Zobacz pełną wersję : Jaki polar 105 mm do Lee
pangreen
07-05-2016, 09:36
No właśnie... Co polecacie i dlaczego tak?
Moje typy to:
systemowy Lee landscape 105mm lub BW MRC Kasemann 105mm
moj typ to po prostu kupic sobie holder Nisi z dedykowanym polarem ;)
jest tanszy niz polar do Lee i do tego nie winietuje nawet przy 16mm w pelnej klatce.
Mam filtr polaryzacyjny Lee. Ten "standardowy". Nie mam porównania do innych, ale... jestem w 100% zadowolony. Często używam na szkiełku Nikkor 24 PC-E i nie mam zastrzeżeń.
Robi robotę, do tego trzeba się postarać, żeby złapać jakąś flarę.
Jedyna wada - drogi jak cholera. Ale system Lee ogólnie tani nie jest :)
pangreen
08-05-2016, 18:39
A może ma ktoś doświadczenia z kitowym polarkiem z holdera NiSi? Chętnie usłyszę opinie.
A może ma ktoś doświadczenia z kitowym polarkiem z holdera NiSi? Chętnie usłyszę opinie.
ja mam, z wersji V3 (najnowszy holder to V5 i tam kitowy polar jest podobno poprawiony). ten z V3 jest zupelnie w porzadku, bez najmniejszych zastrzezen co do kolorow i jakosci optycznej. tyle co ze jest delikatniejszy niz polary np. Marumi, ktorych uzywam jako nakrecanych. delikatniejszy w znaczeniu, ze efekt polaryzacji jest mniejszy. ma to tez odbicie w tlumieniu swiatla - polary Marumi liczy sie na okolo 1 1/3 EV, ten Nisi to 1/3 EV wiecej swiatla.
nie mam za bardzo zdjec porownawczych niestety. ale jakbys cos chcial to sie upominaj
pangreen
09-05-2016, 09:21
Holder V5 już zamówiłem... Zobaczymy. Ten kitowy polar jest bardzo cienki i to pewnie jest przyczyna niepełnej polaryzacji. Też doczytałem, że został pogrubiony... :) Dziękuję.
Holder V5 już zamówiłem... Zobaczymy. Ten kitowy polar jest bardzo cienki i to pewnie jest przyczyna niepełnej polaryzacji. Też doczytałem, że został pogrubiony... :) Dziękuję.
normalnie latwiej pocienkowac niz pogrubic ;)
swoja droga tez tak myslalem, ze chcieli zrobic bardzo cienki filtr, wiec wpakowali lagodniejsza folie. a chyba nawet w V3 jest troche zapasu na grubszy filtr...
niedawno kupowałem polara do lee - też zastanawiałem się nad kupnem nisi, mocno się zastanawiałem, czytałem, oglądałem, bardzo męczące to było - kupiłem ten nowy lee landscape polarizer - jestem bardziej niż zadowolony, C17-40 na FF nie winietuje przy 2 slotach i polarze - męczyłem się z tematem zbyt długo, ale go zamknąłem, niestety jak już napisano lee tanie nie jest i to w zasadzie jedyna wada tego systemu.
pangreen
09-05-2016, 12:14
też zastanawiałem się nad kupnem nisi, mocno się zastanawiałem, czytałem, oglądałem, bardzo męczące to było
:) Owszem bo o konkretne informacje wcale łatwo nie jest... Ja jestem nastawiony na filtry Lee... jednak holder NiSi wydał mi się ciekawszym rozwiązaniem chociaż nie pozbawionym wad. Jakość wykonania, polar i komplet adapterów w zestawie za 600 zł wydaje się jednak przesadzać o wyborze, a jeśli okaże się niewypałem to ew straty będą mniejsze...
ale z Lee tez nie jest tak rozowo w kontekscie konkretnych informacji... bo jak odfiltrujesz mantry "just buy Lee" to wiele tego wcale nie zostaje :/ zreszta co do tego co zostaje tez mozna miec zastrzezenia, bo jak czytam ludzi upierajacych sie, ze Big Stopper ma "tylko lekki" niebieski zafarb, to ja sie zastanawiam jaka dana osoba ma forme https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Alepota_barw ;) bo ja tam widze nie lekki niebieski zafarb, a lekki udzial innych receptorow poza niebieskim... ;)
:) Owszem bo o konkretne informacje wcale łatwo nie jest... Ja jestem nastawiony na filtry Lee... jednak holder NiSi wydał mi się ciekawszym rozwiązaniem chociaż nie pozbawionym wad. Jakość wykonania, polar i komplet adapterów w zestawie za 600 zł wydaje się jednak przesadzać o wyborze, a jeśli okaże się niewypałem to ew straty będą mniejsze...
też prawie kupiłem nisi, ale chyba zdecydowała mantra (o której akustyk pisze poniżej), niechęć do porzucania dobrego systemu i filmy na youtubie, uważam że wybór był dobry - kupiłbym jeszcze raz lee landscape polarizer gdybym musiał.
ale z Lee tez nie jest tak rozowo w kontekscie konkretnych informacji... bo jak odfiltrujesz mantry "just buy Lee" to wiele tego wcale nie zostaje :/ zreszta co do tego co zostaje tez mozna miec zastrzezenia, bo jak czytam ludzi upierajacych sie, ze Big Stopper ma "tylko lekki" niebieski zafarb, to ja sie zastanawiam jaka dana osoba ma forme https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Alepota_barw ;) bo ja tam widze nie lekki niebieski zafarb, a lekki udzial innych receptorow poza niebieskim... ;)
widzenie barw to trudny temat, mogę się tylko wypowiedzieć o różnicach pomiędzy bs a hoją ndx400 bo takich filtrów używałem - z bs zafarb usuwa się łatwo żeby nie powiedzieć trywialnie z hoją często trzeba było stoczyć małą wojnę, ale czasem brakuje mi tego czerwonego zafarbu raz na 100 zdjęć sam zafarb z ndx400 potrafił zrobić zdjęcie :mrgreen:, moim zdaniem bs to świetny fitr nawet nie oglądam innych bo nie mam po co.
też prawie kupiłem nisi, ale chyba zdecydowała mantra (o której akustyk pisze poniżej), niechęć do porzucania dobrego systemu i filmy na youtubie, uważam że wybór był dobry - kupiłbym jeszcze raz lee landscape polarizer gdybym musiał.
to jest tak... jak sie ma juz holder Lee (czy cos kompatybilnego), to ten polar 105mm na front ma racje bytu. fakt, ze drogie to jak smierc (albo: jak Lee) ale daje swobode wyboru "zaloze sobie albo zdejme". w Nisi z odkreceniem polara jest duzo wiecej zachodu i to sie czesto "dla swietego spokoju" zostawia nakrecone. problem ogolnie nie jest jakis wielki, no ale jest to punkt dla rozwiazania Lee. na korzysc Nisi jest mozliwosc wykorzystania polara i 3 filtrow prostokatnych na raz. korzysc IMHO mniejsza niz latwego przekladania polara, ale de facto i takie kombinacje zdarza mi sie robic (polar, ND 64x, grad hard, grad soft)
widzenie barw to trudny temat, mogę się tylko wypowiedzieć o różnicach pomiędzy bs a hoją ndx400 bo takich filtrów używałem - z bs zafarb usuwa się łatwo żeby nie powiedzieć trywialnie z hoją często trzeba było stoczyć małą wojnę, ale czasem brakuje mi tego czerwonego zafarbu raz na 100 zdjęć sam zafarb z ndx400 potrafił zrobić zdjęcie :mrgreen:, moim zdaniem bs to świetny fitr nawet nie oglądam innych bo nie mam po co.
widzenie barw to jedno. druga kwestia jest jeszcze subiektywna ocena tego co sie widzi. sam u siebie moge podac przyklad polowek 84.5 i Hitecha. te pierwsze maja duzo lepsza neutralnosc barwna i ich lekki chlodny zafarb czysci sie ladnie. za to Hitech (i to jest tylko Grad 0.3 Hard, wiec mala sila krycia) ma duzo silniejszy zafarb, ale ocieplajacy. i w porownaniu wizualnym zdjec, te wykonane Hitechem podobaja sie zwyczajnie bardziej.
podobnie mam z pelnymi ND - Hitech Firecrest 1.8 daje mi lekko chlodny zafarb a Haida 0.9 lekko ociepla. przeklamanie dosc podobne w korekcji, wizualnie to ocieplenie jest duzo przyjemniejsze.
ale to wszystko moze byc po prostu kwestia ludzi starej daty... wychowanych na zdjeciach ze slajdow, gdzie filtry ocieplajace byly na porzadku dziennym. ja do dzisiaj mam i uzywam nakrecane ocieplajace filtry, a i nawet dedykowanego ocieplajacego polara. przeklamuja kolory, oczywiscie... ale jak to ladnie wyglada :)