krajobraz i chęć czegoś nowego, to może coś szerokiego, jakieś ~10-20, to lepszy (bezpieczniejszy) pomysł do d3xxx/5xxx niż jasne szkła, chociaż drożej.
VVeronikaaaaa
29-08-2017, 21:56
Przez pewien okres myślałam nad takim obiektywem, jak mówisz. Alee po głębszej analizie jednak wolę coś w stylu Nikkora 50mm i jego chińskiego zamiennika. Tylko właśnie dalej dręczy mnie pytanie, czy kupić go na Aliexpress czy w Polsce w jakimś sklepie. Na Ali taniej, ale i tak naliczą mi clo.
Nachzehrer
29-08-2017, 23:12
Gorszy jest VAT niż cło.
1. Ale chińczyk pewnie zrobi jak w moim przypadku ze opisze jako Leans filter 4$ i nie będzie cła i VAT.
2. Jak zatrzymają go na deklaracji celnej to nie musisz zgłaszać zakupu (odsyłać dokumentów) i oni odeślą obiektyw do Chin, a ty założysz spor na Ali i Ali odda Ci kasę.
3. Chocki mogą być dopiero jak z obiektywem będzie coś nie tak, ja niby kupowałem z ubezpieczeniem na 1 rok w PL, ale nie wiem jak jest z realizacja tego.
Zawsze to większe ryzyko niż kupić Nikkora w PL. Choć myślę ze jak nie będzie się podobał to zawsze można na Allegro/OLX odsprzedać.
Może lepiej pójść do sklepu, podpiąć do puszki YN 50mm i obadać czy się podoba. Albo kupić wysyłkowo i w czasie 14 dni oddać.
To już są ciężkie tematy. A jak kupisz nowego Nikkora i Ci spadnie?
(...)Choć myślę ze jak nie będzie się podobał to zawsze można na Allegro/OLX odsprzedać(...)
Za równowartość tych 51$ myślę, że od ręki kupi ktoś, kto boi się kupować zza granicy, nawet w ciut wyższej cenie, natomiast jeśli chodzi o kwotę bez promo, to obstawiam, że odsprzedaż pewną stratą, ale relatywnie niewielką (swoją drogą ludzie nie zdają sobie sprawy, że wsparcie kupującego na alle to mit, a na alie uzyskać zwrot to nie problem, ale to osobny temat).
(...)czy kupić go na Aliexpress czy w Polsce w jakimś sklepie(...)
Tylko cena w pl sklepach jest nieadekwatna i bardzo bliska znakomitego 50 1.8g z drugiej ręki.
Ze swoich doświadczeń mogę powiedzieć, że 50-tka oferuje po prostu rewelacyjny stosunek ceny do jakości. I świadomie piszę jakość bez cudzysłowu - póki co nie znalazłem powodu do narzekań. Gdybym jednak miał płacić za ten obiektyw 1000zł to bym brał bez zastanowienia N50/1.8G (jednak to szkiełko systemowe i autofokus jakby delikatnie szybszy/pewniejszy).
Co ciekawe, podpinałem ostatnio YN50/1.8 do aparatu żony (Sony A6000, oczywiście przez przejściówkę) i muszę przyznać, że choć bez AF to bardzo fajnie się spisywał.
Po Twoich zamieszczonych zdjęciach z D700 + YN50 1.8 chyba się zdecyduje się na tego Yongnuo bo produkuje naprawdę bardzo dobre zdjęcia a do tego ma fajniejszy bokeh.
Czy ma ktoś porównanie jak ten YN50 1.8 wypada z ostrością szczególnie na 1.8-2.8 w porównaniu do Nikkora 1.8D ?
Po podpięcia do Sony jak ustawiałeś przysłonę? Na adapterze/ przejściówce? Bo kurczę mi jest potrzebna 50 1.8 z manualna zmianą przysłony bo będzie podpieta poprzez adapter do Samsunga NX a z tego co widzę to chyba ten Yongnuo tej opcj nie ma.
Pugilares
08-10-2017, 11:26
Po Twoich zamieszczonych zdjęciach z D700 + YN50 1.8 chyba się zdecyduje się na tego Yongnuo bo produkuje naprawdę bardzo dobre zdjęcia a do tego ma fajniejszy bokeh.
Czy ma ktoś porównanie jak ten YN50 1.8 wypada z ostrością szczególnie na 1.8-2.8 w porównaniu do Nikkora 1.8D ?
Mam Nikkora 50 1.8D i Yongnuo 50 1.8.
Oba obiektywy mają niski kontrast, ale YN ma bardzo niski. Może się to podobać lub nie. Mi się podoba na niektórych zdjęciach, na innych mi przeszkadza.
Ostrość na szeroko otwartej przysłonie jest bardzo zbliżona. Nie potrafię powiedzieć, który ostrzejszy. Oba uznaję za ostre na szeroko otwartej przysłonie, szczególnie w porównaniu do Nikkora 50 1.4 G, którego też mam. Oba są od niego ostrzejsze na f 1.8-2.0. Oba są mniej ostre na f 1.8-2.0 od Nikkora 85 1.8 G.
Yongnuo założony do mojego D5500 ma dwie przypadłości:
a. W najmniej stosownym momencie na aparacie pokazuje się error, że brak obiektywu. Trzeba wyłączyć aparat, odpiąć obiektyw, przypiąć ponownie, włączyć aparat i jest znów ok. przez jakiś czas. Jaki to czas? Różnie. Nieraz 2 tygodnie, innym razem kilka godzin lub mniej.
b. Zdjęcia wychodzą mocno prześwietlone. Trzeba ustawić w aparacie korektę - 1.5 EV, czasem mniej.
Te problemy nie występują z dwoma innymi korpusami, które mam, czyli D70s i F80. Z tymi korpusami Yongnuo działa normalnie.
Czy u kogoś z posiadaczy YN 50 1.8 pojawił się po kilku miesiącach problem z przejeżdżającym AF?
AF dojeżdża do punktu ostrości (we właściwą stronę), nie potwierdza i jedzie do końca skali. W bardzo dobrze oświetlonych scenach dzieje sie to rzadko, w innym świetle niż dzienne praktycznie zawsze.
Testowane na D600 i D7000.
calltoon
20-12-2017, 15:10
Od niedawna jestem posiadaczem nikona. Wcześniej miałem system Pentaxa. W zestawie miałem stary manualny obiektyw 50mm 1,8, z którym (jak się okazało) byłem bardzo zżyty. Zacząłem więc poszukiwania. Rozważam ten obiektyw YN bo pozwala na użycie AF. I tu moje pytanie. Przeglądałem recenzje na YT i okazuje się, że z niektórymi aparatami serii DXXXX obiektyw nie jest w tanie wyostrzyć w automacie. Nie chciałbym go kupić tylko po to żeby używać go w manualu. Czy ktoś z Was posiada ten obiektyw z D5000 lub widział i wie że będzie z nim działał?
madebyzosiek
20-12-2017, 17:02
Od niedawna jestem posiadaczem nikona. Wcześniej miałem system Pentaxa. W zestawie miałem stary manualny obiektyw 50mm 1,8, z którym (jak się okazało) byłem bardzo zżyty. Zacząłem więc poszukiwania. Rozważam ten obiektyw YN bo pozwala na użycie AF. I tu moje pytanie. Przeglądałem recenzje na YT i okazuje się, że z niektórymi aparatami serii DXXXX obiektyw nie jest w tanie wyostrzyć w automacie. Nie chciałbym go kupić tylko po to żeby używać go w manualu. Czy ktoś z Was posiada ten obiektyw z D5000 lub widział i wie że będzie z nim działał?Dozbieraj sobie tych kilka stów do używanego Nikkora 50 1.8G... Będziesz miał pewwnyy, szybki af, do tego przyzwoitą ostrość na 1.8, a od 2.5 bardzo dobrą... Mi na ten chiński wynalazek byłoby szkoda kasy ;)
calltoon
20-12-2017, 18:25
Nie do końca o to pytałem. Z całym szacunkiem ale gdybym chciał kupić 1.8g to bym to zrobił.
madebyzosiek
20-12-2017, 18:30
Nie do końca o to pytałem. Z całym szacunkiem ale gdybym chciał kupić 1.8g to bym to zrobił.To w czym problem? Mało jest opinii o Yongnuo, bo mało kto chce kupić coś niepewnego pod względem AFu i trwałości za kasę niewiele mniejszą od używanego Nikkora... Jakbyś miał body ze śrubokrętem, to można by polecić Nikkora 50 1.4D, ale do D5000 najlepsza będzie 50 1.8G... Nie obruszaj się, to tylko rada...
No i tak zrób, mam używam 50mm i 35mm YN tylko dlatego że wyselekcjonowane ostre sztuki ( 35mm na FX ma delikatną winietkę, nie tak jak nikkor 35mm DX wersja ), af w tych obiektywach mają swoje AI i trudno nad nim panować :)
Objawy pewnie opisane nie jeden raz, af jeździ gdzie chce i kiedy chce, raz trafi poprawnie, a raz nawet bez wciśniętego spustu coś sobie tam szuka cały czas, nie wiem czy to kwestia oprogramowania w aparacie czy nie, musiałbym sprawdzać.
calltoon
21-12-2017, 21:29
Zamówiłem go fotozakupy.pl. Odbiór w salonie (jest w moim mieście). Miły Pan powiedział, że jak mi nie będzie pasował to nie muszę go brać. I nie obruszam się ;-) Jeśli faktycznie będzie miał własną AI to kupię używanego 1.8g. Tylko żonie muszę powedzieć, że był tańszy :-)
Sprawdz działanie af robiąc zdjęcie kierując aparat w dół tak pod kątem 45 stopni. U mnie w tej pozycji af wariował i szukał ostrości w nieskończoności.
calltoon
23-12-2017, 11:46
Wczoraj byłem w fotozakupy.pl. Miałem zapiętego YN 50mm AFS. Pstryknąłem parę fotek ale jak wiadomo i tak wszystko zawsze wyjdzie w praniu. Cenę udało mi się ustalić na 370zł, oczywiście z dwuletnią gwarancją. Za tyle samo można go kupić w mediaexpert. Na aliexpress powiedzmy, że jest 100zł taniej i w zestawie z tulipanem, za to bez gwarancji. Muszę jeszcze podumać ale chyba nie jest źle. Wszystkie zrobione w trybie A (preselekcja przysłony) na pełnej dziurze f1.8 Dodam, że aparat ustawił ISO na 1250. Co o tym sądzicie. Dodam, że faktycznie AF ma swoje kaprysy ale nie nie do przyjęcia. Zasadniczo ostrzy dość szybko i raczej w punkt. Błędy w pomiarze najczęściej przy dużej zmianie odległości od fotografowanego obiektu. Poniżej linki do kilku fotek. Tak się zastanawiam czy kupować konkretną sztukę wypróbowaną z moim body, czy mimo wszystko zamówić na aliexpress. Tylko jak się okaże, że służba celna dorzuci podatek to całość wyjdzie jakieś 320zł czyli raptem pięć dych mniej niż w pl. No i nadal bez gwarancji.
https://www.flickr.com/gp/158211604@N05/7KQ8v3
Zakup u chińczyka teraz to paczka może będzie w lutym, ja bym brał gdzieś na amazon żeby była gwarancja itd, a jeśli ci pasuje to bierz w tym skelpie gdzie sprawdziłeś bo wątpię żebyś trafił na lepszą sztukę z przypadkowej wysyłki od chińczyka czy gdzieś na amazon.
Ja kupiłem z selekcji ostrości ciut drożej, jakoś chyba wtedy dolar był droższy i wyszło 320zł.
calltoon
23-12-2017, 12:24
No bo właśnie chyba trafiła się dość ostra sztuka. Czy ja mam coś z oczami? A mąż linka albo jak tego szukać z selekcji ostrości? Czas bez znaczenia. Cierpliwy jestem :-)
Jak nie ma to nie ma, ja brałem od gościa na ebay i w opisie było coś w stylu "selected focus" czy jakoś tak, szło to z HK wtedy szybko bo jakoś przed wakacjami.
Szansa na cło/vat teraz duża.
Lemoniada1981
31-05-2018, 08:03
Witam Panowie przeczytałem cały wątek i nadal mam pytanie czy warto kupić w polskich sklepach Obiektyw YONGNUO 50mm F/1.8 do 400 zł czy lepiej wydać 830 zł i brać Nikkora 1.8 ? Mam aparat Nikon D5200 czy będzie ten yongyo współgrał z moim body, bo czytałem że z niektórymi modelami Nokonów nie pasuje bez kalibracji. Czy jakość zdjęć ostrość i szybkość AF będzie podobna czy może wręcz identyczna jak w obiektywie Nikkora? Chodzi o to czy jest aż taka różnica w jakości żeby było sens dokładać dwa razy tyle ? Nie jestem fotografem tylko amatorem
Bierz nikkora- szkoda czasu na tego chinola. Wszystko będzie lepsze w tym przypadku w szkle systemowym.
Lemoniada1981
31-05-2018, 11:58
wcześniej w tym wątku sporo pochlebnych opinii pojawiło się o tej chińszczyźnie
hostman22
02-06-2018, 15:26
kup po prostu uzywanego nikkora 50/1.8G.
Miałem i nie polecam, nikkor 1.8/50G pod każdym względem lepszy i można używany kupić, a jak się chce lepszy obrazek od YN to Helios go rozkłada spokojnie, tym bardziej jak widzę ceny naszych sprzedawców to kpina.
Senketsu
20-09-2018, 13:50
Myślę nad kupnem YN 35mm f/2.0 - strasznie tanie są, miałbym pod D300... Ewentualnie mikrokalibracja załatwi sprawę, a z tego co widzę, ostrzy już od 25cm, nieźle... W ogóle wyszła też druga wersja 50mm, ale póki co tylko pod Canon ;)
Czy ktoś już testował Yongnuo 50 F 1,4 ?
Senketsu
22-07-2019, 23:20
Kupiłem Yongnuo 50mm 1.8 - cena jest już tak niska, że nawet może robić za zatyczkę :D mam również Nikkor 50mm 1.8G, będę więc mógł zrobić porównanie obu. Generalnie chce by pracował wraz z Nikonem D200.
MarcinSt
23-07-2019, 09:36
Kupiłem Yongnuo 50mm 1.8 - cena jest już tak niska, że nawet może robić za zatyczkę :D mam również Nikkor 50mm 1.8G, będę więc mógł zrobić porównanie obu. Generalnie chce by pracował wraz z Nikonem D200.
I jak wrażenia?
Możesz wrzucić jakieś sample? Chodzi mi jak jest z ostrością na pełnej dziurze i jak spisuje się jako portretówka z bokeh.
Senketsu
23-07-2019, 19:25
Czekam na paczkę nadal, ale jak będzie u mnie, to stworzę jakieś porządne porównanie z Nikkor 50mm 1.8G :) czyli sporo sampli będzie na pewno ;)
Senketsu
26-07-2019, 12:20
Wstępne testy trwają, póki co sprawdzam czy zgrywa się z moimi puchami i sprawa wygląda tak:
D40 - niestety FF
D200 - niestety FF
D300 - trafia w punkt od 1.8
D300s - niestety FF (korekta +10 załatwia sprawę)
D5300 - niestety ff
D600 - nie trafia, ma FF (korekta +10 załatwia sprawę)
f1.8/2.0 mamy bardzo widoczne mydełko, ale jest to akceptowalne (wrzucę potem sample)
f2.2 następuje poprawa, obraz staje się całkiem ok
f2.5 obraz staje się ostry, ale nadal na cropie można zauważyć jego minimalną miękkość
f2.8 obrazek staje się ostry
Nie wiem, czy to mój egzemplarz, ale jak widać ma tendencję do ff, jednak przymknięcie do f2.5 lub f2.8 załatwia sprawę
Porterty od f1.8 wyglądają już bardzo ok
Generalnie trafiła chyba mi się dość ostra sztuka, data produkcji maj 2019
Senketsu
26-07-2019, 13:05
Zdjęcie na F1.8 i jak widać, po kalibracji jakby te mydełko zmalało dając spoko ostrość już na f1.8 (NEF zapisany w JPG przez Irfana) kliknij zdjęcie dla uzyskania optymalnej jakości
28188
28189
nikoniarz
26-07-2019, 13:10
Masz może jakieś "normalne" zdjęcia?
Senketsu
26-07-2019, 13:22
Cały czas chory jestem i nie mam jak z domu wyjść :( chyba, że masz pomysł na jakiegoś sampla zrobionego w domu, to mogę zrobić :D
D300s - f1.8
28190
28191
MarcinSt
26-07-2019, 19:36
Jak już wyzdrowiejesz prosił bym (jeśli można) portret osoby tak od pasa w górę na pełnej dziurze - interesuje mnie czy bokeh będzie przyjemniejszy niż w Sigmie 17-50 f/2.8 na 50mm
Szukam coś do portretu z miękkim bokehem :)
Senketsu
26-07-2019, 21:37
Spoko, w przyszłym tygodniu jadę na event do Wrocławia, będę kilka sesji miał, to wezmę też te szkło i cyknę coś :D tylko, że jak nie masz mikrokalibracji w body, to nie wiem, czy warto ryzykować, chyba, że możesz przed zakupem podpiąć szkło i sprawdzić - moje wymaga poprawek, więc w D200, D5300 i D40 odpada, chyba, że bym przymykał je do 2.8 (a w niektórych i wyżej)
MarcinSt
28-07-2019, 23:28
Spoko, w przyszłym tygodniu jadę na event do Wrocławia, będę kilka sesji miał, to wezmę też te szkło i cyknę coś :D tylko, że jak nie masz mikrokalibracji w body, to nie wiem, czy warto ryzykować, chyba, że możesz przed zakupem podpiąć szkło i sprawdzić - moje wymaga poprawek, więc w D200, D5300 i D40 odpada, chyba, że bym przymykał je do 2.8 (a w niektórych i wyżej)
Będę wdzięczny bardzo :)
Zależy jaka sztuka się trafi, mam D90 czyli brak regulacji - na choinkę dostałem YN 35mm i powiem szczerze, że byłem mega zadowolony z obrazka. Niestety z tą ogniskową niezbyt się polubiłem.
Senketsu
29-07-2019, 01:10
Yongnuo 35mm trafia na D90 już od f/2? Myślę, że też kupię, przyda się zawsze tam, gdzie już Nikkor 35mm 1.8G na FX będzie mieć zbyt widoczny tunel :) myślałem, że AF będzie głośniej pracować, bo tak czytałem, kute dla osoby, która akceptuje dźwięk AF szkieł na śrubokręt, to żaden problem, bo jest znacznie cichszy :) reasumując w moim przypadku te szkło nadaję się tylko w body gdzie mogę wykonać regulacje.
MarcinSt
29-07-2019, 17:43
Yongnuo 35mm trafia na D90 już od f/2? Myślę, że też kupię, przyda się zawsze tam, gdzie już Nikkor 35mm 1.8G na FX będzie mieć zbyt widoczny tunel :) myślałem, że AF będzie głośniej pracować, bo tak czytałem, kute dla osoby, która akceptuje dźwięk AF szkieł na śrubokręt, to żaden problem, bo jest znacznie cichszy :) reasumując w moim przypadku te szkło nadaję się tylko w body gdzie mogę wykonać regulacje.
Podejrzewam, że każda sztuka to jakaś tam loteria - u mnie zgrała się z D90 idealnie na pełnej dziurze trafiała w punkt 9/10 zdjęć 1/10 nietrafiało w nic (kompletnie rozmazany obrazek),gdyby trafiła mi się taka 50mm z taką ostrością to byłbym happy.
Chciałbym właśnie zobaczyć jak wygląda bokeh w YN 50mm, bo teoretycznie Sigmą 17-50 mogę portretować, ale ten bokeh taki "twardy".
nikoniarz
29-07-2019, 18:38
Ja tam bardzo lubię swojego N50/1.8G. Z FX dogaduje się on u mnie znacznie lepiej niż z DX... Nie wiem czy jest sens pchać się w YN. Niby jakaś tam oszczędność w złotówkach jest, ale z drugiej strony- to nie jest wiele złotówek, a w przypadku N otrzymujemy produkt pod każdym względem lepszy.
https://dl.dropboxusercontent.com/s/mv0uw8ai8mg1dj8/DSC_4996%20%282%29.JPG?dl=0
madebyzosiek
29-07-2019, 20:07
Ja tam bardzo lubię swojego N50/1.8G. Z FX dogaduje się on u mnie znacznie lepiej niż z DX... Nie wiem czy jest sens pchać się w YN. Niby jakaś tam oszczędność w złotówkach jest, ale z drugiej strony- to nie jest wiele złotówek, a w przypadku N otrzymujemy produkt pod każdym względem lepszy.
https://dl.dropboxusercontent.com/s/mv0uw8ai8mg1dj8/DSC_4996%20%282%29.JPG?dl=0
Dobre piwko :) Ale leci trochę front focusem na moje oko ;) Na jakiej przysłonie zrobione?
Bardzo dobrze wspominam 50 1.8G, zarówno na DXie, jak i na FXie, no i nawet na analogu. Ale czar trochę może prysnąć po podłączeniu matrycy 24 MPX lub większej... No ale też bym nie myślał na Yongnuo, tylko o tej właśnie 50. Swoją sprzedałem swego czasu za 500 zł...
Od pewnego czasu jest Yongnuo 50mm f/1.8 II i ta druga wersja ma nową optykę, dobrze wypada w testach.
MarcinSt
29-07-2019, 20:22
Od pewnego czasu jest Yongnuo 50mm f/1.8 II i ta druga wersja ma nową optykę, dobrze wypada w testach.
ale chyba tylko na Canona póki co?
nikoniarz
29-07-2019, 20:51
Dobre piwko :)
Niestety lub stety, wszystkie trzy portery Staropolskie są na jedno kopyto...
Ale leci trochę front focusem na moje oko ;) Na jakiej przysłonie zrobione?
Niewykluczone. Nigdy tego z miarką co do milimetra nie analizowałem. Dla mnie istotne, że przy moim zastosowaniu jest ostro. Zdjęcie robione na 1.8, podobnie jak poniższe
https://dl.dropboxusercontent.com/s/iocyqkmgwlik86h/DSC_4441_2018_03_04_00005108_2018_03_04_00005109.J PG?dl=0
madebyzosiek
29-07-2019, 20:54
Niewykluczone. Nigdy tego z miarką co do milimetra nie analizowałem. Dla mnie istotne, że przy moim zastosowaniu jest ostro. Zdjęcie robione na 1.8, podobnie jak poniższe
Ustaw +2 lub +3, będzie ostrzej. Jak na 1.8 w tym szkle, to ładnie, masz dobrą sztukę.
Senketsu
29-07-2019, 21:07
Ja też mam Nikkora 50mm 1.8G, ale chciałem sprawdzić tego chińczyka, bo cena jest już śmiesznie niska :D jakieś domowe porównanie Nikkor i Yongnuo już tworzę :)