PDA

Zobacz pełną wersję : Co do pary z D750 ?

lysy_zdw
03-05-2016, 19:15
Witam wszystkich.

Szukam podstawowego body, które chodziło będzie w patrze z D750. Zdecydowana większość zdjęć to fotografia okolicznościowa.
Na chwilę obecną D750 jest podstawową puszką a w torbie jako zapas leży D300. Jak wiadomo zapas to już stara konstrukcja która średnio sprawdza się przy fotografii reportażowej, szczególnie w słabym świetle. Przyszła decyzja aby pracować na dwa body jednocześnie bez przepinania stałek (S35 1,4 oraz S85 1,4).
Mam kilka pomysłów i bardzo proszę Was o pomoc ponieważ nie pracowałem jeszcze na jednocyfrowych body.
Z jednej strony bardzo chciałbym zacząć pracę na D4/D4s ze względu na wykonanie, szybkość, ergonomię oraz pewność pracy opisywane na forum. Nasuwają się jednak pewne pytania :

Czy może jednak zamiast jednocyfrowego body dokupić drugi D750 ?
Drugie rozwiązanie to kupno D4 i używanie go z S35 z którego najczęściej korzystam + S85 na D750.
Kolejna opcja to zakup D4s i również podpięcie do niego S35 a do D750 zapięcie S85.

Z wiadomych względów opcja nr 1 jest najtańsza. Chciałbym jednak żeby nowe body było aparatem niezawodnym i na lata.
Kupując D4 zamiast D4s oszczędzam kasę która wystarczy na zakup 2 zestawów XQD + CF i dodatkowego akumulatora.
Zakup D4s + 2 zestawy kart i akumulator to już spory wydatek jednak nowsza konstrukcja. Pytanie tylko czy na tyle różniąca się od D4 aby tyle dopłacać.
Oczywiście jest jeszcze opcja zakupu D3s z małym przebiegiem i wtedy cena na poziomie nowego D750.

Najbardziej zależy mi na opini tych z Was którzy mieli do czynienia zarówno z D750 jak i jednocyfrowymi body.

Dzięki wielkie za pomoc.

Zelber
03-05-2016, 23:57
W dużym skrócie: potrzebujesz serię w okolicach 10 klatek/s i bufor na kilka sekund tejże? Jeżeli nie, szedłbym w drugiego D750. Jeżeli tak to D4.

kurczeblade
04-05-2016, 12:13
W dużym skrócie: potrzebujesz serię w okolicach 10 klatek/s i bufor na kilka sekund tejże? Jeżeli nie, szedłbym w drugiego D750. Jeżeli tak to D4.

Tyle w temacie.

lysy_zdw
04-05-2016, 12:45
Dziękuje za podpowiedź. Byłem pewien, że takie sugestie padną ale nie spodziewałem się że D750 to tak dobre body :)

david555
04-05-2016, 15:02
ale nie spodziewałem się że D750 to tak dobre body :)

Dopóki się mu migawka nie zatnie w najmniej spodziewanym momencie. :)
Sam go brałem pod uwagę przy tegorocznej wymianie sprzętu, ale wspomniana wada rzuciła cień zwątpienia na ten model.

U mnie trochę inny kontent, ale na Twoim miejscu raczej dokupiłbym D4/D4s.

lysy_zdw
04-05-2016, 15:24
Sam go brałem pod uwagę przy tegorocznej wymianie sprzętu, ale wspomniana wada rzuciła cień zwątpienia na ten model.

U mnie trochę inny kontent, ale na Twoim miejscu raczej dokupiłbym D4/D4s.

I co kupiłeś ? Zakładając, że zdecyduję się na D4/D4s to nadal pytanie czy warto dopłacić 3 tys do D4s. Tak jak zauważyli koledzy wyżej prędkość 10 klatek i tak przewyższa moje potrzeby.

david555
04-05-2016, 15:43
Z tym, że puszki pro, to zupełnie inna kultura pracy a AF z D4s, to ... Szatan.

djhonda
04-05-2016, 16:21

:lol:
Internetowy specjalista - przeczyta cos na forum czy innym blogasku i juz wie jak jest.

david555
04-05-2016, 16:32
:lol:
Internetowy specjalista - przeczyta cos na forum czy innym blogasku i juz wie jak jest.
Gdybym miał Twój numer telefonu, to bym specjalisto zadzwonił do Ciebie, a tak błąkam się we mgle niedoinformowania.
Ja przeczytałem tę informację: http://nikonrumors.com/2016/04/26/new-nikon-d750-err-shutter-issue-reported-online.aspx/ i odstręczyło mnie to skutecznie od tego body.

Zelber
04-05-2016, 16:34
Obecnie w sklepach są już D750 z poprawioną migawką.

Z tym, że puszki pro, to zupełnie inna kultura pracy a AF z D4s, to ... Szatan.
Miałeś przynajmniej jedno z tych body?

kurczeblade
04-05-2016, 16:37
No bez kitu ...... :)

david555
04-05-2016, 16:38
Miałeś przynajmniej jedno z tych body?
Pracowałem sporo na D3x, choć puszka nie była moja. :)

djhonda
04-05-2016, 16:39
Gdybym miał Twój numer telefonu, to bym specjalisto zadzwonił do Ciebie, a tak błąkam się we mgle niedoinformowania.
Ja przeczytałem tę informację: http://nikonrumors.com/2016/04/26/new-nikon-d750-err-shutter-issue-reported-online.aspx/ i odstręczyło mnie to skutecznie od tego body.

To nie chce myslec jaka traume przezyjesz jak na nikonrumors napisza ze body na ktore sie zdecydowales ma jakas wade u jakichs uzytkownikow. Cwiczenie pomocnicze:
podaj nazwe jakiegokolwiek body nikona z ostatnich kilku lat, ktore na forach i innych blogaskach nie bylo napietnowane wadami.

siedemczwartych
04-05-2016, 16:39
Mam D4s i D750.
D750 kupiłem sprzedajac D3s dlatego, że dwa body z gripem to było za ciężko.
Gdybym wybierał główne body, to zdecydowanie bym zostawił sobie D3s.
D750 to przy body jednocyfrowych odstający sprzęt.
Co nie znaczy, że nie robi zdjeć... owszem, robi.

david555
04-05-2016, 16:42
@djhonda

Bardzo mi się bezstresowo fociło przez lata na D300s.
Masz jeszcze jakiś kamyczek pod ręką, to śmiało nie krępuj się. ;)

Zelber
04-05-2016, 16:48
Co nie znaczy, że nie robi zdjeć... owszem, robi.
W pewnych miejscach ma nawet przewagę nad D4/s ;)

siedemczwartych
04-05-2016, 16:49
W pewnych miejscach ma nawet przewagę nad D4/s ;)

to jest taka przewaga jak malucha nad mercedesem... zmieści się w węższą bramę :P

Zelber
04-05-2016, 16:55
Absolutnie nie chodziło mi o wielkość body, a o
-Poziomice w wizjerze, rozwiązanie z D4/s/5 jest jak dla mnie tragiczne, w D750 nie blokuje ona ani wyświetlania punktów AF jak w D4/s/5 ani drabinki ekspozycji jak np w D7000.
-Odchylany ekran.
-Cichszą migawkę.

Andrzej1974
04-05-2016, 17:28
Absolutnie nie chodziło mi o wielkość body, a o
-Poziomice w wizjerze, rozwiązanie z D4/s/5 jest jak dla mnie tragiczne, w D750 nie blokuje ona ani wyświetlania punktów AF jak w D4/s/5 ani drabinki ekspozycji jak np w D7000.
-Odchylany ekran.
-Cichszą migawkę.

Hmm... ale ma jedną, b. poważną wadę... nie jest jednocyfrowe. ;-)

siedemczwartych
05-05-2016, 09:43
akurat to czy ma 2, 3 czy 1 cyfrę kompletnie mnie nie interesuje.
Ważne jest jak sprzęt sprawdza się w boju.
Mając oba body podczas pracy przekonuje się o różnicach, których nie znajdę w żadnych testach.
D750 potrafi np w studio nie zsynchronizować się z czasem. Jedna fota na powiedzmy 500 ale D4s tego nigdy nie zrobił.
D750 gorzej radzi sobie ze światłem. I nie mam na myśli WB ale taką subiektywną ocenę obrazka. Kiedy światło jest gorszej jakości, ma zafarby itp, to D4s (D3s) prawie tego nie zauważa, a D750 już to odczuwa i jego obrazek widocznie się zmienia. Nie umiem nawet tego nazwać, bo już kiedyś się zastanawiałem, ale widzę, że fota z D750 w pewnym sensie jest mniej "mięsista", bardziej płaska.

Nie chcę powiedzieć, że D750 to kiepski aparat, bo tak nie jest, ale uważam, że jako główne body do takiej codziennej pracy lepsze jest nawet D3s. Za stabilność, powtarzalność i pewność działania.

Ps. Odchylany wyświetlacz w D750, to dla mnie wada :). Mam zaklejony taśmą po tym jak parę razy go zahaczyłem paskiem.

lysy_zdw
05-05-2016, 12:25
akurat to czy ma 2, 3 czy 1 cyfrę kompletnie mnie nie interesuje.
Ważne jest jak sprzęt sprawdza się w boju.

I właśnie o taką opinie mi chodzi. Rozmawiałem telefonicznie z innym forumowiczem posiadającym tak samo jak Ty D4s i D750 i również stwierdził że jest to jednak inna bajka.

Ps. Odchylany wyświetlacz w D750, to dla mnie wada :). Mam zaklejony taśmą po tym jak parę razy go zahaczyłem paskiem.

Miałem to samo parę razy wkładając albo wyciągając z torby a używam sporadycznie.

Nie chciałbym aby mój post był postrzegany jako przekonywanie samego siebie, że chce mieć jednocyfrowe body bo będzie lans wśród gości. Zupełnie tak nie jest i doceniam D750 za jego cenę, wagę, ISO, pracę w ciemnościach oraz dobre trzymanie. Podchodząc do tematu czysto ekonomicznie to zakup nowego D750 + Grip lub używane z małym przebiegiem D4 z biegiem czasu wyjdzie bardzo podobnie. Pytanie natomiast do Was czy D4 będzie miało choćby porównywaną pracę AF w trudnych warunkach oraz jakość obrazka na wysokich czułościach bo to jest dla mnie bardzo istotne. Niestety D4s używane na tą chwilę nie wchodzi w grę ponieważ jest niedostępne na żadnym portalu aukcyjnym co akurat dobrze świadczy. Dopóki cześć z Was nie zacznie wymieniać D4/s na D5 zostaje używka D4 lub nowy D4s. Cały czas oczywiście nie wykluczam zakupu D750.

Pozdrawiam

Jastrząb
05-05-2016, 13:48
Pomimo ogromnego sentymentu do D3 ;) czy D3s już bym do nich nie wrócił. Af jest zdecydowanie lepszy w D750.
A z 750 tez się już powłóczyłem zimową porą: 2 tyg pod namiotem na Spitsu, 2 tyg na Hardzie - aparacik daje radę, ekranik żyje, ja też :)

nikoniarz
05-05-2016, 14:48
Nie chciałbym aby mój post był postrzegany jako przekonywanie samego siebie, że chce mieć jednocyfrowe body bo będzie lans wśród gości. Zupełnie tak nie jest i doceniam D750 za jego cenę, wagę, ISO, pracę w ciemnościach oraz dobre trzymanie. Podchodząc do tematu czysto ekonomicznie to zakup nowego D750 + Grip lub używane z małym przebiegiem D4 z biegiem czasu wyjdzie bardzo podobnie. Pytanie natomiast do Was czy D4 będzie miało choćby porównywaną pracę AF w trudnych warunkach oraz jakość obrazka na wysokich czułościach bo to jest dla mnie bardzo istotne. Niestety D4s używane na tą chwilę nie wchodzi w grę ponieważ jest niedostępne na żadnym portalu aukcyjnym co akurat dobrze świadczy. Dopóki cześć z Was nie zacznie wymieniać D4/s na D5 zostaje używka D4 lub nowy D4s. Cały czas oczywiście nie wykluczam zakupu D750.

Pozdrawiam

Kup D4. Chociażby dla własnej satysfakcji. Skoro do D750 ma być i tak grip, to weź od razu korpus ze zintegrowanym gripem. Tak jak pisałeś, cenowo różnica będzie jeszcze mniejsza, a wzamian otrzymasz (poza własną satysfakcją) solidny, szybki korpus z niesamowicie funkcjonalną klawiszologią, "okrągły" wizjer, potężnie wydajną baterię... Umów się z kimś ze Zduni na obmacanie jakiegoś "jednocyfrowca"... A jak nie to z kimś z Sieradza. Bo ogólnie jest w okolicy sporo użytkowników D3/3s/4...

Badol
05-05-2016, 21:07
podaj nazwe jakiegokolwiek body nikona z ostatnich kilku lat, ktore na forach i innych blogaskach nie bylo napietnowane wadami.

D810? :)

Wracając do tematu.
D4/s to ogólnie fajniejsza puszka. Marzy mi się od dawna :P
Wykonanie, ergonomia, zintegrowany grip, szybkostrzelność itd. itp.
Pomijając cenę, prawie same achy i ochy.

Ale... Są też plusy wariantu 1, czyli zakup drugiego D750.
(I żeby nie było - pomimo wielu zalet nie jestem wielkim fanem tej puszki. Kupiłem D810)

Praca na dwóch identycznych body. Ta sama "guzikologia" i ta sama matryca.
Oczywiście przekłada się to na komfort pracy w trakcie, oraz po robieniu zdjęć ;)

Większa matryca. 24 vs 16mpix.
Jasne, że 16 w zupełności wystarczy, ale 8mpix więcej może czasem się przydać.
Kiedy przesiadałem się z D700 na D810 (chciałem na coś z mniejszą matrycą, ale D750 niestety nie został wyposażony w odpowiednie body...) to wielkość matrycy/plików uznawałem za minus.
Teraz bardzo doceniam fakt posiadania większej liczby pixeli.

Cena.
Za różnicę można kupić jakieś fajne szkło.

himi
07-05-2016, 14:51
Ja kocham D3s za kolory. Miałem już chyba ze sześć puszek z tego modelu, znów wracam do niego. Mam wrażenie, że w kwestii foto jest to aparat spełniający wszystkie moje wymagania.
D750 mam dwa i lubię nimi pracować. Kolor z D3s jest tym, czego mi brakuje w tej puszce. Gdyby D750 miał kolory D3s-a to byłby dla mnie optymalny. No - może jeszcze kwestia pomiaru światła, bo wg mnie w D750 nie jest tak dobrze jak w jednocyfrówkach. To są jednak wszystko indywidualne preferencje. D4/s to też fantastyczna pucha.

Archibald6803
07-05-2016, 18:11
OT; Miałem przez blisko miesiąc fabrycznie nowego D4s - dla mnie przerost treści nad formą - oddałem ; miałem też przez parę dni D750 - doszedłem do wniosku, że nie jest wart pieniędzy które sobie życzą za niego - oddałem; jak trafię uczciwe d3s to planuję się nie zastanawiać; tylko nie wiem czy ma to sens w przypadku posiadania perfekcyjnego, zagrypionego d700 ? nie zarabiam na foto

Irma
07-05-2016, 18:34
OT; ; jak trafię uczciwe d3s to planuję się nie zastanawiać; tylko nie wiem czy ma to sens w przypadku posiadania perfekcyjnego, zagrypionego d700 ? nie zarabiam na foto
Przewaga d3s nad d700 zagrypiony
1.lepsze wyzsze ISO
2.szybciej startujacy oraz pewniejszy af
3.1 kl/s wiecej

Archibald6803
07-05-2016, 18:43
ad 1 ; o ile ?

Irma
07-05-2016, 19:29
ad 1 ; o ile ?

Bardzo indywidualne.
Ja widzę różnicę 1-1 1/3 EV.
Bardzo komfortowo pracowało mi się na D700 z ISO 2000 max 2200, natomiast z d4 ( które ma porównywalne iso z d3s) 6400.

lysy_zdw
07-05-2016, 21:35
Czym więcej odpowiedzi w tym wątku i przeczytanych porównań w necie coraz bardziej zaczynam się zastanawiać nad D3s. Jest taki jeden na znanym portalu aukcyjnym z rzekomym przebiegiem 12 tys klepnięć. Cena zabija ale może pojawi się jakaś zadbana sztuka trochę taniej.

nikoniarz
07-05-2016, 21:55
Pewnie, że cena spora. Można kupić dużo taniej, co prawda z większym przebiegiem, ale nawet po wymianie migawki, naciągu oraz popychacza będzie taniej...

- - - - kolejny post - - - - - -

Jeśli chcesz w Zdw obmacać staruszka D3 to będę w weekend na meczu.

Greg81
08-05-2016, 11:57
A jak się ma D3s do D600 patrzac na iso i DR , bo o af wykonanie to nawet nie pytam ?

nikoniarz
08-05-2016, 11:59
A jak się ma D3s do D600 patrzac na iso i DR , bo o af wykonanie to nawet nie pytam ?

ISO wg. mnie dosłownie identycznie. O DR się nie wypowiem. Tylko obraz z D600 da się bardziej zeskalować ze względu na gęstszą matrycę, więc niewykluczone, że po resize lepszy wynik będzie po stronie D600...

karman
08-05-2016, 21:13
Może się nie znam, ale mam wrażenie, że niektórzy strasznie popłynęli w tym wątku.

Autor tematu szuka drugiego aparatu do fotografii okolicznościowej. Rozumiem, że są to śluby, komunie, chrzciny, konferencje, imprezy integracyjne albo coś podobnego.
Jeżeli tak, to po jaką cholerę kupować D3s, D4 albo D4s? Czy to ktoś tutaj na głowę upadł?

Skoro autor ma już jednego Nikona D750, to kolejny D750 będzie jedynym rozsądnym rozwiązaniem. Matryca (24 Mpix) ma znacznie większą rozdzielczość niż D3s (12 Mpix) oraz D4/D4s (16 Mpix). Moduł autofokusa jest lepszy w D750 (nowy Multi-CAM 3500FX II) niż w D4/D4s (stary Multi-CAM 3500FX), nie wspominając nawet o D3s.

Nikon D750 ma 6,5 kl./s. - to chyba wystarczy na ślub albo imprezę integracyjną, co nie?

Modele D4s i nowy D5 są świetne, ale na wyścigi F1, gdzie potrzeba kilkunastu kl./s. albo dla korespondentów wojennych jako osłona balistyczna i narzędzie samoobrony w jednym.

Kupując drugiego Nikona D750 nie będzie problemu z: akcesoriami, bateriami, postprodukcją, kartami pamięci itd. Jeżeli D750 wygląda za mało pro, to wystarczy grip dokupić.

Edycja: i błagam nie piszcie o tym, jaki to wspomniały zakres dynamiczny mają D4s czy D3s. D750 miażdży oba i zjada na śniadanie. Źródło: http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D750-versus-Nikon-D4s-versus-Nikon-D3s___975_945_628
Przewagą serii jednocyfrowej jest lepsza praca przy wysokich ISO, większa szybkostrzelności i trwalsza obudowa, ale na pewno nie lepszy zdjęcia.

nikoniarz
08-05-2016, 21:59
błagam nie piszcie o tym, jaki to wspomniały zakres dynamiczny mają D4s czy D3s. D750 miażdży oba i zjada na śniadanie. Źródło: http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D750-versus-Nikon-D4s-versus-Nikon-D3s___975_945_628

Kolega się pofatygował żeby otworzyć zakładkę measurements i sprawdzić do którego momentu "miażdży" czy przeczytał tylko cyferki z pierwszej strony? Poza tym autor sam rozważa zakup "jednocyfrowca".

Zelber
08-05-2016, 22:27
Moduł autofokusa jest lepszy w D750 (nowy Multi-CAM 3500FX II) niż w D4/D4s (stary Multi-CAM 3500FX)
Ciekawa teoria :D

karman
09-05-2016, 06:13
Kolega się pofatygował żeby otworzyć zakładkę measurements i sprawdzić do którego momentu "miażdży" czy przeczytał tylko cyferki z pierwszej strony? Poza tym autor sam rozważa zakup "jednocyfrowca".

Tak, pofatygowałem się, kolego. Nikon D750 miażdży do ustawienia ISO 400, w zakresie 800 trzyma poziom, a potem przegrywa o ok. 0,5 EV. Rzecz w tym, że powyżej ISO 3200 wszystkie mają już naprawdę mały zakres dynamiczny, fizyki nie oszukasz.
Oczywiście, trochę mniejszy zakres dynamiczny i trochę większy szum na wysokich ISO to cena za znacznie większą rozdzielczość (nawet 2 razy względem D3s).

Dodam jeszcze, że po przeskalowaniu do tej samej rozdzielczości (zakładka Printing) D750 wygrywa z D4s i D3s do ISO 800, w zakresie 1600-3200 ich trzyma poziom i wyraźnie przegrywa powyżej ISO 6400. Mam nadzieję, że nie masz zamiaru używać ISO 6400 i wyższych w fotografii okolicznościowej.

Naprawdę chcesz mi wmówić, że do fotografii okolicznościowej matryca D3 będzie lepsza D750?

Ciekawa teoria :D

Rozumiem, że zarzucasz Nikonowi kłamstwo. :) Producent deklaruje zakres detekcji autofokusa dla D4s równy -2 do 19 EV, ale dla D750 -3 do 19 EV. Ta sama liczba i ten sam rozkład punktów AF, Ten sam procesor obrazu, nowszy moduł autofokusa.
Miałem kontakt z oba korpusami. Oczywiście, nie prowadzę laboratorium fotograficznego, więc nie prowadziłem profesjonalnych testów autofouksa, ale ten w D750 jest absolutnie bez zarzutu.

nikoniarz
09-05-2016, 06:39
Naprawdę chcesz mi wmówić, że do fotografii okolicznościowej matryca D3 będzie lepsza D750?.

Ja nikomu nic nie probuje wmawiac. Mam swoje zdanie i tyle. Poza tym- nie wiem czemu do dyskusji wtracasz D3 skoro mowa jest o zupelnie innych korpusach.

Rozumiem, że zarzucasz Nikonowi kłamstwo. :) Producent deklaruje zakres detekcji autofokusa dla D4s równy -2 do 19 EV, ale dla D750 -3 do 19 EV. Ta sama liczba i ten sam rozkład punktów AF, Ten sam procesor obrazu, nowszy moduł autofokusa.
Miałem kontakt z oba korpusami. Oczywiście, nie prowadzę laboratorium fotograficznego, więc nie prowadziłem profesjonalnych testów autofouksa, ale ten w D750 jest absolutnie bez zarzutu.

Mam wrazenie, ze zbyt bardzo ufasz wszelkim cyferkom :) To, ze zakres zaczyna sie od -3EV jeszcze o niczym nie swiadczy. ISO "miljon" tez istnieje ale kazdy wie jak jest z uzytecznoscia. Z doswiadczenia napisze ze modul modulowi nierowny nawet jesli mowa o tym samym modelu. Poza tym zasilanie ma duzy wplyw na prace modulu. Nie od dzis wiadomo ze zagrypione D700 czy D300s z "atomowa" bateria zyskuja na pracy w kwestii AF. Dlatego nie wyrokowalbym ze cos musi byc lepsze bo tak napisano...

siedemczwartych
09-05-2016, 08:00
Może się nie znam, ale mam wrażenie, że niektórzy strasznie popłynęli w tym wątku...............................

i widzisz... to nas odróżnia.
Ja pracuję na tych aparatach Ty czytasz testy w necie. :)

cz4rnuch
09-05-2016, 08:01
...Producent deklaruje zakres detekcji autofokusa dla D4s równy -2 do 19 EV, ale dla D750 -3 do 19 EV. Ta sama liczba i ten sam rozkład punktów AF, Ten sam procesor obrazu, nowszy moduł autofokusa... Akurat na temat D750 nic nie wiem, ale podobna sytuacja ma miejsc w przypadku D7100 i D300s. Moduły niby te same, dodatkowo ten pierszy ma bardziej czuły środkowy krzyżowy oraz nowszy procek a i tak wiele osób skarży się że AF z D300s jest bardziej pewny. Ja ogólnie do D7100 nic nie mam, AF działa świetnie, ale i tak nie stawiałbym znaku równości między nowszy a lepszy.

lysy_zdw
09-05-2016, 09:04
Praktycznie zdecydowałem się na body D4. Główne powody :

- Dostępność używek
- Jednak nowsza konstrukcja i większa matryca niż w D3s a mniejsza niż w D750 co zupełnie mi nie przeszkadza a nawet cieszy
- Przy zakupie używki cenowo wyjdzie dość porównywalnie do nowego D750 + Grip
- D750 fajne body ale mimo wszystko brakuje mu tej pewności w niektórych sytuacjach, ergonomii i czasem tej szybkostrzelności - 0,1% zdjęć ale jak ważnych
- D4 na pewno nie będzie gorsze pod względem wysokich czułości oraz szybkości AF czyli tym na czym najbardziej mi zależy
- Małe prawdopodobieństwo że wywinie mi jakiś numer w najmniej oczekiwanej sytuacji.

Teraz trzeba cierpliwie polować na ciekawy używany egzemplarz. Na używane D4s z tego co widać raczej nie ma szans w najbliższym czasie a różnica cenowa i tak byłaby na pewno spora.

himi
11-05-2016, 14:23
Bierz D4 jeśli Ci pasuje. Ja wolę D3s i kolejny sezon polecę zestawem D3s + 2x D750. Choć miałem też D4 przez pewien czas ostatnio, ale mi osobiście bardziej leży D3s.

Pawel Pawlak
11-05-2016, 19:39
karman; rozumiem że kierujesz się informacjami marketingowymi i "niezależnymi" testami, ale praktyka czasem mija się z teorią - to że d750 ma teoretycznie nowszy układ AF niż staruszek D4 niewiele mówi, to że pół AF jest tyle też nie. W praktyce AF w d750 jest bardzo dobry, ale raczej nie lepszy niż ten w d4. Być może można sobie wymyślić test w którym D4 już nie złapie ostrości a D750 jeszcze tak, ale pewnie częściej większe będzie miało znacznie ogólnie pewność pracy body niż wyniki takiego eksperymentu. D810 też ma AF niby nowszy niż d4, tylko że szybszy i pewniejszy niż w d4 w praktyce nie jest. A jeśli bardzo chcesz o testach - to proszę bardzo: panowie z CHIP.DE zmierzyli opóźnienia migawki z AF w świetle dziennym i w słabym świetle. I wyszło im ta:
Światło dzienne:
D4 - 0.26s
d750 -0.30s
d810 - 0.37s
Światło słabe:
D4 - 0,24s
D750 - 0.57s
D810 - 0.46s

Jak widać dziadek nadal radzi sobie nieźle - nawet najlepiej. Można powiedzieć że nie zwalnia w słabym świetle, w przeciwieństwie do d750
Także rozmieszczenie sensorów AF w d750 jest jednak węższe - już to co jest w d810/d4 nie jest szczytem marzeń, ale w czasie pracy d750 odczuwałem różnicę.
Co do samego obrazka d750 vs d4 nie będę się może kolejny wypowiadał, ale faktem jest że d4 na iso100-400 pewnie ma słabszy DR - w praktyce można to zauważyć jeśli chce się focić zachody słońca bez filtrów - ale w reporterce nie sądzę.
Powołujesz się na DXOmark - które jak wiele razy pisałem podaje wyniki z którymi nie ma co polemizować, tyle że nie wyczerpując tematu - to że 2 aparaty mają na DXOmark pokrywające się wykresy w cale nie oznacza że obrazek z obu jest tak samo dobry/zły ani tym bardziej nie wynika z tego że w podobnie szybki i prosty sposób się go obrabia. Jest jeszcze jeden portal rankingujący sensory: senscore.org i wg niego biorąc pod uwagę możliwości matrycy w szerokim zakresie pracy i wg niego matryca d750 plasuje się jednak kawałek dalej za d4.
Jest jeszcze jeden element które może być istotny przy pracy zarobkowej - trwałość sprzętu. D4 jest aparatem który na pierwszej migawce powinien zrobić 500-600tyś (albo więcej) zdjęć bez poważnego serwisu. Śledząc aukcje d4 i d3s na ebay, często trafiałem na aparaty z przebiegami powyżej miliona zdjęć (ostatnio widziałem d3s z przebiegiem prawie 1.5mln) i te aparaty nadal są na chodzie, sprzedawane jako sprawne. Jeśli komuś wystarcza oferowana jakość obrazka, można kupić aparat na baardzo długie lata. A kupując go z drugiej ręki, kiedy główną utratę wartości dzielnie zniósł pierwszy właściciel, można kupić aparat - tak jak zauważył założyciel wątku - w cenie d750 + grip, który pewnie starci na wartości mniej niż nowy zestaw d750, a zaoferuje kilkakrotnie większą trwałość. Można więc przyjąć że jest narzędziem pracy w które lepiej zainwestować. W fotografii komercyjnej (nie reklamowej) nadal jest i będzie miejsce na rozdzielczość 12 czy 16mpix więc 24mpix może być tylko przeszkodą - większa zajętość nośników, wolniejsza obróbka.
D750 ma sporo zalet, ale to że jest nowszy nie oznacza że jest najlepszy; Zastanów się tak na logikę - czy naprawdę aparat za 1800$ może być we wszystkim lepszy niż ten za 6000$ ?

himi
12-05-2016, 16:48
Nic dodać, nic ująć. W kwestii AF Paweł ująłeś to doskonale. Specyfikacja swoje, życie swoje.

Andrzej1974
12-05-2016, 17:37
Nie ma to, jak porównywać sprzęt za 18k z tym za 7,5k, czyli z ponad 2-krotnie tańszym...
Panowie, te ceny skądś się chyba wzięły i coś oznaczają, czyż nie?

lysy_zdw
12-05-2016, 21:29
Od dziś jestem posiadaczem D4s. Udało się ustrzelić używkę z małym przebiegiem jeszcze na gwarancji i ponad 5 tys taniej niż kosztuje nowa. Zobaczymy już w weekend jak się sprawdzi jako podstawowe body. Jestem na razie zszokowany wielkością.

Irma
13-05-2016, 10:03
karman; rozumiem że kierujesz się informacjami marketingowymi i "niezależnymi" testami, ale praktyka czasem mija się z teorią - to że d750 ma teoretycznie nowszy układ AF niż staruszek D4 niewiele mówi, to że pół AF jest tyle też nie. W praktyce AF w d750 jest bardzo dobry, ale raczej nie lepszy niż ten w d4. Być może można sobie wymyślić test w którym D4 już nie złapie ostrości a D750 jeszcze tak, ale pewnie częściej większe będzie miało znacznie ogólnie pewność pracy body niż wyniki takiego eksperymentu. D810 też ma AF niby nowszy niż d4, tylko że szybszy i pewniejszy niż w d4 w praktyce nie jest. A jeśli bardzo chcesz o testach - to proszę bardzo: panowie z CHIP.DE zmierzyli opóźnienia migawki z AF w świetle dziennym i w słabym świetle. I wyszło im ta:
Światło dzienne:
D4 - 0.26s
d750 -0.30s
d810 - 0.37s
Światło słabe:
D4 - 0,24s
D750 - 0.57s
D810 - 0.46s

Jak widać dziadek nadal radzi sobie nieźle - nawet najlepiej. Można powiedzieć że nie zwalnia w słabym świetle, w przeciwieństwie do d750
Także rozmieszczenie sensorów AF w d750 jest jednak węższe - już to co jest w d810/d4 nie jest szczytem marzeń, ale w czasie pracy d750 odczuwałem różnicę.
Co do samego obrazka d750 vs d4 nie będę się może kolejny wypowiadał, ale faktem jest że d4 na iso100-400 pewnie ma słabszy DR - w praktyce można to zauważyć jeśli chce się focić zachody słońca bez filtrów - ale w reporterce nie sądzę.
Powołujesz się na DXOmark - które jak wiele razy pisałem podaje wyniki z którymi nie ma co polemizować, tyle że nie wyczerpując tematu - to że 2 aparaty mają na DXOmark pokrywające się wykresy w cale nie oznacza że obrazek z obu jest tak samo dobry/zły ani tym bardziej nie wynika z tego że w podobnie szybki i prosty sposób się go obrabia. Jest jeszcze jeden portal rankingujący sensory: senscore.org i wg niego biorąc pod uwagę możliwości matrycy w szerokim zakresie pracy i wg niego matryca d750 plasuje się jednak kawałek dalej za d4.
Jest jeszcze jeden element które może być istotny przy pracy zarobkowej - trwałość sprzętu. D4 jest aparatem który na pierwszej migawce powinien zrobić 500-600tyś (albo więcej) zdjęć bez poważnego serwisu. Śledząc aukcje d4 i d3s na ebay, często trafiałem na aparaty z przebiegami powyżej miliona zdjęć (ostatnio widziałem d3s z przebiegiem prawie 1.5mln) i te aparaty nadal są na chodzie, sprzedawane jako sprawne. Jeśli komuś wystarcza oferowana jakość obrazka, można kupić aparat na baardzo długie lata. A kupując go z drugiej ręki, kiedy główną utratę wartości dzielnie zniósł pierwszy właściciel, można kupić aparat - tak jak zauważył założyciel wątku - w cenie d750 + grip, który pewnie starci na wartości mniej niż nowy zestaw d750, a zaoferuje kilkakrotnie większą trwałość. Można więc przyjąć że jest narzędziem pracy w które lepiej zainwestować. W fotografii komercyjnej (nie reklamowej) nadal jest i będzie miejsce na rozdzielczość 12 czy 16mpix więc 24mpix może być tylko przeszkodą - większa zajętość nośników, wolniejsza obróbka.
D750 ma sporo zalet, ale to że jest nowszy nie oznacza że jest najlepszy; Zastanów się tak na logikę - czy naprawdę aparat za 1800$ może być we wszystkim lepszy niż ten za 6000$ ?

Paweł czy możesz wstawić tego linka z chip.de ale w wątku o D4? Przyda się dla innych użytkowników.

Dobre podsumowanie napisałeś.

Pawel Pawlak
13-05-2016, 10:06
j (http://www.chip.de/video/Nikon-D4-Test-Video_55997428.html)asne, już wstawiam