Zobacz pełną wersję : Co myślicie o tym komputerze??
Cześć!
Naszło mnie na nowy komputer stacjonarny.
Będzie do niego podpięty monitor EIZO CS240.
Oto link: http://allegro.pl/komputer-photo-pro-i5-6600-ssd-2tb-hd530-16gb-ddr4-i6142536057.html
Ewentualnie byłbym wdzięczny za podpowiedzi, co można dobrego kupić w okolicach 2.500 - 2.800 zł, bo trochę nie jestem w temacie ostatnio, także muszę się zwrócić o pomoc do bardziej zorientowanych :)
Nie będę grał w gry. Oprócz PS + LR (pliki z D800) będę na nim tylko programował. No i przeglądał forum Nikoniarzy :)
Będę wdzięczny za pomoc :)
Kolo z allegro jak zwykle zaklina rzeczywistosc. Komputer nie ma zadnej karty graficznej, jest jedynie integra w procku. Superwydajna to ona tez nie jest jak ja opisuje.
Nic nie wiadomo o plycie glownej a i zasilacz pachnie mi chinska tandeta.
fakt, karta zintegrowana, ale na najnowszym procku Intel-a... Patrzyłem, że wydajnościowo nie wygląda to źle, ale jak wspomniałem - nie znam się za bardzo. Czy musi być karta graficzna dedykowana do pracy z LR i PS ??
http://i.imgur.com/laupKGU.jpg
źródło (http://i.imgur.com/laupKGU.jpg)
Cześć. Od 3 tygodni posiadam kompa z tą samą, zintegrowaną kartą graficzną Intel HD Graphics 530. Nie mam porównania do pracy z kartą dedykowaną, ale u mnie ps i lr chodzi płynnie. Wg mnie nie warto inwestować w kartę.
Pozdro
@koesh - dzięki.
Nie za dobra ta karta graficzna?? Może kupić coś gorszego, a przyinwestować np. w lepszy procesor??
@cywil11 - no właśnie... do obróbki chyba nie potrzeba "potwora" (??)
Jeśli zrezygnujesz z karty graficznej to możesz dać do tej konfiguracji i7-6700 co akurat do LR będzie fajne i pasuje mieć display port na płycie głównej czyli będzie coś ~350zł gigabyte lub asus, razem zamknie się w podobnej cenie.
A mogę tak zrobić, że będzie karta zintegrowana, a jak się dorobię (za 2-3 mieisące) to dokupię i włożę jakiegoś gForce'a ??
Mam jeszcze pytanko o płytę główną... Jest tyle modeli, że ciężko się połapać... Czy warto inwestować w coś droższego, czy taka za 200-300 zł wystarczy?
Płyta główna może być najtańsza ale żeby zapewniała nam odpowiednie wyjścia, zabawa z płytami głównymi jest dopiero jak trzeba mieć konkretne sekcje zasilania i chipset do podkręcania procesora itp.
Tu masz zmodyfikowany zestaw.
http://i.imgur.com/GIgtIxp.jpg
źródło (http://i.imgur.com/GIgtIxp.jpg)
@koesh - dzięki bardzo. Sensownie to wygląda.
Rozumiem, że Windows na tym będzie działał, a LR będzie się odpalał w mniej niż 5 minut ;)
Jak nie ruszy za pierwszym razem to w zestawie jest korba i trzeba zakręcić ;)
Do LR i PS nie trzeba dodatkowej karty graficznej. Ta z procesora jest w zupełności wystarczy... ba LR po włączeniu wspomagania z grafiki wolniej wyświetla.
Ważniejszy jest mocny procesor, a do PS dużo RAM (najlepiej 32+ GB).
gregory63
05-05-2016, 02:27
Przecież zdjęcie jest nieruchome, jak więc może tu pomóc szybka karta graficzna?
Bo programy używają rysowania OpenGL które akceleruje grafika.
gregory63
05-05-2016, 02:52
No chyba, że tak. Ja myślałem, że tylko gry potrzebują szybkej grafiki.
Do wyświetlania nie jest potrzebna żadna mocna czy szybka grafika. Do tego co robi PS czy LR przy wyświetlaniu wystarczy stary GeForce (byleby obsługiwał CUDA), czy ATI z procesorami strumieniowymi. (Przy OpenCL ATI trochę lepiej się sprawdza niż nVidia).
Jedyne do czego PS używa karty graficznej, to generowanie kilku efektów (chyba aż 8, z czego większość to wszystkie blur-y). Wspomaga jest też wyświetlaniu kilku rzeczy, ale specjalnej różnicy nie ma (przynajmniej na HD4600 i GTX950)
LR używa karty graficznej do generowania podglądu zdjęć, ale robi to tak nieudolnie, że działa wolniej niż bez wsparcia karty graficznej, choć chwilami trochę płynniej.
Niestety pod względem wykorzystania kart graficznych w programach do obróbki grafiki to Adobe jest daleko za murzynami i karty są używane jedynie do pojedynczych rzeczy, a później i tak całość wraca na CPU do przetworzenia.
czyli bez karty graficznej. Przynajmniej na początku, bo przecież z czasem można coś dołożyć...
Tak samo z RAM-em. Wezmę na początek 16 gb, a za kilka miesięcy dorzucę jeszcze ze 32 :)
Chciałbym za to zainwestować w jak najlepszy procek, przyzwoitą płytę główną i dysk SSD.
Dzięki za porady :)
Podepnę się pod temat.
Na powyższych przykładach widać, że mamy dostępne różne chipsety - gdzieś znalazłem info, że tylko z170 może być. Jak to jest?
Druga sprawa - mam w starym kompie Ddr3 1333 - czy i6600k je obsłuży? Płyty niby maja wsparcie od 1333 ale w opisie procesora (np. Na x-kom), jest wpisane 1600.
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
A do czego ten chipset może być ?
Stare pamięci nie warto pchać w nowy sprzęt bo musisz kupić płytę główną pod ddr3, dlatego jak kupujesz nowe i5 i to jeszcze chcesz 6600K czyli do podkręcania to już tylko ddr4 i tylko jakaś płyta nadająca się do tego, a to już większy wydatek.
Z170 to najwyższy chipset pod 6.gen core-i, ale nie jedyny. Są jeszcze H110, H170, B150, Q150, Q170, C232 i C236.
Różnią się przeznaczeniem i parametrami:
- ilość linii PCIe
- dual-channel
- maksymalna ilość RAM
- ilość i szybkość obsługiwanych gniazd PCIe
- ilość portów SATA (płyty często mają dodatkowy kontroler w mostku)
- ilość portów USB
- liczna obsługiwanych monitorów (przez kartę z procesora)
- obsługa różnych technologii
Co do DDR3, to podane zestawy masz na płycie z DDR4, więc ona nie obsłuży DDR3, ale są płyty z obsługą DDR3, jednak nie polecam takiej opcji. Będą tylko dławiły procesor.
A jeśli chodzi o procesory "K", to rzeczywiście - jedynie Z170, bo to jedyny chipset, który obsługuje zmianę mnożnika procesora, ale z tym wiąże się też zakup porządnego chłodzenia CPU (ok 200-300zł).
Jeśli nie będziesz taktować procesora, to zakup i5-6600K jest zbędnym wydatkiem.
Generalnie chciałem przyspieszyć kompa jak najniższym kosztem. Stąd pomysł aby zastosować stare pamięci. Potrzebuję płyty, procesora, systemu no ew i pamięci. Różnica na samych płytach to ok 150zl do tego by doszedł koszt pamięci więc dodatkowo ok 300zl. To już się robi spora kwota.
Dlaczego procesor z "k"? Kiedyś kupiłem i5 2500 i właśnie teraz zabrakło mi możliwości podkrecenia - być może to by wystarczyło na chwilę obecną.
Branie płyty z DDR3 pod procesor i5-6600K na pewno nie pozwoli w przyszłości więcej z niego wyciągnąć, a już na start będzie go dławiło. Dodatkowo jeśli masz kości DDR3 (1.5V), a nie DDR3L (1.35V), to Intel od razu mówi, że używanie takich kości (mimo, że producent płyty na nie pozwala) będzie prowadziło do uszkodzenia kontrolera pamięci.
Podliczyłem całość - i5 6600k, płyta MSI na z170, 16GB DDR4, system. Wychodzi niecałe 2300zl. To zdecydowanie więcej niż chciałem przeznaczyć na przyspieszenie kompa. Myślę, że różnica jaka będzie pomiędzy tym co mam teraz i5 2500 nie jest warta tak dużych pieniędzy.
Kup i5 6500, płytę tanią, 16gb ddr4 i ssd, wtedy zobaczysz że współczynnik cena/wydajność będzie satysfakcjonujący.
Kup i5 6500, płytę tanią, 16gb ddr4 i ssd, wtedy zobaczysz że współczynnik cena/wydajność będzie satysfakcjonujący.
A jakiś konkretny link do płyty i pamięci? Dyski SSD mam, 3 szt ;)
Najlepiej płyta na H170, B150, Q110, Q170,/Z170. Ceny od 250zl (mATX) i ~280 (ATX).
Z H110 są najtańsze, ale nie mają dual channel, więc max 2 kości pamięci. Jeśli to nie jest problemem, to może i być płyta z H110. Ceny takich płyt są od ~200zl (m-ATX) i od ~240zl (ATX).