Zobacz pełną wersję : Monitor Philips 223E a kolory - biały nie jest biały
Maly.Psikus
08-05-2016, 11:20
Przyniosłem sobie od rodziców Philips 223E, który kiedyś kupiłem. Po paru latach siedzenia przed laptopem i podłączeniu pod niego tego monitora... SZOK. Biały nie jest biały na monitorze.
Ktoś wie jak ustawić aby biały był biały ?
Podglądowe zdjęcia -> TUTAJ (https://drive.google.com/open?id=0B13stJotT8W_WU5YcTBHbkR0ZTQ)
- - - - kolejny post - - - - - -
Podpinane testowo pod Lenovo G580 (GeForce 710M, LENOVO INVALID (U3E1)) za pomocą VGA (tylko takie wejście ma ten monitor.
http://m.ceneo.pl/13978052
Prosze o to rozwiazanie.
Maly.Psikus
08-05-2016, 11:57
W tej cenie to mam monitor... wolałbym rozwiązanie inne. Nie ukrywam, ze najlepiej darmowe.
nikoniarz
08-05-2016, 12:06
W tej cenie to mam monitor... wolałbym rozwiązanie inne. Nie ukrywam, ze najlepiej darmowe.
Zwiększ podświetlanie. Może coś pomoże, bo widać jakby cały obraz był ciemniejszy i przez to biel wygląda na szarą, a i niebieski jest również "przygaszony".
Maly.Psikus
08-05-2016, 12:09
Jasność jest chyba na maksa, ale sprawdzę.
Ktoś ma jeszcze jakieś propozycje ?
nikoniarz
08-05-2016, 12:12
"Darmowo" to możesz pobawić się suwaczkami tak by ustawić interesujący Cię efekt. Teraz spojrzałem też na pierwsze zdjęcie i widzę, że problem nie dotyczy tylko bieli, ale również zieleń wychodzi na nim na żółto. Także podświetlenie może niewiele zmienić...
Regulacja temperatury bieli ma ten monitor ?
Maly.Psikus
08-05-2016, 13:15
Nie zauważyłem takiej opcji...
http://download.p4c.philips.com/files/2/223e1sb_00/223e1sb_00_dfu_pol.pdf
strona 49
Color Temp.
Na laptopie również biały nie jest biały, a wpadający w niebieski. Po kilku latach używania laptopa po prostu nie możesz się przyzwyczaić. Tu pewnie coś tak pośredniego pomiedzy laptopem/monitorem powinno być.
Jak nie ma tej regulacji temperatury to pewnie ma jakieś predefiniowane ustawienia pod kątem: gry/internet/film itp.
Na drugim zdjęciu (rozjaśniając tylko monitor) biel będzie według mnie bardziej zbliżona do tej jaką wyświetla właśnie monitor.
Maly.Psikus
08-05-2016, 13:40
Color temp. Mam w moim tylko dwie opcje ciepłe i zimne, przy zimnym ciut lepiej ale nadal klapa.
Maly.Psikus
08-05-2016, 13:42
A jak bym kupował nowy to NEC albo EIZO z wejściem DVI-D tak ?
Te tanie (700zł) NEC są kiepskie czy też dobre ?
KrZyChUM
08-05-2016, 19:12
Laptop także masakruje biel + wypala gałki oczne :-).
1. To monitor wygląda na mocno wypalony.
2. Na laptopie zapewne też biały nie jest biały, a zapewne niebieski (większość tanich laptopów oraz tych starszych tak ma) i teraz jak widzisz co wyświetla monitor, nie jest to dla ciebie białe.
Mam Dell'a Inspiron N7110, w którym temp. bieli była bliska 10 000 K... Jak wyrzuciłem profil, to obraz zrobił się poprostu żółty.
Pierwsza rzeczą jaką musisz zrobić, to zdobyć kalibrator. Pozwoli on nie tylko zmierzyć jasność podświetlenia, ale również zrobisz profile, które sprawią, że oba monitory będą wyświetlały zbliżone kolory.
Niestety bez kalibratora się nie obejdzie. Nawet Jakbyś kupił porządny monitor, to przy takim laptopie trzeba będzie zrobić profile.