PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcie z rozmytym tłem - nikon d7000

KASIA J
05-05-2016, 10:07
Witam,
rozpoczynam swoją przygodę z fotografią. Dysponuję Nikonem D7000. Próbuje zrobić foto z rozmytym tłem i ostrym obiektem i nijak mi to nie wychodzi :( wiem, ze wartość przysłony jak najwyższa, blisko obiektu, ale nic..
czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić jak to zrobić? może coś poprzestawiałam w aparacie... dysponuję obiektem z f/3.5-5,6
czytałam już wiele artykułów na ten temat i nic, czy może mi ktoś pomoc?
z góry serdecznie dziękuje
Kasia

GonzoG
05-05-2016, 10:13
Ustaw zoom na max, f/5.6 i zrób zdjęcie z minimalnej odległości.

Niestety, ale ciemne obiektywy (jak 18-55 czy 18-105) nie pozwalają na rozmyte tło z większych odległości.
Do tego będziesz potrzebować jasnego obiektywu - np. Nikkor 50/1.8G. Ale i taki obiektyw przy większych odległościach nie da romzytego tła.

Rozmycie tła to skutek małej głębi ostrości, a im większa odległość i mocniej przymknięte przesłoną, tym większa GO.
Do tego o stopniu rozmycia tła decyduje stosunek odległości od obiektu i obiektu od tła. Tak więc im dalej tło, tym bardziej rozmyte.
Tu masz symulator GO i romycie tła:
http://dofsimulator.net/pl/

TOP67
05-05-2016, 10:20
Przy obiektywie 18-55, nie ma co nawet próbować. Na 105mm może coś się uda. Ale najlepsze efekty da zakup jasnego obiektywu. Na początek wystarczy 50/1.8, nawet wersja D (aparat ma śrubokręt).

KASIA J
05-05-2016, 22:48
Szału nie ma, ale coś tam jednak wyszło:) dziękuję za pomoc:)