PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie filtry pod timelapse/film - kołowe czy prostokątne.

vteq
10-05-2016, 11:24
Mam spory dylemat przez inwestycją w filtry.

Robię sporo zdjęć do timelapse, nagrywam też filmy aparatem. Chciałbym trochę popracować nad jakością zdjęć oraz filmów i zainwestować trochę w filtry. Problem tylko w tym, że nie wiem w jakie. Teraz korzystam z taniego ND Marumi. Obniża jakość, nierównomiernie przyciemnia dlatego tym razem chciałbym kupić coś lepszego jakościowo.

Na 100% potrzebuję filtrów ND zarówno do nagrywania i robienia zdjęć. Tutaj wybór byłby prosty. Kołowy, regulowany ND na zmianę z polaryzacyjnym. Problem zaczyna się przy połówkach. Kołowy filtry połówkowy nie jest zbyt praktycznym rozwiązaniem bo przecież nie zawsze się chce żeby gradient zaczynał się akurat w połowie.

Jest jakaś możliwość, system, który pozwoli mi połączyć połówkowy filtr prostokątny z regulowanym filtrem szarym i polaryzacyjnym? Chciałbym wydać na całość (polar, ND, połówka, ew.system) nie więcej niż 1200 zł.

vteq
28-07-2016, 16:26
Po przekopaniu połowy internetu wracam z pytaniem.

Prostokątne:
+ lepsza jakość
+ pełna swoboda z przesuwaniem gradientu
- trzeba kupić kilka filtrów a potem szukać odpowiedniej gęstości
- ciężko dopasować gęstość i znaleźć odpowiedni filtr

Kołowe:
- gorsza jakość?
- większa szansa na winietę, krzyż, zafarb
- tylko jeden filtr na raz przy szerokim kącie

Logika podpowiada żeby kupować tylko regulowany filtr kołowy bo czasami muszę działać bardzo szybko i dopasowywanie prostokątnych może zająć zbyt dużo czasu. Tymczasem przyciemnienie kołowego zajmie kilka sekund i można od razu działać.

Co nie zmienia faktu, że nadal nie wiem, które kupić

Zdebik
28-07-2016, 22:11
Lens hood bedzie uzywany?

markB
02-08-2016, 14:26
Jest jakaś możliwość, system, który pozwoli mi połączyć połówkowy filtr prostokątny z regulowanym filtrem szarym i polaryzacyjnym? Chciałbym wydać na całość (polar, ND, połówka, ew.system) nie więcej niż 1200 zł.

Są takie systemy pozwalajace na łączenie polara i prostokąta, np. NISI: https://www.amazon.co.uk/NiSi-System-Adaptor-compatible-Singh-Ray/dp/B017WRGAV6/ref=aag_m_pw_dp?ie=UTF8&m=A1QNK7QW1ZO5VU
Lee: http://www.leefilters.com/index.php/camera/polariser#nd-videobox
a także Hitech i SinghRay.

Regulowany ND dobry do filmowania, ale niespecjalnie do fotografii. Ponadto regulowanego nie zmieścisz do tych holderów w powyższych linkach.

GonzoG
02-08-2016, 21:35
Zanim można zacząć rozmową o filtrach, to trzeba wiedzieć o jakich obiektywach mowa...