Zobacz pełną wersję : Sterowanie alarmem i automatyką w sklepie
Udało mi się wynająć od UM trochę większy lokal. Znajduje się też w atrakcyjniejszej lokalizacji. No i wbrew pozorom będzie trochę taniej. Ale bez wchodzenia w szczegóły. Przednia witryna będzie przeszklona i to jest słaby punkt. Zastanawiam się nad zamontowaniem systemu alarmowego i rolet antywłamaniowych. Sprzętu mam na kilkadziesiąt tys zł, a ubezpieczenie nie pokryje ewentualnych strat.
spiritus
10-05-2016, 13:57
Gratulujemy
Piszesz aby się pochwalić czy masz konkretne pytanie? :D
Ubezpieczenie pewnie i by pokryło, tylko składka stałaby się nieznośnie droga. Poza tym składki ubezpieczeniowe spadną, jeżeli zamontujesz system alarmowy. Znajomy tym się trudni i z tego co wiem, to montuje głównie Integry od Satela. A w mniejszych budynkach Micra bądź Versa. Pytanie, czy to ma być tylko alarm, czy również sterowanie np. oświetleniem (aby załączało się o określonej porze) i roletami antywłamaniowymi?
Gratulujemy
Piszesz aby się pochwalić czy masz konkretne pytanie? :D
Pytam się. Wydaje mi się, że w pierwszym poście napisałem konkretne pytanie.
Ubezpieczenie pewnie i by pokryło, tylko składka stałaby się nieznośnie droga. Poza tym składki ubezpieczeniowe spadną, jeżeli zamontujesz system alarmowy. Znajomy tym się trudni i z tego co wiem, to montuje głównie Integry od Satela. A w mniejszych budynkach Micra bądź Versa. Pytanie, czy to ma być tylko alarm, czy również sterowanie np. oświetleniem (aby załączało się o określonej porze) i roletami antywłamaniowymi?
Hmm, w sumie nie zastanawiałem się nad tym. Zależeć pewnie będzie od kosztów. No fajnie by to było gdybym mógł przed wyjściem nacisnąć jeden przycisk, aktywować alarm, spuścić rolety antywłamaniowe itd.. Kolejna sprawa to koszta firmy ochroniarskiej.
Temat wpisałeś, ale nie pytasz wprost, np. czy warto lub jaki system alarmowy założyć...
Możesz kupić system samodzielnie i zamontować samodzielnie, lub w koszcie zakupu zapłacić monterowi montaż. Zapłacisz od ponad 1tyś zł do kilku tys w zależności od funkcjonalności, możliwości rozbudowy, monitoringu, wysłania powiadomień, itp.
Wówczas przy takim rozwiązaniu tylko płacisz firmie ochroniarskiej od 50 zł wzwyż / miesiąc.
Biorąc firmę ochroniarską z dzierżawą i zakupem sprzętu płacisz też za sprzęt ale nie jest Twój. Rozważ co lepsze, ja montowałem i kupowałem system sam...
Rafał_Sz
12-05-2016, 10:04
W Solidzie płacę 30 zł netto i mam do 20 powiadomień na miesiąc w cenie. Każda szanująca firma ochroniarska założy Ci też swój alarm (jaki chcesz, w wynajmowanym lokalu najlepiej bezprzewodowy), nie ma sensu się nad tematem rozwodzić.