PDA

Zobacz pełną wersję : Wielka prośba o pomoc - kolory wyświetlaczy

Maly.Psikus
10-05-2016, 18:35
Dłuższe lata siedziałem przed laptopem i przyzwyczaiłem się do jego kolorów.

Mam nowy monitor i teraz nie wiem czy laptop przekłamuje kolory czy monitor trzeba skalibrować.

Proszę Was zobaczcie TUTAJ (https://drive.google.com/folderview?id=0B13stJotT8W_eFpoNVpQcFlWY0U&usp=drive_web)
Folder "Laptop vs Monitor" zawiera zdjęcia wykonane D5200 tego jak dane zdjęcie ukazane jest na wyświetlaczach.
Folder "Zdjęcia" zawiera zdjęciia, które występują w teście (mojego autorstwa)
Plik skompresowany ZIP pod nazwą "Paczka" zawiera dwa wymienione wyżej foldery.

Proszę dajcie znać, który wyświetlacz ukazuje według Was (i według Waszych monitorów) najbardziej zbliżone kolory ? Kalibrację zrobię (wynajmę kalibrator), ale chciałbym już teraz wiedzieć co jest lepsze.

GonzoG
10-05-2016, 19:38
Jeśli nie miałeś laptopa z górnej półki i do tego z dobrą matrycą, to na 100% laptop ma kolory do niczego - prawdopodobnie ekran jest niebieski.
Poza tym, jeśli ten nowy monitor nie jest profesjonalnym monitorem i do tego podłączonym przez DVI-D albo DisplayPort, to do tego aby wyświetlał w miarę poprawnie kolory i tak jest niezbędna kalibracja.
Jeśli podłączasz go do laptopa i po HDMI to kolory na 90% do niczego. HDMI w większości laptopów jest do podłączenia telewizora, a nie porządnego monitora.

Maly.Psikus
10-05-2016, 19:57
Laptop jakiś Lenovo, podłączony przez VGA do tego Philipsa (zwykły monitor, nie typowy do grafiki).

Jutro będę miał PC to może do wieczora dam znać czy jest poprawa kolorów.
Monitor podłączę DVI-D (chyba najlepsza opcja)z Gigabyte GA-B150M-D3H, mATX a procesorem I7 6700. Tak, tak... bez karty graficznej.

Maly.Psikus
10-05-2016, 21:05
Lenovo G580*

Banderas
11-05-2016, 00:38
Czy ten kolor ścian to masz za karę? :shock::shock::shock:

Toż to tragedia przy edycji na monitorze. Osobiście nie widzę jak w takich warunkach można zrobić dobry kolor.

Na moje oko w tych warunkach lepiej jest na monitorze ale widzę że on coś nierówno świeci lewo-prawo.

Laptop jest zdecydowanie niebieski.

Maly.Psikus
11-05-2016, 07:07
Czyli bliżej prawdy jest monitor Philips, tak ? Może tak na zdjęciu wyszło, że nierówne podświetlenie jest.
Muszę tego kalibratora załatwić sobie... Ech.

(Kolor ścian będzie zmieniany na "miętowy niebieski" hehe)

Banderas
11-05-2016, 09:20
Philips lepszy. Karta graficzna integra w sumie wystarczy. Co do koloru ścian dobrze by było abyś nie popełnił kolejnego błędu.
Wiele było pisane na forum o przygotowaniu stanowiska i dobrze byłoby aby się zbliżyć do zalecanego. Kolor ścian możliwie neutralny.
Najlepiej szary ew. szary złamany delikatnie jakimś kolorem n.p. beżem. No i zadbać o oświetlenie stanowiska . Dużo na ten temat
jest na http://www.mva.pl/.