PDA

Zobacz pełną wersję : Ekspozycja a postprodukcja...

yozz84
06-05-2016, 11:16
Na wstepie chciałbym prosić o wyrozumiałość gdyż moje pytanie skierowane jest do Was po to bym mógł zrozumieć swój błąd/błędy i ew. je wyeliminować lub zmniejszyć w zaleznosci od potrzeby.

Wykonując zdjęcia na salach bankietowych w różnych warunkach oświetleniowych (pod względem ilosci światła a nie rodzaju) korzystam z zakresu ustawń:

pełna klatka
tryb Manualny
przesłona od 4 do 6,3 max - najczęsciej 5,6...
iso od 800 do 1200
czasy w zależności od chęci uzyskania efektu od 1/60 do 1/125s
pomiar matrycowy, AF-C
lampa błyskowa w trybie TTL z ekspozycją na -0,7Ev
szkła 24-70 lub 70-200

Celem ustawień jest zachowanie światła zastanego z żarówek/świetlówek w tle i świateł orkiestry czy innych w zależności od rodzaju imprezy... złapanie momentu ostrego lub rozmycie tła lampą doświetlam zazwyczaj pierwszy i drugi plan...

Po wykonaniu zdjęć, niezależnie od zakresu jaki używam zdarza mi się że muszę w LR przesuwać ekspozycje od 0,7 Ev do nawet max 2Ev...
rozumiem że cześć z tego "doświetlania" w postprodukcji zależy od kompensacji lampy błyskowej ale skąd bierze się reszta? jak zmniejszyć te wartości?

Lampe biorę na -0,7 do -1,3Ev by nie walić nią po twarzach i tym samym nie robić przepaleń na skórze... szczególnie tej spoconej itp...
Jak uzyskać miększe światło na skórze przy tego typu fotografii? Dodam również iż korzystam zazwyczaj z dyfuzora Garego Fonga.

Dziękuję z góry za rzeczową dyskusję i wskazanie błędów, pomocy i wskazówek.

GonzoG
06-05-2016, 11:30
Przede wszystkim to takie ustawienia nie gwarantują poprawnej ekspozycji. Szczególnie przy zmiennym oświetleniu nie nadążysz ze zmianą parametrów, aby było poprawnie.

Ja w takich warunkach używam trybu manualnego, auto ISO - gwarantuje w miarę poprawną ekspozycję, przesłona i czas służą nie do ustawienia ekspozycji, a uzyskania określonego efektu.
W zależności od ilości światła na sali można stosować korektę ekspozycji dla zastanego (w aparatach, które mają rozdzielenie od lampy)
Lampa w TTL-BL, korekta w zależności od tego co jest w kadrze - ludzie ubrani na czarno, to korekta do -1, ludzie ubrani na biało to korekta do +1.

LightSphere średnio sprawdza się na dużych salach. Zabiera dużo światła, a rozproszone nie ma się od czego odbić. Jak chcesz miększe światło, to potrzebujesz dużego źródła światła. Może to być duży reflektor (do prosty do zrobienia samemu, np. taki: http://petapixel.com/2010/10/21/print-a-diy-flash-reflector-on-card-stock/) albo softbox reporterski.

yozz84
10-05-2016, 09:17
Hmm.. Będe musiał spróbować innego podejscia przy najbliższej okazji, porównać zdjecia bez postprodukcji...
TTL-BL nie używałem do tej pory... w sumie sam nie wiem dlaczego... Co do autoiso dziekuje za tip...
Co do czasu i przesłony to źle sięwyraziłem i zapomniałem o interpunkcji stad mogłe mzostać źle zrozumiany ale o to mi własnie chodziło.

ps. rozumiem iż fragment o korekcie dotyczył korekty na body? czy na lampie? +/- 1...